|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#31 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Guenter Grass,honorowe obywatelstwo,czyli jak przeszłość rzutuje na teraźniejszość...
Cytat:
Uważam ,że nalezy oczywiście mówić o tym co miało miejsce kiedyś w przeszłości, nie odcinać się od niej, jednak należy robić to tak, aby nie ciągnąc za sobą wiecznie całej historii wypominając i obrażając przy tym innych. No, ale jest takie stare przysłowie - „Jak świat światem, nie będzie Niemiec Polakowi bratem” . |
|
|
|
|
|
#32 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Guenter Grass,honorowe obywatelstwo,czyli jak przeszłość rzutuje na teraźniejszość...
Silva bardzo mi przykro z powodu twojego psiaka
|
||
|
|
|
|
#33 |
|
Konto usunięte
|
http://fakty.interia.pl/fakty_dnia/n...ta,781639,2943
Przykro mi to stwierdzić, ale, panie G.G., przez większosc Polaków już zostałes osądzony... Płytkie społeczenstwo...
|
|
|
|
|
#34 |
|
Wtajemniczenie
|
Dla mnie wojenna przeszłość G. Grassa absolutnie nie dezawuuje jego późnijeszych dokonań i osiągnięć.
A jego życie to wspaniały przykład na to, jak wiele można osiągnąć mimo powiedzmy "potknięć". Jak wiele można się nauczyć w życiu, jak bardzo zmienić, inaczej spojrzeć na świat, historię. Jak nasze wczorajsze "ja" może być różne od dzisiejszego i jutrzejszego. Jak z biegiem lat, doświadczeń, nabiera się dystansu do przeszłości, do siebie, swoich dokonań, jak różnie można je oceniać. Jak skomplikowane, niejednoznaczne są dzieje Europy i Europejczyków. Jak ograniczone jest postrzeganie innych poprzez jedno zdarzenie, jak płytkie jest stawianie pomników i pisanie laurek, jak wielkie jest pragnienie niektórych grzania się w czyimś cieple i - tych samych - rzucanie kamieniem w pierwszym szeregu. I jak mali potrafią być ludzie - i nie mam na myśli G. Grasa. |
|
|
|
|
#35 |
|
Konto usunięte
|
No bo - ważne jest to, by uczyc się na będach, naszych i cudzych. Pan G.G. posiadł tę sztukę, natomiast dla duzego grona naszych krajanów jest to sztuka niepojęta. Bo żeby posiąść tę sztukę, trzeba by popatrzeć z krytycyzmem na własne dokonania, prawda?
|
|
|
|
|
#36 |
|
Zakorzenienie
|
Dwa lata temu w czasie rocznicy powstania warszawskiego dużo czytałam na ten temat w necie (tak mnie jakoś naszło
) Odkryłam stronę miłośnika II wojny światowej, strona świetnie zrobiona. Na stronie były zeznania, wywiady różnych osób min. niemieckiego żołnierza. Jestem osobą, która zdecydowanie negatywnie i krytycznie patrzy na zeznania, usprawiedliwienia Niemców. Ale tamten chłopak (w czasie wojny) się nie usprawiedliwiał, po prostu opowiadał. Ów wywiad zrobił na mnie ogromne wrażenie. Tamten wywiad i książka „Na zachodzie bez zmian” przypominają mi, że są ludzie dobrzy, albo źli, a podział na narodowości nie obowiązuje. Wydaje mi się, że współcześni Polacy nie mają prawa oceniać tamtych zachowań, prawo do tego ma tamto pokolenie. P.S. Szajajaba fajny av ![]() |
|
|
|
|
#37 | |||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|||
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#38 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
, że Na zachodzie bez zmian opisuje wydarzenia I WŚ.Nie mniej jednak okrutnej od II, o czym w Polsce (a zwłaszcza w polskiej literaturze) często zapominano, jako że przyniosła nam ona niepodległość. (taki mój mały OT )A sprawą Herberta jestem, że tak powiem, zbulwersowana. Dla mnie zawsze był kryształowym człowiekiem, który nie uginał się pod żadnym systemem. A teraz, po jego śmierci, kiedy człowiek nie może się bronić, formułowane są dziwne insynuacje. Szkoda słów. |
|
|
|
|
|
#39 |
|
Zakorzenienie
|
Powiem Wam ze mnie drazni grzebanie się w historii.
A zwlaszcza w historii drugiej wojny swiatowej. Drazni mnie kult Obozu koncentracyjnego,drazni mnie wywalanie na piedestal partyzantow,drazni mnie wieczne przypominanie o tym jaką nam Niemcy wyrzadzili krzywdę! A Ruski? A Francja i Anglia ,ktore na nas za przeproszeniem nasraly? Obiecywali pomoc w 2 wojnie i co??? Smieszy mnie to. Teraz szukaja ofiary? Mogli poszperac i sprawdzic Grassa wczesniej. A nie zachwycac się Blaszanym Bębenkiem, do diaska. Dla mnie to banda palantow ,nasz rząd i to co robią powoli ,a raczej szybko zamienia się w paranoję. Na miejscu Grassa , oddalabym to obywatelstwo Gdanska i dumnie pojechalabym do domu. Ot.
|
|
|
#40 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A jeśli chodzi o Herberta… aż przykro się patrzy na to wszystko. |
|
|
|
|
|
#41 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat zaczerpnięty ze strony do której linmka podała Szajajaba:
Cytat:
Tak jak pisze Ruda7816 -powinien im ten zaszczytny tytuł zwrócić-chciałam użyćinnego sformułowania,bardziej dosadnego.W końcu jemu on do niczego praktycznie nie jest potrzebny,natomiast wątpię by fani jego literatury na całym świecie teraz odwrócili się od niego . Pytam się,po co Polacy jeżdżą teraz pracować do Niemiec-dla mnie to jest niezrozumiałe naprawdę .Czyżby oni zapomnieli o 2 wojnie światowej,a może ich rodziny ominęła wojenna zawierucha?Dlaczego więc teraz robimy z Grassa kozła ofiarnego,a sami się tam pchamy drzwiami i oknami-i to pomimo,że Niemcy nas nie chcą!Pracujemy na "innych" Niemców -oni są cacy,a Grass "be" ? Ciekawa jestem jak się zakończy ta cała historia.
|
|
|
#42 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Guenter Grass,honorowe obywatelstwo,czyli jak przeszłość rzutuje na teraźniejsz
Cytat:
Jego "wojenna" przeszłość nie dyskwalifikuje go dla mnie jako człowieka. Edytowane przez tornado Czas edycji: 2006-08-16 o 19:44 |
|
|
|
|
|
#43 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Guenter Grass,honorowe obywatelstwo,czyli jak przeszłość rzutuje na teraźniejsz
tak zgadzam się z Toba Freso i Tornado.
Ja już mam dosc tej zakichanej polityki tego że się wszystkiego czepiaja! Po co? Chyba po to ,by znow rozpętać pieklo. To moze jeszcze trochę i zaczną obecnego Papieza -Jozia się czepaic. No bo on Niemiec przecie.... Uch gdybym miala bombę.... Brrrr. Ja tam i tak szanować będę Grassa.
|
|
|
#44 | |
|
Zakorzenienie
|
Tornado,dzięki za ciekawy rys historyczny
.Oj,szkoda,że ten link jest po niemiecku,bo ja nic nie rozumiem-a na pewno jest ciekawy artykuł.Bardzo podoba mi się Twoja wypowiedź ,jest jak najbardziej obiektywna i te ważne słowa Cytat:
Rudziu ,z tego co pamiętam ,to było zamieszanie po wyborze papieża Benedykta16 wywołane tym,że był w hitlerjugend.Ale jakoś rozeszło się po kościach,pewnie dlatego,że to papież ,a nie jakiś tam pisarzyna.
|
|
|
#45 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ruda, właśnie była afera z HJ i papieżem, ale chyba nie na taką skalę. Poza tym Benedykt chyba nie ma honorowego obywatelstwa żadnego polskiego miasta, żeby musiał się go zrzekać ![]() Mam w ogóle wrażenie, że to takie polskie piekiełko - dziadek Tuska w Wehrmachcie, Grass w Waffen-SS, Benedykt XVI w HJ. Rządzący się tym ekscytują, a autostrad jak nie było tak nie ma, 3 milionów mieszkań też nie. No ale są przecież "ważniejsze" sprawy
|
|
|
|
|
|
#46 |
|
Zakorzenienie
|
Tornado,a na co komu mieszkanie czy autostrada-skora najbardziej palącym obecnie problemem jest ustalenie przeszłości Grassa - to powinno narodowi wystarczyć
.
|
|
#47 |
|
Zakorzenienie
|
Historia jest ważna, ale politycy są od współczesnych problemów, a nie minionych
Jestem wkurzona, że grzebią nie w tych papierach, w których powinni |
|
|
|
|
#48 |
|
Zadomowienie
|
Fresa, amistad, nic dodać nic ująć
|
|
|
|
|
#49 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
.
|
|
|
#50 |
|
Zakorzenienie
|
Większość komentarzy, dot. nie samego faktu "bycia" Grassa w SS, ale tego, że tak długo to ukrywał.
Nie można przecież oceniać starszego, zasłużonego człowieka, przez pryzmat jego nastoletnich wyborów, kiedy to na fali ogólnego entuzjazmu i pewnie bardziej chęci przeżycia przygody, wybrał tak a nie inaczej. Kiedyś Grass powiedział "Kto milczy, ten jest winny". Jak się ustosunkować do tego dziś? Niemniej jednak, po raz wtóry zaznaczam, że ja nie dyskredytuję Grassa, zrobił wiele dla porozumienia polsko-niemieckiego i chwała mu za to. |
|
|
|
|
#51 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edit Znalzałam ![]() Z kolei inne niemieckie media cytują austriackiego pisarza Roberta Schindla, który twierdzi, że o służbie Grassa w Waffen-SS wiedział od dawna. Według niego niemiecki pisarz-noblista mówił o tym w gronie innych literatów, ale nikt nie zwrócił uwagi na to wyznanie. Pierwsze wyznanie Grassa |
|
|
|
|
|
#52 |
|
Zakorzenienie
|
No i widzicie???
Po prostu Polacy chcą się czepic byle czego. Znależli takiego Grassa i na nim wieszają koty ,jak to sie przyslowiowo mowi. Nie bylam pewna Papieza Jozia -dlatego napisalam tak a nie inaczej. Po prostu juz mi ręce opadają. To oni sie robią teraz naziolami powoli. Typowy przyklad biorą z nich. Uch co za plytko myslący ludzie.
|
|
|
#53 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Jak widać była to informacja jawna i sam zainteresowany nie ukrywał tego faktu ze swopjej przeszłości.Problem w tym,że akurat teraz ktoś się tego przyczepił -pewnie Grass komuś na odcisk nadepnął i tym wywołał całą burzę. Wiecie coś może jak obecnie wygląda sytuacja,czy mu zabrali,czy sam oddał,czy na razie cisza? A wczoraj w Faktach mówili o Herbercie-to co mówiłyście A tak swoją drogą to jestem ciekawa,kogo teraz wezmą pod lupę.
|
|
|
#54 | |
|
Wtajemniczenie
|
http://wiadomosci.onet.pl/1372213,12,item.html
Cytat:
|
|
|
#55 | |
|
Zakorzenienie
|
Anett,ale wylewna Twoja odpowiedź
.Dzięki za linka ,pozwoliłam sobie wstawić tu cytat ze srony,którą podałaś:Cytat:
|
|
|
#56 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Herbert nie pracował dla SB. Już jakiś czas temu na łamach Zeszytów Literackich bodajże, wyjaśniono wszelkie wątpliwości. Herberta będę bronić A ten artykuł to po prostu zwyczajny "paszkwil". A jeszcze a propos Grassa, jesli rzeczywiście przyznał się do tego wcześniej, to dla mnie teraz całe to oskarżanie jest niezrozumiałe. Może to rzeczywiście chodziło o reklamę dla Przy obieraniu cebuli ?(swoją drogą, tytuł jakby splagiatowany mam na myśli książkę Myśliwskiego). |
|
|
|
|
|
#57 |
|
Zakorzenienie
|
E,no tytułowi to już dajmy spokój-wystarczy popatrzeć w księgarni i znajdzie się kilka podobnych
.A jak już,to raczej byłaby antyreklama i może stracić wielu czytelników,tak mi się wydaje sądząc po tej nagonce na jego osobę.No ,chociaż może kupią książkę,żeby o jego przeszłości się dowiedzieć-a w sumie to i tak mogł napisać,co chciał-bo i kto to zweryfikuje,czy to prawda co napisal.
|
|
#58 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co do tytułu Mnie od razu skojarzył się z Myśliwskim i jego Traktatem o łuskaniu fasoli, zwłaszcza, że i tam narrator podsumowuje dzieje swojego życia. A przy tym to książka z tego roku.Ale to tylko takie moje dywagacje ![]() |
|
|
|
|
|
#59 |
|
Zakorzenienie
|
Ha!
No i wszystko jasne. Grass udzielił dziś wywiadu, w którym powiedział, że honorowego obywatelstwa Gdańska się nie zrzeknie. |
|
|
|
|
#60 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:23.

Płytkie społeczenstwo...
) Odkryłam stronę miłośnika II wojny światowej, strona świetnie zrobiona. Na stronie były zeznania, wywiady różnych osób min. niemieckiego żołnierza. Jestem osobą, która zdecydowanie negatywnie i krytycznie patrzy na zeznania, usprawiedliwienia Niemców. Ale tamten chłopak (w czasie wojny) się nie usprawiedliwiał, po prostu opowiadał. Ów wywiad zrobił na mnie ogromne wrażenie. 

, że Na zachodzie bez zmian opisuje wydarzenia I WŚ.