GWAŁT-wspólna sprawa - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-08-30, 11:44   #31
sylwusiaczek
Wtajemniczenie

Dot.: GWAŁT-wspólna sprawa

Cytat:
Napisane przez lexie
Co do loga - sam parasol? Kobieta pod parasolem? Dwie osoby - jedna trzymająca parasol, druga nim "chroniona"? Może dłoń z parasolem?

Generalnie logo byłoby ok, parasol dobrze się kojarzy - ochrona, pomoc, bezpieczeństwo.
myślę że najlepszy byłby parasol z dwiema osobami pod nim to że jedna osoba się chroni pod nim, napewno będzie się dobrze kojażyło

http://pajacyk.pl
http://www.polskieserce.pl

sylwusiaczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-30, 12:01   #32
kariera85
Wtajemniczenie

GG do kariera85

dziewczynki ciesze sie
może jakieś jeszcze propozycje?
Starring: Cudowna Dieta Mniej Żreć
kariera85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-30, 12:20   #33
awia
Zakorzenienie

mnie przyszedl do glowy od razu tez parasol - ja bym optowala za wielobarwnym ( no wiem, troche sie kojarzy z organizacjami homoseksualnymi)
2 kobiety, jedna oslania druga
i tu tez ta oslaniania powinna miec cos z siebie z obrazu "Krzyk" E. Muncha.

w kazdym razie widzialabym cos na krztałt:
(nie wiem tylko co z prawami autorskimi)
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg SAD.JPG (8,1 KB, 13 załadowań)
a życie jakie życie poprzerywana linia na dłoniach
a bóg nie ma boga są tylko krzyże przy drogach

Własną głupotę ludzie zwykli nazywać doświadczniem
awia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-30, 12:22   #34
Estella
Zakorzenienie

Adresy i telefony do psychologów i seksuologów w różnych miastach - tym mogę się zająć. Może jakieś artykuły napisane przez osoby współpracujące z osobami zgwałconymi na codzień?

Więcej patroli policji na osiedlach, zwłaszcza wieczorową porą; więcej korporacji taksówek, które dbają o odprowadzanie/czekanie aż dziewczyna wejdzie do domu.

Parasol mi się podoba.

Gosiu - jeśli o mnie chodzi to napiszcie mi kiedy chcecie się spotkać, jeśli będę mogła to przyjdę na pewno.

http://free.ngo.pl/
http://ochota.policja.waw.pl/?page=Structure&id=116

Każde przeżyte życie po części składa się z tego, czego nie zrobiło się albo nie powiedziało w jedynym właściwym momencie.
Siegfried Obermeier
Estella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-30, 12:23   #35
Estella
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez awia
mnie przyszedl do glowy od razu tez parasol - ja bym optowala za wielobarwnym ( no wiem, troche sie kojarzy z organizacjami homoseksualnymi)
2 kobiety, jedna oslania druga
i tu tez ta oslaniania powinna miec cos z siebie z obrazu "Krzyk" E. Muncha.

w kazdym razie widzialabym cos na krztałt:
(nie wiem tylko co z prawami autorskimi)
Mi też od razu przyszedł do głowy kolorowy parasol; może trzymają się za rękę('pomocna dłoń')?

Każde przeżyte życie po części składa się z tego, czego nie zrobiło się albo nie powiedziało w jedynym właściwym momencie.
Siegfried Obermeier
Estella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-30, 16:13   #36
rzastin
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kariera85
w internecie nic nie wiadomo o istnieniu takiej organizacji ani fundacji
trzeba przejrzeć Krajowy Rejestr Sądowy
jest jawny i są w nim wszystkie działające i nie działające NGO'sy
pracuje nad tym
U nasz w LO było spotknie z panimi ze stowarzyszenia Baba /o ile dobrze pamietam nazwę/, mówiły o tym, jak się przed przemoca seksualną bronić, oferowały kursy samoobrony.
Świetna sprawa.

rzastin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-30, 16:16   #37
kariera85
Wtajemniczenie

GG do kariera85

zaraz sie powinnam pozbierac z szoku po tej probie wałmania,w ktorej notabene utraciłam dosć długą swoją wypowiedź

ale do rzeczy:

awio-skłaniałabym się ku większej symbolice
symboliczna postać kobieca będzie okej, w tym co dałaś w załączniku zbyt silne są emocje-myślę że lepiej postawić na większą symbolikę

co do artykułów-świetny pomysł na promocję akcji, jednak dopiero gdy bedzie statut,logo, nazwa i budżet wraz z planem działań

dużo pracy,bardzo dużo

pytania wciąż aktualne:
nazwa
logo

co do przesłuchiwania ofiary gwałtu:

Propozycje zasad postępowania z osobą zgwałconą w kontaktach z Policją, prokuratorem, sądem, kuratorem, lekarzem i innymi instytucjami
– w ramach pilotażu prowadzonego na terenie dzielnicy Warszawa - Ursynów

Z uwagi na szczególnie dotkliwe skutki, tak psychiczne jak i fizyczne, jakie dotykają ofiary zgwałceń (art. 197 § 1, § 2 i § 3 kk) należy w postępowaniu karnym przestrzegać następujących zasad traktowania osób pokrzywdzonych:

punkt nr 10:
10. Przesłuchanie ofiary powinien prowadzić prokurator. Powinno ono być jednokrotne i przeprowadzone w warunkach zapewniających zachowanie godności, intymności i prywatności (np. w trakcie przesłuchania w pokoju nie mogą przebywać ani wchodzić do niego inne osoby; ofierze należy w razie potrzeby dostarczyć środki przeciwbólowe, jak też zapewnić możliwość skorzystania z telefonu, toalety, możliwość zapalenie papierosa lub napicia się

są to pomysły Ministerstwa Sprawiedliwości
http://www.ms.gov.pl/prawa_ofiary/prawa_ofiary.shtml

na "Liście organizacji i instytucji w Warszawie, świadczących pomoc ofiarom przestępstw" nie ma stowarzyszenia ani fundacji w warszawie zajmujacej się przestępczością seksualną
jedynie fundacja "OŚKA" świadczy na Fałata w wawie-mokotów jakąś pomoc ale nie są to jasne i ukierunkowane działania,raczej mają to wpisane w statut zajmują sie natomiast innymi rzeczami
no i to jest fundacja

pole do popisu zatem wolne
Stary 2006-08-30, 16:19   #38
kariera85
Wtajemniczenie

GG do kariera85

Cytat:
Napisane przez rzastin
U nasz w LO było spotknie z panimi ze stowarzyszenia Baba /o ile dobrze pamietam nazwę/, mówiły o tym, jak się przed przemoca seksualną bronić, oferowały kursy samoobrony.
Świetna sprawa.
jestem przekonana,że istnieje masa stowarzyszen nie ogłaszających sie w internecie
wycieczka celem przejrzenia krs mnie nie minie-inna sprawa czy dostane "wszystkie wymagane zezwolenia"
sporeszta wpisy do KRS sa wg ustawy jawne,tutaj natomiast sie okazuje ze trzeba za nie płacić-3 zl od maila z jedną stroną, czy tam 10 zł
no luudzie
Stary 2006-08-30, 22:23   #39
aga01
Zakorzenienie

kuczę dziewczyny nawet nie wiecie jak bym chciała Wam pomóc...
Ale pocieszam się, że w Łodzi został mi tylko rok mieszkania i mam nadzieję, że uda mi się przeprowadzić do Wawy do TŻta i będę mogła się jakoś zaangażować...
Na razie trzymam kciuki, bo pomysł jest rewelacyjny i mam nadzieję, że wszystko się uda!
- On? To samo co ja.
aga01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-30, 22:31   #40
Shemreolin
Zakorzenienie

GG do Shemreolin Send a message via Skype™ to Shemreolin

Hmm.. co do nazwy to tak sobie myślę, że na pewno byłą jakaś postac kobieca w literaturze, która została zhańbiona inp. odebrała sobie życie, albo została wypchnięta poza nawias społeczny. Teraz nic nie przychodzi mi do głowy, ale wiem, że na pewno było kilka takich postaci, bo kiedys to był całkiem popularny temat, szczególnie w mitologii (porwania, gwałty itd.). Nazwą stowarzyszenia mogło by być imię takiej postaci. Oczywiście musiałoby to być dość rozpoznawalne imię...

Shemreolin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-01, 12:16   #41
awia
Zakorzenienie

dziewczyny - co do parasola, to wlasnie mnie naszlo, ze jest cos takiego w Anglii jak "Umbrella organisation"

Cytat:
An umbrella organization is an association of (often related, industry-specific) institutions, who work together formally to coordinate activities or pool resources. In business, political, or other environments, one group, the umbrella organization, provides resources and often an identity to the smaller organizations. Often in this kind of arrangement, the umbrella organization is to some degree responsible for starting the groups under its care.
here may be many reasons for establishing/joining an umbrella organization;

* The ability to carry out activities which could not be accomplished alone, due to
o Economies of scale;
o A better pool of experts and experience;
o Shared apprenticeship and exchange of know-how;
* A sense of community and support that makes people and corporations derive utility from multilateral and shared activities;
* An increased brand/public awareness.
takze mysle ze pasuje jaknjabardziej.
a życie jakie życie poprzerywana linia na dłoniach
a bóg nie ma boga są tylko krzyże przy drogach

Własną głupotę ludzie zwykli nazywać doświadczniem
awia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-01, 12:41   #42
elly2
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kariera85
sporeszta wpisy do KRS sa wg ustawy jawne,tutaj natomiast sie okazuje ze trzeba za nie płacić-3 zl od maila z jedną stroną, czy tam 10 zł
no luudzie
Tak smao jest w Urzedzie Miasta czy Gminy, ewidencja dzialalnosci jest jawna i jak zadzwonisz to dostaniesz pewne informacje, ale jezeli chcesz miec to na pismie to musisz zlozyc odpowiedni druk i wowczas zostanie Ci to wyslane, ale wczesniej musisz uiscic oplate, a konkretnie zakupic znacznki skarbowe w wysokosci 16 zl. - tak jest w Urzedzie Miasta, niestety nie wiem jak jest W KRS.

elly2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości