Przesądy "ciążowe" :) - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-08-01, 13:26   #31
pkawecka
Zadomowienie

Dot.: Przesądy "ciążowe" :)

Cytat:
Napisane przez marti86
jak bedziesz karmic piersia to celulit powinien szybko zniknacja niestety tez mam wiekszy niz przed ciazaale nastawiam sie na jego likwidacje poprzez karmieniemam nadziejeze mi sie uda
celulit nie znika od karmienia piersią. pojawia się w ciąży, bo estrogeny odpowiedzialne za niego są w niewyobrażalnie dużym stężeniu (chociaz oczywiście są wyjątki jak widać). a po ciaży przechodzi, bo poziom estrogenów drastycznie spada i tyle. podczas karmienia może znikać szybciej, bo nie wolno wielu rzeczy powodujacych zwiększenie celulitu np. kawy, alkoholu itd.
Stary 2006-08-01, 13:31   #32
marti86
Zakorzenienie

no wlasnie a w dodatku spalaja sie rezerwy tluszczu(czyli cellulit)ktorego sporzywamy o wiele mniej podczas karmienia piersiaja spotkalam siewlasnie z takimi przypadkami.nie wiem czy to jest dokladnie tym uwarunkowane ale wiem ze to dziala

marti86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-01, 14:38   #33
pkawecka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez marti86
no wlasnie a w dodatku spalaja sie rezerwy tluszczu(czyli cellulit)ktorego sporzywamy o wiele mniej podczas karmienia piersiaja spotkalam siewlasnie z takimi przypadkami.nie wiem czy to jest dokladnie tym uwarunkowane ale wiem ze to dziala
no nie powiedziałabym, że w czasie karmienia należy spożywać mniej tłuszczu. na pewno mniej smażeniny ale tłuszczów nie mozna ograniczać w tym okresie, bo to wpływa na jakość pokarmu. poza tym niestety karmienie piersią nie jest receptą na spalanie rezerw tłuszczowych - znam wiele kobiet, które przytyły podczas karmienia.

a tak swoją drogą nie rozumiem o co ta histeria z tym celulitem? ma go 98% kobiet, bo jest wynikiem działalności hormonów i typowego dla kobiet układu tkanki łącznej, czyli bardziej normalne jest go mieć niż nie mieć. kobiety mają go od wieków, tylko że kiedyś był uznawany za oznakę dojrzałości kobiety, a nie za defekt kosmetyczny. nawet u rubensa na obrazach kobitki mają kalafiorki na udach. nie rozumiem tej psychozy.

Edytowane przez pkawecka
Czas edycji: 2006-08-02 o 08:16
pkawecka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-01, 14:49   #34
Doridee
Zakorzenienie

GG do Doridee

Ja psychozy nie mam ale zdecydowanie wolę gdy jest mniejszy Przed ciążą dużo ćwiczyłam i ciałko miałam całkiem jędrne i zbite - teraz hormony zrobiły swoje i to akceptuję... Jednak po porodzie nie zamnierzam spocząć na laurach, wrócę do ćwiczeń.. no i liczę też na to, że hormony sie ustabilizują i cellulit znacznie się zmniejszy.
Co do chudniecia poprzez karmienie piersią to faktycznie zdarza się, że kobiety tyją.. Ja w każdym razie karmienia piersią nie zamierzam traktować jako kuracji odchudzajacej
Doridee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-01, 16:36   #35
marti86
Zakorzenienie

a ja wlasnie od kazdej z dziewczyn karmiacych piersia zawsze slyszlam ze dzieki temu pozbyly sie i cellulitu i zbednych kg szybciej niz te ktore tego nie robily.i mam na to wiele przykladow w swoim srodowisku...mozecie uznawac ze sie myle ale dla mnie praktyka znaczy wiecej niz sucha teoria...
i na tym chcialabym poprzestac w ciagnieciu tematu czy mam racje czy nie
no i oczywiscie nie uwarzam tego za kuracje odchudzajacabede cwiczyc,biegac(za maluchem)itp, itd
buzka

Stary 2006-08-01, 17:12   #36
Boz
Zadomowienie

a tak swoją drogą nie rozumiem o co ta histeria z tym celulitem? ma go 98% kobiet, bo jest wynikiem działalności hormonów i typowego dla kobiet układu tkanki łącznej, czyli bardziej normalne jest go mieć niż nie mieć. kobiety mają go od wieków, tylko że kiedyś był uznawany za oznakę dojrzałości kobiety, a nie za defekt kosmetyczny. nawet u rembranta na obrazach kobitki mają kalafiorki na udach. nie rozumiem tej psychozy.[/quote]

Bo brzydko wygląda.
Boz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-01, 17:51   #37
dora_angel
Zadomowienie

GG do dora_angel

Cytat:
Napisane przez Aranka
Ja słyszałam , ze jak kobieta w ciąży o coś prosi to nie wolno jej odmawiać bo tę rodzinę co odmówiła spotka bieda!.
A to sie absolutnie zgadza.
Kiedy moja mama była ze mną w ciąży już zaawansowanej pożyczyła od swojej siostry sukienke ( bo siostra była przy tuszy), poniewaz w tych czasach było ciężko o cokolwiek.Mama akurat ubrała tą sukienke gdyz miała jakąś sprawe do załatwienia, lecz ciotce się coś odwidziało i z krzykiem do mamy żeby jej oddała bo ona musi teraz wyjść właśnie w TEJ sukience. No i mama zdjeła sukienke, usiadła i zaczęła płakać bo cóż innego jej zostało. Ciotka ubrała sukienkę, i poszla wymyć ręce i w pewnej chwili wybuchła terma i wypalila na sukience olbrzymią dziure z przodu.
Tak więc , lepiej nie odmawiajmy i nie zabierajmy niczego kobietom w ciąży i lepiej nie róbimy im przykrości
Zaręczeni 19.12.2011r.
Małżonkowie 29.12.2012
dora_angel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-01, 18:01   #38
Carya
Wtajemniczenie

Wyślij wiadomość przez ICQ do Carya GG do Carya

A ja tu walczę z celulitem ile wlezie... kupiłam "zgrzebło" (takie drewniane z kolcami) i się nim nacieram i mam stresa jak o nim zapominam przez parę dni a tu się okazuje że nie ma co szaleć tylko poczekać jeszcze te trzy mieciące
U nas w domu są straszliwie cienkie ściany i często nie wiem czy ktoś puka do mnie czy do sąsiadów więc musze używać wizjera żeby nie wypadać na klatke za każdym razem jak sąsiedzi mają gości (już jedną taką wścibską mamy ) ale że mąż ma zeza to najwyżej będzie na niego
Carya jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-01, 18:03   #39
kasiulka
Zakorzenienie

Karmie piersią, mam celulit jak sto diabłów, jakos nie chce znikac - słowem - kolejny przesąd

Oliwka
kasiulka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-01, 18:34   #40
marti86
Zakorzenienie

hehe uparciuch z tego cellulitu

mowia ze jak nie sposobem to go sila:P

Stary 2006-08-02, 08:11   #41
pkawecka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Boz
Bo brzydko wygląda.
to co ładne a co brzydkie zalezy od kultury (nie mam na myśli osobistej ).
moją koleżanke podrywał kiedyś murzyn i powiedział jej, że jest bardzo seksowna, bo ma takie grube uda i owłosione nogi. mało trupem nie padła.
poza tym nasze gusta kreują media. jeżeli od jutra wszystki gazety zaczęłyby trąbić, ze pokazywanie stóp jest brzydkie, to za jakiś czas modnisie pomykałyby w skarpetach nawet w czterdziestostopniowym upale.
jak komuś przeszkadza celulit to ok. niech z nim walczy, ale ja osobiście nie rozumiem w czym problem. nie ma go to dobrze, jest też dobrze. faceci i tak go nie widzą, a 80% w ogóle nie wie co to jest
Cytat:
Napisane przez marti86
a ja wlasnie od kazdej z dziewczyn karmiacych piersia zawsze slyszlam ze dzieki temu pozbyly sie i cellulitu i zbednych kg szybciej niz te ktore tego nie robily.i mam na to wiele przykladow w swoim srodowisku...mozecie uznawac ze sie myle ale dla mnie praktyka znaczy wiecej niz sucha teoria...
to właśnie teoria we wszystkich mamowych gazetach obiecuje, że karminie piersią ma zbawienny wpływ na organizm matki. ja osobiście schudłam i to aż 15kg, a nóżki miałam gładkie, ale po zrobieniu wczoraj rekonesansu wśród koleżanek stwierdziłam, że wcale to nie jest reguła. podaję wyniki: trzy z mioch koleżanek karmiące piersią schudły, sześć przytyło, cztery nie zmieniły wagi, a pięć karmiących sztucznie schudło. z celulitem też nie było reguły - jedne karmiące piersią miały inne butelkowe nie.
oczywiście nie piszę tego, żeby cię przekonywać tylko po prostu nie zgadzam sie z twoją teorią. ale jeżeli masz mieć lepsze samopoczucie, wierząc w to to nie bedę ci tego utrudniać. no i życzę ci, żeby w twoim wypadku ta teoria sie sprawdziła

