![]() |
#31 |
Konto usunięte
|
Dot.: Cierpiący na HO. Tęsknota za biurem
To jeszcze dodam problem przedłużającego się czasu pracy. W domu TŻ czasami (częściej niż rzadziej) pracuje po godzinach, w biurze jak musiał wyjść o 15, to wychodził choćby się waliło i paliło, bo jechał po dziecko.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() To chyba z tego wqrwa z dziś, po 7 miesiącach HO w końcu wróciłam na kilka tygodni do biura po to by zaś od jutra iść na zdalną... ![]()
![]() |
![]() |
#33 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() I jak mniemam w tym roku pewnie już biura nie zobaczę.
![]() |
![]() |
#35 |
Rozeznanie
|
Melduję się. Od marca na HO. Na początku byłam trochę przerażona, bo bałam się, że logistycznie sobie nie poradzę ze sprzętem, logowaniem i obowiązkami (byłam świeżakiem, kiedy wybuchła pandemia). Ale z drugiej strony nie musiałam tracić czasu na dojazdy, ogarnianie się itp.
Muszę przyznać, że późną wiosną i latem miałam zdecydowanie lepszy nastrój podczas pracy. Jakoś tak wszystko mi bardziej wychodziło, było słońce, ciepło, czas szybko leciał i wyrabiałam się bez problemu z obowiązkami. Od jakichś 2 tygodni jest gorzej. Mam zdecydowanie mniejszą ochotę do pracy, szybciej się irytuję, dodatkowo muszę siedzieć po godzinach, bo nie potrafię wszystkiego ogarnąć. Nie wiem, czy spowodowane jest to jesienią, sytuacją z kolejnymi obostrzeniami, czy może tym, że się wypalam na HO. Na szczęście od poniedziałku mam tydzień zaległego urlopu i może oczyszczę trochę głowę. Edytowane przez LanaFlo20 Czas edycji: 2020-10-21 o 20:22 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
3km w jedną stronę ale to jednak ruch regularny i to lubię.Ponadto czuję że lepiej tam pracuję , w domu jestem taka rozmemłana.
![]() |
![]() |
#38 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
teraz prawie 100km w jedna strone i tego tez mi brak ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Zakorzenienie
|
[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;88223673]ja tez przez 7-8 lat tylko rower, bo mialam blisko
teraz prawie 100km w jedna strone i tego tez mi brak ![]() No 100 km to jednak wyzwanie ![]() No właśnie po robocie w domu już mi się nie chce ruszyć dalej niż do sklepu na rowerze...
![]() |
#40 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
mam w pracy 2 kolegow- jeden dojezdza 220km, drugi 260km ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Konto usunięte
|
Mi akurat dojazdów zdecydowanie nie brakuje, bardziej takiej rutyny, że muszę rano wstać, ubrać się, pomalować.
Chociaż wcale nie narzekam na team meetingi w formie calli, szczególnie że nie musimy włączać kamerek ![]() Wysłane z mojego Redmi 7A przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#42 |
Zakorzenienie
|
[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;88223747]98% to autostrada, wiec godzina w jedna strone
mam w pracy 2 kolegow- jeden dojezdza 220km, drugi 260km ![]() ![]() U nas w zespole większość zadowolona z HO bo też mają podobne odległości co Ty-oszczędność i czasu i kasy. No ale 260km to już sporo. ---------- Dopisano o 22:17 ---------- Poprzedni post napisano o 22:16 ---------- [1=694fcdf7a19624f07270486 17a838dcb1266be57_641ce80 216f07;88223780] Chociaż wcale nie narzekam na team meetingi w formie calli, szczególnie że nie musimy włączać kamerek ![]() Wysłane z mojego Redmi 7A przy użyciu Tapatalka[/QUOTE]Ja zaś telco nie cierpię, kamerek też nie mamy ale przynajmniej 1-2 spotkania tele w tygodniu które mnie dobijają.
![]() |
#43 |
Zadomowienie
|
Melduję się i ja.
