Flet poprzeczny - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-11-20, 14:51   #31
biedronka91
Zakorzenienie

Dot.: Flet poprzeczny

Cytat:
Napisane przez Kimie Pokaż wiadomość
Ja też się na początku męczyłam z jakimś straym, zardzewiałym fletem, ale po paru miesiacach dostałam taką supernową Yamahę, i nie powiem, teraz to dopiero jest granie.
W naszej szkole akurat mogłam wymienić dopiero w III roku, zdecydowałam, że zakupię własny i teraz wiem, że dobrze zrobiłam. U nas jest tylu flecistów, że z terminami to jak za komuny.. Ale cieszy mnie to, bo wszędzie tylko skrzypeczki albo fortepian...
Stary 2008-11-20, 19:17   #32
Kimie
Raczkowanie

GG do Kimie

U nas akurat nie jest za dużo flecistów. Dość mało.
Ja sama jestem pianistką (8 rok). Flet 2 rok.

Kuracja włosów:
* prostowanie keratynowe 21.07.10, 15.01.11
* długość: 50 cm

Voila!

Forget Saturday morning cartoons!
- I watch ShaneDawsonTV

"Uśmiech to pół pocałunku. Uśmiechnij się do mnie dwa razy. "

Kimie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-22, 15:27   #33
biedronka91
Zakorzenienie

Ooo.. No proszę.. Ja gram na flecie już przeszło 9 lat, na fortepianie 4 no i teraz zaczynam przygodę ze skrzypcami.. W przyszłości marzy mi się jeszcze saksofon, ale zobaczymy.. ;D
Stary 2008-11-22, 17:29   #34
Kimie
Raczkowanie

GG do Kimie

Łaa, to musisz już super grać na flecie.
Ja już raczej ze skrzypcami nie będę zaczynała, choć chcialam kiedyś. Słyszałam, że najlepiej jest zaczynać w szkole podstawowej kiedy ma się jeszcze małe palce, coś takiego. Nie wiem dokładnie.

Ja bym chyba chciała na wibrafonie grać, ale raczej nie będę już zaczynala, bo to bardzo drogi instrument i nie miałabym go w domu. Moje mi w zupełności wystarczą.

Kuracja włosów:

Voila!

- I watch ShaneDawsonTV

Stary 2008-11-22, 18:11   #35
biedronka91
Zakorzenienie

Po takim czasie nareszcie mogę grać to co mi się podoba, a nie jakieś tam żmudne ćwiczenia. Teraz to człowiek się po prostu bawi..
A co do tych palców, nie wiem, nie słyszałam. ;D Chodzi mi głównie o podstawy, a spróbować muszę.. ;D
Stary 2008-11-22, 18:34   #36
Kimie
Raczkowanie

GG do Kimie

To tak jak ze mną i grą na pianinie. Teraz mogę sobie ściągać fajne nuty i grać co mi się tylko podoba, a nie jakieś tam wprawki i etiudy.

Kuracja włosów:

Voila!

- I watch ShaneDawsonTV

Stary 2008-11-22, 18:40   #37
biedronka91
Zakorzenienie

A tak zupełnie z innej beczki widzę, że interesujesz się anime i chyba japonistyka także..?
Mam znajomą, zupełnie zwariowała na punkcie anime, mangi, Japonii. Strasznie interesująca kultura.. Muszę przyznać..

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-11-22, 21:48   #38
Kimie
Raczkowanie

GG do Kimie

Masz rację. Interesuję się japonistyką. W tym anime, manga. Dopiero od jakiegoś roku, to bardzo ciekawa kultura, to prawda. Taka odmienna. Rodzice tego nie popierają, ale ja tam się nie przejmuję. Przynajmniej zaczęłam rysować. A muzyka jest obłędna.

Kuracja włosów:

Voila!

- I watch ShaneDawsonTV

Stary 2008-11-23, 18:21   #39
biedronka91
Zakorzenienie

No tak.. Rodzice, jak to rodzice.
A co do muzyki to się zgadzam.. magia, po prostu magia..
Stary 2009-03-19, 12:27   #40
kitka7891
Przyczajenie

Smile Flet poprzeczny

Mam 17 lat i niestety dopiero teraz zapragnęłam pójść do szkoły muzycznej.Tylko niestety przyjmują do 16 lat.
Od dziecka potrafiłam zagrać wszystko na flecie prostym. (jestem trochę jak analfabeta, nie umiem nut ale i tak prawie wszystko zagram) Tylko że flet prosty to dziecinnie prosta sprawa.

Od zawsze marzę o flecie poprzecznym.
Co myślicie, żeby samemu uczyć się grać.? jest może ktoś z okolic trójmiasta , kto gra na flecie poprzecznym.? Proszę o odpowiedz
kitka7891 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-19, 16:31   #41
biedronka91
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kitka7891 Pokaż wiadomość
Mam 17 lat i niestety dopiero teraz zapragnęłam pójść do szkoły muzycznej.Tylko niestety przyjmują do 16 lat.
Od dziecka potrafiłam zagrać wszystko na flecie prostym. (jestem trochę jak analfabeta, nie umiem nut ale i tak prawie wszystko zagram) Tylko że flet prosty to dziecinnie prosta sprawa.

Od zawsze marzę o flecie poprzecznym.
Co myślicie, żeby samemu uczyć się grać.? jest może ktoś z okolic trójmiasta , kto gra na flecie poprzecznym.? Proszę o odpowiedz
W mojej szkole próg wieku to też 16 lat. Jest tak dlatego, ponieważ szkoła muzyczna jak sama wskazuje ma szkolić muzyków, którzy później kończą swoją edukację na Akademiach Muzycznych. Jeżeli nie masz pieniędzy na Ognisko Muzyczne, dobrze by było rzeczywiście znaleźć jakąś rozgarniętą osobę. Flet jest bardzo skomplikowanym instrumentem, samo wydobycie dźwięku dzieciakom zajmuje kilka dobrych tygodni, nie mówiąc już o czystym, przyjemnym dla ucha graniu. Samemu, zwłaszcza bez znajomości nut będzie naprawdę ciężko. Chyba, że jesteś geniuszem..

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-03-20, 12:45   #42
kitka7891
Przyczajenie

Smile Flet poprzeczny

No geniuszem to raczej nie jestem. Myślałam o kupnie fletu. Ale najpierw chciała bym chociaż spróbować.
Dzięki za odpowiedź.
kitka7891 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-25, 09:03   #43
oolik
Raczkowanie

Teraz dopiero sobie przeczytalam ten wątek. Szczerze powiedziawszy troche chce mi się śmiać z twierdzenia, że ludzie grający ileś lat na fort. łatwiej się nauczą grać na flecie. Hmm.. błąd, a co ma piernik do wiatraka? Ma się podstawy muzyczne, ale to tylko tyle. Flet jest instrumentem dętym, a piano klawiszowym (choć na formach muzyki powiedziano, że podchodzi pod perkusyjny, ze względu na młoteczki w mechaniźmie). Gram na flecie już 9 rok i mam troche doświadczenia na tym, że instrumencie. Poczatki są ciężkie, ale to wymaga wiele cierpliwosci. Teraz doszłam do takiego momentu edukacji, że za Chiny Ludowe nie rzuciłabym tego instrumentu. Miewałam wzloty i upadki, ale teraz jestem wdzięczna losowi, że nie skończyłam nauki w muzycznej. Za 2 lata mam dyplom i zamierzam uczyć się dalej na Akademii Muzycznej ( o ile się dostane oczywiście ). Wszystkim początkującym życzę powodzenia, bo nauka to nie lada wyzwanie, ale jak się dojdzie do momentu kiedy gra przynosi wiele radości, to jaka to satysfakcja
oolik jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-29, 18:52   #44
Klaudianutka
Przyczajenie

Hej! Mam zamiar kupić sobie flet poprzeczny z tworzywa na początek, jak myślicie to dobry pomysł ?
Klaudianutka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-02, 23:06   #45
Wendy77
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez olasz Pokaż wiadomość
A orientujecie się za ile można kupić taki całkiem znośny, nowy flet? Nie sądzę żebym szybko potrzebowała czegos rewelacyjnego, ale dobrze by było, żeby dało się na tym w miarę grać.
Hej
Moze zainteresuje Cie ta stronka
http://www.studentmusicsupplies.com/...e=3&language=1

Ja wlasnie zamowilam sobie taki flet z tej strony. Moze nie sa one najwyzszej jakosci ale finansowo napewno na kieszen poczastkujacej osoby. Jeszcze przyjdzie czas na profesjonalny instrument. Skonczylam AKademie muzyczna organy i fortepian. Zglebilam juz chyba wszystkie tajniki tych instrumentow a teraz zamazyla mi sie nowa przygoda. W dziecinstwie marzylam o tym instrumencie ale finansowo byl on nie osiaganlny. Wiec po tylu latach sprawilam sobie prezent pod choinke wiiiiiiiiii. I juz nie moge sie doczekac kiedy dotrze. Kiedy studiowalam bralam kilka lekcji od mojej przyjaciolki ktora jest flecistka i powiem ze gra na tym instrumencie sprawiala mi wielka frajde. Pozdrawiam wszystkie pozytywnie zakrecone flecistki.
Wendy77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-11-13, 11:52   #46
sallemo
Raczkowanie

