|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
Pokaż wyniki sondy: Dom czy Mieszkanie w bloku? | |||
Dom |
![]() ![]() ![]() ![]() |
109 | 84,50% |
Mieszkanie w bloku |
![]() ![]() ![]() ![]() |
20 | 15,50% |
Głosujący: 129. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#31 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: Dom czy mieszkanie w bloku
Cytat:
![]() czasem nawet sporo taniej wychodzi budowa domu niz kupno mieszkania niebedacego klitka (w Krakowie mieszkania robia sie strasznie drogie i na prawde czesto taniej wychodzi domek) Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Ostatnio interesuję się rynkiem nieruchomości w Krakowie. ![]() Wiadomo, że utrzymanie domu jest droższe niż mieszanie w blokach. Mieszkanie w kamiennicy to dla mnie zupełnie co innego, niż w 10 piętrowym 8 klatkowym bloku. ![]() Bonheur kamiennica w centrum miasta to luksus. ![]()
"Wielu ludzi twierdzi, że sny są czarno-białe, ale ja śnię w kolorze." Richard P. Feynman "Jest coś niedobrego z ludźmi: nie uczą się przez zrozumienie, tylko jakoś inacze, pewnie na pamięć. Ich wiedza jest taka krucha!" Richard P. Feynman |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() tylko tu pojawiają się jeszcze inne aspekty, typu: - działka, na której siłą rzeczy coś musi rosnąć (choćby trawa), a to wymaga pielęgnacja, a ja z założenia nawet ziemi w doniczkach nie ruszam; - konserwacja i naprawy (dach, płot, rynna), to sprawy, którymi w bloku zajmuje się np. spółdzielnia; - pozatym jak dla mnie domy są takie zimne i nieprzytulne... ale jak taki trochę dziwak jestem... ![]()
![]() |
![]() |
#34 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
2 przejściowe pokoje, piece kaflowe, kuchnia i łazienka bez okien, 5 osób na 45 metrach to nie luksus, ani nawet minimum, ale mimo to nie mam ciągot do domków ![]()
![]() |
![]() |
#35 |
Raczkowanie
|
Myślę, że DOM
![]() -większa przestrzeń -ogródek (mozliwość grillowania ![]() ![]() -nikt mi się nie dobija zza ścian, że za głośno muzyka etc. Ach, aż się rozmarzyłam normalnie ![]()
![]() |
![]() |
#36 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Dla mnie domek z ogródkiem był zawsze symbolem przytulności i ciepła. Ale fakt coraz częściej powstają wielkie rezydencje przypominające zimne pałace. I w takim domu rzeczywiście mieszkać bym nie chciała... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ja co prawda nie bardzo interesuje sie rynkiem nieruchomosci w Krakowie (ale ceny sa mi znane) tylko projektami domow i kosztem wybudowania (rodzice maja zamiar budowac sie pod miastem ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Zadomowienie
|
zdecydowanie DOM
![]() ![]()
![]() |
#39 |
Zakorzenienie
|
W warunkach idealnych wolałabym duże mieszkanie w centrum miasta, bo jak wiadomo dom to studnia bez dna, ciągle trzeba cos koło niego robić, czyli zabiera więcej czasu i pieniędzy.
Ale przy obecnych cenach mieszkań - we Wrocłowaiu ok 4500 za m, nie ma to sensu, bo dom, nawet wliczając cenę działki, wychodzi taniej. No i można miec dużego psa, o którym tak marze ![]() Póki co mieszkam w małym mieszkanku, na większe go juz przy tych cenach nie zamienimy, tylko na domek właśnie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Raczkowanie
|
Od urodzenia mieszkam w domu na peryferiach miasta powiedzmy (bo auchan mam 10 min spacerkiem więc nie jest źle
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Zakorzenienie
|
Utrzymanie domu nie jest droższe niż utrzymanie bloków.
Nie płacisz czynszów, nie płacisz funduszy remontowych. Oczywiście, nie porównuję mieszkania 50 m kw z pałacykiem. Poza tym, jak masz własny dom, to nikt Cię z niego nie wykopie. Np. tracisz pracę, zaczynasz zalegać z czynszami. Co z tego, że masz własnościowe mieszkanie, przyjdzie po iluś tam miesiącach taki czas, że musisz je opuścić, wyrzucają Cię z niego ''do innego''. A w domu - gdy Twój - możesz nie mieć prądu, mieć odcięty gaz - nikt Cię z niego nie wyrzuci. Jedna rzecz. Domy nie są dla leniwych. Jeśli się chce, by ten jakoś wyglądał. I to jest cała różnica. Bo to trzeba ogródek uprawiać, a jeśli się nie chce, to co jakiś czas skosić trawę. To nie zadzwonisz do nikogo by zwalić na niego (za darmo) to, że się rynna obluzowała.
![]() |
![]() |
#42 |
Zakorzenienie
|
Mieszkałam bardzo długo w swoim domu, właśnie na obrzeżach miasta w dość dobrej dzielnicy-jak na moje miasto, w zacisznym i spokojnym miejscu z w miarę dobrymi sąsiadami . 4 lata temu przeprowadziłam się do bloków, do centrum. Mogę stwierdzić jedno i każdy mi przyzna rację, że i dom i mieszkanie w bloku ma swoje plusy i minusy.
![]() W bloku, np. nie mogę mieć psa, bo metraż jest przeciętny, nie chcę męczyć zwierza w domu, wiem, że nie miałby tyle swobony co na podwórku. Wiem, bo miałam pieska na posesji. Widzę co się dzieje u sąsiadów, którzy mają psa i jakie jest dla nich problematyczne utrzymanie domu, wyjścia na spacery itp. Jeśli się chce mieć dom, to trzeba o niego dbać, wymaga ciągłych inwestycji, modernizacji. I wcale nie jest to takie łatwe, bywa kosztowne. Dbanie o teren przed domem też jest dość pracochłonne jeśli nam zależy na ładnym ogrodzie, placu. ![]() Nie ma też takiej anonimowości jak mieszkasz w swoim domu, bo każdy każdego zna. Są jakieś tam konszachty sąsiedzkie, a w bloku pełen luz, nikt nikomu nie wchodzi w paradę. ![]() Mieszkając w swoim domu trochę dalej od centrum nie było mowy o powrocie po 23 autobusem. Tylko taksi, albo jacyś znajomi z samochodem, ewentualnie uderzenie z pięty do domu. ![]() Będąc w centrum [bloki] gdzie się nie wybiorę tam zajdę na nogach, bo wszędzie mam z 10 min drogi. Nie czekam na autobusy, bo nie ma najmniejszego sensu.
![]() |
![]() |
#43 |
Rozeznanie
|
Od zawsze mieszkam w domu, więc dla mnie odpowiedź jest jednoznaczna... dom
![]() ![]() ![]()
![]() |
#44 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Spółdzielnie zresztą to najgorsi złodzieje! żeby np. płacić 600 zł czynszu za 50 pare metrów! Zgroza!! (plus ogrzewanie) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#46 |
Raczkowanie
|
Zdecydowanie dom
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Zadomowienie
|
Mieszkam w bloku na osiedlu, które jest pozostałością wsi, dookoła jest pełno domków a rano budzą mnie koguty.
Mimo wszystko wolałabym mieć własny, mały domek, z maleńkim ogródkiem i basenem - może byś dmuchany ![]()
![]() |
#48 |
Zadomowienie
|
ja mieszkam w domu i w przyszłości też chciałabym mieszkać w domu
![]() wiadomo większa swoboda, mozna sobie wyjsc na podworko, mozesz robic co chcesz i nikt nie ma o nic pretensji...oczywiscie zawsze sa jakies plusy i minusy,zalezy od potrzeb, ilosci osob itp...np. w domu jest wieksza powierzchnia do sprzatania,a w bloku, gdzie sie nie ruszysz to musisz sie zastanawiac czy sasiadom nie bedzie cos przeszkadzac ![]() nie ma co wole dom ![]()
![]() |
#49 |
Zadomowienie
|
Ja mam już wyrobione zdanie na temat : dom czy blok
![]() Właśnie od miesiąca mieszkam w domu jednorodzinnym. Od uroczenia byłam w bloku i bez zastanowienia powiem że wolę domek. Domek jest lepszy! Latem można wyjść na ogódek, można mieć psa i można swobodnie chodzić po podwórku nie martwiąc się że ktoś nas odserwuje :P A w bloku to ani ogródka(my mieliśmy działkę ale na nią było trzeba kawałek dojechać) ale to nie to samo co przy domu ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
BAN stały
|
Ja mieszkam w bloku ale chcialabym w domu ;D Jednak moge sobie pomarzyc... Nie jestem jeszcze pelnoletnia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
ja też jeszcze nie jestem pełnoletnia i mieszkam z rodzicami ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Zakorzenienie
|
Ahhh rozmarzyłam się...
Całe życie mieszkam w bloku. Chciałabym mieć kiedyś swój domek, mały ogródek -trawka i jakieś drzewko wystarczy, tak, żeby się położyć pomarzyć...Marzy mi się taki zimowy wieczór przy kominku z wielkim kubasem gorącej herbatki....ahhh Dobra wracam na ziemię ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Zakorzenienie
|
Od urodzenia mieszkam w domku jednorodzinnym, jeszcze poniemieckim, w tamtym roku wyjechałam na studia i wynajmuję mieszkanie.
O ile kiedyś zastanawialam się, czy nie lepiej jest mieszkać w bloku, to teraz wiem na 100%, że nie. Domek daje wspaniałe poczucie swobody, nikt się w nic nie wtrąca, nie zalewa kuchni, nie rozlewa rozpuszczalnika w mieszkaniu powyżej, nie śmieci na klatce, nie rozwala skrzynki na listy, nie zawraca głowy ze spółdzielnią, wspólnotą, itd. /wszystkie te 'atrakcje' przetrenowałam na własnej skórze w tym roku/. Możesz rano wyjść do swojego ogródka w pidżamie, napić się kawki siedząc w leżaku, mieć dużego psa, spraszac masę gości, grillować bez oporu ![]() Jeśli wahasz się między blokiem a domem, to kup szeregówkę albo bliźniaka. Masz ludzi zaraz obok przez ścianę, nie będziesz sama /to dla osób, które boja się siedzieć same w domu/ ![]() Co do utrzymania domu- chyba nie wychodzi drożej niż w bloku- podatek od nieruchomości jest niski, więcej płacimy z garaż i komórki, tak nie ma opłat /oczywiscie media są/, jeśli nie ma remontów. Z ogrzewaniem trzeba pomyśleć nad mądrym rozwiązniem, bo można przepłacać. Ja mieszkam w sporym, nieocieplanym domu z ogrzewaniem gazowym i takim zwykłym piecem na drewno i wegiel w piwnicy /nie kominek/, ale pewnie kupisz coś ocieplanego. Fajnym wyjściem jest kominek z rozprowadzeniem na pokoje + ogrzewanie gazowe.
![]() |
#54 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#55 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ja np. mam domek na wsi z pieknym ogrodem - coz tego skoro niestety jeszcze muru nie wybudowalismy, a przez siatke to kazdy z ulicy moze zagladac ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Raczkowanie
|
Ja mieszkam w bloku i gdybym miała wybierać między domem a mieszkaniem w bloku to bym jednak została w bloku. W domu czułabym sie tak samotnie a w bloku zawsze ma się sąsiadów i można wyjść na osiedle i zawsze się kogoś spotka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Wtajemniczenie
|
Ja zaznaczyłam mieszkanie w bloku i nigdy nie chciałabym mieszkać w domku.
Domy są dla domatorów, lub osób posiadajacych dużą zawsze chetną do pomocy rodzinke. Częste wyjazdy przy opcji mieszkania w domu nie wchodzą w gre zawsze powstaje dylemat " a co z domem"? Ja bardzo sie ciesze, że teraz mieszkam w bloku. Mały 3 piętrowiec cisza, zieleń Fakt czasami brakuje ogródka, ale to rekompensuja mi częste wypady na łono natury |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() dom mozna zostawic tak samo jak mieszkanie. u mnie raczej pojawia sie pytanie 'a co z kotami?' ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie wiem czy właściciele domów tak łatwo zamykają za soba drzwi domu na 2 tygodnie. Zdecydowanie łatwiej jest z mieszkaniem, ja często spotykałam sie z takim problemem i juz nigdy bym sie nie zamieniała |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:39.