Jak się usamodzielnić bez pieniędzy? - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2020-06-01, 09:14   #31
b3e038722b79d57d91748189c48a0d4b42934a7c_612ac0051d267
Konto usunięte

Dot.: Jak się usamodzielnić bez pieniędzy?

Cytat:
Napisane przez Pani_Mada Pokaż wiadomość
a to na wschodzie kraju nie ma większych miast?
Lublin, Rzeszów, Białystkok? i masa innych, niewojewódzkich?

trzeba bardzo nie chcieć, żeby nie znaleźć jakiejkolwiek pracy w miesiąc

a wyprowadzałaś się kiedykolwiek do innego miasta?
Próbowałaś kiedykolwiek szukać pracy w Lublinie, nie będąc studentką albo osobą niepełnosprawną, albo kierowcą C, albo spawaczem? Już o jakimś Rzeszowie czy Białymstoku to nie wspomnę xD
b3e038722b79d57d91748189c48a0d4b42934a7c_612ac0051d267 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-06-01, 09:21   #32
Pani_Mada
BAN stały

[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;87897720]Próbowałaś kiedykolwiek szukać pracy w Lublinie, nie będąc studentką albo osobą niepełnosprawną, albo kierowcą C, albo spawaczem? Już o jakimś Rzeszowie czy Białymstoku to nie wspomnę xD[/QUOTE]

że o Rzeszowie czy Białymstoku nie wspomnisz? wiesz, że to zdecydowanie bardziej rozwijające się miasta od Lublina?

moja rodzinna miejscowość jest względnie blisko rzeszowa. większość młodych, bez studiów z tej małej wioski uciekało i nadal ucieka do rzeszowa, nie mając 5 tys. na koncie, ani wsparcia rodziców. nikt nie wraca z podkulonym ogonem. pokoje są względnie tanie, jak się nie wybrzydza to pracy na początek jest sporo.

w Białym też nie jest źle. mieszkałam tam ponad pół roku będąc na projekcie w politechnice, poznałam mnóstwo ludzi z naprawdę biednych wsi pod Białorusią, którzy dali sobie radę przyjeżdżając z niczym.

jak się chce to się da, nawet na wschodzie kraju. nie trzeba wyjeżdżać do mitycznej warszawy.

no a ja zapytałam czy się kiedykolwiek przeprowadzałaś do innego miasta sama?

Edytowane przez Pani_Mada
Czas edycji: 2020-06-01 o 09:24
Pani_Mada jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-06-01, 09:21   #33
theali
Zakorzenienie

[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;87897680]A ja może żyję w jakimś dziwnym świecie, ale jak dziewczyna powiedzmy z lubelskiego małego miasteczka ma się przeprowadzić do Wrocławia i tam szukać pracy?
A to wynajmując pokój nie trzeba zapłacić z góry jakiejś kaucji? I od tak na wstępie rozumiem wszystko tam będzie miała? Począwszy od srajtaśmy a kończywszy na garnku i patelni.
A jak jej się nie uda znaleźć pracy w miesiąc? To kto jej zapłaci za ten wynajem?
A co będzie jadła przez pierwszy miesiąc zanim otrzyma pierwszą wypłatę?
A jak w ogóle ma dojeżdżać na rozmowy o pracę (vide pomysł z jednoczesnym szukaniem pracy i mieszkania)?

Według mnie na wyprowadzkę do innego miasta trzeba mieć co najmniej ok 5k odłożone.

I tu radziłabym się zaczepić gdziekolwiek, nawet na śmieciówkę. Odłożyć hajsik przez kilka miesięcy a później dopiero myśleć o wyprowadzce.[/QUOTE]

Jakieś środki na pewno trzeba mieć, ale 5 tysięcy jest moim zdaniem przesadzone. Pokój da się znaleźć z opłatami w granicach 600 złotych. Kaucja to standardowo miesięczne opłaty, więc na start na mieszkanie mamy 1200. 3800 na całą resztę? (Swoją drogą - szaleństwo, co korona zrobiło z rynkiem mieszkaniowym, jedynki chodzą za pieniądze, za jakie sześć lat temu miałam miejsce w dwuosobowym pokoju.) Jakieś podstawowe garnki zwykle w wynajmowanych mieszkaniach miałam.

Trudno mi uwierzyć w nieznalezienie jakiejkolwiek pracy przez miesiąc w dużym mieście, a o jakiejkolwiek pracy na start mówimy. Rozmowy w przypadku prostych prac na produkcji przez agencję ograniczały się raczej do "jest pani pewna, że chce pani tu pracować?".
theali jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-06-01, 09:33   #34
b3e038722b79d57d91748189c48a0d4b42934a7c_612ac0051d267
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez theali Pokaż wiadomość
Jakieś środki na pewno trzeba mieć, ale 5 tysięcy jest moim zdaniem przesadzone. Pokój da się znaleźć z opłatami w granicach 600 złotych. Kaucja to standardowo miesięczne opłaty, więc na start na mieszkanie mamy 1200. 3800 na całą resztę? (Swoją drogą - szaleństwo, co korona zrobiło z rynkiem mieszkaniowym, jedynki chodzą za pieniądze, za jakie sześć lat temu miałam miejsce w dwuosobowym pokoju.) Jakieś podstawowe garnki zwykle w wynajmowanych mieszkaniach miałam.

Trudno mi uwierzyć w nieznalezienie jakiejkolwiek pracy przez miesiąc w dużym mieście, a o jakiejkolwiek pracy na start mówimy. Rozmowy w przypadku prostych prac na produkcji przez agencję ograniczały się raczej do "jest pani pewna, że chce pani tu pracować?".
A w Lublinie rozmowy o pracę wyglądają mniej więcej tak:
Kiedyś byłam na rozmowie o pracę w ciuchlandzie za najniższą krajową na umowie zlecenie, normalnie do sortowania ubrań z wielkich worów na zapleczu i się mnie pytali co chcę wnieść do ich firmy xD Dlaczego akurat mnie mają zatrudnić. Także jedno wielkie iks de.
Jak wysyłałam CV do sklepów typu Biedronka, Kaufland, Lidl, Pepco to nawet nie oddzwaniali, bo nie wiem co, doświadczenie na kasie w dużym markecie typu Kaufland miałam wpisane w CV.
Pewnego czasu już tak się wkurzyłam, że wysyłałam CV wszędzie xD Nawet na operatora koparko-ładowarki, choć uprawnień nie miałam. Wysyłałam CV na każde nowe ogłoszenie. Jakiekolwiek.
Nawet Urząd Pracy tutaj nie działa tak jak powinien. Kiedyś dostałam skierowanie do Stokrotki na końcu miasta, pojechałam, autobus tam jeździ raz na 1,5h, razem z przesiadkami zmarnowałam 4,5h i co się na miejscu okazało? Że oni nikogo nie szukają do tamtejszej stokrotki xD

Rynek pracy w Lublinie jest tragiczny dla "niestudentów" i dla osób bez orzeczenia o niepełnosprawności.

Edytowane przez b3e038722b79d57d91748189c48a0d4b42934a7c_612ac0051d267
Czas edycji: 2020-06-01 o 09:42
b3e038722b79d57d91748189c48a0d4b42934a7c_612ac0051d267 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-06-01, 09:42   #35
theali
Zakorzenienie

[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;87897764]A w Lublinie rozmowy o pracę wyglądają mniej więcej tak:
Kiedyś byłam na rozmowie o pracę w ciuchlandzie za najniższą krajową na umowie zlecenie, normalnie do sortowania ubrań z wielkich worów na zapleczu i się mnie pytali co chcę wnieść do ich firmy xD Dlaczego akurat mnie mają zatrudnić. Także jedno wielkie iks de.
Jak wysyłałam CV do sklepów typu Biedronka, Kaufland, Lidl, Pepco to nawet nie oddzwaniali, bo nie wiem co, doświadczenie na kasie w dużym markecie typu Kaufland miałam wpisane w CV.
Pewnego czasu już tak się wkurzyłam, że wysyłałam CV wszędzie xD Nawet na operatora koparko-ładowarki, choć uprawnień nie miałam. Wysyłałam CV na każde nowe ogłoszenie. Jakiekolwiek.
Nawet Urząd Pracy tutaj nie działa tak jak powinien. Kiedyś dostałam skierowanie do Stokrotki na końcu miasta, pojechałam, autobus tam jeździ raz na 1,5h i co się na miejscu okazało? Że oni nikogo nie szukają do tamtejszej stokrotki xD

Rynek pracy w Lublinie jest tragiczny dla "niestudentów" i dla osób bez orzeczenia o niepełnosprawności.[/QUOTE]

Co do realiów Lublina wypowiadać się nie będę. Dobrze znam natomiast poznańskie, przez znajomych nieźle kojarzę wrocławskie czy bydgoskie.

Z kolei jeśli chodzi o urzędy pracy, to wychodzę z założenia, że to jedno z ostatnich miejsc, w których warto szukać pracy
theali jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-06-02, 00:20   #36
skara
Zakorzenienie

Mój kolega robi w HR w Białymstoku i ogólnie jest brak ludzi do pracy. Rozmawiałam z nim przed pandemią, więc nie wiem czy coś się nie zmieniło, ale ogólnie wszędzie były wakaty i ciężko było je obsadzić. Mówię o prostych stanowiskach, bo to nie jest miasto dla ludzi po niszowych kierunkach i bardzo ambitnych.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
skara jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-06-02, 00:53   #37
MissChievousTess
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez skara Pokaż wiadomość
Mój kolega robi w HR w Białymstoku i ogólnie jest brak ludzi do pracy. Rozmawiałam z nim przed pandemią, więc nie wiem czy coś się nie zmieniło, ale ogólnie wszędzie były wakaty i ciężko było je obsadzić. Mówię o prostych stanowiskach, bo to nie jest miasto dla ludzi po niszowych kierunkach i bardzo ambitnych.

Wiesz co robią w HR'ach? Bo ja wiem. I nie dziw, że po takiej "selekcji" i przy takim podejściu do rekrutacji brak rąk do pracy. A co do meritum to moje i nie tylko moje doświadczenie z szukaniem pracy już po studiach w dużym mieście podobne. Dramat i bez bezpiecznego lokum i kasy na "przeżycie" zgromadzonej wcześniej nie polecam nikomu. Polecam szukanie pracy i oszczędzanie tam, gdzie się obecnie mieszka a potem dopiero myśl o emigracji.

Edytowane przez MissChievousTess
Czas edycji: 2020-06-02 o 00:55
MissChievousTess jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-06-02, 01:50   #38
skara
Zakorzenienie

Nie rozumiem Twojego komentarza. Znam branżę HR, znam dobrze kolegę i mam do niego zaufanie, znam też białostocki rynek. To żaden miód, ale w Polsce istnieją inne miasta, nie tylko Warszawa i tam też się żyje i pracuje.
Mój komentarz odnosił się do wpisu Pani_Mada. Wiadomo że kasę zawsze trzeba mieć, i im więcej, tym lepiej, ale nie rozumiem dlaczego wypowiadasz się o Białymstoku i jego rynku pracy w kontekście info od mojego kumpla.

skara jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-06-02, 16:54   #39
Vanir410
Wtajemniczenie

[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;87897720]Próbowałaś kiedykolwiek szukać pracy w Lublinie, nie będąc studentką albo osobą niepełnosprawną, albo kierowcą C, albo spawaczem? Już o jakimś Rzeszowie czy Białymstoku to nie wspomnę xD[/QUOTE]

Tak. I praca jest. Jak wszędzie. Wiadomo, czegoś lepszego nie znajdziemy ot tak, ale żeby mieć na start i życie, bez problemu.

---------- Dopisano o 16:54 ---------- Poprzedni post napisano o 16:49 ----------

[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;87897764]A w Lublinie rozmowy o pracę wyglądają mniej więcej tak:
Nawet Urząd Pracy tutaj nie działa tak jak powinien. Kiedyś dostałam skierowanie do Stokrotki na końcu miasta, pojechałam, autobus tam jeździ raz na 1,5h, razem z przesiadkami zmarnowałam 4,5h i co się na miejscu okazało? Że oni nikogo nie szukają do tamtejszej stokrotki xD

Rynek pracy w Lublinie jest tragiczny dla "niestudentów" i dla osób bez orzeczenia o niepełnosprawności.[/QUOTE]

Może coś z Twoim cv było źle? Jakoś ludzie w Lublinie żyją, pracują.
Ledwo po szkole, zero doświadczenia, oddzwaniali. Statusu studenta nie miałam. Znajomi podobnie, jakoś prace znajdywali.
Jedynie zauważyłam, że stanowczo częściej oddzwaniali do mojego faceta niż do mnie ;D
Vanir410 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-06-03, 14:00   #40
Alex_07
Zadomowienie

Kopnięta uważaj na słowa, mieszkam w Białymstoku i pracy jest masa. Poza tym niemiło się czyta ze jest się z JAKIEGOŚ Białegostoku. Nic nie wiesz o mieście, a się wypowiadasz. słabo ...
Alex_07 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-06-10, 13:36   #41
jarzyniuchna
Raczkowanie

Idź na studia dzienne. Zamieszkaj w akademiku i wnioskuj o stypendium socjalne.

Wysłane z mojego DUB-LX1 przy użyciu Tapatalka
jarzyniuchna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-07-05, 00:13   #42
Wika0011
Przyczajenie

Drogie dziewczyny ,
Dziękuję wam za to że odezwalyscie się i dalyscie możliwie najlepsze rady

Natomiast odpowiadając na wasze pytania to powiem tak :mam wykształcenie średnie ale bez matury (robiłam ale nie zdałam ), nigdy nie mieszkałam sama a co do języka to trochę znam angielski ale niestety nie jest to perfect ,padały tu pytania czy myślałam o wyjezdzie za granice i owszem myślałam ,ale nie ukrywam że boje sie sama jechać bez znajomości i z moim zdaniem słabym językiem choć wiem ze z czasem gdybym przebywała w anglojęzycznym towarzystwie to jezyk już nie byłby barierą do nieprzeskoczenia ,jeżeli natomiast chodzi o oszczędności to mam ich niewiele ponieważ pomagam rodzicom również finansowo ,jeszcze było pytanie o wynajmowanie mieszkania z obcymi ludźmi i wiem że marudzę ale tego też się obawiam że będę z ludźmi z którymi się nie dogadam i będą kwasy ,aczkolwiek po przeczytaniu i przemysleniu waszych porad będę robila coś w tym kierunku (narazie odloze to w czasie bo rodzice mocno zachorowali i nie mam sumienia ich zostawić na pastwę losu ale jak beda znowu się we wszystko wtrącać to pójdę wynajac pokoj nawet z obcymi )
A co do pracy ,zastanawia mnie czy da się znalesc pracę tzw ,,umyslowa" bądź inni mówią biurowa bez studiów ,bo mam wrażenie że dla takich jak ja to zostają tylko fabryki albo sklepy

Edytowane przez Wika0011
Czas edycji: 2020-07-05 o 00:17
Wika0011 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-07-05, 07:09   #43
ojejuniu1974
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Wika0011 Pokaż wiadomość
Drogie dziewczyny ,

Natomiast odpowiadając na wasze pytania to powiem tak :mam wykształcenie średnie ale bez matury (robiłam ale nie zdałam ), nigdy nie mieszkałam sama a co do języka to trochę znam angielski ale niestety nie jest to perfect ,padały tu pytania czy myślałam o wyjezdzie za granice i owszem myślałam ,ale nie ukrywam że boje sie sama jechać bez znajomości i z moim zdaniem słabym językiem choć wiem ze z czasem gdybym przebywała w anglojęzycznym towarzystwie to jezyk już nie byłby barierą do nieprzeskoczenia ,jeżeli natomiast chodzi o oszczędności to mam ich niewiele ponieważ pomagam rodzicom również finansowo ,jeszcze było pytanie o wynajmowanie mieszkania z obcymi ludźmi i wiem że marudzę ale tego też się obawiam że będę z ludźmi z którymi się nie dogadam i będą kwasy ,aczkolwiek po przeczytaniu i przemysleniu waszych porad będę robila coś w tym kierunku (narazie odloze to w czasie bo rodzice mocno zachorowali i nie mam sumienia ich zostawić na pastwę losu ale jak beda znowu się we wszystko wtrącać to pójdę wynajac pokoj nawet z obcymi )
A co do pracy ,zastanawia mnie czy da się znalesc pracę tzw ,,umyslowa" bądź inni mówią biurowa bez studiów ,bo mam wrażenie że dla takich jak ja to zostają tylko fabryki albo sklepy
Bez matury o pracy biurowej mozesz pomarzyc
ojejuniu1974 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-07-05, 07:48   #44
amillia
BAN stały

Cytat:
Drogie dziewczyny ,

Bardzo mała szansa na pracę biurową bez studiów, zresztą co dokładnie chciałabyś robić i co miałabyś do zaoferowania pracodawcy? To nie jest tak, ze ktoś cię sadza przy biurku i masz siedzieć 8 godzin i patrzeć przed siebie
Łatwiej może być w takiej sytuacji znaleźć pracę np. na recepcji, w hotelu, przychodni, tutaj niestety trzeba się spodziewać minimalnego wynagrodzenia, ale praca stosunkowo lekka.

Możesz spróbować początkowo wyjechać za granicę z agencją pracy, która załatwi ci lokum i pracę na miejscu, odłożyć trochę pieniędzy, być może zostać tam już na stałe - za granicą łatwiej się utrzymać z minimalnej pensji niż w Polsce. Pisałaś też, że masz znajomą za granicą. Ale musiałabyś wykazać trochę inicjatywy i ambicji, póki co niby chcesz, ale boisz się nawet od rodziców wyprowadzić, tak się nie da jedną nogą tutaj i tutaj, albo zmienisz sytuację albo utkniesz tu gdzie jesteś.
amillia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-07-05, 09:27   #45
andra
Wtajemniczenie

A ja może dokopię, ale zanim cokolwiek innego będziesz robić, zrób maturę. Później będzie ci jeszcze trudniej, gdzieś wyjedziesz, zaczniesz pracować, trudno już ci się będzie spiąć. Wyjść z tego rytmu dorosłego życia, poszukaj relacji jak komuś trudno mając 30tkę na karku zrobić papiery.
Ja bym ci zaproponowała podejście do matury, i ten czas spokojnie rozeznać jakie masz możliwości. Czy np wyjazd za granicę i zbieranie kasy, czy tu coś na miejscu.

andra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-07-05, 09:54   #46
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Cytat:
Drogie dziewczyny ,

Ale ty chcesz umysłowej pracy szukać nie mając nawet matury?
Nie żartuj nawet, to jest minimum z minimum.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-07-05, 12:20   #47
Pani_Mada
BAN stały

Cytat:
Napisane przez amillia Pokaż wiadomość
Bardzo mała szansa na pracę biurową bez studiów, zresztą co dokładnie chciałabyś robić i co miałabyś do zaoferowania pracodawcy? To nie jest tak, ze ktoś cię sadza przy biurku i masz siedzieć 8 godzin i patrzeć przed siebie
Łatwiej może być w takiej sytuacji znaleźć pracę np. na recepcji, w hotelu, przychodni, tutaj niestety trzeba się spodziewać minimalnego wynagrodzenia, ale praca stosunkowo lekka.
bez studiów to może nawet nie... znajoma pracuje jako sekretarka w malutkiej firmie, a jest po technikum tylko (bez zstuidów). ale sam brak matury już mocno ogranicza. i ja bym się poważnie zastanowiła czy by nie zagryźć zębów i nie zdać tej matury w przyszłym roku. podstawowa matura jest prosta i nie trzeba być geniuszem żeby ją zdać. wystarczy przysiąść trochę i się pouczyć. teraz bez matury to niestety naprawdę zostaje praca fizyczna
Pani_Mada jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-07-05, 12:39   #48
ojejuniu1974
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Pani_Mada Pokaż wiadomość
bez studiów to może nawet nie... znajoma pracuje jako sekretarka w malutkiej firmie, a jest po technikum tylko (bez zstuidów). ale sam brak matury już mocno ogranicza. i ja bym się poważnie zastanowiła czy by nie zagryźć zębów i nie zdać tej matury w przyszłym roku. podstawowa matura jest prosta i nie trzeba być geniuszem żeby ją zdać. wystarczy przysiąść trochę i się pouczyć. teraz bez matury to niestety naprawdę zostaje praca fizyczna
To mnie nie dziwi, osoba po technikum na przyklad administracji moze byc lepiej przygotowana do pracy jako sekretarka niz osoba po jakims randomowym kierunku studiow.
Ale tylko skonczone liceum bez matury wypada duzo slabiej.
ojejuniu1974 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-07-05, 20:22   #49
Wika0011
Przyczajenie

[QUOTE=Pani_Mada;87978623]bez studiów to może nawet nie... znajoma pracuje jako sekretarka w malutkiej firmie, a jest po technikum tylko (bez zstuidów). ale sam brak matury już mocno ogranicza. i ja bym się poważnie zastanowiła czy by nie zagryźć zębów i nie zdać tej matury w przyszłym roku. podstawowa matura jest prosta i nie trzeba być geniuszem żeby ją zdać. wystarczy przysiąść trochę i się pouczyć. teraz bez matury to niestety naprawdę zostaje praca fizyczna[/QUOTE
Tak właśnie myślałam.... Już 2 razy podchodziłam ale nie potrafię zdać matematyki nawet na te śmieszne 30 % ,to chyba najbardziej mnie załamuje bo w liceum uczyłam się całkiem nieźle i wiele osób było w szoku że oblałam egzamin...
Stary 2020-07-05, 20:41   #50
Fenenna
Wtajemniczenie

Cytat:
Tak właśnie myślałam.... Już 2 razy podchodziłam ale nie potrafię zdać matematyki nawet na te śmieszne 30 % ,to chyba najbardziej mnie załamuje bo w liceum uczyłam się całkiem nieźle i wiele osób było w szoku że oblałam egzamin...
Niekoniecznie tylko fizyczna praca Ci zostaje, mam w rodzinie kobietę w podobnym wieku że skończona szkoła średnia ale bez zdanej matury (nie podchodziła do egzaminu) i ma pracę w korpo lepiej płatną ode mnie po dwóch kierunkach studiów. Dostała najpierw staż z Up w tej firmie, potem ja już sobie tam zostawili na etacie tak więc warto może przejść się do urzędu i sprawdzić możliwości. Mi np. w UP nigdy nic nie zaproponowano a dla niej (w tym samym urzędzie i tym samym czasie) mieli wiele ofert bo to były oferty właśnie dla osób z niższym wykształceniem które miały im faktycznie pomoc w karierze.

Ale i tak na Twoim miejscu próbowałbym zdać maturę.
Fenenna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-07-05, 21:19   #51
amillia
BAN stały

Cytat:
Tylko z matematyką masz problem? Może odłóż pieniądze na jakiegoś dobrego korepetytora i poświęć jeszcze na to kolejny rok, to nie jest trudny egzamin, żeby mieć 30% wystarczy zrobić trochę zamkniętych zadań i ruszyć jedno czy dwa otwarte, te schematy da się nawet na pamięć nauczyć jeśli serio nie potrafisz tego przyswoić na logikę.
Aczkolwiek jeśli i tak celujesz w jakąś prostą pracę to można się zastanawiać czy to serio aż tak otwiera drzwi, żeby podawać jedzenie czy obsługiwać klientów raczej nie trzeba mieć matury. Dlatego celowałabym w zagranicę, pewnie i tak skończysz w podobnej pracy, a przynajmniej zarobisz sensowne pieniądze zamiast się szarpać w Polsce za minimalną przez całe życie.
amillia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-08-11, 12:50   #52
Wika0011
Przyczajenie

Wiem ,tylko że teraz musiałabym zdawać wszystko od nowa ....
No wolałabym nie pracować całe życie w fabryce a sklepach ale narazie jest jak jest ,ogólnie chciałabym mieć ta mature bo daje możliwości ale mam mało czasu dla siebie i obawiam się że nie starczy mi czasu na naukę ,raz byłam u korepetytorki ,wiadomo nie chodziłam do niej bardzo długo bo nie mialam za dużo pieniędzy ale dzięki niej coś tam się nauczyłam,resztę czasu sama poświęciłem na naukę, myślę że mimo problemem jest to że gdy jest ktoś obok mnie to idzie mi lepiej bo wiem że gdyby poszło coś nie tak to ktoś mi pomoże a na egzaminie tak nie ma i jak czegoś nie rozumiem to nie wiem co robic gubię się
Stary 2020-08-11, 13:38   #53
535de3f481873e06c5a5c33016fd2a44dce7d9b2_606b967225802
Konto usunięte

1. Matura
2. Kurs z jezyka angielskiego

Zwlaszcza angielski to naprawde rzecz niezbedna. Moj brat studiow nie ma, al zna dobrze angielski i to nie raz pomoglo mu zdobyc lepsza robote.

Z kolei znam paru swietnych specjalistow, ale angielski slaby i to ich blokowalo w kwestiach znalezienia lepszej roboty.

---------- Dopisano o 12:38 ---------- Poprzedni post napisano o 12:37 ----------

Cytat:
Wiem ,tylko że teraz musiałabym zdawać wszystko od nowa ....
No wolałabym nie pracować całe życie w fabryce a sklepach ale narazie jest jak jest ,ogólnie chciałabym mieć ta mature bo daje możliwości ale mam mało czasu dla siebie i obawiam się że nie starczy mi czasu na naukę ,raz byłam u korepetytorki ,wiadomo nie chodziłam do niej bardzo długo bo nie mialam za dużo pieniędzy ale dzięki niej coś tam się nauczyłam,resztę czasu sama poświęciłem na naukę, myślę że mimo problemem jest to że gdy jest ktoś obok mnie to idzie mi lepiej bo wiem że gdyby poszło coś nie tak to ktoś mi pomoże a na egzaminie tak nie ma i jak czegoś nie rozumiem to nie wiem co robic gubię się
Niestety, albo wymowki albo bierzesz sie do roboty. Inaczej sie nie da.
535de3f481873e06c5a5c33016fd2a44dce7d9b2_606b967225802 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-09-15, 16:35   #54
Belive_23
Raczkowanie

Hmmm...

Ja myślę, że można się samemu utrzymywać zarabiając najniższa krajowa. Sama zarabiając 2000 kilka lat temu wynajmowałam pokój za 500 zł. Na jedzenie plus środki czystości przeznaczałam jakieś 500 zł. Plus kasa na bilety. 500 zł zawsze zostawało mi na moje wydatki.

Pamiętam wtedy najważniejsza kwestia było dla mnie oszczędzanie i kupowanie na promocjach.

Spożywka- robiłam zakupy typu kasza, ryż, makaron Sosy na cały miesiąc, papier toaletowy, jajka, płyn do naczyń, proszek do prana

W tygodniu do kupowałam najpotrzebniejsze rzeczy. Pamiętam wtedy max 50 zł miałam na tydzień. Dużo sama gotowałam. Zawsze miałam jakieś pudełka z jedzeniem w pracy. Jeżeli już coś wpadało na mieście to głównie 2 for you z maca albo kebab. Filtrowalam zazwyczaj wodę. Kupowałam kawę, herbatę w sklepach typu Biedronka.

Ubrania- na początku było biednie, ale potem. Polecam, np. Lumpeksy. Ewentualnie wyprzedaże. Warto wybierać tanie sklepy typu sinsay.

Kosmetyki- tylko na promocjach. Włosy farbowałam sama. Paznokcie robiłam sama. Itd.

W kwestii rozwoju. Jeżeli miałam czas i chęć po pracy to ćwiczyłam, np. z trenerkami z yt. Uczylam się angielskiego siedząc przy komputerze. Podróżowałam tylko komunikacja. Ewentualnie jeżeli mieszkasz w mniejszym mieście warto mieć rower.

Aha. No i ważna kwestia. Warto brać fuchy dodatkowe, np. Ja jeździłam dodatkowo pracować na weekendy jako hostessa jeśli była sytuacja gdzie był większy wydatek.

Warto też zastanowić się w jakim kierunku zawodowym chcesz iść. Ja wychodziłam z założenia, że skoro lubię pracę z ludźmi to warto pracować jako doradca klienta. Zaczelam w wieku 20 lat. W wieku 25 lat już pracowałam w większej korporacji i zarabiałam tyle co ludzie w wieku 30-50 lat. Generalnie warto obrać swój cel i drogę.

Angielskiego Uczylam się w domu. Słuchałam podcastów. Aha. I warto iść do szkoly policealnej za darmo jeśli mamy jakieś konkretne zainteresowania.

No i zbierać kasę przed wyprowadzka. Plus jeśli masz zobowiązania typu raty itd. To je spłacić. Żeby wydatki ograniczyły się do minimum typu pokój, jedzenie plus telefon.

Aha. No i nie wydawać na głupoty kasy. Typu batoniki w drodze itd. Bo na to też idzie często sporo kasy. Generalnie musisz kombinować. No i kupować tanie rzeczy.

Belive_23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-09-20, 11:18   #55
iwona200
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Belive_23 Pokaż wiadomość
Hmmm...

Ja myślę, że można się samemu utrzymywać zarabiając najniższa krajowa. Sama zarabiając 2000 kilka lat temu wynajmowałam pokój za 500 zł. Na jedzenie plus środki czystości przeznaczałam jakieś 500 zł. Plus kasa na bilety. 500 zł zawsze zostawało mi na moje wydatki.

Pamiętam wtedy najważniejsza kwestia było dla mnie oszczędzanie i kupowanie na promocjach.

Spożywka- robiłam zakupy typu kasza, ryż, makaron Sosy na cały miesiąc, papier toaletowy, jajka, płyn do naczyń, proszek do prana

W tygodniu do kupowałam najpotrzebniejsze rzeczy. Pamiętam wtedy max 50 zł miałam na tydzień. Dużo sama gotowałam. Zawsze miałam jakieś pudełka z jedzeniem w pracy. Jeżeli już coś wpadało na mieście to głównie 2 for you z maca albo kebab. Filtrowalam zazwyczaj wodę. Kupowałam kawę, herbatę w sklepach typu Biedronka.

Ubrania- na początku było biednie, ale potem. Polecam, np. Lumpeksy. Ewentualnie wyprzedaże. Warto wybierać tanie sklepy typu sinsay.

Kosmetyki- tylko na promocjach. Włosy farbowałam sama. Paznokcie robiłam sama. Itd.

W kwestii rozwoju. Jeżeli miałam czas i chęć po pracy to ćwiczyłam, np. z trenerkami z yt. Uczylam się angielskiego siedząc przy komputerze. Podróżowałam tylko komunikacja. Ewentualnie jeżeli mieszkasz w mniejszym mieście warto mieć rower.

Aha. No i ważna kwestia. Warto brać fuchy dodatkowe, np. Ja jeździłam dodatkowo pracować na weekendy jako hostessa jeśli była sytuacja gdzie był większy wydatek.

Warto też zastanowić się w jakim kierunku zawodowym chcesz iść. Ja wychodziłam z założenia, że skoro lubię pracę z ludźmi to warto pracować jako doradca klienta. Zaczelam w wieku 20 lat. W wieku 25 lat już pracowałam w większej korporacji i zarabiałam tyle co ludzie w wieku 30-50 lat. Generalnie warto obrać swój cel i drogę.

Angielskiego Uczylam się w domu. Słuchałam podcastów. Aha. I warto iść do szkoly policealnej za darmo jeśli mamy jakieś konkretne zainteresowania.

No i zbierać kasę przed wyprowadzka. Plus jeśli masz zobowiązania typu raty itd. To je spłacić. Żeby wydatki ograniczyły się do minimum typu pokój, jedzenie plus telefon.

Aha. No i nie wydawać na głupoty kasy. Typu batoniki w drodze itd. Bo na to też idzie często sporo kasy. Generalnie musisz kombinować. No i kupować tanie rzeczy.

Myślę, że to co tutaj napisałaś jest bardzo rozsądną i realną opcją. Tylko trzeba się oprzeć medialnemu napędzaniu konsumpcjonizmu i "potrzeb".

Warto jednak zaznaczyć, że kilka lat temu najniższa krajowa nie wynosiła 2000 netto (teraz też nie), a i życie teraz jest droższe.

iwona200 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-09-21, 16:11   #56
Sariah
Raczkowanie

Oszczędź kase i znajdź pracę. Obawiam sie, że nie istnieje cos takiego jak usamodzielnienie sie bez pieniedzy, chyba ze docelowo chcesz zrobic kariere bezdomnego albo mieszkajacej na squocie.
Sariah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości