|
|
#31 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: juz nie moge :( obrzydliwy angielski chleb co w zamian ?
Dzieki wielkie, za tydzien przyjezdza do Polski moj chlopak wiec sie go spytam czy zna taka dzielnice.
Moja mama zartuje ze jak sprobuje polskiego jedzenia nie bedzie chcial stad wyjechac
|
|
|
|
|
#32 |
|
Raczkowanie
|
Witajcie Drogie Panie
![]() Mmm... Przypomniałaś mi droga Gryzaczku rozpaczliwe poszukiwania chleba w Dublinie. Ostatecznie skończyło się na tym, że odstawiłam chleb i słodycze na dwa miesiące. Anyway, będąc na wyspach miałam w pracy np. swoją miseczkę na musli, czy płatki. Ponadto owoce (polecam lokalne targi z warzywami lokalnych rolników, warzywa i owoce z Tesko są okropne), warzywa, często przyrządzałam sobie sałatki, czy zabierałam do pracy ryż zapieczony z warzywami. Do tego jogurty, jakiś soczek. Tak mi przyszło do głowy, że raz udało mi się kupić całkiem niezły chleb w piekarni prowadzonej przez Turka. Tak, czy siak, spokojna głowa, bez chleba i słodyczy na pewno jak brytyjski kaszalot wyglądać nie będziesz A brak chleba nawet służy....Przez diete oparta głównie na owocach, warzywach i nabiale schudłam tam kilka kilo. Pozdrawiam PS: A co Ty na chleb tostowy z frytkami [?] Albo z chipsami [?] Wybaczcie drogie Panie, ale która widziała na własne oczy upodobania żywieniowe wyspiarzy będzie wiedziała co mam na myśli
|
|
|
|
|
#33 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
#34 |
|
Wtajemniczenie
|
Angielskie jedzenie- jedyne, co mi pozostało w pamięci: nereczki w jakimś ohydnym, zielonym sosie, do tego sok pomarańczowy, a na śniadanie gorąca, nadmuchana bułka i zimne mleko. Ech...
|
|
#35 |
|
Zakorzenienie
|
Ja spędziłam miesiąc w Londynie i bardzo brakowało mi polskiego żytniego chlebka
Ale ogólnie tak źle nie było, choć obiady zawsze z mikrofalówki jadłam Ale śniadanka dobrze wspominam Jadlam albo mussli z mlekiem, albo jakiś jogurcik, bananka, jabłuszko albo ciemne tosty z dżemem do tego dosyć dobra herbatka
|
|
|
|
|
#36 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
) i chyba niepredko sie przekonam, bo właśnie ze świeżych drożdży wychodzi idealnie !!! Mąkę uzywam zwykłą pszenną ( producent dowolny... aha NIE KRUPCZATKA ) ale dobrze ją ptrzesiewam przez sitko by nie było w niej paprochów Myślę, że wersja pełnoziarnista jest jak najbardziej dozwolona bo nie chodzi tutaj o rodzaj mąki a o samą technikę pieczenia.W razie dodatkowych pytań służę pomocą !!!
"...Boże, daj mi cierpliwość, bym pogodził się z tym, czego zmienić nie jestem w stanie. Daj mi siłę, bym zmieniał to co zmienić mogę. I daj mi mądrość, bym odróżnił jedno od drugiego..." Marek Aureliusz
|
|
|
|
|
|
#37 |
|
Raczkowanie
|
Dziekuje wszystkim za odpowiedzi
spiesze doniesc ze znalazlam niemiecki chlebek w Aldi wyglada i smakuje jak pumpernikiel od biedy moze byc drogi numerku 502... moze faktycznie wyeliminuje chleb w 100% choc nie wydaje mi sie to latwe hmm z warzywniakami strasznie ciezko w Bristolu nie wiem czemu rzadza warzywka tesco ja mam bardzo wybujala wyobraznie i juz widza ta cala chemie ktora wsuwam razem np z ogorkiem jeszcze troche i bede swiecic w nocy hehe drugi moj bol to rzeznik do szalu mnie doprowdzaja te mieska idealnie zapakowane na tackach w marketach i jak chce rosol ugotowac to nie moge wrzucic kawalka wolowiny bo zaraz musze kupic jakias tacke mrozic itd a ci rzeznicy w turbanach jakos mnie przerazaja od razu mi sie przypomina Poranek Kojota pamietacie ? ' hej dajecie cos od siebie do tego sosu '?,, Niee ale czasem lejemy z chlopakami do frytek ))) ale dobra juz nie bede marudna w koncu nie wszystko jest okropne np herbata jest cacy buziaki
|
|
|
|
|
#38 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
po te drozdze. zdam relacje z gnieciucha, jak mi cos wyjdzie.
|
|
|
#39 |
|
Raczkowanie
|
w Lidlu tez jest takie niemiecki ciemny chlebek krojony - bardzo dobry.
zdrowa jest tez pelnoziarnista pita ( moze byc na cieplo) z jakims serkiem albo jogurtem Gryzaczek - ja tez z Bristolu , pozdrawiam
|
|
|
|
|
#40 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#41 |
|
Zadomowienie
|
Ja się na Wyspach przerzucam na owies
![]() Są takie produkty Low GI - moje ulubione to takie okrągłe "ciasteczka" bez cukru. "Nutri" czy coś takiego (nie pamiętam dokładnej nazwy). Nawet ostatnio widziałam je w Polsce. Ja zazwyczaj nie jem chleba w ogóle, bo jestem uczulona na mąkę, ale te ciasteczka były OK. I o dziwo nie uczulały mnie. Jako przekąska do biura idelane. |
|
|
|
|
#42 |
|
Raczkowanie
|
Special_k
)) ooo pozdrowionka ostatnio zaczelam kupowac takie bulki grahamki pakowane do pieczenia w piekarniku od biedy moze byc ) w Lidlu kupuje ..
|
|
|
|
|
#43 |
|
Raczkowanie
|
w holandi są takie bułki do pieczenia przypominają polskie albo chleb z rodzynkami no i super jogurty
|
|
|
|
|
#44 |
|
Zakorzenienie
|
Czesc Dziewczyny! Mieszkam w Londynie juz ponad dwa lata i musze powiedziec ze nie mialam wiekszych problemow z waga. Co do chleba to zgadzam sie, jest dmuchany i raczej bez smaku. Na szczescie w okolicy gdzie mieszkam sa 2 polskie sklepy i codziennie swiezy chlebek.
Nie rozumiem za to narzekan na zaopatrzenie sklepow tj. wybor towarow. Osobiscie uwazam ze jedzenie tu maja dobrej jakosci i jest duzy wybor, wiec jak ktos chce to moze sie zdrowo odzywiac. To, ze sie mieszka w Anglii nie znaczy ze trzeba przejmowac nawyki zywieniowe Anglikow. Z doswiadczenia wiem ze nie niska jakosc zywnosci ale po prostu lasuchowanie powoduje ze sie tyje! Faktem jest ze produkty niezdrowe sa bardzo tanie - patrz slodycze, ciastka, fastfoody... Choc tych ostatnich nigdy nie kupuje.Dla poszukujacych sklepow polskich w Londynie: 2 na Streatham, wiem tez o jednym na Hammersmith i 1 na Brixtonie, ale na pewno jest wiecej... |
|
|
|
|
#45 |
|
Zadomowienie
|
ja kupuje chleb Hovisa (niestety to jeden z drozszych)- ciemny z ziarnami i jest calkiem niezly - nawet tostowac go nie trzeba
|
|
#46 |
|
Raczkowanie
|
dla mnie doskonala alternatywa jest pieczywo chrupkie z Lidla(z sezamem lub bez)ok.35 pencow za opakowanie.
a kiedy mnie juz naprawde chetka na "prawdziwe"pieczywo bierze to kupuje bulki w ksztalcie lodki posypane sezamem w Sainsburry'm(35 pencow za sztuke),ale to i tak NIC w porownaniu z polskim pieczywkiem,szczegolnie moimi ulubionymi grahamkami i buleczkami sojowymi ze slonecznikiem...ahh...jak ja za nimi tesknie
|
|
|
|
|
#47 |
|
Zakorzenienie
|
Z angielskim jedzeniem mam tylko złe, a nawet okropne skojarzenia, a to ich masło.... aż miałam chęć spytać i upewnić się, czy to aby na pewno masło a nie coś innego, warzywa bez zapachu i bułeczki.... Nigdy nie skończyłam śniadania
Brrr
|
|
|
|
|
#48 |
|
Zadomowienie
|
odkrylam jeszcze jeden dobry chleb - Vogel z roznymi ziarnami - w Waitrosie £1.15.
Maslo mi nie przeszkadza - ale kupuje niesolone.
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:04.

Ale ogólnie tak źle nie było, choć obiady zawsze z mikrofalówki jadłam
Ale śniadanka dobrze wspominam

Faktem jest ze produkty niezdrowe sa bardzo tanie - patrz slodycze, ciastka, fastfoody... Choc tych ostatnich nigdy nie kupuje.