Zdrowe odzywianie :) - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-07-21, 08:37   #31
Michaśka_89
Przyczajenie

GG do Michaśka_89
Post Dot.: Zdrowe odzywianie :)

tak tak, tych E jest jest bradzo dużo . Ja nawet niewiedziałam, że wiele konserwantów jest nieszkodliwych, bo jakoś konserwant zawsze kojaży się z czymś złym.

Ja też podaje stronke, każde E jest wyjaśnione i można wpisać jaki się chce i wyszukuje.

http://www.dieta.pl/preservative.asp?sort=2
nikt bliski nie puka do drzwi...
Tak wiele jest złego, szarego, groźnego że smutno i płakać się chce...
Mijają soboty pamiętaj więc o tym że komuś bez Ciebie tak źle...
Michaśka_89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-21, 09:17   #32
Ainom
Raczkowanie

Dot.: Zdrowe odzywianie :)

Witam!! Ja przeszlam wczoraj na diete oczyszczającą by Smoczek, którą znalazłam tutaj w wyszukiwarce
Chodzi tam o to, aby oczyscic organizm z toksyn, ktorych pewnie sie sporo nagromadzilo, gdyz jestem studentka
Wiec od wczoraj oczyszczam watrabe, nerki, jelita, a takze cere.... ogolnie caly organizm. Przy tym chodze na basenik, i cwicze w domu. Taka dieta powinna trwac minimum 7 dni... mam nadzieje, ze wytrwam. Pozdrawiam
Ainom jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-21, 13:12   #33
Michaśka_89
Przyczajenie

GG do Michaśka_89

Właśnie przeczytałam sobie tą diete oczyszczającą by smoczek (podaje link--->http://www.wizaz.pl/smoczek_porzadki.php) i przyznaje, że pożyteczna .Myśle, że to jest jak zdrowe odżywianie, ja przerzuciłam się na zdrowe jedzonko już miesiąc temu i moim zamiarem jest trwać w tym jak najdłużej a jak narazie idzie mi nieźle.Wiem, że robie cos dobrego dla mojego organizmu a ono sie odpłaca np ładnymi paznokciami, cerą, czy ładną figurą ( schudłam już 5 kg ) i ogólnie wiem, że jjem zdrowo, pije dużo zielonej herbaty i mięty.

Ainom życze wytrwałości w dążeniu do celu
Stary 2006-07-21, 13:21   #34
Milka19
Zakorzenienie

Smile Dot.: Zdrowe odzywianie :)

To ja jescze jedną stronkę ze spisem dodatków do żywności dorzuce

http://www.hortimex.com.pl/encyklopedia/spis.html
Milka19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-22, 09:10   #35
Ainom
Raczkowanie

Dzieki Michaśka
Ainom jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-23, 08:39   #36
Michaśka_89
Przyczajenie

GG do Michaśka_89
Post Dot.: Zdrowe odzywianie :)

Kochane dziewczyny pomyślałam sobie, że może jak ktos ma ciekawy przepis na coś zdrowego i mało kalorycznego to sie wpisze.
Ja bede pierwsza , wpisuje przepis na zupke z ogórków świeżych.

Zupa z ogórka zielonego
Składniki na 4 porcje:

• 300 g świeżego ogórka zielonego
• 2 ząbki czosnku
• 1 litr rosołu z bulionu warzywnego (2 kostki)
• 100 ml kefiru
• 1 łyżeczka soku z cytryny
• 1 łyżka koperku
• 1 łyżka natki pietruszki

Przygotowanie:

Obrane ogórki i czosnek opłukać, pokroić, zmiksować z bulionem, zagotować. Kefir zmieszać z sokiem z cytryny, pokrojoną pietruszką i koperkiem i wlać do zupy.

porcja 200ml - 37kcal

osobiście jeszcze tego nie próbowalam, ale chyba ugotuje bo przepis ciekawy. A jak ktos bedzie robił to zycze smacznego
Stary 2006-07-23, 08:54   #37
Milka19
Zakorzenienie

Ja polecam przepisy dietetyczne z portalu interia: http://samozdrowie.interia.pl/dietet...sy_dietetyczne
Przy każdym podana jest kalorycznośc posiłku.

Polecam również moje ostatnie odkrycie: naleśniki z otrębów zamiast mąki Jeśli chodzi o kalorycznośc to nie mam pojęcia, ale wydaje mi się, że nie jest zbyt duża
http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=131603

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-07-27, 13:10   #38
Michaśka_89
Przyczajenie

GG do Michaśka_89

Dziewczyny czy wy uważacie, że jogurty owocowe można jeść? ja czytałam, że trzeba ich jeść jak najmniej...chyba ze względu na ilość cukru, ale jogurty light są moim zdaniem bardziej niezdrowe bo są słodzone aspartnanem bodajże czyli słodzikiem a on jest bardzooo niezdrowy.I co tu wybrać? ja osobiście jjem conajmniej jeden jogurt dziennie owocowy zazwyczaj z musli a znów jogurtu naturalnego nie lubie jeść bo czuje jakbym jadła śmietane .Co wy myslicie?
Stary 2006-07-27, 14:04   #39
loneliness
Rozeznanie

Ja lubię naturalny, także nie ma problemu. Ale że owocowymi jogurtami też nie pogardzę - jem, kiedy mam ochotę
Bo one nie są NIEZDROWE tylko słodzone A cukier przecież nie zabija
Więc jeśli nie masz nadwagi/otyłości - nie widzę powodu, dla którego miałabyś sobie odmawiać jogurtów, Michaśka

Dla osób odchudzających się: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=127964

Dla Przekupek: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=134950 - 13 sierpnia - DOKŁADKA!
loneliness jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-27, 20:10   #40
Milka19
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Michaśka_89
Dziewczyny czy wy uważacie, że jogurty owocowe można jeść? ja czytałam, że trzeba ich jeść jak najmniej...chyba ze względu na ilość cukru, ale jogurty light są moim zdaniem bardziej niezdrowe bo są słodzone aspartnanem bodajże czyli słodzikiem a on jest bardzooo niezdrowy.I co tu wybrać? ja osobiście jjem conajmniej jeden jogurt dziennie owocowy zazwyczaj z musli a znów jogurtu naturalnego nie lubie jeść bo czuje jakbym jadła śmietane .Co wy myslicie?
Jeśli zależy Ci na sylwetce to proponuje jogurcik naturalny i sezonowe owoce Ogólnie wydaje mi się, ze w takich gotowych jogurtach owocowych oprócz dużej ilości cukru, możesz znaleźć żelatynę (sporadycznie), skrobię i jeszcze parę innych ciekawych rzeczy W sumie najlepiej zrobić sobie taki jogurcik własnoręcznie. Polecam link: http://www.wizaz.pl/forum/showthread...ty+s%B1+zdrowe
Stary 2006-07-28, 19:14   #41
Michaśka_89
Przyczajenie

GG do Michaśka_89

Jak myślicie czy chrupki kukurydziane Flipsy najzwyklejsze bardzo tuczą?Kupiłam ostatnio pieczywo lekkie włansie kukurydziane i zastanawiam sie czy to wogóle dobre jest ....??

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-07-28, 20:34   #42
Milka19
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Michaśka_89
Jak myślicie czy chrupki kukurydziane Flipsy najzwyklejsze bardzo tuczą?Kupiłam ostatnio pieczywo lekkie włansie kukurydziane i zastanawiam sie czy to wogóle dobre jest ....??
Sprawdz skład i kaloryczność na opakowaniu Trudno mi określić bez tych informacji czy są tuczące. Na pewno w nadmiarze są
Stary 2006-07-28, 20:52   #43
loneliness
Rozeznanie

Kurczę, dlaczego ja nie potrafię, jak normalny człowiek, jeść 5 posiłków dziennie? Normalnych! Albo nawet 3 :/
Przykładowo, jem obiad. Zwykły, rodzinny, niezdrowy, sycący obiad. I jak już zacznę, to nie potrafię skończyć :/ Po obiedzie jestem pełna, ALE i tak idę do lodówki. "Zjem marcheweczkę. O, są jeszcze płatki. To zjem ze 2 szklanki. O, kurczę, mama kupiła moje ulubione wafelki. Szkoda, że jestem już napchana. A tam spróbuję jednego. M... to jeszcze jeden. I następny... Kurczę 15 wafelków... OK, kończę. Oooo, jest miód w szafce. Dooobry... Cholera, poszło pół słoika. Kiedy?! No, to jabłko. I kończę. Naprawdę!"
Wieczorem jeszcze gorzej. Jem sycące posiłki, ale po prostu nie mogę się opanować :/ Dziś w ramach "poposiłkowego objadania się" zjadłam 100g <mniej-więcej> płatków CornFlakes, ok. 13 wafelków, 3 batoniki i bardzo dużo miodu. 90% z tego o godz. 21:00
Czy ktoś też ma taki problem?...

Dla osób odchudzających się: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=127964

Dla Przekupek: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=134950 - 13 sierpnia - DOKŁADKA!
loneliness jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-29, 11:14   #44
Midi
Zakorzenienie

Loneliness, to poproś po pierwsze mamę, żeby nie kupowała żadnych niezdrowych rzeczy, które masz potem w zasięgu ręki. Jeśli będziesz jadła 5 posiłków dziennie co 3 godz. na przykład) i nie będzie w domu nic "przekąskowego", to na pewno ograniczysz spożycie tych wszystkich rzeczy, o których piszesz

A co do płatków kukurydzianych, to niestety większość dostepnych na rynku jest z cukrem (popatrzcie na skład, czasem w smaku tego nie czuć). oza tym kukurydza ma wysoki indeks glikemiczny i nie jest najlepszym rozwiązaniem dla osób, które chcą schudnąć. Jedna łyżka w ramach porcji innych płatków albo do jakiejś zupy nie zaszkodzi, ale też i specjalnie nie "pomoże" w niczym.
Midi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-12, 13:52   #45
Shisha225
Przyczajenie

hej dziewczęta!

ja jem sobie flipsy kukurydziane i nie utyłam, a jem je już od roku? hmmm może i nawet dluzej odkad zaczelam córeczce podawac ( teraz ma niecale dwa latka)

ale tylko i wyłącznie bez soli, 100% kukurydza!
Shisha225 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości