![]() |
#31 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wszystko co chcecie wiedzieć a nie macie kogo zapytać, cz. 65.
Rodzeństwu spadkodawcy nie przysługuje zachowek, a jedynie zstępnym (dzieci, wnuki itd.), małżonkowi i rodzicom. Roszczenie do zachowku nie jest dziedziczna (w sensie: jeśli rodzic spadkodawcy zmarł przed spadkodawcą, to brat czy siostra spadkodawcy nie dziedziczą tego roszczenia).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
zielony stworek
|
Cytat:
Mój bezdzietny i nieżonaty szwagier chciał kiedyś, by po jego śmierci jego nieruchomości nie trafiły w ręce starszego brata lub jego dzieciaków. Jedynym wyjściem podobno jest sprzedaż tego nawet za symboliczną złotówkę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie miał dzieci ani żony, więc powinni po nim dziedziczyć rodzice, a że któreś pewnie nie dożyło spadku- to ten udział dziedziczyłby jego brat. Czasami doradzam rozważenie umowy dożywocia, bo to, co wyszło na jej podstawie z majątku spadkodawcy, nie jest w ogóle brane pod uwagę potem w sprawach spadkowych (dożywocie ma charakter umowy odpłatnej, chociaż ekwiwalentem często nie jest pieniądz). |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
🦄
|
Cytat:
Dokładnie tak. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Zakorzenienie
|
Ja mam własnie taka sytuacje i mnie notariusz polecil testament. Wskazalismy siebie nawzajem do calosci spadku. Troche sie z mezem dorobilismy. Dzieci nie ma, rodzice meza nie zyja, jest tylko pazerana siostra, z która maz nie ma kontaktu od lat. Do tego prawniczka, wiec jesli bedzie jakies obejscie, a meza przezyje, to na pewno mi nie odpusci. Wlasnej matce po smierci ojca kazala wyskakiwac z kasy, bo jej sie nalezy. Moja rodzina meza po sadach ciagac nie bedzie, za to jego siostra mnie stresuje.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
🦄
|
Cytat:
Ale to masz prostą sprawę- testament i voila ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tym bardziej, ze ten notariusz wpuscił mnie kiedys w maliny, co mnie kosztowalo duzo nerwow i pieniedzy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Zakorzenienie
|
Swoja droga ciekawe sa te sprzedaze za symboliczna złotówke nieruchomosci. Przeciez to od razu pachnie przekretem, a skarbowka głupia nie jest i pewnie by sie mogla doczepic. Podatek pewnie by wiekszy dowaliła. Ciekawe czy to przechodzi czy trzeba miec układy w urzedzie.
No i z wydziedziczeniem tez ciekawa sprawa jest. Z tego co sie dowiedziałam nie jest tak łatwo kogos wydziedziczyc, a dzieci wydziedziczyc wcale nie można. Wiec jesli przykladowo chcemy wydziedziczyc wredna siostre, w przypadku której sa do tego przesłanki, a ta ma małoletnie dzieci, to moze sie zrzec spadku, który przechodzi na dzieci i klops. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |||
🦄
|
Cytat:
Nic się nie zmieniło i raczej się zmieni ![]() Cytat:
No z tej jestem bardziej zadowolona. Cytat:
Wydziedziczenie trzeba po prostu dobrze uzasadnić, a i tak potem taki niedoszły może walczyć w sądzie. Ale udowodnić w drugą stronę też trzeba... Ale skąd taki pomysł, że dzieci nie można? |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Zakorzenienie
|
Tak mi powiedział znajomy notariusz, który wiele lat był tez sedzia (aczkolwiek w wydziale karnym). Jak sie okazalo, ze sprawa mnie nie dotyczy, to jej nie zglebialam. Chodzilo o niemowlaka. Twierdzil, ze nie ma zasadnosci wydziedziczenia takiego malucha i sedzia to odrzuci. Starych mozna, malych sie nie da. Bardzo mnie to zaskoczylo. Uwazasz, ze mogl sie mylic?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |
🦄
|
Cytat:
Nie, bardzo dobrze powiedział, bo są 3 przesłanki wydziedziczenia i są wskazane w ustawie: -wbrew woli spadkodawcy postępuje uporczywie w sposób sprzeczny z zasadami współżycia społecznego;- dopuścił się względem spadkodawcy albo jednej z najbliższych mu osób umyślnego przestępstwa przeciwko życiu, zdrowiu lub wolności albo rażącej obrazy czci, -uporczywie nie dopełnia względem spadkodawcy obowiązków rodzinnych. No to tu faktycznie brak podstaw do wydziedziczenia niemowlęcia, ale myślałam, że chodzi Ci bardziej o to, że swojego dziecka (pełnoletniego) nie można. Jest jeszcze instytucja uznania niegodnym dziedziczenia w przypadkach:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Raczkowanie
|
A czy jest mozliwosc aby dziecko nie dziedziczylo tego 25% czesci domu po rodzicu? Jezeli dostalo juz mieszkanie ktorego wartosc przekracza znacznie wartosc tej czesci domu?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Zakorzenienie
|
tak, jest taka mozliwosc jesli rodzic za zycia przekazal duza darowizne ze wejdzie w mase spadkowa i w wyniku podzialu spadku dziecko nie dostanie prawa do pozotalego majatku, najlepiej z dokumentami isc do notariusza i omowic konretna sytuacje
![]() |
#44 |
Konto usunięte
|
A jak ktoś ma męża/żonę, nie ma dzieci, rodzeństwa i umiera. I pół jego majątku dziedziczy żona, pół rodzice. Kto dziedziczy po tych rodzicach, gdy oni umrą? Ta żona/mąż z powrotem, czy jacyś dalsi krewni?
Albo jak jest starsze bezdzietne małżeństwo, bez żyjących rodziców, za to jedno z nich ma siostrę, ta siostra dziecko, to na końcu wszystko dziedziczy ten siostrzeniec? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Konto usunięte
|
[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;89198616]A jak ktoś ma męża/żonę, nie ma dzieci, rodzeństwa i umiera. I pół jego majątku dziedziczy żona, pół rodzice. Kto dziedziczy po tych rodzicach, gdy oni umrą? Ta żona/mąż z powrotem, czy jacyś dalsi krewni?
Albo jak jest starsze bezdzietne małżeństwo, bez żyjących rodziców, za to jedno z nich ma siostrę, ta siostra dziecko, to na końcu wszystko dziedziczy ten siostrzeniec?[/QUOTE]W 1 przypadku wchodzi chyba rodzeństwo rodziców i dalej ich potomkowie, w drugim tak, ten siostrzeniec. Jak nie ma żadnych spadkobierców to skarb państwa. Wysłane z mojego M2101K6G przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Konto usunięte
|
[1=d1b06f3951e378bb3fdc337 11a759ec9373c9f74_6556ad7 364f3f;89198629]W 1 przypadku wchodzi chyba rodzeństwo rodziców i dalej ich potomkowie, w drugim tak, ten siostrzeniec. Jak nie ma żadnych spadkobierców to skarb państwa.
Wysłane z mojego M2101K6G przy użyciu Tapatalka[/QUOTE] A jak w pierwszym przypadku nie ma rodzeństwa rodziców ani ich potomków? To wtedy skarb państwa, nie ta była już synowa? Wysłane z mojego M2004J19C przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Zakorzenienie
|
Jak dla mnie to dziedziczenie linii bocznych w przypadku braku dzieci to jest jakaś pomyłka. Chyba jakaś pozostałość po czasach kiedy dobra rodowe przechodziły z pokolenia na pokolenie i chciano zabezpieczyć aby zostały w rodzinie (nie wiem czy taka była intencja, snuję domysły).
Znam sytuację gdy zmarła panu żona, nie mieli dzieci więc dziedziczyła jej siostra i uparła się zabrać facetowi część życiowego dorobku bo "należy jej się jak psu zupa". Nawet w sądzie wylądowali bo nie mogli się dogadać. Nie wiem - mnie by było wstyd sięgać po nieswoje, bo to nie ja na to pracowałam, nie miałam w tym żadnego udziału. Okropna sytuacja. Zostajesz w pojedynkę, być może nadwyrężona kosztami leczenia choroby, która doprowadziła do zgonu i jeszcze masz wyłuskać kasę dla kogoś za nic. Nie wiem, ta część majątku ma rekompensować rodzeństwu stratę brata/siostry czy o co chodzi?
Czasami bywa się gołębiem a czasami pomnikiem. ![]() ---------------------------------------------------------- PRETENSJONALNY nie oznacza "pełen pretensji" Za słownikiem PWN: pretensjonalny to 1. «zachowujący się sztucznie, krygujący się» 2. «zbyt wyszukany, świadczący o złym guście» |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane z mojego CPH1931 przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Bookworm ;)
|
[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;89198724]A jak w pierwszym przypadku nie ma rodzeństwa rodziców ani ich potomków? To wtedy skarb państwa, nie ta była już synowa?
Wysłane z mojego M2004J19C przy użyciu Tapatalka[/QUOTE]W momencie odziedziczenia części domu przez rodziców, staje się to ich własnością, więc z kolei dziedziczenie po nich idzie normalnym trybem. A niestety była synowa nie jest w żaden sposób uwzględniona na liście osób do dziedziczenia. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#50 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Wysłane z mojego M2004J19C przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 | |
Zakorzenienie
|
Tez znam taka sytuacje. Starzy, prosci, bezdzietni ludzie , którzy nie mieli pojecia, ze po smierci ktoregos z nich czesc majatku pojdzie do rodziny. Zmarla żona, a że jej rodzenstwo tez juz nie zyło, za to było od groma dzieci tego rodzenstwa, to wielu wspolwlascicieli sie porobilo i dziadek wszystkich spalacal. A wystarczyło napisac testament.
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Zakorzenienie
|
[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;89198749]Czyli jeśli tż miałby mieszkanie, nie miałby rodzeństwa, ciotek, wujków, kuzynostwa, dziadków, wzięłabym z nim ślub i by umarł, to na końcu zostaję z połową mieszkania na spółkę że skarbem państwa, bo ta połowa, która idzie do jego rodziców na końcu przepada?
![]() Wysłane z mojego M2004J19C przy użyciu Tapatalka[/QUOTE] Nie. Skarb państwa czy gmina dziedziczą tylko wtedy, jak w ogóle nie ma żadnych spadkobierców. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 | |
🦄
|
[1=9cf1d31d279bad27b001c12 cbf2de6a056fa95f2_6583802 d27f04;89198731]Znam podobną historię i też dla mnie to bez sensu. Rodzeństwo nie brało udziału w dorabianiu się tych państwa, ale po śmierci brata stali pierwsi w kolejce po kasę.
Wysłane z mojego CPH1931 przy użyciu Tapatalka[/QUOTE] Powtórzę to po raz n-ty- jak przychodzi do pieniędzy to nagle się znajduje najdalsza rodzina z prosto wyciągniętą łapką... Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#54 | |
Bookworm ;)
|
Cytat:
Odziedziczyłaby całość tylko gdyby zmarły mąż nie miał zupełnie nikogo, tzn. również żyjących rodziców, dobrze rozumiem? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale np. jeśli żył jego ojciec i ojciec odziedziczył tę część, to po jego śmierci dziedziczą jego zstępni, potem rodzeństwo ojca lub zstępni tego rodzeństwa. Ogólnie ja sobie zawsze rozrysowuję drzewko genealogiczne. Niestety, w Polsce świadomość prawna jest niska, a przecież jak ktoś jest samotny jak palec, a nie chce, żeby dziedziczył skarb państwa, to mógłby napisać testament i powołać nawet jakąś fundację do dziedziczenia (lub w ogóle ustanowić fundację). |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Są sobie rodzice, mają syna, syn ma żonę i mieszkanie. Syn umiera. Połowę mieszkania dostaje żona, połowę rodzice. Rodzice umierają i nie ma nikogo, kto mógłby po nich dziedziczyć, nie mają żadnych żyjących krewnych. Co się wtedy dzieje z ich połową mieszkania. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Konto usunięte
|
Dot.: Prawo spadkowe - pytania i wątpliwości.
To ja mam pytanie z innej beczki - dziadek przy spisywaniu testamentu poprosił o sporządzenie dodatkowego aktu - zrzeczenie dziedziczenia (akt ten podpisała moja mama, zrzekając się dziedziczenia w całości na swoją siostrę). Czy po śmierci babci (dziadek już nie żyje) mama będzie miała jakąkolwiek moc, żeby wycofać się ze zrzeczenia dziedziczenia i domagać się swojej części majątku po rodzicach? Dodam jeszcze, że zrzeczenie było prawie 6 lat temu, dziadek zmarł ponad 3 lata temu, mam do tej pory nie domagała się zachowku po swoim ojcu.
Wysłane z mojego M2101K6G przy użyciu Tapatalka Edytowane przez d1b06f3951e378bb3fdc33711a759ec9373c9f74_6556ad7364f3f Czas edycji: 2022-04-27 o 08:38 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#58 |
Wtajemniczenie
|
[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;89198749]Czyli jeśli tż miałby mieszkanie, nie miałby rodzeństwa, ciotek, wujków, kuzynostwa, dziadków, wzięłabym z nim ślub i by umarł, to na końcu zostaję z połową mieszkania na spółkę że skarbem państwa, bo ta połowa, która idzie do jego rodziców na końcu przepada?
![]() Wysłane z mojego M2004J19C przy użyciu Tapatalka[/QUOTE]Przeciez wystarczy, żebyście spisali testament i problemu nie ma. Wysłane z mojego SM-A515F przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
🦄
|
[1=d1b06f3951e378bb3fdc337 11a759ec9373c9f74_6556ad7 364f3f;89199375]To ja mam pytanie z innej beczki - dziadek przy spisywaniu testamentu poprosił o sporządzenie dodatkowego aktu - zrzeczenie dziedziczenia (akt ten podpisała moja mama, zrzekając się dziedziczenia w całości na swoją siostrę). Czy po śmierci babci (dziadek już nie żyje) mama będzie miała jakąkolwiek moc, żeby wycofać się ze zrzeczenia dziedziczenia i domagać się swojej części majątku po rodzicach? Dodam jeszcze, że zrzeczenie było prawie 6 lat temu, dziadek zmarł ponad 3 lata temu, mam do tej pory nie domagała się zachowku po swoim ojcu.
Wysłane z mojego M2101K6G przy użyciu Tapatalka[/QUOTE] To jest umowa pomiędzy żyjącym przyszłym spadkodawcą a spadkobiercą. Jeżeli dziadek nie żyje to już nie można jej rozwiązać. Z babcią też mama zawarła taką umowę? Zachowek wtedy nie przysługuje. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Zakorzenienie
|
A istnieje w ogóle coś takiego, że coś należy się również wnukom? Czy na dzieciach się kończy?
Sent from my iPhone using Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:43.