Cześć, dziewczyny! Flet poprzeczny to cudowny instrument. Gram na nim dopiero drugi miesiąc, nawet dość dobrze mi idzie, tylko mam problem z wysokimi dźwiękami, czasami są zbyt "piszczące", ale mam nadzieję, że w przyszłości to jakoś się wyrobi. Gram sobie kolędy. Więc, jeśli któraś ma ochotę zacząć grać na flecie poprzecznym, to bardzo polecam. Mimo, że instrument jest dość trudny, to przyjemność grania jest ogromna. Poza tym, myślę, że samemu dość ciężko się będzie nauczyć.
A i taka prośba, jeśli któraś miałaby jakieś nutki, to może by mi podrzuciła? Jakoś nie mogę znaleźć żadnych, a jak już, to tylko klasyka, a na klasykę jak dla mnie trochę za wcześnie.

deviantart

Jeśli chcesz, abym wyretuszowała Twoje zdjęcie - nie krępuj się! Możesz je podesłać na pw, chętnie się tym zajmę.
sallemo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-13, 17:47   #47
Miczusia
Przyczajenie

Hej.!

Gram w orkiestrze na flecie poprzecznym. To świetny instrument i bardzo lubię na nim grać. Gram już rok i mam flet marki "ROY BENSON" . Kupiłam go za niecały tysiąc złotych. Na poczatku grałam także na starym, zardzewiałym fleciku , więc było trudno, lecz teraz wychodzi mi nieco lepiej.

Pozdrawiam wszystkie flecistki i flecistów.

P.S. Mógłby ktoś wysłać mi na e-mail jakieś nuty dobre na rozgrywkę.?
Z góry dziekuję . Mó e-mail to : milena_m1999@o2.pl ;D
Miczusia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-25, 12:47   #48
was ukochany baczek
Raczkowanie

a ja mam prośbę ale chodzi akurat mi o flet prosty nie poprzeczny otóż musze umiec na zaliczenie piosenke siedzi zając pod miedzą ale z nut mi trudno czytać dlatego prosiłabym jeśli któraś z was wie i mogłaby mi napisać zapis cyfrowy metoda a.d.am siedzi zając pod miedzą
was ukochany baczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-26, 11:17   #49
Justyna1881
Raczkowanie

Hej Ja gram na tym instrumencie już 9 rok ( 4 lata w Szkole Muzycznej 1 Stopnia , i aktualnie jestem na 5 roku w Szkole Muzycznej 2 stopnia ) W przyszłym roku będę grała dyplom , szczerze mówiąc nawet nie wiem kiedy tyle lat minęło Ja posiadam instrument firmy Yamaha ( akurat z zamkniętymi klapami ) , ale nie ukrywam marzy mi się nowy Pozdrawiam wszystkich zafascynowanych .
Justyna1881 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-12-26, 12:52   #50
was ukochany baczek
Raczkowanie

pomoże któraś??
was ukochany baczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-19, 18:13   #51
Serduszka24
Raczkowanie

Witam wszystkich! Tak się składa, że jestem tu nowa cieszę się, że znalazłam ten wątek ponieważ mam pewne pytanie...
Czy to kiedy się zaczyna ma znaczenie? Wiem, że jak zaczyna się od małego to w moim wieku można już robić na flecie dużo różnych fajnych rzeczy ;d mam na myśli oczywiście granie ^^ ja chciałabym rozpocząć naukę na owym instrumencie. Miałam zamiar grać na gitarze, ale porządna gitara kosztuje ok. 2 tys. zł. a ostatnio patrzyłam na allegro czy innych sklepach i ten wydatek nie wzrasta ponad 1tys. ;p ponad to dźwięk ma przepiękny i kojarzy mi się z Japonią, a ja kooocham Japońską kulturę, zwyczaje, język więc to byłaby jeszcze większa radość ;]
Pozdrawiam! ;*

---------- Dopisano o 19:13 ---------- Poprzedni post napisano o 19:10 ----------

Co do fletu prostego to mogę napisać Ci tylko C D E F G H itd. ;D mam to w starej książce, a tez gram na flecie prostym =) chciałabyś te nutki? ;d

Edytowane przez Serduszka24
Czas edycji: 2011-06-19 o 18:15
Serduszka24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-20, 00:14   #52
Justyna1881
Raczkowanie

Seruszka 24 , chyba będę musiała Cie zmartwić .Za dobry instrument trzeba dobrze zapłacić . No i nauka na tym to też nie jest raz dwa, potrzebne odpowiednie zadęcie i dużo pracy i wysiłku Ale przecież nic nie przychodzi łatwo , gram już tyle lat wiec wiem co mówię
Justyna1881 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-20, 08:50   #53
StudioWizaz
Przyczajenie

Witam koleżanki flecistki, jeśli macie jakieś pytania co do fletu, nauki itd zapraszam na moją stronę, są tam informacje o tym instrumencie jak i kontakt do mnie, więc mogę udzielić informacji. www.fletpoprzeczny.pl
Zapraszam
StudioWizaz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-22, 14:12   #54
Serduszka24
Raczkowanie

Z
Cytat:
Napisane przez Justyna1881 Pokaż wiadomość
Seruszka 24 , chyba będę musiała Cie zmartwić .Za dobry instrument trzeba dobrze zapłacić . No i nauka na tym to też nie jest raz dwa, potrzebne odpowiednie zadęcie i dużo pracy i wysiłku Ale przecież nic nie przychodzi łatwo , gram już tyle lat wiec wiem co mówię
Co do trudu to zdaję sobie sprawę. Trzeba dużo samozaparcia i ćwiczeń. Kiedyś tańczyłam i trenowałam różne sztuki walki więc jeśli chodzi trud który trzeba włożyć żeby coś osiągnąć to coś wiem na ten temat.
A co do pieniędzy to tak czy siak więcej kosztuje bardzo dobra gitara niż bardzo dobry flet ^^ sprawdzałam ;d
Stary 2011-06-22, 17:20   #55
biedronka91
Zakorzenienie

Ja dałam za swój x razy tysiąc. ;P
Jeżeli jednak masz takie możliwości i chęci, zaczynaj, to jest najważniejsze!
Stary 2011-06-24, 19:10   #56
Serduszka24
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez biedronka91 Pokaż wiadomość
Jeżeli jednak masz takie możliwości i chęci, zaczynaj, to jest najważniejsze!
Dzięki za motywację!
Pozdrawiam ;]
Stary 2011-06-26, 21:29   #57
Serduszka24
Raczkowanie

Witam =) mam pewne pytanie.
Ile trzeba grać na flecie poprzecznym żeby móc zagrać tak jak w teledysku obok ---> http://www.youtube.com/watch?v=qiQj0o8BOYw&feature=fvsr wiem, że każdy uczy się szybciej, bądź wolniej, ale tak na oko, jak przeciętny uczeń, nie chodzący do szkoły muzycznej tylko uczęszczający na zwykłe kursy?

Edytowane przez Serduszka24
Czas edycji: 2011-06-26 o 21:30
Stary 2011-06-27, 08:21   #58
StudioWizaz
Przyczajenie

Witam
To już jest wyższa szkoła jazdy, to muzyka rozrywkowa, improwizacje, które wymagają opanowanie skal i biegle się w nich poruszanie, więc zanim zaczniesz grac rozrywkę, musisz poznac podstawy gry na flecie gamy, itp. Napewno wymaga to dużo nakładu pracy i poświęcenia. Są to lata pracy...
Pozdrawiam
StudioWizaz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-27, 11:23   #59
biedronka91
Zakorzenienie

Ja tylko pamiętam, że na początku było ciężko i dmuchało się przez samą główkę.. :P Sama nauka gry nie jest trudna, ale artykulacja, odpowiednia czystość dźwięku, to jest najgorsze. Nie wspominając już o technicznych sprawach, typu granie szybkim tempem, ozdobniki.

Widać, że facet bawi się grą, z jaką łatwością wydobywa każdy dźwięk, zarówno niski jak i wysoki, jak dla mnie to są lata.
Stary 2011-06-28, 13:53   #60
Serduszka24
Raczkowanie

czyli dość długo...nie chodzi mi też o ozdobniki tylko zwykłą grę rozumiem, że bardzo trudno jest się nauczyć wydobywania czystego dźwięku itp. , ale jak to się uda to później jest duża satysfakcja, wynagradzająca włożony w naukę trud. =D Młoda jestem więc mnie do żadnej pracy nie wezmą, ale zastanawiam się czy może zacząć rozdawać ulotki czy coś w tym stylu żeby dołożyć się do instrumentu, bo mimo, że pieniędzy nam nie brakuje to mamy sporo wydatków, a nie chcę bardzo obciążać rodziców.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości