![]() |
#31 |
Zadomowienie
|
Dot.: PARYŻ... samemu czy z biurem podróży?
Cudownie czyta się Wasze opowieści o Paryżu, naprawdę musi być w tym mieście jakaś magia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Wtajemniczenie
|
kolejne fotki
![]() 1.Wieża w ciagu dnia 2.Łuk Trumf. 3.Wieza nocą 4.Panteon 5.Wystawa "ponczoch" w Panteonie (swietne wrazenie! ![]()
![]() |
#33 |
Zadomowienie
|
Śliczne zdjęcia, aż się rozmarzyłam oglądając je.
Paryż jest piękny ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Zadomowienie
|
Aniu, świetny opis i fantastyczne fotki
![]() Moje spostrzeżenia różnię się jednak (i to diametralnie) w dwóch punktach:
![]() |
#35 |
Wtajemniczenie
|
Sprężynko- a ja mam do porownania komunikacje...warszawska
![]() ![]() (dlatego opcja paryska mi naprawde odpowiada, bo w Warszawie-europejskiej stolicy kraju UE jest..1 linia metra z moze..8 stacjami, hehe...) Jesli chodzi o stroj i elegancje-ja oczwiscie nie chce generalizowac,ze wszystkie, czy wiekszosc Paryzanek jest taka. Przynajmniej jesli chodzi o mnie spotkalam sie z takimi wlasnie osobami jak je opisalam. wiadomo-o gustach sie nie dyskutuje i kazdy odbiera to subiektywnie... ![]() Pozdrawiam milosniczki Paryża! ![]()
![]() |
#36 |
Rozeznanie
|
jedno co chce dodac od siebie apropos Disneylandu - to zalezy od tego w jaki dzien sie wybierzesz...mysmy byli w czwartek a najwiecej ludzi jest od piatku do poniedzialku...i powiem szczerze ze nigdzie nie czekalismy wiecej niz 5-10 min...wyjatkiem byl show "kochanie zmniejszylem widzow" - czekalismy 15 min ale to bylo uwarunkowane tym ze nowe show rozpoczynalo sie o konkretnych godz - tzn co 20 min...
pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny, właśnie przed chwilą zarezerwowaliśmy hotel i - spędzamy Sylwestra w Paryżu! Tak się cieszę, że zobaczę świąteczne oświetlenie miasta i wypiję szampana pod Wieżą Eiffla
![]() ![]() ![]() ![]()
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#38 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Zadomowienie
|
Zdaje się, że cena oscyluje wokół 300 Euro za 4 noce, plus ok. 50 Euro za parking. Przeglądaliśmy w Internecie wiele ofert hoteli i widzę, że są jeszcze atrakcyjne propozycje (chociaż tam, gdzie mieszkaliśmy ostatnio, wszystkie miejsca są już niestety zarezerwowane).
![]() |
#40 |
Wtajemniczenie
|
ja z moim TŻtem również wybieramy się w tym roku na Sylwestra do Paryża. zdecydowaliśmy się jednak jechąc przez biuro. nigdy tam nie bylyśmy, dlatego liczymy, że przeżyjemy w Paryżu cudowne chwile
![]()
![]() |
#41 |
Raczkowanie
|
Witam. Rónież bardzo (bardzo!) lubię Paryż i z wielką przyjemnością przeczytałem wszystkie opinie.
Jeśli idzie o zwiedzanie, to polecam wypad na futurysyczne La Défense. Warto zobaczyć jak śmiałe wizje architektów i urbanistów wyszły w rzeczywistości. Poza tym bardzo sam widok na Łuk Triumfalny / Pola Elizejskie spod "Grande Arche" (czyli "Dużego Łuku") jest godzien wycieczki. Aha - mając bilet na strefy 1/2 można korzystać z całej sieci metra. Także ze stacji położonych w dalszych strefach (np. "La Défense" na linii 1). Nie dotyczy to RER-u ani kolejek podmiejskich. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Wtajemniczenie
|
eh...zazdroszcze Wam tego sylwestra w Paryżu...
![]() mam nadzieje,ze bedziecie miec cudne wspomnienia i..juz nie moge sie doczekac fotek...!
![]() |
#43 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
W Paryżu byłam raz 1,5 miesiąca i zakochałam się w tym mieście. Pojechałam do pracy ale nie wyszło za bardzo. Dobrze że mój tata pracuje tam od 16 lat, więc prace zamieniłam na wakacje ![]() Co do metra to byłam zachwycona łatwością poruszania się i tym, że w Paryżu po prostu NIE DA się zgubić. Pozwiedzałam, poimprezowałam, troszeczkę popracowałam co pozwoliło mi poznać troszkę Francuzów. hmm... Np. pracowałam u Żydów i po prostu hmm...przestałam być tolerancyjna. Ale zdarzały się wyjątki np bardzo miłe francuzki, które nie znały angielskiego (a ja fr) ale pozwoliły mi pracować i jeszcze były bardzo zadowolone. Ceny...różnie to bywa...wejściówki np do Luwru to ok.7E (w ostatnie niedziele miesiąca wstęp gratis jak dobrze pamiętam), podobnie w pozostałych muzeach. A.... i na początku mieszkałam w dzielnicy murzyńskiej...aż strach się bać hehe, a później w niedaleko placu Clichy (za darmo u znajomych taty i u niego). Pozdrawiam wszystkich ![]()
![]() |
![]() |
#44 |
Zakorzenienie
|
paris mon amour
![]() to miasto pachnace drogimy perfumami i ogromna klasa ![]() bylam co prawda przez biuro bo to byla wycieczka docelowa do disneylandu z moim synkiem. Sam disneyland to bajka-dwa dni-i znow bylam jak mala dziewczynka, moj synek posikal sie w gatki ze szczescia ![]() bylo cudnie natomiast jesli chodzi o sama wycieczke to zdecydowanie przez biuro to nie to kazda minuta zaplatnowana z niemiecka precyzja, zatem nie skorzystam wiecej z biura ale mam nadzieje,ze w koncu pojedziemy na wlasna reke niedlugo,juz nie moge sie doczekac |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Piszesz, ze jakis czas sielsko spedzilas w Paryzu. Wlasnie mam zamiar wybrac sie tam na sylwestra. Czy moglabys mi moze podpowiedziec jakies przyjemna kluby do ktorych mozna by zajrzec w sylwestrowa nocke? Z gory dzieki - Paulina sunniva2001@op.pl |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Raczkowanie
|
Mam we Francji rodzinke,50 km od Paryza i w sumie byłam w stolicy 3 razy. Za pierwszym i drugim razem jakos mnie nie oczarowała (pewnie dlatego ze byłam za młoda-miałam 6 a nastepnie 10 lat) ale w tym roku było zupełnie inaczej. Oprowadzał mnie pewien Francuz który znał Paryz jak własną kieszen-kazdy jej zakątem. Pokazał mi tyle magicznych i pięknych miejsc, Paryz zupełnie od innej strony. No i stało się ..... zakochałam się bez reszty w tym mieście. A teraz marze tylko o jednym - chciałabym pojechać tam na około rok i zamieszkać tam.... ech.
Pełno, pełno małych kawiarenek, restauracyjek, kin, sklepików .... . A ta uliczka na której sa butki największych projektantów mody z całego świata .... ![]() ![]() Ech... długo by opowiadac o Paryzu, samej Francji (narazie zwiedziłam tylko północne wybrzeze) no i o Francuzach - niezłe ciacha tam można spotkac - oczywiscie jak ktos lubi brunetow o ciemnej karnacji bo blondyn to tam rzadkosc. Polecam Paryz kazdej romantycznej wizazance i nie tylko. A Sylwester pod Wieza na pewno bedzie wspaniały - tylko pozazdrościć tym które jadą. P.S. dołączyłabym pare zdjęć ale wyskakuje mi "bład ładowania" nie wiem o co z tym chodzi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Rozeznanie
|
hmm..paryz piekne miasto
fakt warto zobaczyc bylam kilka razy i jedno co mnie rozczarowalo w calej francji jak Francuzi nie toleruja obcokrajowcow jacy sa okropni rozumieja angielski w wiekszosci a nie chca mowic w innym jezyku jak francuski!!!straszni nacjonalisci.. bylam ostatnio z francuzami na wycieczce ech..brak slow |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Przyczajenie
|
Paryż-Miasto luksusu i piękna
Wielokrotnie gdy słucha się wypowiedzi na temat Paryża można odnieść wrażenie ze to miasto piękne samo w sobie a nawet ze to miasto luksusu na co może wpływać chyba najwięcej z całej europy luksusowych sklepów. Na zdjęciach jest pięknie ale czy naprawdę tak jest ciekawy jestem jaka jest wasza opinia. Pozdrawiam
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Raczkowanie
|
Dot.: Paryż-Miasto luksusu i piękna
_
Edytowane przez mmmmarta Czas edycji: 2009-01-20 o 12:24 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Raczkowanie
|
Dot.: Paryż-Miasto luksusu i piękna
popieram to co napisala mmmmarta
jakbym mogla...to bym tam zamieszkala - ale napewno nie pracowala, tylko ciagle zwiedzala,powracala do tych samych miejsc. Ludzie zyja swoim zyciem, nikt nie patrzy na nikogo...nikt nikogo nie wysmieje z wygladu, z tego co ma w portfelu...chociaz to ile widzialam ferrari, porsche i bentley'ow to chyba w zadnym kraju tylu nie widzialam. Jesli masz gadane to mozesz wszystko zalatwic, zdumiewa mnie wyglad parków i czystosci w nich. Chociaz nie kazde miejsce jest tak fantastyczne...i nei wszedzie sa tak mili ludzie. Czesto spotykalam ludzi i sytuacje - w dzielnicach biedy, gdzie nie bylo tak pieknie jak na zdjeciach, gdzie ludzie kradli, bili...gdzie nie bylo czysto i bajecznie. Ale i tak warto tam sie wybrac...zwiedzic i wybrac sie do wesolego miasteczka gdzie czas mija jak w innym swiecie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Raczkowanie
|
jeśli wiecie jak wymawia sie te nazwy miejscowości to proszę napiszcie mi: Mons, Valenciennes, Lille, Billy Montigny, Lens, Roye, Senlis, Reims.
![]() |
#52 |
Wtajemniczenie
|
metro jest naprawde proste - kazdy potrafi rozszyfrowac ta mape
![]() rowniez polecam wycieczke na wlasna reke, mozna znalezc niezbyt drogie mieszkania na wynajem np na tydzien - sa malutkie ale maja ten paryski klimat, mape do plecaka, przewodnik, bilet tygodniowy i w droge! paryz jest najpiekniejszy w nocy i zadna wycieczka nie pokaze Ci tego co odkryjesz sama na spacerach lub nocnych wypadach powodzenia!
![]() |
#53 |
Zadomowienie
|
cudownie sie czyta wszystkie wasze rady. w pazdzierniku jade na tydzien do paryza sama i juz nie moge sie doczekac jak to bedzie
![]()
![]() |
#54 |
Przyczajenie
|
![]()
hej!
ja wybrałam sie do Paryza w 5 osób własnym (duzym) samochodem ![]() ![]() ![]() Własnym samochodem (oczywiscie wskazany gps) po europie jest nieziemsko wygodnie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, ile kosztuje wstęp do Luwru? Czy faktycznie w ostatnią niedzielę miesiąca wstęp jest bezpłatny?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Raczkowanie
|
czy ktos ma sprawdzone jakies kwatery w paryzu ?
planuje wyjazd i chcialbym sie dowiedziec czy ktos moze polecic jaki hotel hostel cokolwiek gdzie mozna przenocowac jakies 3/4 noce w miare rozsadnej cenie i gdzies blisko ... no wlasnie czego centrum ? starowki ? nie znam wogole topologii paryza nie wiem nawet gdzie szukac miejscowek prosze o jakies rady |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, mam nocleg przy Gare du Nord, czy ktoś mi podpowie jak najlepiej stamtąd dojechać do lotniska?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Wtajemniczenie
|
ktorego lotniska?
![]()
![]() |
#59 |
Zakorzenienie
|
No tak
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Wtajemniczenie
|
z orly bierzesz RER B-wazna jest literka B, w kierunku Miltry-Claye, wysiadasz na Gare du Nord
![]() a w druga strone to bierzesz z Gare du Nord RER B w kierunku Robinsos albo Saint-Remy Ies-Chevreuse - to niewazne ktory bo rozjezdza sie potem, i wysiadasz na Antony - stamtad trzeba wziac busik lotniskowy ktory dowiezie Cie do Twojego terminala, ktory masz na bilecie/rezerwacji - ten za darmo na miejscu
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:23.