![]() |
#31 |
¦niêta Mucha
Wiadomo¶ci: 10 795
|
Dot.: Co s±dzicie o ¶wiadomym sp³odzeniu dziecka w wieku oko³o 50 lat?
"To zale¿y"
Z jednej strony mamy wiêksze ryzyko nieprawid³owego rozwoju p³odu, tak¿e ze strony mê¿czyzny - zwiêkszone zmiany genetyczne plemników i wymienion± pokoleniow± przepa¶æ. Mo¿na byæ te¿ starym i nadal emocjonalnie niedojrza³ym. Z drugiej... mamy ludzi m³odych, którzy siê nie badaj±, nie maj± warunków mieszkaniowych i zaczynaj± drinkowaæ w poniedzia³ek o 15 z pi±tk± dzieci pod opiek±. Pytanie, czy osoba lat 50 ma jeszcze energiê na ma³e dziecko.
![]() |
#32 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 16 083
|
[1=4ec13cb18ab3f27b597089e a0d0eff6e72b7e954_64f11b7 24e7cd;89607318]Straszny za¶cianek prezentujesz. Ja mam znajomych 50+, a nawet mia³am takich 60+ i nic takiego nie obserwuje. Mo¿e inaczej, widzia³am beton i zacofanie mentalne u 25+, jak i ¶wietne osoby 50,60 czy nawet 70+. Agezim z Ciebie wychodzi, przykre.[/QUOTE]
Opisuje tylko to z czym sie spotkalam w moim otoczeniu . wedlug mnie 50letnia roznica wieku miedzy ludzmi to jest bardzo duzo i mimo to ze probujesz temu zaprzeczac 50letni rodzic o wiele rzadziej bedzie potrzebowal opieki 20-30 letniego dziecka niz 70letni . Z tym ageizmem strzelilas jak kula w plot sama mam juz 50lat I mam znajomych I w wieku 60 I 70 lat I wlsnie dlatego ze takich mam wiem jak wielu z nich zmaga sie z problemami zdrowotnymi .po moich rodzicach ktorzy sa po 70tce w miare dobrym stanie zdrowia widze ze maja o wiele mniej energii ,ucinaja sobie drzemki w ciagu dnia ,nogi juz nie te niestety mimo ze sa samodzielni to jedak nie wyobrazam sobie zeby mogli np teraz zajmowac sie malymi wnukami |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 054
|
[1=7623cb0b746b4d40e529fc1 23bf669aade741778_65822f0 7d8014;89607428]Opisuje tylko to z czym sie spotkalam w moim otoczeniu .
wedlug mnie 50letnia roznica wieku miedzy ludzmi to jest bardzo duzo i mimo to ze probujesz temu zaprzeczac 50letni rodzic o wiele rzadziej bedzie potrzebowal opieki 20-30 letniego dziecka niz 70letni . Z tym ageizmem strzelilas jak kula w plot sama mam juz 50lat I mam znajomych I w wieku 60 I 70 lat I wlsnie dlatego ze takich mam wiem jak wielu z nich zmaga sie z problemami zdrowotnymi .po moich rodzicach ktorzy sa po 70tce w miare dobrym stanie zdrowia widze ze maja o wiele mniej energii ,ucinaja sobie drzemki w ciagu dnia ,nogi juz nie te niestety mimo ze sa samodzielni to jedak nie wyobrazam sobie zeby mogli np teraz zajmowac sie malymi wnukami[/QUOTE] Jezu, co wy z t± opiek± ciagle. A jakby ten 70 letni by³ bezdzietny i potrzebowa³ pomocy to te¿ by musia³ sobie jako¶ poradziæ przecie¿, wiêc czemu automatycznie zak³adaæ, ¿e 70 letni dzieciaty bêdzie z automatu obarcza³ swoimi problemami i chorobami swoje dzieci? To jest te¿ kwestia szacunku do doros³ego dziecka i jego czasu. 70 latek jak jest odpowiedzialny to sobie potrafi sam zorganizowaæ pomoc (zak³adam, ¿e ma na to finanse, a jak nie ma, no to có¿, gorzej, ale zak³adam, ¿e ka¿dy doros³y odpowiedzialny cz³owiek powinien zawczasu sam pomy¶leæ jak zabezpieczyæ siê na okres, kiedy bêdzie w podesz³ym wieku). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | ||
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 375
|
Cytat:
Dok³adnie. Swietnie to ujê³a¶. Decyzja o dziecku - w ka¿dym wieku - jest decyzja egoistyczna. Bo myslisz o tym, ze JA CHCE MIEÆ, czyli o sobie. Niestety czêsto na dziecko decyduj± siê takie osoby, które nie powinny w ogóle o dziecku my¶leæ: 50 letni faceci, którym siê wydaje, ze s± wiecznie m³odzi, patologie, nastolatki , rodziny, których na to nie staæ, ale przecie¿ oni chc± mieæ bejbika, to nic ze dziecko potem nawet nie mo¿e na wycieczkê z rówie¶nikami pojechaæ bo rodziców nie staæ, osoby zak³adaj±ce, ze dziecko bêdzie siê nimi opiekowaæ na staro¶æ itp. Wys³ane z iPhone za pomoc± Tapatalk ---------- Dopisano o 05:32 ---------- Poprzedni post napisano o 05:28 ---------- Cytat:
Niesie drugie dno i co z tego? To nadal decyzja egoistyczna. Znam przypadki, gdzie rodzice mieli po 40 lat kiedy pojawi³o siê pierwsze dziecko. Dlaczego? Bo d³ugo nie mogli zaj¶æ w ci±¿e. Czy to co¶ zmienia? Nie. Nadal wchodziæ grê argument: bêdê mieæ dziecko nawet maj±c 40 lat BO JA CHCE TAK BARDZO DZIECKA. Ca³y czas jest to decyzja podyktowana egoizmem. Wys³ane z iPhone za pomoc± Tapatalk |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 422
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Raczkowanie
|
[1=4ec13cb18ab3f27b597089e a0d0eff6e72b7e954_64f11b7 24e7cd;89607467]Jezu 40 lat to jest m³ody cz³owiek przecie¿
![]() ![]() ![]() To nie jest m³ody wiek na posiadanie dzieci. Biologi nie oszukasz. I nie zmienisz jej czytaj±c na pudelku ze celebrytka urodzi³a po 40, bo za ni± stoi sztab lekarzy i ludzi do pomocy. Wys³ane z iPhone za pomoc± Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Konto usuniête
|
[1=7623cb0b746b4d40e529fc1 23bf669aade741778_65822f0 7d8014;89607428]Opisuje tylko to z czym sie spotkalam w moim otoczeniu .
wedlug mnie 50letnia roznica wieku miedzy ludzmi to jest bardzo duzo i mimo to ze probujesz temu zaprzeczac 50letni rodzic o wiele rzadziej bedzie potrzebowal opieki 20-30 letniego dziecka niz 70letni . Z tym ageizmem strzelilas jak kula w plot sama mam juz 50lat I mam znajomych I w wieku 60 I 70 lat I wlsnie dlatego ze takich mam wiem jak wielu z nich zmaga sie z problemami zdrowotnymi .po moich rodzicach ktorzy sa po 70tce w miare dobrym stanie zdrowia widze ze maja o wiele mniej energii ,ucinaja sobie drzemki w ciagu dnia ,nogi juz nie te niestety mimo ze sa samodzielni to jedak nie wyobrazam sobie zeby mogli np teraz zajmowac sie malymi wnukami[/QUOTE]To musz± byæ bardzo s³abego zdrowia, bo u mnie w rodzinie 70+ to ¿ywotni ludzie i jak najbardziej opiekuj± siê wnukami. ---------- Dopisano o 04:48 ---------- Poprzedni post napisano o 04:46 ---------- Ale 40latka jest p³odna i jak najbardziej mo¿e mieæ dzieci. Nie czerpie wiedzy o ¶wiecie z pudelka tylko mam w otoczeniu du¿o ci±¿ 40+ i s± to zwykle kobiety bez sztabu specjalistów i opiekunek. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#38 |
Raczkowanie
|
[1=4ec13cb18ab3f27b597089e a0d0eff6e72b7e954_64f11b7 24e7cd;89607469]To musz± byæ bardzo s³abego zdrowia, bo u mnie w rodzinie 70+ to ¿ywotni ludzie i jak najbardziej opiekuj± siê wnukami.
---------- Dopisano o 04:48 ---------- Poprzedni post napisano o 04:46 ---------- Ale 40latka jest p³odna i jak najbardziej mo¿e mieæ dzieci. Nie czerpie wiedzy o ¶wiecie z pudelka tylko mam w otoczeniu du¿o ci±¿ 40+ i s± to zwykle kobiety bez sztabu specjalistów i opiekunek.[/QUOTE] tez mam w otoczeniu kobiety, ktore rodzily w roznym wieku. i kazda twierdzi, ze ciaza przed 30 byla o wiele lepszym doswiadczeniem niz ta po 30. poza tym, cala ta dyskusja rozwazana jest totalnie od d*** strony, bo caly czas wlasnie od tej egoistycznej strony rodzicow. dlaczego nikt nie pisze o tych dzieciach z poznego macierzynstwa? moja znajoma jest wlasnie z takiego poznego macierzynstwa. sama ledwo po 20 rodzice przed 70. sa zdrowi, sa "na chodzie". tylko ze nie zmienia to faktu, ze ona sie ciagle bardzo o nich martwi, bo mieszkaja sami. to normalne, ze dziecko bedzie sie martwic, jezeli nie mamy do czynienia z patologia (pisze to ³opatologicznie bo zaraz wyskoczycie z domami opieki). i mowi wprost, ze jest troche tym obarczona i nie wie co bedzie dalej - bo kiedy ona zdecyduje sie na swoje dzieci za kilka lat, moze byc tak, ze jej rodzice rowniez beda wymagali wtedy opieki. czy ja chcialabym rodzic po 40 i narazac swoje dziecko na to, ze jeszcze zanim zalozy swoja rodzine, bedzie sie zamartiwac o mnie? nie. ale co kto woli. Edytowane przez karamelli Czas edycji: 2023-06-18 o 06:05 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 12 340
|
Cytat:
Rodzice mojego T¯ maj± dobrze bo maj± emerytury wy¿sze ni¿ obecna ¶rednia krajowa we W³oszech i ich staæ aby zap³aciæ za pomoc kiedy tylko chc±. Jakby tak nie by³o no to jednak spada na ciebie-dziecko decyzja czy i jak chcesz im pomóc. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 3 730
|
Nie wiem na jakim ¶wiecie ¿yjesz, ale dziesi±tki kobiet ma dzieci ko³o 40 r¿ i one oraz dzieci maj± zwyczajne ¿ycia - bez sztabu pomocy i lekarzy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 22 121
|
[1=4ec13cb18ab3f27b597089e a0d0eff6e72b7e954_64f11b7 24e7cd;89607369]Mo¿na mieæ opiniê, ¿e jest anty dzieci 50+ ale ju¿ przypisywanie przepa¶ci pokoleniowej takim ludziom, no to sorry, dla mnie agezim. Przykro mi, czê¶æ ludzi jest rasistasmi, homofobami, ageistami - s± ba to konkretne nazwy wiêc ich u¿ywam.[/QUOTE]
Pokolenie to 25 lat, czyli miêdzy dzieckiem urodzonym przez 50 latka a rodzicem jest bite 2 pokolenia ró¿nicy. I to nie chodzi tylko o poglady modne, typu czy siê akceptuje LGBT, g³osuje na PiS, czy ogarnia smartfona. W obecnych czasach ró¿nice pokoleniowe s± o wiele wiêksze ni¿ kiedy¶, bo ¶wiat, technologia, sposób ¿ycia zmienia siê w tempie niespotykanym w ca³ej historii i to ma gigantyczny wp³yw na mo¿liwo¶æ zrozumienia i porozumienia siê ludzi. No i ja zazdroszczê wszytkim tych super zdrowych 70 cio latków w otoczeniu, moi rodzice , kuzynostwo, znajomi po przekroczeniu 70 zaczêli do¶æ mocno podupadaæ na zdrowiu i sprawno¶ci. I niestety ale mentalnie tez zachodz± w cz³owieku du¿e zmiany, na niekorzy¶æ. Ludzie sie fundamentalizuj±. Osobi¶cie, nie zdecydowa³abym sie na dziecko po 50. Mam 51. Jestem sprawna, w miarê zdrowa, wysportowana, ale… ja tego nie widzê, nie ud¼wignê³abym teraz fizycznie i psychicznie takiego wysi³ku. A w wieku oko³o 30 lat z palcem w nosie odchowalam 2 dzieci urodzonych w nieca³e 2 lata jedno po drugim. A przechodziæ dojrzewanie nastolatków w wieku 60+? To dopiero koszmar. Tego juz w ogóle nie widzê, my¶le ze to wrêcz toksyczne dla obu stron, ze o wysi³ku psychicznym jaki musi znie¶æ i czêsto ogromie pracy i wiedzy jaka musi w szybkim tempie przyswoiæ na poczekaniu wtedy rodzic to nawet nie wspomnê. O wiele IMO korzystniejsze z perspektywy czasu dla obu stron, jest moim zdaniem jednak to rodzenie przed 20 tk±.
Cava Z salamandr± w d³oni szed³em przez powierzchniê komety. Liz Williams Edytowane przez cava Czas edycji: 2023-06-18 o 06:46 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomys³y na prezent
![]() |
#42 | |
Konto usuniête
|
Cytat:
Nie bêdê siê rozwijaæ, bo siê nie zgadzam i tyle. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 | |
Konto usuniête
|
Cytat:
Oczywi¶cie najlepiej mieæ dziecko w m³odym wieku, bêd±c jednocze¶nie przygotowanym finansowo i psychicznie. Niestety w praktyce "pakiet" ma ma³o osób. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 22 121
|
[1=26cabbdd88f595c38f9b7f8 139ef1472f28f75bc_65628a8 226dae;89607483]I tu pytanie, co oznacza korzystniejsze. Fizycznie owszem, psychicznie nie.
Oczywi¶cie najlepiej mieæ dziecko w m³odym wieku, bêd±c jednocze¶nie przygotowanym finansowo i psychicznie. Niestety w praktyce "pakiet" ma ma³o osób.[/QUOTE] Mam kole¿anki które maja dzieci urodzone przed 20 tka. Mam ciotki/kuzynki które rodzi³y (3 i 4 dzieci) grubo po 40 tce w okolicach prawie 50 tki. Nie zaobserwowalam u tych m³odych ¿adnych psychicznych negatywnych skutków. Nie jest to lekkie do¶wiadczenie, ale z tych dwojga : przed 20 tka po 50 tce, uwa¿am ze w obu przypadkach: rodzic-dziecko, ostatecznie korzystniejsze jest to wcze¶niejsze rodzicielstwo. Trzeba szybciej dojrzeæ, ale tez ju¿ bez przesady ze co¶ cz³owieka omija, ¿ycie, edukacja ani praca nie koñcz± siê po urodzeniu dziecka wbrew obiegowym opiniom.
![]() |
#45 |
Konto usuniête
|
[1=4ec13cb18ab3f27b597089e a0d0eff6e72b7e954_64f11b7 24e7cd;89607469]To musz± byæ bardzo s³abego zdrowia, bo u mnie w rodzinie 70+ to ¿ywotni ludzie i jak najbardziej opiekuj± siê wnukami.
---------- Dopisano o 04:48 ---------- Poprzedni post napisano o 04:46 ---------- Ale 40latka jest p³odna i jak najbardziej mo¿e mieæ dzieci. Nie czerpie wiedzy o ¶wiecie z pudelka tylko mam w otoczeniu du¿o ci±¿ 40+ i s± to zwykle kobiety bez sztabu specjalistów i opiekunek.[/QUOTE] moi rodzice sa przecietnego zdrowia,mysle ze nie najgorszego,dopiero w tym roku zdecydowali sie odejsc na emeryture w wieku 75 i 73 lat . mozesz zaklinac rzeczywistosc ale niestety ludzie w tym wieku maja o wiele wiecej problemow zdrowotnych i mniej energii niz 5olatki, kiedy dzwonie do rodzicow praktycznie zawsze slysze ze ktos odszedl z ich grona znajomych a to sasiad a to kolega ze szkoly,ludzie w ich wieku umieraja o wiele czesciej niz w moim wieku mam kolege ktory byl poznym dzieckiem miedzy nim a jego najstarszym bratem bylo 20 lat roznicy,stracil rodzicow jeszcze przed 30tka jego dzieci nie pamietaja dziadkow,nie mialy dobrego kontaktu z kuzynostwem bo dzielila ich przepasc wiekowa .on czesto mowil ze to byl egoizm z ich strony decydowac sie na dziecko tak pozno jak ktos powyzej napisal to nie tylko chodzi o ta fizyczna pomoc ale o zamartwianie sie o los starszego rodzica,juz wieku 20+ lat rodzica potrzebujesz wswoim zyciu jeszcze wiele lat po osiagnieciu pelnoletnosci.potrzebujes z ich dobrych porad,pomocy przy dzieciach,pomocy fizycznej w przeprowadzkach i wielu innych aspektach zycia nie zdecydowalabym sie na dziecko w moim wieku nie dlatego ze jestem ageista ,mysle poprostu ze natura wie co robi,tak nas stworzyla zebysmy mieli dzieci w mlodszy wieku bo wtedy jestesmy w pelni sil i zdrowia i mamy najwieksze szanse wychowac zdrowe potomostwo i otoczyc je opieka do czasu kiedy sie usamodzielni (dzis trwa to nawet dluzej niz kiedy ja bylam mloda) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 121
|
[1=4ec13cb18ab3f27b597089e a0d0eff6e72b7e954_64f11b7 24e7cd;89607469]
Ale 40latka jest p³odna i jak najbardziej mo¿e mieæ dzieci. Nie czerpie wiedzy o ¶wiecie z pudelka tylko mam w otoczeniu du¿o ci±¿ 40+ i s± to zwykle kobiety bez sztabu specjalistów i opiekunek.[/QUOTE] Ale która 40 latka? Osoba, której odpowiadasz nie twierdzi, ¿e 40 latka nie mo¿e mieæ dzieci, tylko ¿e biologicznie to nie jest najlepszy wiek. Bo nie jest. [1=26cabbdd88f595c38f9b7f8 139ef1472f28f75bc_65628a8 226dae;89607477]Nie wiem na jakim ¶wiecie ¿yjesz, ale dziesi±tki kobiet ma dzieci ko³o 40 r¿ i one oraz dzieci maj± zwyczajne ¿ycia - bez sztabu pomocy i lekarzy.[/QUOTE] O co jest to oburzenie? 40 latki s± du¿o mniej p³odne ni¿ 20 latki i to jest fakt. To, ¿e dziesi±tki kobiet ok.40stki rodzi dzieci niczego tutaj nie zmienia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |
Konto usuniête
|
[1=7623cb0b746b4d40e529fc1 23bf669aade741778_65822f0 7d8014;89607498]moi rodzice sa przecietnego zdrowia,mysle ze nie najgorszego,dopiero w tym roku zdecydowali sie odejsc na emeryture w wieku 75 i 73 lat .
mozesz zaklinac rzeczywistosc ale niestety ludzie w tym wieku maja o wiele wiecej problemow zdrowotnych i mniej energii niz 5olatki, kiedy dzwonie do rodzicow praktycznie zawsze slysze ze ktos odszedl z ich grona znajomych a to sasiad a to kolega ze szkoly,ludzie w ich wieku umieraja o wiele czesciej niz w moim wieku mam kolege ktory byl poznym dzieckiem miedzy nim a jego najstarszym bratem bylo 20 lat roznicy,stracil rodzicow jeszcze przed 30tka jego dzieci nie pamietaja dziadkow,nie mialy dobrego kontaktu z kuzynostwem bo dzielila ich przepasc wiekowa .on czesto mowil ze to byl egoizm z ich strony decydowac sie na dziecko tak pozno jak ktos powyzej napisal to nie tylko chodzi o ta fizyczna pomoc ale o zamartwianie sie o los starszego rodzica,juz wieku 20+ lat rodzica potrzebujesz wswoim zyciu jeszcze wiele lat po osiagnieciu pelnoletnosci.potrzebujes z ich dobrych porad,pomocy przy dzieciach,pomocy fizycznej w przeprowadzkach i wielu innych aspektach zycia nie zdecydowalabym sie na dziecko w moim wieku nie dlatego ze jestem ageista ,mysle poprostu ze natura wie co robi,tak nas stworzyla zebysmy mieli dzieci w mlodszy wieku bo wtedy jestesmy w pelni sil i zdrowia i mamy najwieksze szanse wychowac zdrowe potomostwo i otoczyc je opieka do czasu kiedy sie usamodzielni (dzis trwa to nawet dluzej niz kiedy ja bylam mloda)[/QUOTE]W przeprowadzkach i przy dzieciach? Mhmmm....Nie wiem jak sobie poradzi³abym w tych sytuacjach bez moich m³odych rodziców, a Ty jak sobie poradzi³a¶ na emigracji? Zreszt± jak niby m³odzi rodzice maj± pomagaæ przy dzieciach (zak³adaj±c, ¿e chc±) skoro sami wtedy pracuj±? ---------- Dopisano o 06:43 ---------- Poprzedni post napisano o 06:41 ---------- Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 261
|
Te¿ bym z dwojga z³ego wola³a ci±¿ê przed 20 ni¿ w wieku 50 lat. Albo mam takie "szczê¶cie" albo prawie ka¿dy skar¿y siê w tym wieku na jakie¶ problemy z krêgos³upem. Nie wyobra¿am sobie w takim stanie chodziæ w ci±¿y, a potem d¼wigaæ dziecko. Nie chcia³abym fundowaæ dziecku przedwczesnego martwienia siê o starego rodzica, a tak by na pewno by³o.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Konto usuniête
|
Dzieñ dobry, witam siê ja maj±ca 30+ i problemy z krêgos³upem od lat nastoletnich. I to nie jestem wyj±tkiem, schorzenia krêgos³upa to plaga w¶ród m³odych osób.
No fajnie rodziæ maj±c 19lat I zero kasy, wykszta³cenia, mieszkania. ¦wietny plan na ¿ycie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 261
|
Czy ja mówiê, ¿e to ¶wietny plan? Dla mnie to by³by wybór jak miêdzy ki³± a rze¿±czk±. Te¿ od dawna mam problemy z krêgos³upem i wiem, ¿e kiedy bêdê mieæ 50 lepiej nie bêdzie, a chcia³abym byæ aktywn± mam± je¶li bym siê zdecydowa³a ni± byæ. W wieku 60 lat przy 10 latku te¿ by wypada³o byæ na chodzie w powy¿szym przyk³adzie. Dla mnie 40, to ju¿ ostatni dzwonek na macierzyñstwo. 50, to za du¿o. Dla mnie. Inni niech sobie robi± co chc±.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
sentimental animal
Wiadomo¶ci: 2 297
|
Moi rodzice mieli mnie do¶æ pó¼no - mama 33 lata, ojciec 40
![]() jako dziecko nie chcia³abym mieæ o tyle starszej matki, z odwrotnej perspektywy siê nie wypowiem, bo nigdy nie planowa³am dzieci.
![]() |
#52 | |
uparta chmura
Wiadomo¶ci: 8 650
|
Cytat:
Jednak ten wiek rozrodczy bardzo siê przesuwa, albo tak akurat szczê¶liwie siê u³o¿y³o. Teraz bardzo siê martwiê, znowu ![]() Edytowane przez Mija62 Czas edycji: 2023-06-18 o 09:11 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Konto usuniête
|
[1=4ec13cb18ab3f27b597089e a0d0eff6e72b7e954_64f11b7 24e7cd;89607506]W przeprowadzkach i przy dzieciach? Mhmmm....Nie wiem jak sobie poradzi³abym w tych sytuacjach bez moich m³odych rodziców, a Ty jak sobie poradzi³a¶ na emigracji? Zreszt± jak niby m³odzi rodzice maj± pomagaæ przy dzieciach (zak³adaj±c, ¿e chc±) skoro sami wtedy pracuj±?
---------- Dopisano o 06:43 ---------- Poprzedni post napisano o 06:41 ---------- Ka¿da przeciêtna i zdrowa 40 latka jest p³odna i mo¿e rodziæ dzieci. Co w zwi±zku z tym, ¿e ma mniej jajeczek ni¿ 20latka?[/QUOTE] oczywiscie ze mozna sobie poradzic bez rodzicow ,ja trzeba to wszystko sie da moje dzieci mialy 8 i 11 lat jak sie wyprowadzilam z Polski wiec to juz bylo latwiej zorganizowac zycie zawodowe wokol nich niestety czesto bylo ciezko i brakowalo mi rodzicow i rodziny ogolnie,zaplacilam bardzo wysoka cene za te "lepsze zycie" zagranica (lepsze pod wzgledem finansowym) ja widze to zupelnie inaczej niz ty jest duza roznica miedzy zdecydowaniem sie swiadomie na dziecko w wieku 50 lat wiedzac ze mamy ograniczony czas glownie ze wzgledu na to jak czlowiek jest "zaprogramowany" a inna kiedy ktos nagle umiera zachoruje w mlodosci i nie doczeka starosci i to dziecko opusci przedwczesnie nie ma co sie oszukiwac ze taki rodzic 50letni bedzie o wiele krocej w zyciu dziecka niz rodzic ktory je urodzil w wieku 25 lat i bedzie mial mniej energii i bedzie mniej sprawny wieku 70 lat niz rodzic w wieku 45 na tym samym etapie zycia dziecka (np 20letniego) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 | |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 1 803
|
Cytat:
Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
BAN sta³y
Wiadomo¶ci: 647
|
Gdybym kiedykolwiek planowa³a dzieci (a nie planuje) to nie zrobi³abym tego swoim dzieciom. Ja wierzê w naukê - dobry czas dla kobiet to jest 18-25, dla mê¿czyzn trochê d³u¿ej, jak siê dobrze, zdrowo prowadz± (dzisiaj to rzadko¶æ).
Moi rodzice byli m³odzi i durni jak mnie poczêli (20-kilka lat) i nie radzili sobie z wychowywaniem dzieci, ale mieli si³ê to robiæ. Rodzice jednego z moich facetów mieli 30-kilka lat jak siê urodzi³ i widzia³am du¿e ró¿nice w wychowaniu/zajmowaniu siê dzieckiem. Taki rodzic ma mniej energii, dziecko mniej siê rusza, rodzic preferuje, ¿eby dziecko nie biega³o itd. ![]() S± te¿ plusy - mo¿na przekazaæ wiêksz± m±dro¶æ i wiedzê ¿yciow±, ale patrz±c czysto praktycznie, cz³owiek szybciej odejdzie z tego ¶wiata, a dziecko zostanie z traum± bo straci³o mamusiê/tatusia w wieku 20-30 lat, zamiast 50-60. ¯ycia nie da siê przewidzieæ i zaplanowaæ, pewnie s± osoby, które zrobi± dziecko w wieku 60 lat i do¿yj± 100 i dziecko bêdzie szczê¶liwe i spe³nione. Ale ja zawsze my¶lê, ¿e nasz naturalny cykl ¿ycia to jest to jak powinni¶my ¿yæ, w wieku 20 lat robiæ dzieci, a w wieku 40-50 ogarniaæ wnuki ![]() Ale ka¿dy ¿yje jak chce i je¶li to s± jego marzenia i czuje, ¿e jest na si³ach to oby siê spe³ni³y. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Konto usuniête
|
[1=c6b6756720a205d307becdd e1d052a7f45362f96_64ed273 165c68;89607566]
Moi rodzice byli m³odzi i durni jak mnie poczêli (20-kilka lat) i nie radzili sobie z wychowywaniem dzieci, ale mieli si³ê to robiæ. Rodzice jednego z moich facetów mieli 30-kilka lat jak siê urodzi³ i widzia³am du¿e ró¿nice w wychowaniu/zajmowaniu siê dzieckiem. Taki rodzic ma mniej energii, dziecko mniej siê rusza, rodzic preferuje, ¿eby dziecko nie biega³o itd. ![]() S± te¿ plusy - mo¿na przekazaæ wiêksz± m±dro¶æ i wiedzê ¿yciow±, ale patrz±c czysto praktycznie, cz³owiek szybciej odejdzie z tego ¶wiata, a dziecko zostanie z traum± bo straci³o mamusiê/tatusia w wieku 20-30 lat, zamiast 50-60. ¯ycia nie da siê przewidzieæ i zaplanowaæ, pewnie s± osoby, które zrobi± dziecko w wieku 60 lat i do¿yj± 100 i dziecko bêdzie szczê¶liwe i spe³nione. Ale ja zawsze my¶lê, ¿e nasz naturalny cykl ¿ycia to jest to jak powinni¶my ¿yæ, w wieku 20 lat robiæ dzieci, a w wieku 40-50 ogarniaæ wnuki ![]() Ale ka¿dy ¿yje jak chce i je¶li to s± jego marzenia i czuje, ¿e jest na si³ach to oby siê spe³ni³y.[/QUOTE] To, ¿e kto¶ w wieku 30 lat nie chce siê ruszaæ i "ogranicza ruch dziecka" to kwestia osobnicza, a nie zasada. Zasiedzia³y rodzic mo¿e byæ i 20 letni. Energia ¿yciowa nie znika magicznie po 30 r¿. Nie rozumiem tego w±tku. Najpierw na wiza¿u pogl±dy, by dzieci robiæ ¶wiadomie, a tu nawet 30 letni rodzic nie jest najlepszy, bo bêdzie siê mniej rusza³ ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 13 575
|
[1=c6b6756720a205d307becdd e1d052a7f45362f96_64ed273 165c68;89607566]Gdybym kiedykolwiek planowa³a dzieci (a nie planuje) to nie zrobi³abym tego swoim dzieciom. Ja wierzê w naukê - dobry czas dla kobiet to jest 18-25, dla mê¿czyzn trochê d³u¿ej, jak siê dobrze, zdrowo prowadz± (dzisiaj to rzadko¶æ).
Moi rodzice byli m³odzi i durni jak mnie poczêli (20-kilka lat) i nie radzili sobie z wychowywaniem dzieci, ale mieli si³ê to robiæ. Rodzice jednego z moich facetów mieli 30-kilka lat jak siê urodzi³ i widzia³am du¿e ró¿nice w wychowaniu/zajmowaniu siê dzieckiem. Taki rodzic ma mniej energii, dziecko mniej siê rusza, rodzic preferuje, ¿eby dziecko nie biega³o itd. ![]() S± te¿ plusy - mo¿na przekazaæ wiêksz± m±dro¶æ i wiedzê ¿yciow±, ale patrz±c czysto praktycznie, cz³owiek szybciej odejdzie z tego ¶wiata, a dziecko zostanie z traum± bo straci³o mamusiê/tatusia w wieku 20-30 lat, zamiast 50-60. ¯ycia nie da siê przewidzieæ i zaplanowaæ, pewnie s± osoby, które zrobi± dziecko w wieku 60 lat i do¿yj± 100 i dziecko bêdzie szczê¶liwe i spe³nione. Ale ja zawsze my¶lê, ¿e nasz naturalny cykl ¿ycia to jest to jak powinni¶my ¿yæ, w wieku 20 lat robiæ dzieci, a w wieku 40-50 ogarniaæ wnuki ![]() Ale ka¿dy ¿yje jak chce i je¶li to s± jego marzenia i czuje, ¿e jest na si³ach to oby siê spe³ni³y.[/QUOTE] Sama twierdzisz ¿e Twoi rodzice w wieku 20paru lat nie radzili sobie z wychowywaniem dzieci. Po 30stce ju¿ nie maj± energii, wiêc kiedy jest Twoim zdaniem dobry czas? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 18 061
|
[1=7623cb0b746b4d40e529fc1 23bf669aade741778_65822f0 7d8014;89607498]
rodzica potrzebujesz wswoim zyciu jeszcze wiele lat po osiagnieciu pelnoletnosci.potrzebujes z ich dobrych porad,pomocy przy dzieciach,pomocy fizycznej w przeprowadzkach i wielu innych aspektach zycia [/QUOTE] To mnie zdziwi³o. Mieszkam w innym kraju ni¿ rodzice i od dawna sama to wszystko ogarniam ![]() Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez 980cf4958a6e724c916e7adb24f4c6159aa2df82_65d7e02c47328 Czas edycji: 2023-06-18 o 10:16 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 13 575
|
[1=980cf4958a6e724c916e7ad b24f4c6159aa2df82_65d7e02 c47328;89607588]To mnie zdziwi³o. Mieszkam w innym kraju ni¿ rodzice i od dawna sama to wszystko ogarniam
![]() Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] Te¿ mnie to zdziwi³o, uwa¿am ¿e mam wiêksz± wiedzê o ¶wiecie ni¿ moi rodzice w moim wieku, dzieci nie mam. Wolê poszukaæ informacji w necie, porozmawiaæ ¿e znajomymi, z przyjació³mi.... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 18 061
|
[1=b872d78680f891d873273d3 1baaf276c9d6e57ec_6594a44 f1cc14;89607587]Sama twierdzisz ¿e Twoi rodzice w wieku 20paru lat nie radzili sobie z wychowywaniem dzieci.
Po 30stce ju¿ nie maj± energii, wiêc kiedy jest Twoim zdaniem dobry czas?[/QUOTE]Roz¶mieszy³o mnie to strasznie. Przecie¿ ludzie po 30. to m³odzi ludzie ![]() ![]() Mój ex w wieku lat 43 biega kilka razy w tygodniu po 10 km. Nie wiem, mo¿e kiedy¶ tak by³o, ¿e ludzie siedzieli na ty³ku i nie dbali o sprawno¶æ, teraz takie teksty mnie dziwi±. Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 10:27 ---------- Poprzedni post napisano o 10:25 ---------- [1=b872d78680f891d873273d3 1baaf276c9d6e57ec_6594a44 f1cc14;89607591]Te¿ mnie to zdziwi³o, uwa¿am ¿e mam wiêksz± wiedzê o ¶wiecie ni¿ moi rodzice w moim wieku, [/QUOTE] To te¿. Uwa¿am, ¿e jestem bardziej inteligentna i mam wiêksz± wiedzê ni¿ rodzice. Jak ich czasem s³ucham, to rêce mi opadaj±. Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:21.