![]() |
#31 |
Raczkowanie
|
Dot.: Irlandia
hey wertusia, mieszkam w Irlandii prawie 3 lata i tez moge potwierdzic, ze pogoda to tutaj zmienna. obecnie jest cieplo, w koncu
![]() pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziękuje za stronę ![]() Pozdrawiam
![]() |
![]() |
#33 |
Raczkowanie
|
Ja wybieram się do Irlandii jako au pair? Był ktoś może jako au pair w Irlandii?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Byłam tam 2 lata i z tego co widziałam na ulicach to mali Irlandczycy są straszliwie rozpieszczeni, nie wiedzą co to dobre wychowanie więc robią co im się podoba. Rodzice nie reagują, bo sami są niewychowani. Takie jest moje zdanie. Obyś trafiła lepiej ![]()
![]() |
![]() |
#35 |
Przyczajenie
|
Irlandia
Hej, w wakacje lecę do Dublina, SAMA ;( trochę sie boję tego, że sie zgubie na lotnisku w Dublinie, nie bede wiedziala gdzie isc, potem gdzie wyjsc i wgl. Moze ktos zna dobrze lotnisko w Dublinie? A moze ktos leci 8 lipca z Pyrzowic?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Przyczajenie
|
Ja znam dobrze lotnisko w Dublinie.
Gdzie musiasz dotrzec z lotniska? Do centrum miasta czy gdzie poza Dublin? A tak na marginesie to Dublin jako samo w sobie moze rozczarowac (no chyba, ze sie nastawiasz na tanie zakupy w Pennisie), co innego jesli chodzi o zachodnia czesc Irlandii- County Clare, Donegal, Kerry- polecam serdzecznie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Haha ![]() ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#38 |
Przyczajenie
|
Chodzi mi tylko gdzie do wyjscia sie kierowac gdy juz odbiore bagaz. Na parkingu na 1 pietrze juz ktos bedzie na mnie czekal
Edytowane przez gwiazda129 Czas edycji: 2010-06-08 o 18:14 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Przyczajenie
|
W takim razie to bedzie bardzo proste
![]() Jak wysiadziesz z samolotu to musisz kierowac sie w kierunku Baggage Reclaim/Exit. Jak juz bedziesz w czesci gdzie sa pasy do odbioru bagazu, to musisz sprawdzic na ekranie, na ktorym numerze pasa beda bagaze z Twojego lotu. Jak juz bedziesz miala swoja walizke to musisz isc w strone EXIT (beda dwa wyjscia- zielone- nic do oclenia i czerwone- jak masz cos do oclenia). W praktyce to chyba nie ma wiekszego znaczenia, ktorym wysciem wyjdziesz. Jak juz przejdziesz wyjscie to bedziesz tam gdzie ludzie czekaja na przylatujacych. Przyloty sa na parterze wiec jak masz sie z kims spotkac na 1-wszym pietrze to musisz wziac ruchome schody na gore. No i juz ![]() Daj znac jak potrzebujesz wiecej info. ---------- Dopisano o 09:32 ---------- Poprzedni post napisano o 09:31 ---------- Pennis to nazwa sklepu- bez podtekstow prosze ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Przyczajenie
|
Ok dzięki. A jak wyjde z samolotu to wystarczy isc za ludzmi? W Penneysie juz bylam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Przyczajenie
|
Nie martw sie, napewno sie nie zgubisz. Idzi za ludzmi, wszyscy beda szli tylko w jedna strone. A jak odbierzesz bagaz to szukaj zielony/czerwony exit. A jak sie martwisz to zagadaj kogos w samolocie.
![]() |
#42 |
Przyczajenie
|
też lecę, ale 10 lipca
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Zakorzenienie
|
zaglada tu jeszcze ktos? ja jestem z Dublina ( prawie 4 lata )
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Czy jest ona jeszcze dostępna?? w ogóle zagląda tu ktoś?? ja zmierzam jechać do Dublina za tydzień na zwiedzanie i małe zakupy ![]() a może polecicie coś wartego zwiedzenia poza stolicą?? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Zakorzenienie
|
Dostepna dostepna tylko nie jestem pewna czy ceny sie nie zmienily.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Zakorzenienie
|
to świetnie
![]() już znalazłam kilka stron o Dublinie, więc cenę sobie sprawdzę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Zakorzenienie
|
http://www.DublinSightseeing.ie/?gcl...FVAq4QodZWYA6g
Tu cos jest na ten temat |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Zakorzenienie
|
Joanwi - odpisałyśmy ci na wątku dziewczyn z Irlandii, właśnie o tym autobusie też wspomniałyśmy. Jeśli szukasz czegoś co można zwiedzić niedaleko Dublina to polecam góry Wicklow, oraz Howth (są tam małe klify), Malahide (mały zamek) czy Bray - miejscowości nadmorskie do których łatwo dojechać pociągiem z Dublina.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Raczkowanie
|
Bray, Galway, Dun Laogahire moje ulubione miejsca!
![]() |
#50 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Zakorzenienie
|
Joanwi - jeśli masz w planachpozwiedzać coś bardziej odległego to takich miejsc godnych polecenia mam mnóstwo
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() bardzo chciałabym się wybrać nad ocean ![]() czy są w Irlandii jeszcze inne góry?? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Zakorzenienie
|
mi bardzo podobało się na Ring of Kerry i tam jest świetna przełęcz Dunlope, półwysep Inch (wjeżdżasz autkiem na plażę i to jest nad oceanem) na dużym półwyspie Dingle - takie zupełnie inne te tereny. Moherowe Klify koło Galway, Rock of the Cashel - fajny zamek, nieźle zachowany na wzniesieniu, z zamku widać ruiny kaplicy (można też tam dojść). Trim (niedaleko Dublina) gdzie kręcono Bravehearta, w samym Wicklow (miasteczku) jest fajnie, plus fajne tereny koło latarni morskiej, w tych górkach Wicklow można jeździć i jeździć, nawet nie zliczę ile razy tam byłam, a ciągle znajdujemy nowe miejsca - raczej to jedyne wyższe górki tutaj, ale są jeszcze w hrabstwie Kerry (tam gdzie ta przełęcz) i raczej wzniesienia niż góry koło Cork. Czasem niektóre szczyty wyglądają bardzo niewinnie, ale gorzej jak się chce tam dotrzeć
![]() Na północ od Dublina jest Newgrange - taki grobowiec korytarzowy, czas budowy określony na 3200 l p.n.e. gdzie raz do roku podczas przesilenia zimowego promienie wpadają do korytarza i oświetlają komorę na około 15 min. W Dunmore są jaskinie, gdzie odbyła się masakra wikingów. Piękna jest Connemara z zamkiem, Powerscourt z cudnymi ogrodami (Enniskerry blisko Dublina) oraz obok jest wodospad - najlepiej jechać tam wiosną lub latem kiedy wszystko kwitnie - jest pięknie. Hmm tak myślę co jeszcze, Grobla Olbrzyma - ale to już Irl Północna.... jak mi coś przyjdzie jeszcze na myśl to dam ci znać. ---------- Dopisano o 19:08 ---------- Poprzedni post napisano o 19:08 ---------- pozdrawiam podkarpacką koleżankę ![]() a i jeszcze słyszałam, że wyspy Arana są cudne ![]() Edytowane przez Malgos_12 Czas edycji: 2013-02-13 o 19:10 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Zakorzenienie
|
Oh, dziękuję ślicznie za tyle miejsc
![]() Ja mieszkam w Omagh w Irlandii Płn. i do tych Gigantów chcę się wybrać właśnie ![]() ![]() I niestety nie mam samochodu, ale myślę, że do jakichś miasteczek autobusem dojadę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Zakorzenienie
|
Nie ma za co
![]() W centrum Dublina zaraz obok Szpili (O'Connell Street), na rogu, jest takie centrum informacji turystycznej i oni tez organizują wycieczki, zawsze można zapytać o autobusy, jeśli interesowała by cię taka wycieczka. Zapomniałam jeszcze o Glendalough w górach Wicklow - są tam ruiny klasztoru i taka wysoka wieża, dwa jeziora, dookoła których można urządzić sobie pieszą wycieczkę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
dopiero tydzień tu jestem ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Zakorzenienie
|
to życzę udanego pobytu na zielonej wyspie i owocnego zwiedzania
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Zakorzenienie
|
Podobno? hahah w ciągu 15 min możesz mieć 3 pory roku
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:27.