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-08-02, 08:43   #42
marcelina73
Wtajemniczenie

W to, że karmienie piersią powoduje tycie nie uwierzę. To nielogiczne.
Wytworzenie pokarmu dla to ubytek iluś tam set kalorii. Jeśli więc odpowiednio zbilansuje się dietę - to znaczy nie będzie się jadło "za dwoje" ale niewiele więcej niż za siebie - nie ma siły - nie utyje się tylko schudnie, albo waga będzie stać w miejscu.
Ale można utyć karmiąc piersią - jak ktoś będzie się obżerał, pogryzał, pojadał - pozornie "będąc przecież na diecie" - jasne, że tak.
Tylko, że w takim wypadku powodem tycia będzie nie - karmienie ale obżeranie się właśnie. I potem opinie - ja karmiłam i nie schudłam.
marcelina73 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-02, 09:21   #43
Aranka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez marcelina73
W to, że karmienie piersią powoduje tycie nie uwierzę. To nielogiczne.
Wytworzenie pokarmu dla to ubytek iluś tam set kalorii. Jeśli więc odpowiednio zbilansuje się dietę - to znaczy nie będzie się jadło "za dwoje" ale niewiele więcej niż za siebie - nie ma siły - nie utyje się tylko schudnie, albo waga będzie stać w miejscu.
Ale można utyć karmiąc piersią - jak ktoś będzie się obżerał, pogryzał, pojadał - pozornie "będąc przecież na diecie" - jasne, że tak.
Tylko, że w takim wypadku powodem tycia będzie nie - karmienie ale obżeranie się właśnie. I potem opinie - ja karmiłam i nie schudłam.

Tak, tak, tak! Podpisuję się pod tym obiema rękami! Znam kilka takich mam co to jadły dobrze i dużo, żeby mieć dobre mleko i...10kg w rok więcej niż po porodzie!

Wszystkie nieba bym oddała aby z TOBĄ dzielić jedno piekło
Aranka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-02, 09:47   #44
marti86
Zakorzenienie

wlasnie o to chodzi

Stary 2006-08-02, 09:51   #45
pkawecka
Zadomowienie

Cytat:
W to, że karmienie piersią powoduje tycie nie uwierzę.
ja niczego podobnego nie powiedziałam. stwierdziłam tylko, że znam przypadki, że kobiety pomimo karmienia piersią przytyły. o ich dietę nie pytałam, ale to właśnie w niej upatruję źródła tycia a nie w karmieniu.
w mojej wypowiedzi chodziło o to, że nie warto napalać się aż tak bardzo, że karmienie = chudnięcie i zniknięcie celulitu. organizmy są różne, także ile tych kalorii pochłonie produkcja pokarmu jest sprawą indywidualną. a zapotrzebowanie dziecka na pokarm też ma duże znaczenie.
ale właściwie wychodzi na to, ze wszyskie myślimy o tym samym tylko inaczej o tym mówimy . więc chyba mozemy zamknąć tę dyskusję stwierdzeniem, że karmienie piersią na pewno pomaga wrócić do formy, ale nie można polegać tylko na tym i pofolgować sobie licząc, że karmienie załatwi za nas nadmiar kalorii.
Stary 2006-08-02, 10:02   #46
Bafi@Home
Zakorzenienie

GG do Bafi@Home

Dziewczyny ja nawet twierdze, że nie tylko przy karmieniu można przytyć, moja kumpela w ciąży przytyła 40 kilogramów, ważyła jedyne 108 kg. I jak urodziła praktycznie nie można było odróżnić czy to już po czy jeszcze przed. Fakt, że w ciązy mało się ruszała a "zarła" nie "jadła" za troje przykład 3 grube parówki do tego mieszanina majonez+ketchup+musztarda i pół talerza surówki.

A z tym moim cellulitem, który mi zniknał podejrzewam, że to na skutek zmiany nawyków żywieniowych, na początku odrzuciło mnie od mięsa, kawy i herbaty. Jak jem w tej chwili mięso to tylko duszone z warzywami - dalej nie potrafie przełknąć smażeniny .... herbaty jakoś dalej nie trawie mimo, że to był mój ulubiony napój szczególnie z duża ilością cytryny ... za to mega ilośći wody mineralnej to jak najbardziej... ale tylko ... gazowanej ... nie potrafie pić niegazowanej ew. z dużą ilością soku z cytryny. Jem również duże ilości warzyw i owoców

"Nie wierzysz, mówiła miłość - jak cię rąbnę to we wszystko uwierzysz"
ks. Jan Twardowski
Bafi@Home jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-02, 10:27   #47
pkawecka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Bafi@Home
A z tym moim cellulitem, który mi zniknał podejrzewam, że to na skutek zmiany nawyków żywieniowych, na początku odrzuciło mnie od mięsa, kawy i herbaty. Jak jem w tej chwili mięso to tylko duszone z warzywami - dalej nie potrafie przełknąć smażeniny .... herbaty jakoś dalej nie trawie mimo, że to był mój ulubiony napój szczególnie z duża ilością cytryny ... za to mega ilośći wody mineralnej to jak najbardziej... ale tylko ... gazowanej ... nie potrafie pić niegazowanej ew. z dużą ilością soku z cytryny. Jem również duże ilości warzyw i owoców
a jesteś przed karmieniem czy w trakcie?
Stary 2006-08-02, 11:18   #48
marti86
Zakorzenienie

dziewczyny walsnie jak to jest z ta woda?ja gazowana w miare lubie a niegazowanej niecierpiezmuszam sie do jej picia zamiast herbaty czy slodkich napojow.zastanawia mnie dlaczego nie mozna pic gazowanego.moze to sie nie tyczy wody mineralnej?co o tym sadzicie?wiecie cos konkretnego na ten temat?gaz owszem ma wplyw na procesy trawienne jak sie domyslam ale w polaczeniu z napojami to "bomba wzdeciowa"ale czy ze zdrowa woda ma to jakis zwiazek?jestem ciemna w tej sferzeczy ktos zechcialby rozjasnic moj umysl

p.s.pkawecka a racje najlepiej bedzie jesli zakonczymy ta dyskusje gdyz ona do niczego nie prowadzkazda z nas jest inna i kazda z nas przekona sie na wlasnej skorze jak to jest
a tak na marginesie toprzepraszam za rozkrecenie tego tematu ktory spowodowal taka dyskusje nie bijcie w koncu ciezarnej mozna wybaczyc

Stary 2006-08-02, 12:06   #49
pkawecka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez marti86
dziewczyny walsnie jak to jest z ta woda?ja gazowana w miare lubie a niegazowanej niecierpiezmuszam sie do jej picia zamiast herbaty czy slodkich napojow.zastanawia mnie dlaczego nie mozna pic gazowanego.moze to sie nie tyczy wody mineralnej?co o tym sadzicie?wiecie cos konkretnego na ten temat?gaz owszem ma wplyw na procesy trawienne jak sie domyslam ale w polaczeniu z napojami to "bomba wzdeciowa"ale czy ze zdrowa woda ma to jakis zwiazek?jestem ciemna w tej sferzeczy ktos zechcialby rozjasnic moj umysl
ja dokładnie nie wiem, ale wydaje mi się, że chodzi o to, że CO2 nei jest zbyt korzystny dla żołądka - powoduje nadmierne zakwaszenie itd. ale wydaje mi się, że woda gazowana to co innego niż kolorowe, słodzone napoje. jak masz taką melodię to pij na zdrowie. ja co jakiś czas miałam smaka na colę - wypijałam litr i miałam spokój. stwierdziłam, że dziecka to nie zabije a jak będę w kółko myślała o tej coli to się zamęczę i męża też.
Cytat:
a tak na marginesie to przepraszam za rozkrecenie tego tematu ktory spowodowal taka dyskusje nie bijcie w koncu ciezarnej mozna wybaczyc
nie tylko można ale trzeba , a poza tym nie gadałaś przecież sama ze sobą, prawda?
Stary 2006-08-02, 12:18   #50
marti86
Zakorzenienie

ja tez uwazam ze od czasu do czasu na wszytsko mozna sobie pozwolicja ostatnio wrabalam wielka raczke chipsow paprykowych choc staram sie unikac takich rzeczy to czasami zjem bo moja glowa nie daje mi o niczym innym myslec jak wlasnie o tym czego mi sie w danym momencie chce
bede pila te wode na zmiane raz taka raz taka i bedzie ok bo caly czas na niegazowanej to bym chyba nie wyrobila

p.s.ciesze sie ze wybaczone

Stary 2006-08-02, 13:10   #51
Bafi@Home
Zakorzenienie

GG do Bafi@Home

Cytat:
Napisane przez pkawecka
a jesteś przed karmieniem czy w trakcie?
Mnie zostaly 3 miesiace do porodu wiec przed

ks. Jan Twardowski
Stary 2006-08-02, 13:11   #52
marcelina73
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez pkawecka
ja niczego podobnego nie powiedziałam. stwierdziłam tylko, że znam przypadki, że kobiety pomimo karmienia piersią przytyły. o ich dietę nie pytałam, ale to właśnie w niej upatruję źródła tycia a nie w karmieniu.
w mojej wypowiedzi chodziło o to, że nie warto napalać się aż tak bardzo, że karmienie = chudnięcie i zniknięcie celulitu. organizmy są różne, także ile tych kalorii pochłonie produkcja pokarmu jest sprawą indywidualną. a zapotrzebowanie dziecka na pokarm też ma duże znaczenie.
ale właściwie wychodzi na to, ze wszyskie myślimy o tym samym tylko inaczej o tym mówimy . więc chyba mozemy zamknąć tę dyskusję stwierdzeniem, że karmienie piersią na pewno pomaga wrócić do formy, ale nie można polegać tylko na tym i pofolgować sobie licząc, że karmienie załatwi za nas nadmiar kalorii.

Dokładnie!
Stary 2006-08-02, 13:17   #53
Bafi@Home
Zakorzenienie

GG do Bafi@Home

Mnie też się zdarza zjeść niezdrowe rzeczy wlaśnie takie czipaski albo napić się coli. Ale jest tego malo i sporadycznie.

Dzisiaj np doslownie wmłóciłam Kebaba z przepysznym sosem czosnkowym i dodatkami typu cebulka, pekinska, pomidorek, ogoreczek no i to miesko hmmm .... i nawet zadnych sensacji nie odczuwam - chyba tego po prostu potrzebowalam

ks. Jan Twardowski
Stary 2006-08-02, 13:20   #54
Bafi@Home
Zakorzenienie

GG do Bafi@Home

A wracając do przesądów, to mówią że kobieta w ciąży nie może patrzec na pożar bo dziecko poźniej będzie miało taką czerwoną łunę na twarzy. A co do tego przestraszenia się przez ciężarną i tych plam, to ponoć moja mama przestraszyła sie bąka czy trzmiela i ze strachu chwyciła się za plecy i moja siostra ma na plecach taką myszkę hmmm przypadek to czy prawda

ks. Jan Twardowski
Stary 2006-08-02, 13:41   #55
pkawecka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Bafi@Home
Mnie zostaly 3 miesiace do porodu wiec przed
pytam, bo w kontekście informacji z naszego wątku czyli tego, że masz chęć na gazowane powinnaś urodzić chłopca i co ty na to?
Stary 2006-08-02, 20:18   #56
Bafi@Home
Zakorzenienie

GG do Bafi@Home

Cytat:
Napisane przez pkawecka
pytam, bo w kontekście informacji z naszego wątku czyli tego, że masz chęć na gazowane powinnaś urodzić chłopca i co ty na to?
no tak a 70% dziewczynka, dziecko nie dało pokazać swoich wdzięków, widać było połowe i lekarz stwierdził to mogą być przyszłe jąderka a może i bułeczka to jest. No cóż albo zostanie bułeczka albo wyrośnie jej ptaszek tak że te przesądy jak dla mnie narazie nie sprawdzają ja czuje że wśrodku to chłop ale ... się okaże w praniu. Słodyczy też nie jem wg przesądów to też na chłopca.

ks. Jan Twardowski
Stary 2006-08-02, 20:37   #57
marti86
Zakorzenienie

ja tez mam przeczucie ze bedzie faceti slodycze tez odrzucilam a wczesniej kochalam je jak nic innego do jedzenia wiec moze to prawda

Stary 2006-08-02, 20:59   #58
marcelina73
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez marti86
ja tez mam przeczucie ze bedzie faceti slodycze tez odrzucilam a wczesniej kochalam je jak nic innego do jedzenia wiec moze to prawda
Tak, tak,
ja w ciąży jadłam słodycze jak wcześniej, wyglądałam na córkę , brzuch miałam na córkę, córkę zobaczył na usg lekarz, a urodził się syn
Stary 2006-08-02, 21:07   #59
Aranka
Zakorzenienie

A kuzynka w pierwszej ciaży pałaszowała słodycze, torty, kremy i ...syn!
W drugiej miecho, mięcho, mięcho, kiszone ogórki i...syn!
Ja prawie w tym samym czasie mięcho, mięcho, kiszone ogórki i..córka!

Do bani te przesądy!

Wszystkie nieba bym oddała aby z TOBĄ dzielić jedno piekło
Aranka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-02, 21:15   #60
marti86
Zakorzenienie

Cytat:
Tak, tak,
ja w ciąży jadłam słodycze jak wcześniej, wyglądałam na córkę , brzuch miałam na córkę, córkę zobaczył na usg lekarz, a urodził się syn

dobre
tak wiec chyba nie ma regulybedzie co bedzieoby zdrowe

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości