siła kawy - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-08-10, 11:34   #31
Ulotka
Raczkowanie

Dot.: siła kawy

Cytat:
Napisane przez nebraska
NAjpyszniejsza kawa jest w Pożegnaniu z Afryką - ze wszystkich kawowych zakątków świata
No i tamtejszy sklepik z kawą cudo!
która konkretnie? jestem ciekawa, nigdy tam nie byłam, obawiałam się, że ceny będą adekwatnie "cudowne"
Ulotka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-10, 12:54   #32
nebraska
Zakorzenienie

Która kawa? Nie potrafir Ci powiedzieć bo piłam kilka rodzajów (ostatnio z Indonezji) i wszystkie byłu bardzo dobre. Ceny nie są wyższe niz w zwykłej kawiarni. Czajniczek kawy (2 małe filiżanki) kosztuje 5 - 7 zł.
Są też kawy mrożone, smakowe, z alkoholem, ale ja akurat za takimi nie przepadam

Fragrantica

nebraska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-10, 13:08   #33
perelka-20
Wtajemniczenie

GG do perelka-20

Najlepszą kawę w życiu piłam w tym roku. Byłam na wakacjach we Wloszech i wybraliśmysię na zwiedzanko do Mediolanu. Kawa 3,5 euro, więc nie tania, ale niebo w gębie. By.ła to kawa mrożona, prosto z shakera, czarna i baaardzo słodka. Podobno dodają do niej jakiś rum. Była tak wytrzepana,że aż jej bombelki szły jak w szampanie, a podana właśnie w wysokim kieliszku
perelka-20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-10, 13:11   #34
aga01
Zakorzenienie

eh... ja rzadko piłam kawę ale teraz coraz częściej, bo ciśnienie mi wariuje... Wczoraj np. myślałam, że mi łepetyna odpadnie i TŻ, będzie mi musiał przyszywać haftem krzyżykowym....
no wypiłam małą czarną i przeszło...
- On? To samo co ja.
aga01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-10, 13:33   #35
MaryAnn20
Raczkowanie

wiadomo ze wszystko w duzych ilosciach szkodzi. dlatego ja sie kieruje zasada, wszystkiego po trochu.

o kawie naczytalam sie juz sporo...i za kazdym razem nowe inne teorie.

generalnie ja zauwazylam po sobie, ze jesli nie wypije kawy (pije jedna lyzeczke nescafe, bez dodatkow, nie zalewam od razu wrzatkiem, bo podobno kofeina traci na wartosci, tak podobno jest tez w przypadku herbaty zielonej), to nie funkcjonuje dobrze. poza tym zauwazylam, ze kawa przyspiesza moj metabolizm. nawet jesli ogranicze weglowodany a warzywa(blonnik) z samym bialkiem juz sobie nie moga poradzic po jakims czasie, to i tak nie mam zaparc. co innego gdy odstawie kawe. wtedy po jakims czasie, czuje sie taka 'napchana' i wyprozniam sie co 3dni. a tak normalnie, codziennie.
poza tym ja robie tak ze pije jedna kawe na czczo(tzn. najpierw wode z cytryna, potem dopiero kawe), cwicze. sniadanie jem po pol do godziny od cwiczen. i po sniadaniu tez kawa. wieczorem pije juz tylko zielona herbate. (tzn. normalnie obiad i mala kolacje tez

kiedys probowalam sie przestawic na bezkofeinowa, ale jakos nie zauwazylam specjalnych cudownych skutkow, nie dzialala tez na moj metabolizm, a juz na pewno nie pobudzala. bezkofeinowa pije czasem, zamiast tej na czczo zeby az tak bardzo nie rozwalic watroby.

mysle ze kawa w umiarkowanych ilosciach nie jest szkodliwa, a nawet spotkalam sie z wieloma plusami ktore za kawa przemawiaja.
dlatego jesli to nie jest wiecej niz 2, gora 3 filizanki na dzien to nie zaszkodzi. a wielu lekarzy nawet zaleca.
ps. poza tym jestem niskocisnieniowcem;-) pozdro
MaryAnn20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-11, 16:29   #36
smileofangel
Zakorzenienie

ja to kiedys zylam calkiem bez kawy a jak pilam z glupty biala i slodka i przed jakimis dwoma miesiacami zaczelam pic nie wiem nawet jak i kiedy mnie omotala ale ja juz bez niej nie wyrabial jestem tez niskocisnieniowcem i kiedys po prostu w srodku dnia zaszywalam sie na 2h spac bo nie dawala rady dzien byl za dlugi a teraz jako tako no i czu mozemu 3 kubeczki uznac za 3filizanki przeciez to to samo :P poza tym mi powiedzcie jak to jest z ta zbozowa? bo jak dobrze rozumiem to z racji ze ona bez kofeiny to dziala tylko 'smakowo' a nie pobudzajaco? ja tez poza tym jestem zdania ze prawdziwa kawa to sypana po rozpuszczalnych bardzo boli mnie brzuszek chociaz odkrylam rozpuszczalne espresso i jest bombowe (w smaku ) a pijam przewaznie ze slodzikiem czasem z odtluszczonym mlekiem wiec sama chemia :P ale na cos trzeba umrzec po prostu juz nie funkcjonuje bez kawy 3 dziennie w pracy a w pracy jestem od 7.00 do 19,00 lub od 19.00 do 7.00 wiec same rozumiecie no i mala przed treningiem mala po (ale wtedy te 'pracownicze' odpadaja)
Stary 2006-08-13, 12:54   #37
lacrima
Raczkowanie

Ach, kawa, kawa.... Ja bez niej zyć nie mogę! Parę lat temu rzuciłam palenie, nie jem słodyczy ani białego pieczywa, wiec nie jestem osobą o słabej woli. Ale zycie bez kawy traci urok. jestem do tego stopnia uzalezniona, że nawet w ciąży musiałam wypić choć jedną słabą z mleczkiem. I to do samego porodu. Tylko w trakcie karmienia zrezygnowałam.... na kilka tygodni. Potem nie dałam rady- musiałam chociaz jedną dziennie, wymieszaną z cykorią. Teraz byłam na diecie, która odrzuca wszelką kofeinę i teinę. Wytrzymałam 5 dni. Czułam sie tak fatalnie, ze az zasłabłam (mam bardzo niskie ciśnienie). Ja po prostu bez kawy nie funkcjonuję. Najbardziej lubię z odrobina mleka, gorzką. Ale w ostateczności wypije kazdą. Próby zastapienia "normalnej" kawy zbozowa, figową czy innymi wynalazkami spełzły na niczym. I nawet wizja pogłębiającego się cellulitu nie jest mnie w stanie odzwyczaic. Za sukces uwazam to , że obecnie wypijam tylko 3 dziennie.
lacrima jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-08-14, 15:17   #38
Milka19
Zakorzenienie

Smile Dot.: siła kawy

Cytat:
Napisane przez lacrima
I nawet wizja pogłębiającego się cellulitu nie jest mnie w stanie odzwyczaic.
No właśnie Jak jest z tym cellulitem Czy kawa ma wpływ na powstawanie "skórki pomarańczowej" Skoro przyśpiesza przemianę materii to chyba wręcz przeciwnie
Milka19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-14, 15:43   #39
Shell
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Milka19
No właśnie Jak jest z tym cellulitem Czy kawa ma wpływ na powstawanie "skórki pomarańczowej" Skoro przyśpiesza przemianę materii to chyba wręcz przeciwnie
Mi się właśnie wydaje że kofeina działa anty cellulitowo, bo przecież jest wiele kremów z kofeiną na pomarańczową skórkę lub odchudzających, albo chociażby nasz sławny wizażowy peeling kawowy

Shell jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-14, 16:48   #40
Milka19
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Shell
Mi się właśnie wydaje że kofeina działa anty cellulitowo, bo przecież jest wiele kremów z kofeiną na pomarańczową skórkę lub odchudzających, albo chociażby nasz sławny wizażowy peeling kawowy
Tak na pewno działa kawa ale zewnętrznie Ale czy wewnętrznie ma równiez takie działanie Jak czytam artykuły na temat cellulitisu czesto w nich pisze żeby unikać kawy
Stary 2006-08-14, 19:43   #41
loneliness
Rozeznanie

z tego co wiem, to zewnętrznie kawa działa antycellulitowo, a wewnętrznie sprzyja powstawaniu tego świństewka

Dla osób odchudzających się: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=127964

Dla Przekupek: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=134950 - 13 sierpnia - DOKŁADKA!
loneliness jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-08-14, 19:53   #42
Milka19
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez loneliness
z tego co wiem, to zewnętrznie kawa działa antycellulitowo, a wewnętrznie sprzyja powstawaniu tego świństewka
Też tak słyszałam i czegoś tu nie rozumię Jesli kawa jest w stanie przyśpieszyć przemianę materii to jak dla mnie nie może powodować cellulitisu i odwrotnie
Stary 2006-08-15, 09:52   #43
Kasia710
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)

GG do Kasia710

Kofeina odkłada się podobno w tkance tłuszczowej i to tak, że trudno się jej pozbyć.
Kasia710 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-15, 19:57   #44
Milka19
Zakorzenienie

Ja jeszcze podrąże ten temat kofeiny i tłuszczów

Ze stronki: http://www.kulturystyka.pl/artykul47/

" Naukowcy są zdania, że kofeina ma korzystny wpływ na przemianę tłuszczową i że spożyta w dozwolonej ilości może poprawić wyniki nieprzerwanych umiarkowanie intensywnych ćwiczeń (wysiłek submaksymalny trwający ponad 15 min.). Wykazano również, że kofeina (150-250 mg) w porównaniu z placebo poprawia wyniki 5-minutowego biegu i jazdy na rowerze u umiarkowanie i dobrze wytrenowanych sportowców w warunkach bliskich lub równych całkowitemu wysiłkowi."

i jeszcze z tej stronki: http://www.orma.pl/odpowiedzo_2.php

"Kofeina - 100-300mg/dzień ułatwia spalanie tłuszczu oraz poprawia wyd tlenową. Kofeina zwiększa dostępność c-AMP w komórkach, który będąc tzw drugim przekaźnikiem komórkowym uaktywnia kinazy białkowe wewnątrz komórki nasilając tym procesy lipolizy tłuszczu w komórkach tłuszczowych, których efektem jest zwiekszenia ilości kwasów tłuszczowych mogących ulec spaleniu."
Stary 2006-10-20, 11:13   #45
annfas
Zakorzenienie

Ja nie pije kawy z jednego powodu- nie lubie kawy. Lubie tylko jej zapach,ale jak mam łyka zrobić to aż mnie skreca

Always look on the bright side of life...
annfas jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-20, 18:07   #46
paulinka_vel_paulinka
Wtajemniczenie

kocham, kocham, kocham kawe pijam jakieś 3 dziennie... najpyszniejsza jest na mojej uczelni...z automatu coprawda ale nigdy takich pyszności do tej pory nie pijałam ... mniam...
Stary 2006-10-20, 19:40   #47
Milka19
Zakorzenienie

Oj ja też lubię kawę Zwłaszcza teraz kiedy nabyłam sobie spieniacz do mleka i codziennie piję kawkę z ogromną pianką posypaną cynamonem Piję często, więc ostatnio przerzuciłam się na primę, która łączy w sobie kawę naturalną + cykorię i prażone zboże
Stary 2008-01-24, 08:30   #48
shekade
Raczkowanie

Smile Jacobs Night & Day

Witam Wszytskich

Nie bardzo wiedzialam gdzie zalozyc watek, ale mysle ze tu bedzie odpowiednie miejce.
Otoz jestem milosniczka kawy, po prostu dzien bez kawy to nie dzien
Wiem jednak ze nie powinnam pic bo mnie zbyt rozdraznia i szkodzi na zoladek...czy kawa jacobs night & day ktora jest "bezkofeinowa" zawiera 0,1 kofeiny jest "bezpieczna i zdrową" kawą, czy to tylko chwyt reklamowy

Pozdrawiam i czekam na wypowiedzi
shekade jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-24, 10:51   #49
KOKAINA
Zadomowienie

Dot.: Jacobs Night & Day

Jeżeli w składzie jest napisane że faktycznie ma niską zawartość kofeiny to można pić...byle nie za dużo
KOKAINA jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-24, 16:44   #50
vanilia1
Raczkowanie

Shekade też nie mogę pić kawy więc zastąpiłam ją Inką - wsypuje 2 łyżeczki czubate na szklankę wody. Nie wiem czy ty lubisz ale mnie zasmakowała, smakuje podobnie do kawy a nie podrażnia żołądka i nie ma kofeiny, po za tym lepsze trawienie jest po niej.
vanilia1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-24, 18:14   #51
tamonita
Zakorzenienie

Fajny temat Bardzo lubie kawe i od września piję ją codzienie, regularnie. A właściwie najczęściej 2 razy dziennie, rano po wstaniu i popołudniu po szkole (no czasem zdarza się trzy ) Pijam jednak tylko kawe rozpuszczalną (zwykłej nie lubie) i zrobioną z jednej płaskiej łyżeczki + śmietanka/ chude mleko. Myśle, że w takich ilościach nie mam powodu do szukania bezkofeinowego zaminnika, choć przyznam, że gdyby nie ta kofeina własnie to piłabym jej pewnie więcej
Nasz Dzień: 04.08.2012 r. http://www.suwaczek.pl/cache/d5ce1e934e.png

Niech się stanie... !
KCP

tamonita jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-24, 18:55   #52
śnieżka_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tamonita Pokaż wiadomość
Fajny temat Bardzo lubie kawe i od września piję ją codzienie, regularnie. A właściwie najczęściej 2 razy dziennie, rano po wstaniu i popołudniu po szkole (no czasem zdarza się trzy ) Pijam jednak tylko kawe rozpuszczalną (zwykłej nie lubie) i zrobioną z jednej płaskiej łyżeczki + śmietanka/ chude mleko. Myśle, że w takich ilościach nie mam powodu do szukania bezkofeinowego zaminnika, choć przyznam, że gdyby nie ta kofeina własnie to piłabym jej pewnie więcej
u mnie podobnie, tylko że jest to 'kopiata łyżeczka'
ale w sumie inki dawno nie piłam więc może czas zakosztować na nowo ^^
śnieżka_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-24, 19:02   #53
tamonita
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez śnieżka_ Pokaż wiadomość
u mnie podobnie, tylko że jest to 'kopiata łyżeczka'
ale w sumie inki dawno nie piłam więc może czas zakosztować na nowo ^^
Szczerze to ja za Inka nie przepadam, fakt, że piłam ją XXXX czasu temu (ostatnio chyba piłam ją jak dziadek żył, a nie żyje juz 5 lat... )więc być może nie pamiętam jej smaku

Niech się stanie... !
KCP

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-01-24, 23:23   #54
Anarchia
Rozeznanie

szit ja pijam od 3-4 kaw w gore dziennie ;/ z 2 lyzeczek rozpuszczalnej, czarnaaa...
jestem uzalezniona od kofeiny, przyznam sie.
Anarchia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-25, 05:34   #55
tamonita
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Anarchia Pokaż wiadomość
szit ja pijam od 3-4 kaw w gore dziennie ;/ z 2 lyzeczek rozpuszczalnej, czarnaaa...
jestem uzalezniona od kofeiny, przyznam sie.
Anarchia, nie martw się ja też bym chętnie tyle piła Bo lubie, zresztą chyba troszke też się uzależniłam, ale powstrzymuje się
Lece po kawe

Niech się stanie... !
KCP

Stary 2008-01-25, 07:12   #56
shekade
Raczkowanie

Widze ze nie jestem sama

Ja po prostu kocham kawe i sypie 2-3 czubate łyzeczki sypanej i pije z odrobina mleka, smak jest taki gorzki...ale tak lubie

Niestety pije ja juz z dobre ok. 6 lat i widze ze bardzo mnie rozdraznia, poza tym wydaje mi sie ze mam nadwrażliwość jelitową czy coś takiego bo mnie wiecznie brzuch boli a każe badania robią ze mnie okaz zdrowia

Kupiłam 2 dni temu tą kawe którą wedle producenta można pić za dnia i w nocy bo ma śladowe zawartości kofeiy Powiem Wam że w smaku jest bardzo podobna do normalnej sypanej (chociaż ja wyczuwam różnice). No ma trochu inny smak ale jest w porzadku...i chyba bede taka pila

CO do inki to kiedys pilam i tez mi cos nie podchodzila ...chyba ze zrobie jeszcze jedno podejscie Rozpuszczalnej też nie bardzo (no chyba ze w zasiegu reki nie ma nic innego jak automat z kawa).

Znalazlam inne kawy bezkofeinowe, miedzy innymi rozpuszczalna
http://www.twenga.pl/dir-Kulinaria,K...a-bezkofeinowa

Pozdrawiam Was Zaraz trzeba bedzie kawe wypic
Stary 2008-01-25, 07:19   #57
shekade
Raczkowanie

Piłam też swojego czasu kawe Astra niskodrażniącą, ma taki fajny smak jakby takiej łagodnej kawy (mało palonej) ale jakoś nie zauważylam żeby mnie nie drażniła

http://www.tph.pl/news_img/1106.jpg

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-01-25, 17:35   #58
Anarchia
Rozeznanie

noo. ale to chodzi o to ze ja ja pije ze wzgledu ne te pobudzajace wlasciwosci ;p inaczej nie wyrabiam
Anarchia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-25, 18:53   #59
tamonita
Zakorzenienie

Ja pijam Nescafe Espiro :love:

Niech się stanie... !
KCP

Stary 2008-01-26, 08:05   #60
201607211724
Konto usunięte

kawa doskonale łagodzi ból potreningowy, ale fakt, że przesadzam i czasem pijam po kilka filiżanek, bo lubie
201607211724 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości