|
|
#31 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Wątek dla starszych (uczniów)
córka też już w czwartej klasie. Póki co ogarnia nauczycieli, a najfajniejsze jest póki co szukanie po szkole odpowiedniego gabinetu (szkoła duża, taki typowy osiedlowy moloch)
![]() Zeszyty kupiłam początkowo 32 kartkowe, ale musiałam zmienić na 60, bo nauczyciele takich wymagają. najlepiej jeszcze grubszych i w sztywnych okładkach.. taa.. żeby plecak był cięższy chyba ![]() WDŻ u nas jest raz w tygodniu, przez jeden semestr. Córce po 2 zajęciach póki ci się wydaje w porządku, więc chodzi. Prowadzi świecka osoba, nauczycielka historii. zobaczymy jak poruszone będą poszczególne tematy (dostaliśmy tematykę wszystkich zajęć rozpisaną na librusie). Drugi język obcy u nas chyba dopiero od 6 lub 7 klasy. Na razie mieli na wstępie diagnozę z jęz. angielskiego, żeby podzielić dzieci na grupy w zależności od poziomu wiedzy. Zebranie w tym tygodniu z wychowawcą, to będzie okazja poznać kobietę ;-) ---------- Dopisano o 07:56 ---------- Poprzedni post napisano o 07:53 ---------- w ogóle na wczorajszym wdż dzieciaki miały się przedstawić, opowiedzieć o sobie, co lubią, co robią w wolnym czasie itp.. i moja młoda powiedziała m.in. że lubi czytać książki, a nauczycielka podobno do niej powiedziała, że wspaniale, cieszy się, bo już kilka lat nie słyszała dziecka mówiącego samo od siebie, że lubi czytać książki
|
|
|
|
|
#32 | |
|
Wtajemniczenie
|
U nas dzień przed rozpoczęciem było marudzenie, że nie chce do szkoły bo w domu fajnie się uczyło
i bała się trochę nowej sytuacji, nowych nauczycieli. Po tych kilku dniach jest pozytywnie nakręcona, wręcz jej się podoba to, że mają nowe przedmioty, trzeba latać od klasy do klasy i nowi nauczyciele też twierdzi, że fajni.Nałapała już + za aktywność więc widać, że faktycznie się zaaklimatyzowała. Z polskiego już mieli pierwsze wypracowanie a z matematyki jest zapowiedziana kartkówka. Jednocześnie zaczęliśmy pierwszą klasę w szkole muzycznej i tu jest meeega euforia. Trafiła na świetnego nauczyciela - nie takiego sztywniaka z jakimi kojarzyła mi się ta szkoła tylko takiego ciepłego, zabawnego i już po kilku dniach widać różnicę w jej grze A starsza 7 klasa i zapisała się na wszystkie możliwe kółka w szkole, więc codziennie kończy o 15 Cytat:
Moja starsza chodziła, nie działo się tam nic co by mnie niepokoiło, wręcz mam wrażenie, że pewne kwestie lepiej im się porusza z profesjonalistą. Młodsza właśnie miała pierwsze spotkanie i rozmawiali o swoich zainteresowaniach. |
|
|
|
|
|
#33 |
|
Konto usunięte
|
Rany, 7 klasa o 15... jakim cudem? Syn koleżanki codziennie do 15.40 :/ bez kółek...
|
|
|
|
|
#34 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;88892325]Rany, 7 klasa o 15... jakim cudem? Syn koleżanki codziennie do 15.40 :/ bez kółek...[/QUOTE]
podejrzewam że ilość godzin jest taka sam dla wszystkich szkół . Zaczyna na 8? Bo u nas niektóre klasy idą na 8.15 przez pandemię żeby unikać skupisk dzieci na korytarzu. A może mają dłuższe przerwy?Moja ma 3 dni po 7 lekcji, 2 dni po 6 lekcji . Jak dojdą jej kółka to wychodzi jakby codziennie miała 8 lekcji, więc w szkole jest od godz. 8 do 15.05 . przerwy mamy 5-minutowe. M Młodsza ma 4 dni po 5 llekcji i raz 6 |
|
|
|
|
#35 |
|
Wtajemniczenie
|
u nas lekcje (IV klasa) są najdłużej do 15:15, ale wtedy młoda zaczyna od 9:45. Ma koleżankę z osiedla w VII klasie i ona już codziennie ma 0d 8-15..
Pani od polskiego dała wczoraj dzieciakom wykaz lektur. Zaczynają od "Akademii Pana Kleksa", potem bodajże Kajko i Kokosz, Mikołajek, opowieści z Narnii (I cz.), Magiczne Drzewo Czerwone Krzesło. Coś tam było jeszcze, ale nie zapamiętałam. Fajne lektury. Córka zna większość z filmów, a Akademię, Czerwone Krzesło i Mikołajka już kiedyś czytała. Odświeży sobie najwyżej ;-) No i diagnoza z matematyki też już była. Podobno łatwa ;-) |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:12.

i tu jest meeega euforia. Trafiła na świetnego nauczyciela - nie takiego sztywniaka z jakimi kojarzyła mi się ta szkoła

podejrzewam że ilość godzin jest taka sam dla wszystkich szkół . Zaczyna na 8? Bo u nas niektóre klasy idą na 8.15 przez pandemię żeby unikać skupisk dzieci na korytarzu. A może mają dłuższe przerwy?