![]() Od marca na HO. Z tym, że ja jestem zadowolona i nie chcę wracać. Już przed pandemią pracowałam tak 2-3 dni tygodniowo z domu. Z jednej strony odczuwam teraz jesienne obniżenie nastroju i gorzej mi się pracuje, ale z drugiej wiem, że jakbym musiała w tę pogodę tkwić rano na przystanku, to byłabym o wiele bardziej niezadowolona. Z plusów HO to widzę właśnie: 1. większą ilość czasu - nie marnuję go na dojazdy, szykowanie się 2. jedzenie robię na świeżo i to, na co mam ochotę, a nie to co sobie dzień wcześniej przygotowałam. 3. z ludźmi z pracy i tak często rozmawiam przez telefon i skype. Jak kogoś lubię to zdarzają się pogaduszki, a jak nie to szybko załatwiamy sprawę i papa, nie muszę słuchać paplania niektórych non stop 4. w domu mam bardziej komfortowe warunki, więc wydajność raczej lepszą. 5. zawsze mogę sobie zrobić pół godziny regeneracyjnej drzemki - dla mnie to zbawienie. Jeżeli chodzi o minusy, to jest taki, że jednak w domu zdarza mi się częściej przesłużyć czas pracy - z biura bym wyszła o określonej godzinie. No i jak zamknęli siłownie, to gorzej mi się zmotywować to wcześniejszego wstawania. Tak to jak chciałam zdążyć pójść w mniej obleganych godzinach, to po prostu musiałam odpowiednio wcześniej wstać i potem wcześniej skończyć. A zarówno przy pierwszym zamknięciu, jak i obecnie, brak mi właśnie tej motywacji, więc ostatnio wstaję późno i robię do wieczora. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Mam podobnie, jak wiele osób tutaj - wiosną i latem jakoś to było, ale nadeszła jesień i jednak chciałoby się pójść do biura. Dobre jest to, że zimą nie trzeba będzie odśnieżać samochodu. Jak Wam się udaje narzucać sobie dyscyplinę? Marzę o tym, by zacząć porządnie o 9 i pracować solidnie chociaż te 6 godzin ciągiem i sayonara, ale często wstaję ok. 9.30, wchodzę na calla, później szykuję śniadanie i się kąpię. W czasie pracy nieraz sobie robię przerwy na youtube (tragedia), a później siedzę do 21 jak ten cymbał... Ostatnio cały dzień potrafię mieć rozmemłany przez to, muszę się wziąć w garść :P. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Przyczajenie
|
Ja też mam raczej mieszane uczucia odnośnie HO. Widzę masę plusów (więcej czasu, mniej wydatków), ale i tak coraz częściej doskwiera mi znużenie tym, że ciągle robię to samo, praktycznie w tym samym miejscu, rozmawiam na żywo tylko z jedną osobą. Mam już serdecznie dość mojego widoku z okna i chętnie bym się przeprowadziła, żeby chociaż móc popatrzeć na coś innego.
Generalnie na brak zajęć nie narzekam - bardzo lubię czytać, więc siedzenie w domu tylko temu sprzyja. Ale wiecie, ile można. Są różne rzeczy, ‘mini-projekty’ które sobie wymyśliłam, jak np przemeblowanie sypialni albo chociaż pozszywanie dziurawych skarpetek ![]() Zaczęłam robić prawo jazdy, żeby móc chociaż od czasu do czas gdzieś pojechać, ale jest to droga przez mękę i potrwa jeszcze wieki. Także doceniam, że nie muszę rano wstawać, szykować się, znosić kaprysów pogodowych i tracić czasu na dojazdy, ale niestety nie jest różowo :/ |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#46 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Ale jeżeli chodzi o samą pracę, to po prostu wyznaczam sobie cele, że muszę zrobić to i to do 11, to i to do 12 itd. I po prostu się tego trzymam. Motywuję się samym tym, że jak będę to rozciągać wieczność, to będę wisieć nad tym wieczorem, a chcę mieć popołudnie wolne ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Konto usunięte
|
Mnie właśnie wywaliło internet i nie wiadomo, kiedy wróci
![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Wtajemniczenie
|
A z mojej perspektywy to rozciągnięcie jest atutem. Mogę sobie w ciągu dnia od czasu do czasu wyskoczyć na zakupy (w mniej popularnych godzinach) czy na spacer, skorzystać ze słońca. Czy ugotować coś nieco czasochłonnego i zjeść w porze obiadowej, a nie wieczorem. Zamiast tego popracować wieczorem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
- jazda samochodem przed i pracy mnie resetuje, pozwala przełączyć na inny tryb, - zamykam kompa, wychodzę, po temacie, na HO to też szefostwo myśli, że Twój czas pracy jest nieograniczony, - nie jestem rozmemłana nie przebieram się tylko z piżamy w dres, - często możemy pożartować w grupie, - łatwiej coś załatwić, o jakąś drobnostkę podpytać, - jestem dość nowa w firmie, więc tam jest okazja kogoś nowego poznać. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 | |
Eternal rebel
|
Cytat:
In a society that profits from self-doubt... loving yourself is an act of rebellion. Edytowane przez LhunLai Czas edycji: 2020-10-22 o 21:44 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Raczkowanie
|
Nie tęsknię za biurem i dojazdami do biura.
Żeby wrócić do domu tak, aby mieć cokolwiek z popołudnia musiałam wstać o 5, zacząć pracę o 7, w domu byłam na 16:00. Teraz wstaję o 7, godzinka spokoju z kawą, prysznic i zaczynam pracę o 8. Jestem zachwycona tym, że jeśli mam jakiś zjazd sił wczesnym popołudniem to idę do sypialni, ustawiam budzik i ucinam sobie dziesięciominutową drzemkę albo po prostu poleżę z zamkniętymi oczami. Mogę zabrać psa na dodatkowy krótki spacer. W tym roku dwa razy z mężem wynajęliśmy sobie domek w górach na kilka dni, pracowaliśmy stamtąd, a po pracy spacery, a w sobotę-niedzielę całodzienne wycieczki i nie trzeba było najpierw dojechać ![]() Dużo czasu poświęcam na ćwiczenia w domu, robię sobie jakąś krótką sesję jogi z YT, co godzinę przysiady, trochę ciężarów itp. No jest super. Z minusów: popłynęło mi trochę kasy na urządzenie sobie stanowiska pracy, bo w biurze człowiek ma podane na tacy biurko dopasowane do wzrostu, fotel, a w domu najpierw siedziałam przy byle czym i niespodzianka skąd mnie bolą plecy. Firma jako sprzęt do pracy który organizuje uznała kompa, monitory i peryferia, a nie biurka itp. Mamy o jeden pokój za małe mieszkanie, przydałby się dodatkowy na biuro. Za bardzo widzę co jest do posprzątania i zamiast się zrelaksować to czasami popierdzielam z miotełką do kurzu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Konto usunięte
|
Sluchajac rad, niektorych z Was, zaczelam robic joge z rana i ide na spacer w ciagu dnia ok. 10 minut (wiecej nie dam rady, tak nienawidze maseczki)>
Nastroj poprawil mi sie tak o 50%. Nie jest idealnie, ale jest lepiej. Dzieki. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 | |
astro-loszka
|
Melduję się i ja na HO, choć bardziej jest to praca w systemie hybrydowym - część tygodnia w biurze, część w domu, zdalnie (np. 3+2, ale te proporcje są ruchome, w zależności od sytuacji z Covidem).
Od marca do późnej wiosny mieliśmy HO, w biurze trzeba było się meldować tak raz na 2 tygodnie. Potem powrót do pracy stacjonarnej, od niedawna znów HO/hybrydowy (prawdopodobnie do lutego 2021, do końca roku na pewno). Ma to swoje plusy i minusy. Plusy: - Ogromnym plusem jest...zdrowie. Wysypianie się. Zdrowe odżywianie się (brak jedzenia na mieście, gotuję sama raczej zdrowo i od podstaw, niskowęglowodanowo, niemal bezglutenowo, bezlaktozowo). - Podczas lockdownu wiosennego schudłam 7 kg. Wysypianie się + dieta (brak podjadania) + ruch robią swoje. - Możliwość ruchu na świeżym powietrzu, w środku dnia. Od początku chodziliśmy z TŻ na długie spacery w plenery. - Wcześnie w tym roku rozpoczęłam sezon rowerowy - z uwagi na wirusa, gdy tylko mogłam, do pracy (12 km w jedną stronę) dojeżdżałam rowerem (gdy już zaczęła mi się praca stacjonarna). Udało mi się też odbyć w sezonie kilka długich tras (z TŻ, ale też sama), wakacje w zasadzie niemal całe były "w siodełku". - Od miesiąca ćwiczę też jogę. - W moim przypadku praca w domu sprzyja...oszczędnościom. Owszem, więcej wydaję na żywność, bo gotuję praktycznie codziennie, ale znacząco mniej wydaje na ubrania, buty, kosmetyki, książki (tu głównie e-booki). Minusy: - Nie wszystko da się załatwić, pracując zdalnie. W domu nie mam takiego szerokiego dostępu do urządzeń biurowych (kserokopiarka, kolorowy skaner, kolorowa drukarka). Podobnie np. gdy trzeba zebrać jakieś podpisy, proces ten przeciąga się czasowo. - Choc jestem w stałym kontakcie z ludźmi z pracy, czuję się trochę "dziczej", siedząc w domu ![]() Cytat:
![]() Ja często korzystam z kanału Małgorzaty Mostowskiej.
![]() |
![]() |
#55 |
Konto usunięte
|
od przyszlego tygodnia mam 2 dni w biurze
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Raczkowanie
|
U nas jest system hybrydowy i szczerze troche tęsknie za okresleniem sie i postawieniem albo na prace w biurze albo na HO. Bo teraz czuje sie kompletnie rozregulowana.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 | |
Raczkowanie
|
[1=5f42baaf55c99c9383de422 acc0cb88e1da365bd_65628ab a0b01a;88224983]Ale jeżeli chodzi o samą pracę, to po prostu wyznaczam sobie cele, że muszę zrobić to i to do 11, to i to do 12 itd. I po prostu się tego trzymam. Motywuję się samym tym, że jak będę to rozciągać wieczność, to będę wisieć nad tym wieczorem, a chcę mieć popołudnie wolne
![]() ![]() O nie, właśnie całkiem nieźle mi pomogłaś ![]() W ogóle bardzo mnie wszystkie zainspirowałyście, by jednak szukać pozytywów w pracy zdalnej! Ja jestem z tych, co miały do pracy raptem 10 minut samochodem, więc brak dojazdów nie jest dla mnie aż takim plusem, ale rzeczywiście doceniam to, że np. mogę zamawiać meble kurierem i nie ma problemu, by je odebrać. No i jak mam sprawę urzędową to mogę wyskoczyć i nie widać tego tak jak w biurze xD. Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Konto usunięte
|
przyłączam się. NIE CIERPIĘ HO. Nienawidzę szczerą nienawiścią. Znaczy fajnie mnie taka opcje jak jest potrzeba, typu jesteś na kwarantannie czy dziecko masz chore, ale na stałe to jest po prostu koszmar. Jestem totalnie nieproduktywna jednostką jak pracuje z domu. Wszystko robię gorzej, dłużej, za dużo rozpraszaczy, a to listonosz, a to widzę naczynia w zlewie, a to pies coś ode mnie chce, a to koty drą japę. Do tego jest mi niewygodnie. W domu mam jakaś dziwna potrzebę siedzieć powykręcana, nogi mi drętwieją, a w pracy przy ludziach nie będę kucać na krześle
![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Konto usunięte
|
[1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;88229225]przyłączam się. NIE CIERPIĘ HO. Nienawidzę szczerą nienawiścią. Znaczy fajnie mnie taka opcje jak jest potrzeba, typu jesteś na kwarantannie czy dziecko masz chore, ale na stałe to jest po prostu koszmar. Jestem totalnie nieproduktywna jednostką jak pracuje z domu. Wszystko robię gorzej, dłużej, za dużo rozpraszaczy, a to listonosz, a to widzę naczynia w zlewie, a to pies coś ode mnie chce, a to koty drą japę. Do tego jest mi niewygodnie. W domu mam jakaś dziwna potrzebę siedzieć powykręcana, nogi mi drętwieją, a w pracy przy ludziach nie będę kucać na krześle
![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk[/QUOTE]Ja mam to samo z tym siedzeniem w dziwnych pozycjach ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:40.