![]() |
#31 |
Raczkowanie
|
Moj kot sie leni
pomocyyyy
moj kot zaczal sie tak strasznie lenic. od miesiaca wszedzie jest jego siersc, wypada mu i wypada ;( mial to byc kot z krotka sierscia nie leniacy sie (jest to kot bengalski ), a tu jak na zlosc jego siersc jest wszedzie w kazdym zakatku domu. nie wiem co mam juz robic, czesze go, drapie...nawet blagam zeby sie juz przestal lenic. moze macie jakis dobry sposob na leniacego sie kotka. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Zakorzenienie
|
Dot.: moj kot sie leni
a moze sie pozbywa grubego futra z sezonu zimowego? nigdy wczesniej tak nie mial? moje tez sie lenia, w pewnym momencie jak juz futro bedzie odpowiednie na cieplejsze dni to to ustaje.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Raczkowanie
|
ja wlasciwie wiem ze to przez zime; ale on sie tak strasznie leni ze najchetaniej to bym go ogolila na lyso
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Zakorzenienie
|
nie leni, tylko lnieje
![]() możesz go czesać , w ten sposób zbierzesz wypadającą sierść a jeśli miał nie gubic sierści, to za późno na reklamacje (każdy kot gubi sierść, no może sfinks nie, bo nie ma ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Zakorzenienie
|
Chyba lnieje... Leni to sie moj stary burak
![]() ![]() A na lnienie to nie wiem co poradzic. Kazdy zwierzak zrzuca siersc na wiosne, mawet moj krutkowlosy kocur.
![]() |
#36 |
Konto usunięte
|
leni, lnienie?
ja słyszałam tylko wersję linieje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Moj kot sie leni
Chociaż kota nie mam, aż z ciekawości wlazłam na wątek, bo mnie zainteresowało to słowo w tytule wątku
![]() ![]() Dla tych, które mają wątpliwości: linieć, lenieć Wynika z tego, że obie formy są poprawne, jednak bez użycia zaimka zwrotnego "się". Kot może lenieć, ale nie lenić się ![]()
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#38 |
Zakorzenienie
|
Tfu, liniec, 'i' mi z pospiechu zezarlo. Leniec nie slyszalam.
![]() |
#39 |
Raczkowanie
|
wiecie...dopiero jak to przeczytala to sie zorientowalam jaka gafe popelnilam
![]() ![]() ![]() ide mu dac jesc i goprzeprosic za leninie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Zakorzenienie
|
Linieje
![]()
![]() |
#41 |
Rozeznanie
|
No dokladnie moj kot jak gubil niedawno siersc to go czesalam i czesalam az wyczesalam.
Kiedy sie kota czesze to przyspiesza sie zmiane siersci na letnia lub zimowa. Wiec czesz swojego kota i jezeli przeszkadzaja ci klaczki to codziennie odkurzaj. Ja odkurzam codziennie bo akurat moj pies sie leni(moze nie codziennie, co 2 dni) Pozdrawiam Ps. Koty linieja okolo miesiaca, wiec CHYBA juz tylko troszke bedziesz cierpiec. Pozdro
Edytowane przez Goldi13 Czas edycji: 2008-03-24 o 17:44 Powód: cos poplatalam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Raczkowanie
|
dzieki za odpowiedzi,
chyba kupie inna szczotke, moj kotek uwielbia sie czesac a ta szczotka co mam nie wyglada za dobrze ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Zakorzenienie
|
ja słyszałam, ze nagłe pogorszenie sie wyglądu kotka, ospałosc moze oznaczac cukrzycę... także bacznie obserwuję cały czas swoje kotki
![]()
![]() |
#44 |
BAN stały
|
problem z wlosami.. [kłaczący ragdoll]
witam,mam kicie ragdoll
![]() ![]() Jak sie ja glaszcze,na rece zostaje z 10 wlosow..to jest straszne,bo wyglada jakbysmy rok nie sprzatali a wciaz to robimy.. Ma ktos moze podobny problem z dlugowlosym kotem? czy na to moga pomoc np kapiele ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Zakorzenienie
|
Dot.: problem z wlosami.. [kłaczący ragdoll]
koty długowłose należy codziennie czesać, żeby regularnie usuwać właśnie tę wypadającą sierść. kąpiel nic nie pomoże. ja mam w domu koty krótkowłose i też - gdybym ich nie czesała - sierść byłaby wszędzie. ponadto, u długowłosych kotów, gdy nie są regularnie czesane, sierść może się kołtunić do tego stopnia, że nie da się jej rozczesać i wtedy jedynym wyjściem jest wycinanie tych skołtunionych włosów.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
BAN stały
|
Ja ja czesze
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Zakorzenienie
|
3 razy w tygodniu to chyba za mało
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
BAN stały
|
W takim razie od jutra akcja "codzienne szczotkowanie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Zakorzenienie
|
właśnie - zobaczysz, czy to coś da. jeżeli nie, być może trzeba będzie się skonsultować z weterynarzem, ale myślę, że częstsze szczotkowanie pomoże
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
BAN stały
|
Ok
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Zakorzenienie
|
moja kicia tez strasznie gubi kudły ale przyznam, że nie czesze jej zbyt często. ona strasznei tego nie lubi. czesze ją tylko jak śpi i niestety przy przewracaniu na drugi boczek jak sie obudzi to gryzie mnie i ucieka. wiec zawsze ma tylko jedną stronę uczesaną
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
BAN stały
|
moja tez nienawidzi czesania;p mnie nie ugryzie ale drazni ja szczotka i gryzie szczotke
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Zakorzenienie
|
Mój kocurek też właśnie nie lubi szczotkowania. Jeśłi chodzi o ubrania to zaopatrzyłam się w taką szczotkę (chociaż nie do końca pomaga). Ale wracając do kotka (to jest Maine coon), to on sam teZ nie dba o swoją higienę, nigdy nie widziałam, żeby mył się dłuzej niż 2 minuty (ja go kąpię, ale tak 1 na miesiąc) i właśnie mu się robią takie kołtuny, których nie pozwala mi wyciąć, a sam je sobie później wyrywa. NIe wiecie jak zaczęcić kota do mycia?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
BAN stały
|
hmm..chyba go nie zachecisz
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Zakorzenienie
|
Ma już półtorej roku. Mam też kotkę 3 letnią norweżkę. Ale ona myje się bez przerwy. Nawet jak skończy i się ją dotknie to zaczyna od nowa
![]() A z kocurem jest ciężko mi walczyć, zeby go trzymać i czesac. Ostatnio miał serię wizyt u weta i jak tylko mama przychodziła do mnie powiedzieć, ze już jedziemy, to kota nie było już, tak się bał. A wyjście z nim z domu do samochodu to normalnie masakra (do naszego transportera sie nie mieści). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Zakorzenienie
|
moja sie myje cały czas oprócz tyłka, woli sobie w koc wytrzeć
![]() a co do kąpieli, to jakbym ją wrzuciła do wody to chyba by zeszła na zawał, wcześniej wydrapując mi oczy |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Zakorzenienie
|
do czesania, kąpieli czy też mycia zębów koty przyzwyczaja się od małego, a to, że nadmiernie się lenią spowodowane jest własnie brakiem regularnego (w przypadku kotów długowłosych i półdługowłosych - codziennego; krótkowłosych - cotygodniowego) czesania. koty, które nie lubią czesania warto po każdym czesaniu nagrodzić jakimś smakołykiem lub np pogłaskaniem - wtedy skojarzy sobie tę czynność z nagrodą i stopniowo to zaakceptuje. ważny jest też wybór sczotki/grzebienia - najlepsze są takie z zębami zakończonymi kuleczkami które nie drapią delikatnej kociej skóry (czasami czesanie nieodpowiednią szczotką sprawia kotu ból i to jest przyczyna jego niechęci agresji) i zrobione z naturalnego włosia, które natłuszczaja sierść. ważne jest też utrzymywanie ich w czystości - żaden kot nie lubi być czesany brudną szczotką.
![]() co do kąpieli - wymaga tego tylko kot przed wystawą lub baardzo brudny lub kiedy ma być to kąpiel lecznicza (np. z szmponem przeciwpchelnym, gdy bierzemy kota ze schroniska) lub tez gdy mamy białego kota, którego sierść ma tendencje do żółcenia. kot naprawdę może obyć sie bez kąpieli ![]() Tesiaczek - trzeba kotu kupic większy transporter, są nawet takie dla 15 kg main coonów ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Zakorzenienie
|
Wiem, rozglądam się za większym transporterem, ale są trochę drogie i mam nadzieje, że rodzice coś dołożą (ja się jeszcze uczę, więc nie pracuję). Kąpie go, bo tak mówiła pani z hodowli, ale jemu w sumie się to należy, bo czasami po dłuższym czasie śmierdzi, a ostatnio w drodze do weterynarza ze zdenerwowania sikał pod siebie, więc też kąpać musiałam.
A szczotkę mam taką z whiskasa- z blstikowych miekkich włosków |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
BAN stały
|
ja mam szczotke z royal caine ona ma takie druciane wloski,dosc szorstkie bez kuleczek na koncach ,choc jak sie przejezdza po skorze to nie boli..sama nie wiem czy moge ja tym delikatnie czesac...dobrze zbiera wlosy ale z kolei nie chce zeby ja zabolalo
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Zakorzenienie
|
chodziło mi o takie szczotki z grubymi drutami, takie z cienkimi drucikami są łagodne dla skóry - wystarczy wypróbować na własnej skórze
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:56.