![]() |
#31 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Nie stać mnie na mieszkanie.
Cytat:
Jak ma na wkład, to żaden moment nie będzie dobry na wzięcie kredytu na 30 lat. To trochę jak z urodzeniem dzieci, nigdy nie ma tej chwili, która jest po prostu idealna. ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#32 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie chce podawać zarobków i uszanuję jej wolę; dla Autorki wydatek 2 tysiące miesięcznie to może być dużo, jak ma się faceta, no to się po prostu np. podzieli na pół rachunki. A i ponad tysiąc złotych za rachunki to w moim mieście norma, ale no ja żyję we Wrocławiu, zakładam, że Autorka w mniejszej miejscowości. Choć to nie oznacza, że rachunki będą dużo tańsze. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kredyt to bardzo poważna decyzja i trzeba ją na spokojnie przemyśleć. Uważam że to bardzo racjonalne i normalne, że autorka ma wątpliwości. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#34 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zamiast ręczników i garnków, które możesz dokupić i po roku samodzielnego mieszkania, dolicz: 2% PCC (skoro chcesz kupić mieszkanie na rynku wtórnym), koszty notariusza, koszty wyceny mieszkania przez bank, do raty kredytu dolicz ubezpieczenie nieruchomości i na życie. A dla pocieszenia: 3 lata temu brałam kredyt sama, mieszkanie w stolicy w jednej z najdroższych lokalizacji, kredyt miał być na 20 lat a zapowiada się, że za 1,5 roku spłacę go całkowicie. Sama. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Mogę tylko podpytać - rozumiem, że zarobki Ci się bardzo zmieniły w tym czasie czy inna opcja? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
1) W pierwszym poście piszesz o kredycie na 25 lat. Może warto to rozważyć, rata jest wtedy niższa, a kredyt przecież zawsze można nadpłacać lub spłacić całkowicie przed terminem jeśli ma się środki. Rata wtedy powinna oscylowac maksymalnie w granicach 700 zł. Ponadto nie patrz tylko na Twój bank, bo on wcale nie musi mieć najbardziej korzystnych warunków, szukaj po prostu najlepszej oferty. 2) nie wiem, może u Ciebie w mieście, jest jakoś inaczej ale kwota za opłaty również wydaje mi się strasznie wysoka. Tysiąc zł opłat za 35 mkw mieszkanie? Dla porównania ja płacę niecałe 700 zł czynszu za prawie 70mkw mieszkanie , w którym mam już wliczona i wodę, i ogrzewanie, gospodarowanie miejscami postojowymi w garażu podziemnym, dodatkowo za niewykorzystane media są zwroty. Poprzednio mieszkanie 38 kw, czynsz z wliczona woda i ogrzewaniem 430 zł, a co pół roku zwroty za wodę po ok 150-200 zł. Prąd przy dwóch osobach to u mnie również ok 60 zł miesięcznie, licząc nawet ze zużywasz bardzo dużo i byłoby to 100 zł, to wciąż daleko do kwoty tysiąca za opłaty. Może faktycznie lepiej działać już na konkretnym mieszkaniu, jak takie znajdziesz, bo naprawde koszty, o których piszesz no wydają mi się mocno zawyzone. Ja bym jednak tak jak mówię oscylowala raczej w granicach 1200 zł. Chyba że Twoje miasto slynie z bardzo drogich funduszy remontowych, ogromnych czynszow i mega drogiej stawki za wodę. Ale wciąż ta kwota wydaje mi się mocno nierealna po prostu. Piszę to po prostu żebyś dobrze przeliczyła sprawę i dowiadywała się w konkretnym mieszkaniu, bo może boisz się kwoty 2 tys., do której w ogóle z miesięcznymi opłatami nie dojdziesz. Ponadto warto się decydować na własne mieszkanie, póki ze swoim uzbieranym wkładem własnym 30 tysięcy jesteś w stanie dostać kredyt, bo niedługo się jesxze okaże, że wszystkie banki wymagają wkładu własnego 30%. ponadto może udać się kupić np. W kwocie 150 miesięcy kupić mieszkanie, które nie wymaga remontu, a wtedy weźmiesz kredyt tylko na 120 tysięcy, wiec rata nie bedzie przekraczała nawet 600 zł. Moim zdaniem masz jakąś bardzo duża kwotę oszacowana dot. Opłat, a to Cię odstrasza. Jeśli masz odłożony na wkład własny, w miarę stabilna pracę i stałe zarobki, to Na Twoim miejscu w ogóle bym się nie zastanawiała ![]() Edytowane przez lovely banshee Czas edycji: 2020-06-10 o 14:55 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Konto usunięte
|
Autorko co mogę polecić ze swojej strony to udaj się do dobrego doradcy kredytowego, wizyta jest bezpłatna, oni się z bankami rozliczają od udzielonych kredytów. Dobry doradca odpowie na wszystkie Twoje pytania, opowie o dodatkowych kosztach, wszystko Ci wyliczy i rozpisze i ogarnie za Ciebie dużo spraw.
Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dla mnie podstawa to robienie szczegółowego budżetu domowego. Szczegółowego, nie skąpego. Raz na kwartał liczę swoją wartość netto, analizuję też możliwości obniżenia kosztów / długów albo zwiększenia przychodów lub przychodów z inwestycji. Nadprogramowe pieniądze, których się nie spodziewałam (albo spodziewałam w mniejszej ilości) przeznaczam albo na nadpłatę długów (kredytu) albo na inwestycje - przy czym przeznaczanie nadpłaty na inwestycje na sens tylko wtedy, gdy zyski netto w skali roku wyniosą więcej niż suma odsetek od kredytu i kosztów rocznego ubezpieczenia. No generalnie mogłabym tak pisać długo o planowaniu budżetu, nie ma to chyba większego sensu tutaj. Każda osoba, która bierze kredyt, zakłada że spłaci go dużo wcześniej, przy czym znam tylko jedną osobę, która rzeczywiście to zrobiła. I nigdy nie nazwałabym mieszkania na kredyt inwestycją, nawet jeśli możesz je wynająć. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Zakorzenienie
|
[1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;87920659]Autorko co mogę polecić ze swojej strony to udaj się do dobrego doradcy kredytowego, wizyta jest bezpłatna, oni się z bankami rozliczają od udzielonych kredytów. Dobry doradca odpowie na wszystkie Twoje pytania, opowie o dodatkowych kosztach, wszystko Ci wyliczy i rozpisze i ogarnie za Ciebie dużo spraw.
Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka[/QUOTE]Zgadzam się. Najlepiej doradca finansowy i specjalista od rynku nieruchomości współpracujący ze sobą w jednym biurze. Mają często dostęp do mieszkań, których oficjalnie nie ma. ![]() Wiedzą też, czy lepiej w twoim przypadku starać się o kredyt w banku X, czy w banku Y, bo na przykład bank X chętniej udziela małżeństwom z dziećmi, a bank Y singlom z doświadczenia. On jak dzwoni do banku, czy do dewelopera, to na "cześć, Przemek", a nie "dzień dobry", co wpływa na negocjacje i atmosferę. ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#40 |
Raczkowanie
|
Sama jestem obecnie w Holandii za granica więc moze podpowiem cos o jednej z Twoich opcji. Jadac przez agencje do pracy sezonowej jestes w stanie zarobic tygodniowo ok. 350 - 400 euro juz na reke, po odciągnięciu podatku, mieszkania i ubezpieczenia. Soboty extra platne. Kazda nadgodzina ok. 135% platna. Jak masz prawko mozesz byc kierowca busa firma daje wtedy ok. 120 euro miesięcznie. Wiec jeśli brakuje Ci na wklad wlasny moze ta opcja z wyjazdem bedzie ok.
Ps. Moge Ci polecic na priv sprawdzona agencje pracy. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez Allga Czas edycji: 2020-06-10 o 18:30 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Zakorzenienie
|
Choć jestem dość strachliwa finansowo, to bym się nie zastanawiała za wiele i brała kredyt. Młodsza nie będziesz, sytuację zawodową masz chyba w miarę stabilną, z rodzicami się męczysz, faceta na razie nie ma na horyzoncie. Mieszkanie zawsze można sprzedać albo wynająć.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Płacę za 35 m dokładnie 350 zł miesięcznie, w tym śmieci 65 zł i internet za 40 zł. Dodatkowo 50 zł miesięcznie za prąd. Rozliczenia wody jeszcze tutaj nie miałam, ale zakładam, że będzie nadpłata, bo spore zaliczki są w czynszu. Rozumiem, że gdzieś może być drożej, ale serio, nie byłoby ludzi stać, gdyby za taki metraż w każdym bloku o takim metrażu mielić płacić 1000 zł. Pewnie są jakieś wyjątki, ale prędzej jestem w stanie założyć, że to jakieś mieszkania tbs. Kredyt i niezależność. Może Ci się wydaje, że dogadujesz się z rodzicami i ogólnie gdzieś jest spoko, ale według mnie to najwyższy czas na mieszkanie samemu, poznanie siebie w takich warunkach, tworzenie własnego domu. Żadne dodatkowo oszczędzone pieniądze nie przekonałyby mnie do mieszkania z rodzicami. Wg mnie masz spoko życie jak na singielkę, nie musisz ani mieszkać w pokoju ani tyrać poza krajem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Konto usunięte
|
Place za 36m ok 420 zl(smieci, woda, ogrzewanie winda, raz do roku nadplata jest taka, ze pokrywa miesieczny czynsz) (mieszkam w duzym miescie, wiem ze w miejszych czynsz jest tanszy, znajoma placi ok 320 zl w 40 000 miescie). Prad okolo 60 zl (pracuje zdalnie). Internet 60 zl, telefon ok 50, gaz jakies 20 zl. Rachunki za telefon i internet daloby sie pewnie obnizyc, gdybym miala je w jednym miejscu (ale ze jestem zadowolona z internetu w A i telefonu B, to nie ruszam tego.
Wiec nie przesadzalabym z tymi oplatami za mieszkanie, tak mocno. Edytowane przez 535de3f481873e06c5a5c33016fd2a44dce7d9b2_606b967225802 Czas edycji: 2020-06-11 o 06:04 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Raczkowanie
|
Jak jest tu tyle osób które brały kredyty to może mi ktoś wyjaśni bo żyłam chyba w błędnym przekonaniu odnośnie kosztów kredytu
![]() Czy koszt kredytu (łączna spłacona kwota) będzie taki sam w przypadku: a) wzięcia kredytu na x zł na 30 lat i spłaconego w 10 b) wzięcia kredytu na x zł na 10 lat i spłaconego w 10. Im dłuższy jest okres spłacania kredytu tym jego koszt większy, widać to w każdym internetowym kalkulatorze. Wydawało mi się że wzięcie kredytu na 30 lat od razu określa kwotę jaka wyjdzie z tego okresu i dzieli na raty, które można spłacić oczywiście wcześniej. Gdyby tak było że koszt kredytu zależy tylko od czasu spłacenia, to by nie miało żadnego znaczenia na ile się go bierze, i nikt by nie brał na mniej tylko na więcej żeby mieć furtkę... Mam nadzieję, że dobrze to wyjaśniłam ![]() I jeszcze jedna rzecz mnie ciekawi, ma może któraś z was ma kontakt z kimś kto bierze kredyt teraz w czasie koronawirusa?? Tak wiem sama się najlepiej dowiem jak pójdę ze swoim przypadkiem do doradcy ![]() Ale koleżanka opowiadała, że na dwie osoby pracujące ze średnią pensją mieli zdolność na 400 000 zł, a teraz (stan pracy się nie zmienił i nie są w tych najbardziej zagrożonych gałęziach gospodarki) określono na 150 000 zł i w ogóle mają wątpliwość czy dadzą radę kupić mieszkanie które zaplanowali. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Zakorzenienie
|
Autorko, ja bym umówiła się na wizytę u doradcy finansowego i skłaniała do zakupu mieszkania jak najszybciej. Przy takiej inflacji jak dzisiejsza i tak niskich stopach procentowych ciułanie nie ma sensu. Mieszkania drożeją o kilkanaście % rocznie, jeśli Twoja pensja nie rośnie w szybszym tempie, to od zakupu będziesz się oddalać zamiast do niego przybliżać.
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#46 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Różnica jest chyba tylko jak spłacisz w mniej niż 3 lata, bo bank ma prawo pobrać jakąś część opłat za ten okres. Cytat:
Z 400 tysięcy na 150? Trochę nie chce mi się wierzyć.
To boldly go where no man has gone before. Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię. Edytowane przez Limonka2738 Czas edycji: 2020-06-11 o 11:50 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Raczkowanie
|
Odsetki masz rozpisane na caky okres kredytowania np. Na 25 lat jednak jesli splacisz wczesniej zalozmy w ciagu 15 lat to placisz odsetki tylko za ten okres plus kapital. Moge Ci podpowiedzieć bo sama pracowalam w Banku ze sprawdz oferte w max 3 Bankach i negocjuj miedzy nimi marze i prowizje. Mow otwarcie ze masz inne propozycje a doradca bedzie chcial abys u niego wziela ten kredyt to zaproponować Ci moze ludzkie warunki.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do brania kredytu w czasach koronawirusa - ja z mezem kilka dni temu podpisalam umowe o kredyt hipoteczny. Z tym ze my wniosek zlozylismy przed koronaqirusem i wtedy mielismy liczona zdolnosc wiec mamy tak jakby na starych zasadach. Natomiast z rozmowy z naszym doradca wiem ze to co by sie dla nas zmienilo w tym banku na ktory sie zdecydowalismy to to, ze zamiast 10% wkladu musielibysmy miec 20%, co mogloby byc trudne. Natomiast zdolnosc by nam wyszla taka sama. Ale mowil nam ze ma innych klientow u ktorych zdolnosc spadla chyba o 1/3 (mieli brac w innym banku niz my), wiec beda musieli szukac czegos innego. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
BAN stały
|
Obecnie ceny zarówno zakupu jak i wynajmów są zawyżone przez Januszy i Grażyny, ludzi, którzy kilka lat temu uwierzyli, że można kupić kilka mieszkań na kredyt i żyć ponad stan do końca życia. Kryzys, który nadchodzi mocno to zmieni zapewniając zarazem komornikom regularne nadgodziny ale ... mamy 30 lat od upadku komuny, a ludzie nadal potrzebują aktu własności mieszkania.
Moim zdaniem, własność mieszkania jest fatalna dla związku, gdyż kredyt generuje poczucie wzajemnej zależności. (niepozbawione sensu) Zresztą, mieszkanie na wynajmie jest pewną deklaracją, na przykład tego, że mężczyzna nie będzie bił, a kobieta nie pomówi o bicie. (rzadziej konfiguracja odwrotna) Edytowane przez Karibati Czas edycji: 2020-06-11 o 18:51 Powód: duplikat |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka
![]() |
![]() |
#52 |
Raczkowanie
|
My braliśmy kredyt na początku lockdownu. Wniosek składaliśmy 3 dni po tym jak zamknęły się szkoły. Przed koroną nasza zdolność wynosiła 700 tys a po spadła do 290. I prawie wszędzie teraz wymagają 30% wkładu własnego. Mówi się już o 40%. Absolutnie nie zniechęcam do kupowania mieszkania na kredyt. Nawet bardzo polecam. To jest do przejścia.
Policz sobie jeszcze dokładnie koszty całościowe. Podatek, ewentualna prowizja dla agencji. Koszty remontu/wykończenia. Nas one kompletnie zaskoczyły. Niedoszacowaliśmy się tak o 40 tysięcy ![]() ---------- Dopisano o 00:36 ---------- Poprzedni post napisano o 00:25 ---------- Nie tu tkwi problem. Ceny wynajmu są tak wystrzelone w kosmos, że taniej wychodzi mieszkanie na kredyt. U nas czynsz plus opłaty plus rata kredytu dają kwotę 1000-1500 zł mniejszą niż miesięczny wynajem mieszkania tej wielkości. Ja bym bardzo chętnie wynajęła. Samochód mamy wyjanmowany, bo tak się bardziej opłaca. Mieszkanie niestety nie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
miss twin peaks
|
Ja na miejscu autorki też wzięłabym kredyt.
Tak się składa, że sama wzięłam go w marcu tego roku, chwilę przed pandemią, sama. Również miałam ok. 30 tys. wkładu własnego. Kupiłam dwupokojowe mieszkanie 47 mkw, na fajnym osiedlu, raty płacę 1000 zł z groszami + całość opłat zamyka mi się w 450 zł, łącznie z internetem. Mieszkam w Łodzi, obecnie ceny wynajmu mieszkania o podobnym metrażu i standardzie w podobnej lokalizacji wynoszą ok. 1800-2000 zł (całość opłat). Tak że mnie się to po prostu bardziej opłacało, jedyna potencjalnie problematyczna kwestia to było zaciśnięcie zębów i odłożenie tej gotówki na wkład własny, ale to Autorka ma już za sobą. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Konto usunięte
|
Dzis mam ten dzien diety, kiedy zoladek do wielka czarna dziura. Nie pomoze mi ani pelen warzyw, kaszowy obiad z miesem, ani wielgachny burger z frytkami i kubel lodow.
Po prostu, trzeba to wziac na twarz, zapic woda i przetrzymac. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | |
miss twin peaks
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Rozeznanie
|
Wzięłabym kredyt i skorzystała z usług doradcy. Popytaj wśród znajomych, może mają kogoś do polecenia. Ja muszę uzbierać 150 tysięcy na wkład własny (na ten moment ale jestem pewna że ta kwota wzrośnie).
![]() |
#58 |
Konto usunięte
|
Nie zastanawiałabym się ani sekundy. 150 tys za mieszkanie to jest mala kwota, spokojnie przeciętny człowiek może wziąć na to kredyt.
Ja tam Ci zazdroszczę tej sytuacji. ![]() Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
BAN stały
|
Ciekawa sprawa z tymi zarobkami. Nauczyciel w Twoim wieku zwykle ma już ~10 lat pracy i mianowanie za sobą. Więc z dodatkiem za wysługę lat, wychowawstwo, nadgodzinami, dodatkiem motywacyjnym itd wychodzi grubo ponad trójkę. Jeśli rzeczywiście zarabiasz więcej, to z kupieniem mieszkaniu nie masz przecież żadnego problemu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:21.