![]() |
#31 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Wszystko co chcecie wiedzieć a nie macie kogo zapytać, cz. 67.
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
BAN stały
|
No ale w złą energię miejsc oraz ludzi to ja w jakiś sposób wierzę, ale nie nazywam tego aurą
![]() Wysłane z mojego SM-A202F przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Partnera często boli głowa i łyka prochy. A tu ekologicznie i za darmo. ![]() Ciekawe jaka będzie miał minę jak mu zaproponuje takie rozwiązanie. Ostatnio nic mu nie skutkowało, myślę że w desperacji.... Edytowane przez b872d78680f891d873273d31baaf276c9d6e57ec_6594a44f1cc14 Czas edycji: 2023-01-06 o 22:09 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Zakorzenienie
|
[1=b872d78680f891d873273d3 1baaf276c9d6e57ec_6594a44 f1cc14;89459056]Czyli metoda skuteczna i sprawdzona. Na wątrobę nie szkodzi.
Partnera często boli głowa i łyka prochy. A tu ekologicznie i za darmo. ![]() Ciekawe jaka będzie miał minę jak mu zaproponuje takie rozwiązanie. Ostatnio nic mu nie skutkowało, myślę że w desperacji....[/QUOTE]Jak już spróbuje to daj znać, może i ja się odważę ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Z ciekawych zabobonow, sposób na bezdzietna parę- zostawić im brudna pieluchę w mieszkaniu. To szybko im się dziecko przydarzy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Dzik
|
Dot.: Przesądy i zabobony.
Miejcie litość dla moich szwow na brzuchu
![]() Kiedyś wypytywałam z ciekawości w pracy o norweskie przesady i ujęły mnie dwa: otóż na kutrach rybackich nie wolno mówić o koniach, bo to przynosi pecha (wreszcie nie kobieta :P) oraz nie wolno przyszłemu małżonkowi dziergać swetra przed ślubem, bo związek nie wyjdzie. ![]() I kurczę, ja tu na migreny wale tryptany a wystarczyło odczynić urok ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
BAN stały
|
[1=b872d78680f891d873273d3 1baaf276c9d6e57ec_6594a44 f1cc14;89459078]Obiecuje ze dam znać, czy spróbował i czy poskutkowało.
Z ciekawych zabobonow, sposób na bezdzietna parę- zostawić im brudna pieluchę w mieszkaniu. To szybko im się dziecko przydarzy.[/QUOTE] Nie no, ta pielucha mnie zabiła. Moja matka z kolei uważa, że czasem ktoś musi umrzeć, żeby zrobić miejsce dla kogoś innego - w sensie, że w rodzinach często naturalnie przeplatają się ze sobą śmierć i narodziny (w sensie, że w podobnym czasie, a czasem narodziny następują po śmierci członka rodziny) ![]() ![]() ![]() Wysłane z mojego SM-A202F przy użyciu Tapatalka Edytowane przez Pusheen_ Czas edycji: 2023-01-06 o 23:16 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ale jak ktoś wierzy w takie rzeczy, to sobie wszystko podciągnie. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() I tak się to potem kręci i stąd się biorą różne dziwne przeświadczenia. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#42 | |
Zakorzeniona
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 | |
BAN stały
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-A202F przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |
Dzik
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Zakorzenienie
|
A ja myśle, ze takie drobne dziwactwa są urocze. O ile ktoś nie narzuca swoich guseł innym, co komu szkodzi omijanie drabin czy łapanie się za guzik na widok kominiarza. Sama torebki pod żadnym pozorem na podłodze nie stawiam, czasami się nakombinuje chwile, ale alternatywne miejsce znajdę. Znam pare osób, którym nie wolno przyjąć nożyczek prosto z ręki, trzeba polozyc na stole i dopiero stamtąd druga osoba może chwycić. O ile dobrze pamietam ma to zapobiegać ucięciu znajomosci.
No i oczywiście magiczne kryształy. Lubię wierzyć, ze kamienie maja swoje właściwości. Nawet jeżeli to działa na zasadzie talizmanu i afirmacji. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 10:27 ---------- Poprzedni post napisano o 10:23 ---------- Cytat:
Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Zakorzenienie
|
[1=a5b2f04c728b42871bc12f2 c24211f88ae37ff8d_643f213 43ae75;89459254]
A dla mnie to jest idiotyczne. Ile się nasłuchałam jak z mężem sobie kupowaliśmy buty czy zegarki na prezent - ludzie traktują to śmiertelnie poważnie, a to sprawia, że ja takich osób nie potrafię brać serio. No błagam...jeszcze zrozumiem jak ktoś zażartuje i da kopniaka na szczęście przed egzaminem, ale kurcze przeżywać, że omg, jak mogłaś kupić mężowi buty?? Nie, to jest ponad moje możliwości. Już nie wspomnę z namawianiem do zawiązania tej czerwonej wstazki, bo ktoś dziecko zauroczy. Głupota i tyle. Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka[/QUOTE] Dlatego wspomniałam o nienarzucaniu się. Idąc na domówkę nie rzucam się OMG nie stawiajcie torebek na podłodze, piniadze uciekna! tylko dyskretnie robię po swojemu. Niektórzy znajomi maja swoje fanaberie, jak jestem z ludźmi na tyle blisko nie mam nic przeciwko uczestniczyć w ich przesądach, zwłaszcza ze większość dotyczy drobnostek typu połóż to tutaj zamiast tam. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Dzik
|
Ja to widzę podobnie jak Ava, tzn. jeśli ktoś wierzy w te kokardki czy konie na kutrach, to niech sobie wierzy, ale sobie. Z religia mam zreszta podobnie, zwisa mi generalnie to w co ktoś wierzy, ale jakby próbował do mnie startować z objaśnieniami życia to zachowam się bardzo nieładnie. Nie mam tez tego w druga stronę, tzn. pędu uświadamiania czy oceniania ludzi, bo myślą inaczej niż ja. Analogicznie nie ograniczyłbym znajomosci bo ktoś sobie po prostu powiesił kokardkę albo bo wierzy w Jehowe, ale zrobiłabym to jakby mnie przekonywał ze tylko kokardka zamiast szczepionek albo ze jego bóg jest najlepsiejszy i to jeszcze z piana na ustach.
Przyznam się tu tez, ze raz w życiu byłam u wróżki jako bardzo młoda dziewczyna i ta kobieta naopowiadała mi takich głupot, ze głowa mała. Zauważyłam tez, ze bardzo uważnie skanowala moje i koleżanki (byłyśmy dwie) zachowanie, tak jakby szukając potwierdzenia swoich bajdurzen w mowie ciała. Pamietam, ze "wywróżyła" mi wtedy, ze mój młodszy brat się połamie (nigdy nie miał nic złamanego do tej pory, to ja jestem ta osoba w rodzinie, która ląduje w kółko na ortopedii z powodu swoich głupich pomysłów), moja matka zdradzi ojca i wyjdzie za mąż drugi raz (moi rodzice są razem od ponad 50ciu lat, w drugi dzień świat mieli 45 rocznice ślubu, matka w życiu gacha nie miała) a ja sama powinnam wrócić do mojego ówczesnego eksa, bo inaczej wyjdę za mąż dopiero około 30tki i to w dodatku będzie mój szef, brunet (mam 44 lata, niezamężna, nigdy nie miałam szefa bruneta, nigdy nie żałowałam decyzji o odejściu od tamtego chłopaka i zerwaniu zaręczyn). Ale najlepsze było jak mi powiedziała, ze w ciagu 5ciu nadchodzących lat zachoruje na raka i umrę. No nie wiem jak to skomentować, sama sobie chyba strzeliła w biodro czy coś. ![]() Kolezance pamietam powiedziała, ze spotka swoją wielka miłość w podróży - jak wracałyśmy tramwajem dostała mandat od kobucha za nieważny bilet. ![]() ![]() Stad czasami żartuje, ze jak mi się znudzi ebm, to chyba pójdę we wróżenie, łatwy pieniądz i chętnych nie zabraknie. ![]() Edytowane przez magbeth Czas edycji: 2023-01-07 o 10:54 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2023-01-07 o 10:59 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Zakorzenienie
|
Ja lubię pozytywne zabobony - wkładałam czasami książkę pod poduszkę przed klasówką czy egzaminem, dawałam kopa w tyłek, sprawdzam sennik po bardzo dziwnych snach i zawsze znajduję jakąś dobrą interpretację, jak wracam do domu, bo czegoś zapomniałam, to przysiadam na chwilę. I wierzę w zabobon dotyczący zegarków - wypróbowane na sobie i na kilku znajomych parach
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 | |
Zakorzeniona
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Zakorzenienie
|
Pisałam na studiach licencjat z uroków (na filologii polskiej - od strony językowej) i od tamtej pory jestem zauroczona takimi przesądami i zwyczajami. Jeśli w coś wierzę, to sama sobie, bez angażowania otoczenia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
U mnie często był pogląd "lepiej dmuchać na zimno". Czyli nikt nie wierzy w te "głupie zabobony", ale profilaktycznie czerwona kolarka, nie siadać na rogu stołu ( bo będzie się starą panną/kawalerem), nie wracaj do domu, gdy coś zapomnisz ( bo spotka cię nieszczęście...). Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez 26cabbdd88f595c38f9b7f8139ef1472f28f75bc_65628a8226dae Czas edycji: 2023-01-07 o 12:40 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Rozeznanie
|
Nie jestem w ogóle przesądna i wkurzają mnie zabobony. Na szczęście w moim otoczeniu ludzie nie wierzą w takie rzeczy.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Zakorzenienie
|
A ile zabobonow dotyczących ślubu jest - akurat u nas na czasie bo slub bierzemy. Ile osób mi perły na ślub odradza
![]() ![]() ![]() ![]() Wysłane z mojego SM-G990B przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Mam koleżankę, która totalnie wkręciła się w zabobony ślubne. I zamiast cieszyć się ceremonią cała lista; podwiązka, coś pożyczonego, położyć panu młodego suknie podczas ceremonii na butach ( żeby rządzić w małżeństwie), koniecznie wyjść razem ( bo jeśli rozdzielą się pod ołtarzem to i w życiu), wystawić buty na parapet, nie wolno jej było ściąć włosów... |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#58 |
Zakorzenienie
|
Do tego oprzyroczenia to wersja z koszulką jest spoko - ja znam wersję z noszonymi męskimi majtami. Śmieje się, że dziecko przestaje płakać, bo się przestrasza smrodu
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Zakorzenienie
|
[1=a5b2f04c728b42871bc12f2 c24211f88ae37ff8d_643f213 43ae75;89459254]Ja ostatnio byłam w ciężkim szoku jak w pracy wyszło, że kilka koleżanek praktykowało to z czerwoną wstazką na wózku...ogarnięte, wykształcone kobiety (gwoli ścisłości niepraktykujące jeśli chodzi o religie, stosunek do katolicyzmu raczej negatywny obecnie). Nie wiem, dla mnie to jest minus x punktów na skali koleżeństwa
![]() Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 10:27 ---------- Poprzedni post napisano o 10:23 ---------- A dla mnie to jest idiotyczne. Ile się nasłuchałam jak z mężem sobie kupowaliśmy buty czy zegarki na prezent - ludzie traktują to śmiertelnie poważnie, a to sprawia, że ja takich osób nie potrafię brać serio. No błagam...jeszcze zrozumiem jak ktoś zażartuje i da kopniaka na szczęście przed egzaminem, ale kurcze przeżywać, że omg, jak mogłaś kupić mężowi buty?? Nie, to jest ponad moje możliwości. Już nie wspomnę z namawianiem do zawiązania tej czerwonej wstazki, bo ktoś dziecko zauroczy. Głupota i tyle. Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka[/QUOTE]Mam podobnie z minusowymi punktami kolezenstwa xd i ogólnie chyba najbardziej mnie irytują zabobony dotyczące "oduraczania" dzieci, czerwona wstążeczka zawsze mnie rozwala ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:53.