|
|
#31 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Dziwna rzecz w religii
|
|
|
|
|
#32 |
|
BAN stały
|
no. ale taki pogląd, że ateiści idą do nieba, jest i tak niezgodny z całym nauczaniem KK. chociaż czasem różne dokumenty soborowe sobie przeczą więc w sumie dla każdego coś miłego się znajdzie xd i to jest prawda, że religii nie ma co analizować racjonalnie, bo ona ma zaspokajać potrzeby psychologiczne. jak jak idea poczucia własnej wartości. jak się zacznie analizować co to jest wartość, i czemu mam ją posiadać, to też się wszystko sypie, ale nie taki jest cel tych idei. religia ma uspokajać i to robi.
mnie się nawet zdaje, że papieże, biskupi i większość wykształconych teologów doskonale wiedzą, że Kościół jest rzeczywistością kulturową i dostosowuje się do epoki. A nie jest tak, że wszystko jest tam dyktowane przez Boga. oczywiście papieże wierzą w Boga itp. ale jestem pewna, że sama idea Kościoła jest dla nich dużo bardziej kulturowa niż dla przeciętnego wiernego, co łyka to, ze kiedyś Bóg popierał karę śmierci, a teraz nie popiera, albo kiedyś kazał zabijać heretyków, a teraz popiera demokrację i prawa człowieka
Edytowane przez Farquad Czas edycji: 2022-09-09 o 12:48 |
|
|
|
|
#33 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Nie do końca, to wszystko jest o wiele bardziej skomplikowane, bo np. jeśli ktoś nie poznał Boga, nie odrzucal go, ale jednocześnie żył w zgodzie ze swoim sumieniem i prawem naturalnym, poszukiwal prawdy, a nie od tak sobie odrzucal Boga, to... sa rozne rodzaje ateizmu, mozna byc bezrefleksyjnym ateista z wygody i braku checi stawienia czola swojej grzesznosci i slabosci np. (Inna sprawa, ze chyba najbardziej uczciwą intelektualnie postawa, jesli nie poznalo sie Boga, nie mialo laski wiary, jest AGNOSTYCYZM...) Generalnie nigdy nie wrzucalabym wszystkich ateistow do jednego worka. Nie mowiac juz o dawniejszych czasach, gdy wielu nie slyszalo o Jezusie nie ze swojej winy, bo po prostu Ewangelia do nich nie dotarla (albo z powodu zaniedbania przez chrzescijan misji ewangelizacji, gloszenia Dobrej Nowiny, albo z przyczyn obiektywnych, niemożnosci dotarcia w tamtym czasie). Dodatkowo Kosciol nigdy nie orzekal i nie orzeka o tym, kto jest potepiony - nawet w przypadku Judasza nigdy nie wydal jednoznacznego wyroku, i nie rości sobie do tego prawa. Jedynie w druga strone: oglasza niektorych swietych, i poprzez ten akt kanonizacji stwierdza, ze kanonizowana osoba jest juz swieta w Niebie. |
|
|
|
|
|
#34 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
[Kościół] mocno wierzy, wyznaje i głosi: że nikt z tych, co są poza Kościołem katolickim, nie tylko poganie, ale i Żydzi, heretycy i schizmatycy, nie mogą stać się uczestnikami życia wiecznego, ale pójdą „w ogień wieczny, przygotowany diabłu i jego aniołom” (Mt 25,41), jeśli przed końcem życia nie będą do niego włączeni; i że jedność ciała Kościoła znaczy tak wiele, iż jedynie ludziom w nim pozostającym sakramenty kościelne, posty, jałmużny i inne dzieła pobożności pomagają do zbawienia, a trudy chrześcijańskiej walki przynoszą nagrody wieczne, gdyż nikt – jakichkolwiek by jałmużn nie udzielał, nawet gdyby dla imienia Chrystusa przelał swą krew – nie może być zbawiony, jeśli nie pozostaje w łonie Kościoła katolickiego i w jedności z nim. (Denzinger-Hünermann 1351. Sobór florencki, 4.02.1442) Czyli KK oficjalnie ogłosił, że np. protestant jest w piekle, nawet jeśli umarł za Jezusa. Nie ma co prawda imiennego rejestru potępionych, ale są potępione całe kultury, czy całe społeczności, a można łatwo sprawdzić kto do nich należy Np. z tego jasno wynika, że taki Luter jest w piekle. Przykro mi.Co do tych ateistów, co nie słyszeli o religii itp. to błagam, rozmawiajmy poważnie. Jesteśmy w XXI wieku, w Europie, tu wszyscy usłyszeli. Trzymajmy się realiów. |
|
|
|
|
|
#35 |
|
Przyczajenie
|
Dlaczego cytujesz wybiórczo teksty jednego z dawnych soborów. Zapoznaj się z treściami ostatniego Soboru Watykańskiego II, np. jak definiowanie są tzw. kręgi przynależności do Kościoła. To znacząco zmienia i uzupełnia obraz. I wtedy możemy rozmawiać dalej
|
|
|
|
|
#36 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Poza tym już wcześniej powiedziałam, że dokumenty KK są sprzeczne. Dogmat jest czymś, co nie może być odwołane ani zreinterpretowane, a mimo to Watykan sobie odwołał dogmat "Poza Kościołem nie ma zbawienia".
|
|
|
|
|
|
#37 |
|
Konto usunięte
|
Z nią jest rozmowa jak z ścianą.
|
|
|
|
|
#38 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Ale Ty wiesz o tym, że nie każdy sobór jest dogmatyczny, i w szczególności nie każde postanowienie soboru ma rangę dogmatu? Podobnie jak całe magisterium Kościoła - dzieli się na nauczanie uroczyste - dogmatyczne oraz nauczanie zwyczajne, które dogmatyczne nie jest. |
|
|
|
|
|
#39 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#40 |
|
Konto usunięte
|
Z tego co pamiętam, to w jednym wątku pisałaś, że jesteś niewierząca, więc czemu właściwie tak Ciebie obchodzi co księża myślą o tym kto gdzie pójdzie i czy to jest zgodne z naukami?
Zresztą jaki sens ma zastanawianie się nad czymś, czego w żaden sposób nie da się udowodnić i co nie prowadzi do żadnych wniosków? Skąd w ogóle Ty czy jakiś ksiądz miałby wiedzieć czy ktoś żałuje i co robi przed ślubem Religia to jest przecież festiwal ciągłego zmieniania tego co powiedziano wcześniej i dopasowywania się do obecnych trendów. Zresztą Kościół to nie miejsce gdzie wierni kwestionują nauki czy zdanie duchownych, przyjmujesz to co ktoś mówi za fakt, bo tak, nie ma tu za bardzo miejsca na własne poglądy, tak działa hierarchia kościelna i jak czegoś nie rozumiesz, to masz modlić się i liczyć, że zrozumiesz. Jak ktoś to kupuje, to w tym siedzi i przyjmuje to, co mówi ksiądz za pewnik i tyle, nikt Ci przecież nie zagwarantuje co będzie po śmierci. Religia to nie jest dobry obiekt do rozpatrywania na serio i szukania logiki, nie o to w tym chodzi |
|
|
|
|
#41 |
|
BAN stały
|
[1=d1f8ef2008dea6bb47d7416 400721be959008b42_63b3700 256c75;89349405]
Skąd w ogóle Ty czy jakiś ksiądz miałby wiedzieć czy ktoś żałuje i co robi przed ślubem[/QUOTE] No jak to? Wiadomo, co ludzie robią, jak żyją i co myślą. Zdecydowana większość ludzi, łącznie z tymi co chodzą do Kościoła, wcale się nie przejmuje tym co mówią księża. Prawie nie ma ludzi, którzy np. powstrzymywaliby się od życia seksualnego ze względu na strach przed piekłem. To jest max kilka procent ludzi wierzących. [1=d1f8ef2008dea6bb47d7416 400721be959008b42_63b3700 256c75;89349405]Religia to nie jest dobry obiekt do rozpatrywania na serio i szukania logiki, nie o to w tym chodzi[/QUOTE] Zgadza się. Religia wyewoluowała żeby spajać społeczność, dawać nadzieję itp. Pełni podobną rolę co inne konstrukty psychologiczne, np. poczucie własnej wartości albo prawa człowieka. Jak się zacznie w tych rzeczach grzebać i je analizować to się okaże, że też nie mają sensu ale chociaż spełniają swoją rolę. |
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#42 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zgadzam się w 100%. Sent from my iPhone using Tapatalk |
|
|
|
|
|
#43 |
|
BAN stały
|
zgadzam sie z tym co napisal Puchaty71.
Wiem ze umre , nie chce zeby to bylo za szybko, bo podoba mi sie teraz moje zycie , boje sie smierci. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:54.

Nie ma co prawda imiennego rejestru potępionych, ale są potępione całe kultury, czy całe społeczności, a można łatwo sprawdzić kto do nich należy