![]() |
#31 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Na czym dorobili się Wasi znajomi?
Cytat:
Tu się zgodzę. U mnie podobnie. I nie twierdzę, że te osoby nie zawdzięczają swojej sytuacji ciężkiej pracy, bo jednak otworzyli różne firmy, które fajnie funkcjonują - no ale inaczej jest, gdy dostajesz od rodziców na start kupę kasy, że stać cię na wybudowanie i wyposażenie np. warsztatu samochodowego od zera. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Konto usunięte
|
To ja akurat znam dużo osób, które zbudowały swoje firmy od zera i pochodzą z bardzo przeciętnych rodzin. Choćby mój poprzedni szef. Zresztą nie tylko on, wiele polskich firm rozrastało się stopniowo. Mam też jednego znajomego, który stworzył firmę w branży IT totalnie od zera- najzwyklejsza rodzina z blokowiska, a teraz mieszka w jednej ze stolicy europejskich i ma kupę kasy.
Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Zakorzenienie
|
[1=a5b2f04c728b42871bc12f2 c24211f88ae37ff8d_643f213 43ae75;89447107]To jest Twoja definicja dorobienia się. Według Twojej definicji nawet właściciel dużej firmy, rozpoznawalnego brandu czy lekarz z prywatna klinika się nie dorobił, bo musza pracować.
Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka[/QUOTE]Definicja moja i Słownika Języka Polskiego PWN. Myślę, że właściciele dużej firmy lub rozpoznawalnego brandu zdobyli środki pozwalające na niepracowanie do końca życia im i może też ich dzieciom. Lekarze raczej nie, więc moim zdaniem żyją na dobrym poziomie, ale o zbijaniu majątku nie ma w tym przypadku mowy. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Wtajemniczenie
|
[1=a5b2f04c728b42871bc12f2 c24211f88ae37ff8d_643f213 43ae75;89446794]To ja akurat znam dużo osób, które zbudowały swoje firmy od zera i pochodzą z bardzo przeciętnych rodzin. Choćby mój poprzedni szef. Zresztą nie tylko on, wiele polskich firm rozrastało się stopniowo. Mam też jednego znajomego, który stworzył firmę w branży IT totalnie od zera- najzwyklejsza rodzina z blokowiska, a teraz mieszka w jednej ze stolicy europejskich i ma kupę kasy.
Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka[/QUOTE]Ja znam osoby, które dorobiły się od zera, niektóre z nich mają naprawdę potężne firmy, dwie z nich na pewno byłyby tu kojarzone, ale to są osoby z pokolenia moich dziadków lub rodziców. Znam ich, ale nie nazwałabym ich znajomymi, bo nie mam z nimi jakichś towarzyskich relacji. W moim pokoleniu takiego dorobienia się nie widzę. Może to kwestia czasów, a może tego, że moje pokolenie masowo szkło na studia i taki start w naprawdę dorosłe życie nastąpił znacznie później. Wysłane z mojego M2004J19C przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Rozpoznawalna marka to nie tylko Ikea czy google, ale też rozmaite firmy z różnych branż - np. Pracodawca mojego męża, który zatrudnia 150 osób, żyje na świetnym poziomie, ale pracować musi. Według Twojej definicji nie dorobił się majątku. Bo musi pracować. Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Zakorzenienie
|
[1=a5b2f04c728b42871bc12f2 c24211f88ae37ff8d_643f213 43ae75;89447191]Aha a gdzie w słowniku jest taka definicja, bo sjp twierdzi, że to m.in. zdobyć majątek, nie ma nic o zdobyciu majątku pozwalającym nie pracować do końca życia.
Rozpoznawalna marka to nie tylko Ikea czy google, ale też rozmaite firmy z różnych branż - np. Pracodawca mojego męża, który zatrudnia 150 osób, żyje na świetnym poziomie, ale pracować musi. Według Twojej definicji nie dorobił się majątku. Bo musi pracować. Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka[/QUOTE]Pracodawca zatrudniający 150 osób nie musi pracować. Może mieć do tego ludzi lub sprzedać firmę i być ustawiony do końca życia i pewnie też na całe życie dzieci. Definicja ze słownika: https://sjp.pwn.pl/slowniki/dorobi%C...0si%C4%99.html A tak w ogóle to mnie nie zależy na wchodzeniu w polemikę. Ja to prostu tak to pojęcie interpretuję. Może dlatego, że sama mam kilka mieszkań bez kredytu i je wynajmuję, ale nie czuję, że się dorobiłam. Zarabiamy nieźle, ale w granicach normy, bez szaleństw. Tyle że nie mamy dzieci i jesteśmy dość oszczędni. Jesteśmy nieźle sytuowani, ale nie mamy dużego majątku, pracować jeszcze musimy. Ot, zwykli ludzie żyjący na średnim poziomie, żadni krezusi. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Rozeznanie
|
Kilka mieszkan bez kredytu to średni poziom życia? Do czego to doszło, nie ogarniam
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z mojego M2102J20SG przy użyciu Tapatalka
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
( ͡° ͜ʖ ͡°)
|
To samo pomyślałam ![]() Wśród mojego rocznika (ludzie koło 30stki) nikt się nie „dorobił” - jedno mieszkanie na kredyt i samochód w leasingu to już jest sukces (i to w 99% z pomocą rodziców). A mowa o dość dobrze zarabiających osobach z branży medycznej/IT/finansowej. Za to kojarzę kilku znajomych moich rodziców (60+), którzy mają własne jachty albo posiadłości wakacyjne w ciepłych krajach. Głównie branża budowlana albo własne firmy (produkcja). Sent from my iPhone using Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 | |
nieprzyzwoita
|
Cytat:
ale niektórzy chcą po prostu pracować, pomimo posiadania milionów na koncie, które pozwalałyby leżeć i nic nie robić |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Jak ostatnio kupowałam mieszkanie to zastanawiałam się, czy kupić w Hiszpanii czy w Warszawie. W Warszawie ten sam metraż kosztował trochę więcej niż na wybrzeżu hiszpańskim. Mieszkania w niektórych ciepłych krajach nie są jakoś niesamowicie drogie w porównaniu z Polską a zwrot z inwestycji jest niższy - oczywiście jeśli trzyma się je jako mieszkanie czysto wakacyjne dla siebie nie ogrywa to roli. Edytowane przez 08c7cbc1c0d531be9e51934d16bbb4732386b516_63def18200ca5 Czas edycji: 2022-12-25 o 12:21 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Może oni muszą, bo inaczej by nie wyżyli na takim poziomie na jakim chcą. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | |
nieprzyzwoita
|
Cytat:
mój post dotyczył tego, że jak ktos jeszcze pracuje, to znaczy że się nie dorobił - w czym domyślnie oznacza, że nic nierobienie jest stanem lepszym niż robienie bez przymusu |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#50 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-G990B przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Zadomowienie
|
Fajnie mieč kilka mieszkań bez kredytów. Ja się nawet jednego się dorobić nie mogę i pewnie do emerytury się nie dorobię
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Zakorzenienie
|
Gdybym miała kilka mieszkań bez kredytów to myślę, że spokojnie mogłabym sobie pozwolić, żeby nie pracować jakiś czas i podróżować. Marzenie.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Mam 2 mieszkania, w tym jedno na wynajem. Bez kredytu. Koszt wraz z wykończeniem: 700k. Zysk z wynajmu po podatkach: ok. 2-2.5k/mies. To teraz sobie policz kiedy mi się ta inwestycja zwróci. Nie wspominając o tym, kiedy wyjdzie mi na plus. (Nie wspominam nawet o konieczności remontów, ryzyku, że najemca okaże się niewypłacalny i nie będzie go można eksmitować a to w Polsce ogromne ryzyko). Przez kilkanaście lat byłam najemcą. Jak zaczynasz wynajmować to perspektywa mocno się zmienia. Jasne, kupię następne albo dwa i za te magiczne 7k z wynajmu będę się utrzymywała podróżując po świecie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Zakorzenienie
|
Na czym dorobili się Wasi znajomi?
Akurat pojęcie mam, bo bardzo interesuję się rynkiem nieruchomości. Nie wiem skąd jesteś, ale u mnie za mieszkanie warte dużo mniej niż 700K można dostać dużo więcej 2,5K. Poza tym trochę słabo liczysz zysk z inwestycji, bo nie uwzględniasz w ogóle wzrostu wartości mieszkania w czasie. Moje obecne mieszkanie w ciągu tylko kilku lat zyskało na wartości dwa razy. Nie mówię, że wynajmowałabym kupione mieszkanie przez 20 lat i czekała na zwrot. Wystarczy je sprzedać w odpowiednim momencie. I nawet mimo spadku wartości pieniądza zysk jest duży.
A tak w ogóle powyższy przykład to było takie trochę bujanie w obłokach na zasadzie, że gdybym miała nie musząc liczyć najpierw na zwrot (np. ze spadku). ![]() Edytowane przez rukolka Czas edycji: 2023-01-01 o 09:20 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:46.