|
|
#31 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: kupuje samochód, doradzicie?
ja mysle o kupieniu samochodu za granica. jak tak patrze po allegro to stwierdzam, ze te zza granicy sa na prawde tanie, a biorac pod uwage ze sprzedawca z allegro doliczyl sobie sporo za fatyge to mysle, ze taka wycieczka w celu zakupu auta nie jest zlym pomyslem...
dodatkowo przegladam francuski (bo chce kupic francuskie auto, a wiadomo ze u zrodel najtaniej ) eBay i coraz bardziej utwierdzam sie w tym postanowieniu auto z koncowki 2003 roku w takiej cenie ile u nas chca za 2000 czy 1999 rok
|
|
|
|
|
#32 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Prosze sie nie smiac... ale co to jest szyberdach? |
||
|
|
|
|
#33 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Podasz linki do tych stron?moga byc po francusku
|
|
|
|
|
|
#34 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#35 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dlatego lepiej się wybrac do komisu gdzie pełno aut różnych marek. Jak 3 lata temu kupowaliśmy samochod to byłam w takich: - obok DH Wanda w Hucie - przy salonie Peugeota Golemo na Ruczaju, tam jest komis "salonowy" a po sąsiedzku jest drugi, mają duży wybór, - ul. Kamińskiego po obu stronach /bliżej wylotu na Wielicką/ zreszta na stronach z ogloszeniami mozna znależć adresy komisów, takich już porządniejszych i renomowanych Cytat:
Cytat:
/ no i mój tata też się trochę zna...no o tych szybach to prawda, ale wiesz, szybę moze tez rozbic złodziej i wcale nie oznaczać musi to wypadku. Ale trzeba sprawdzić, jesli tylko jedna szyba ma inny numer to ok, ale jeśli już każda szyba będzie miała inny (6 szyb- 6 różnych numerów) no to juz jest podejrzane. |
|||
|
|
|
|
#36 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() mam konkretny pomysl o tyle ulatwiony, ze siostra ze swoim mezem mieszkaja we Francji, wiec jakby kiedys przyjechali do Polski to zabralabym sie z nimi autem (zeby nie placic za podroz) z TŻem. na miejscu poszukalibysmy czegos, a wczesniej juz by sie tez cos szwagier zaczal rozgladac. a moze znalezlibysmy cos przez wlasnie ebay na miejscu jakis spec sprawdzilby stan techniczny i tymze autem wrocilibysmy do Polski jeszcze nie opracowalam sposobu przerejestrowania na polskie numery (bo chyba najpierw tam trzeba wyrejestrowac czy jakos tak - nie mam pojecia ). ktos moze wie jak to z tym przerejestrowaniem jest? bo cos slyszalam ze trzeba to zrobi w kraju gdzie kupujemy i wypadaloby im oddac tablice ![]() ja mysle nad Renault Clio wyprodukowanym po 2001 roku tak do 16-17 tysiecy (choc zanim uzbieramy to moze jeszcze troszke stanieja )
|
|
|
|
|
|
#37 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#38 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#39 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
http://www3.ingbank.pl/u235/navi/33561 |
|
|
|
|
|
#40 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ja nie wiem bo niemialam jeszce takiego auta, ale ludzie sobie chwalą... |
|
|
|
|
|
#41 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#42 |
|
Zakorzenienie
|
a ja czesto widze auta z odsunietymi szyberdachami. a juz w ogole co mnie bardzo dziwi bardzo czesto widuje auta kompletnie bez dachu (tzw. cabrio
) ja bym sie dziwnie czula jadac takim autem
|
|
|
|
|
#43 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ale tak jak mówie to sprawa indywidualna, dla jednych to zbędna rzecz, a inni nie moga się bez tego obyć
|
|
|
|
|
|
#44 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
To prawda z tymi "japończykami", choć ja mam raczej wiekową już mazdę, która lubi mi sprawiać różne niespodzianki w najmniej odpowiednim momencie, to jednak słyszałam, że te młodsze są o niebo lepsze. Z częściami to jest różnie, bywa, że trzeba nieźle wyłożyć, żeby coś znaleźć. Ale np. mój wujek od lat ma tylko "japończyki". Jeździ Mitsubischi, ciocia Nissanem Micrą. Zawsze powtarza, że są niezawodne. Coś chyba w tym jest
|
|
|
|
#45 |
|
Zakorzenienie
|
nowy Nissan Micra ma beznadziejny lakier. kolezanka ma - byle kamyczek na drodze i paskudny wgniot albo odprysk gotowy
|
|
|
|
|
#46 |
|
Zakorzenienie
|
Aha- dobra rada dla wszystkich kupujących autka- polecam przegląd przed kupnem.
My tak ostatnio zrobiliśmy- chcieliśmy kupić auto i poprosiliśmy właściciela, aby pojechał z nami na stację przeglądową (akurat niedaleko był salon Opla i tam była taka stacja) i my na nasz koszt zrobimy przegląd - lepiej być 100zł w "plecy" ale przed zakupem znać wszystkie usterki, niż kierować się wyglądem i potem żałować (Mechanikowi powiedzielismy, że jesli znajdzie jakieś uszkodzenia, to od ewentualnie opuszczonej ceny auta damy mu jakiś procent Szukał bardzo, ale auto nie miało żadnych usterek i ten przegląd przeszło- kupiliśmy i jestesmy bardzo zadowoleni).Myślę, że to dobrt sposób, aby później nie żałować
|
|
|
|
|
#47 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Jednak nie można uogólniac, jakie auta najmniej się psują, wszystko zależy również od tego jak się dba o nie, jak jest eksploatowane i wiele innych czynników. To są tylko mechanizmy. Cytat:
Na standardowej kontroli / przegladzie raczej tego nie sprawdzą. Dla nich liczą się inne sprawy. Nie jestem z Krakowa, więc nie poradzę gdzie mozna dobrze zrobić / sprawdzic. Mogę polecić Katowice i to tak na 100%. Za dobrze założoną instalacje DRUGIEJ GENERACJI (to bardzo ważne), trzeba położyc 2 500 i wiecej. Cytat:
Zapalając auto, zapalasz, że tak powiem na benzynie, w momencie gdy silnik dojdzie do temp 50 / 60 stopni, przełancza się automatycznie na gaz. W niektórych instalacjach trzeba zrobic to ręcznie, na przełączniku wewnątrz samochodu. Jednak to co już raz pisałam, wadliwie założona instalacja gazowa, powoduje, to, że nie można korzystać z paliwa, co jest uciążliwe. Wystepują wtedy problemy z zapalaniem samochodu szczególnie zimą, ale latem również, same szopki, to mówię z doświadczenia!
|
|
|
#48 |
|
Zadomowienie
|
A co myslicie o Garbuskach????
|
|
|
|
|
#49 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() stare garbusy, tzw. klasyka mnie osobiście się nie podobają natomiast New Beattle są super
|
|
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#50 |
|
Zadomowienie
|
Chodzi mi własnie o tego starego klasyka - Garbuska. Mnie się bardzo podobają te stare. Nowe oczywiście też, ale te stare maja w sobie coś, nie wiem - ducha motoryzacji?
|
|
|
|
|
#51 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Mam doświadczenie z autami z Niemiec, przywieźliśmy z TŻ i jego bratem 8 samochodów. Niestety samochody te nie zawsze były takie jak w opisie, i takie jak powiedziano w rozmowie telefonicznej. Bardzo denerwujące były sytuacje gdy pokonywaliśmy 1000 km, aby przekonać się, że auto jednak było bite i jednak nie działa w nim wszystko tak jak ma. I TŻ i jego brat mają o samochodach duże pojecie, jeden z doświadczenia zowodowego, drugi z pasjii, więc moge polegać na ich opinii. Teraz jesteśmy w trakcie kupowania 9 samochodu, dziś mieliśmy po nie jechać, niestety sprzedawca coś kręci, wiec można przypuszczać, że coś z autem jest nie tak. Co prawda auto jest w Dreźnie, więc niedaleko, jednak szkoda czasu i pieniędzy. Wiec jeszcze raz powtórzę trzeba mieć ogromne szczęście, bo na miejscu nie zawsze da się wszystko sprawdzić, nie wszedzie jest możliwość skorzystania z kanału i wejścia pod samochód, a wizyta w jakimś warsztacie czy serwisie to ogormne pieniądze (przynajmniej w Niemczech). Trzeba też wziąść pod uwagę jak przywieźć to auto, albo o własnych siłach albo na lawecie. jesli auto jest w stanie samo jechać czeka wizyta w urzędzie w celu zakupienia ubezpieczenia i tablic celnych też nie należy do przyjemnych. Zawsze jeżdże jako tłumacz w celu załatwienia papierkowej roboty, a niemieccy urzednicy, nie wszyscy tak chetnie podchodzą do nas polaków, pomimo tego, że płynnie posługuję się ich językiem. Podsumowując wszystkie auta jakie zakupilismy za granicą miały coś nie tak. Były sprawne jednak maiły małe "wady / usterki" o których wcześniej nie powiedziano. Tylko o dwóch wiedzieliśmy od razu, że potrzebna będzie laweta.
|
|
|
#52 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#53 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#54 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#55 |
|
Zakorzenienie
|
ja mam zamiar kupic auto bezusterkowe (takie ktore do Polski wjedzie o wlasnych kolach
). poszuka sie albo na ebayu albo szwagier-Francuz cos na miejscu bedzie szukal (i to na 3 miasta, bo w 1. on pracuje, w 2. siostra robi aplikacje, w 3. mieszkaja ), wiec poki wszystko nie bedzie dograne to sie tam zabierac nie bedziemy. wszystkie zabawy w urzedach tez mysle, ze pomoga nam zalatwiac siostra ze szwagrem, bo pewno duzo lepiej sie dogadaja nio i mysle, ze kogos kto ewentualnie sprawdzi samochod nie bedzie problemem (w koncu gdzies na przeglady jezdza ). z reszta sami kupowali uzywane (6-miesieczne, a jednak sporo tansze od nowego i jezdzi calkowicie bezproblemowo )mam nadzieje, ze wszystko gladko pojdzie. z reszta na razie dopiero zbieramy pieniazki
|
|
|
|
|
#56 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Facet sie zgodził. Akurat najblizej jego miejsca zamieszkania był salon samochodowy opla i tam była stacja diagnostyczna przy tym salonie - i mechanik sprawdził nam całe auto jak przy przeglądzie. Uważam, że to jest dobry pomysł |
|
|
|
|
|
#57 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
O jakim roczniku myslisz?? Przegladalam wstepnie stronke i mysle ze na pewno cos dobierzesz, mi samej sie kilka podobalo, ale ja nie dam rady pojechac po autko bo to dla mnie za daleko....
|
|
|
|
|
|
#58 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#59 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
)
|
|
|
|
|
|
#60 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Auto Marianna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:02.

) eBay i coraz bardziej utwierdzam sie w tym postanowieniu
auto z koncowki 2003 roku w takiej cenie ile u nas chca za 2000 czy 1999 rok

). ktos moze wie jak to z tym przerejestrowaniem jest? bo cos slyszalam ze trzeba to zrobi w kraju gdzie kupujemy i wypadaloby im oddac tablice
)