zaczynam od 11.09.06 kto ze mną ?? - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-09-11, 19:38   #31
italiaanka
Wtajemniczenie

GG do italiaanka
Dot.: zaczynam od 11.09.06 kto ze mną ??

Dziś jestem zadowolona co prawda mało ćwiczeń, bo tylko ok. 30minut, ale z jedzonkiem jak najbardziej ok... teraz popijam sobie białeczko

Podajemy jakieś wymiary, czy cuś

ps. i tak nieśmiale poproszę Was dziewczyny o MĄDRE odchudzanie... poczytajcie trochę i wprowadzajcie stopniowo zmiany... żadne 1000kcal, diety kapuściane, głodówki, czy jedzenie do punkt 18 - nawet jak schudniecie będzie to krótkotrwały efekt... Jeśli macie wątpliwości - pytajcie... znajdzie się ktoś kto odpowie i Wam doradzi...

Edytowane przez italiaanka
Czas edycji: 2006-09-11 o 19:58
italiaanka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-11, 19:47   #32
italiaanka
Wtajemniczenie

GG do italiaanka

Cytat:
Napisane przez Maxsia_ Pokaż wiadomość
A tak a propo ZGRZESZYŁAM pizze dzisiaj wszamałam... pycha była, własnej roboty
Pizza wcale nie musi być taka zła... szczególnie własnej roboty. Bez sosów i z dużą ilością warzyw, raz na jakiś czas

A ciasto do pizzy też chyba jakoś można zmodyfikować... robi się je m.in z mąki, drożdży, proszku do pieczenia, oleju... a gdyby tak mąkę pszenną zastąpić razową, a olej oliwą z oliwek Ciekawe, czy by wyszło
Stary 2006-09-11, 20:09   #33
vanilla_blossom
Raczkowanie

czyli że co, że dieta 1000kcal jast zła? nawet tak przez 3 tygodnie?
potem chciałabym przejść na 1200kcal i tak do końca roku jechac....hmmm....:| no nie wiem sama...

vanilla_blossom jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-11, 20:53   #34
italiaanka
Wtajemniczenie

GG do italiaanka

Cytat:
Napisane przez vanilla_blossom Pokaż wiadomość
czyli że co, że dieta 1000kcal jast zła? nawet tak przez 3 tygodnie?
potem chciałabym przejść na 1200kcal i tak do końca roku jechac....hmmm....:| no nie wiem sama...
Proponuję obliczyć swoje dzienne zapotrzebowanie na kalorie, a następnie jeżeli chcemy przejść na dietę redukcyjną odejmujemy od tego 300-500kcal... to mądrzejsze rozwiązanie...

Nie mi oceniać, czy jest zła... nie czuję się ekspertem, ale wydaje mi się, że dla większości to za mało kalorii... ogranicza się jedzenie drastycznie, a po odchudzaniu wracaja do starch nawyków i waga także wraca, niestety... Potem kolejne odchudzanie, a większość zapomina, że im więcej i częściej razy się odchudzamy tym jest trudniej... i zapomina także, że na samym początku "pozbywamy" się wody, nie tłuszczu... i gdy widzą, że są efekty kończą odchudzanie, jedzą znów normalnie i... klapa... ten sam problem + gratis dodatkowe kilogramy.

i dla przypomnienia... najlepiej jest zrzucać kilogramy -> 0,5-1kg na tydzień. Wszystkie te szybkie metody są nietrwałe, o ile skuteczne.
Stary 2006-09-11, 21:35   #35
sweet.girl
Zadomowienie

GG do sweet.girl

A ja mogę się przyłączyć???
Jeśli tak to od jutra

Sweet On The Diet
sweet.girl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-12, 08:11   #36
BlueOla
Raczkowanie

W jaki sposób obliczyć dzienne zapotrzebowanie kalorii?
Dziś 2 dzień wspólnego odchudzania. Ja na śniadanie zjadłam miseczkę płatków Nestle Fitness z mlekiem ( moje ulubione płateczki).
BlueOla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-12, 08:25   #37
pingwin2
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez margo1986 Pokaż wiadomość
Hej Dziewczyny!
A czy ja moge sie prztlaczyc? Przydaloby mi sie schudnac 15 kg niestety... Odchudzalam sie tez 100 razy z roznym skutkiem i zawsze wracalam o poprzedniej wagi. Moze wlasnie tego mi brakuje? Wsparcia? Mam w planie diete 1000 kcal ktora chcialabym zapoczatkowac jednodniowa glodowka na oczyszczenie organizmu i lekkie "skurczenie" zoladka. Do tego czerwona herbata i basen co 2 dzien na zmiane z cwiczeniami w domu.

Pozdrawiam
Dieta 1000 kcal i główówka to tragedia - doprowadziśz do tego, że za kilka tygodni przytyjesz więcej niż schudłaś.
pingwin2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-09-12, 08:25   #38
necia
Przyczajenie

ja też się przyłączam! rezygnuję ze słodyczy i białego pieczywa
necia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-12, 08:40   #39
italiaanka
Wtajemniczenie

GG do italiaanka

Cytat:
Napisane przez BlueOla Pokaż wiadomość
W jaki sposób obliczyć dzienne zapotrzebowanie kalorii?
Dziś 2 dzień wspólnego odchudzania. Ja na śniadanie zjadłam miseczkę płatków Nestle Fitness z mlekiem ( moje ulubione płateczki).
Podam Ci dwa linki z wizażu, ale po wpisaniu hasła "dzienne zapotzebowanie na kalorie" do wyszukiwarki znajdziesz tego więcej

1. http://www.wizaz.pl/forum/showthread...apotrzebowanie
2. http://www.wizaz.pl/forum/showthread...apotrzebowanie

a co do płatków fitness... mimo, że się tak ładnie nazywaja (i są b. dobre - nie zaprzeczę) to lepiej je zmienić na np. owsiane
Stary 2006-09-12, 08:41   #40
italiaanka
Wtajemniczenie

GG do italiaanka

Cytat:
Napisane przez pingwin2 Pokaż wiadomość
Dieta 1000 kcal i główówka to tragedia - doprowadziśz do tego, że za kilka tygodni przytyjesz więcej niż schudłaś.
Słuchajcie Pingwinka
Stary 2006-09-12, 09:56   #41
slodka_babeczka
Raczkowanie

GG do slodka_babeczka

no to i ja sie przylacze do was dziewczyny... ja staram sie nie jesc slodyczy od tygodnia... a tak poza tym jem normalnie... teraz jest wspanialy okres na owoce i korzystam z tego (owoce sa pycha)....
mam nadzieje ze uda mi sie dobrnac do mojej wysnionej wagi... trzymajcie sie w swoich postanowieniach

http://www.suwaczek.pl/cache/2523a335f4.png
slodka_babeczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-09-12, 12:58   #42
kas!a
Zakorzenienie

Ja na diecie 1000kcal chudłam 0,5kg tygodniowo i wcale nie uważam, żeby była ona zła. Teraz staram sie jeść nie mniej niż 1000kcal i nie więcej niż 1400kcal i to mi odpowiada

wymiary:
biust - 84cm
talia - 65cm
biodra - 88cm
udo - 52,5cm
nad kolanem - 38cm
łydka - 33,5cm
ramie - 26cm

mierzyłam sie zaraz po obiedzie, także może być różnica kilku cm

wymiana książek:

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=774155
kas!a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-12, 14:06   #43
gothika
Zakorzenienie

GG do gothika

jeżeli chudłaś na diecie 1000kl 0,5 kilo to według mnie to nie była dieta 1000kl, tylko gdzieś 1500. Bo ja jak się odchudzałam na tej diecie to tyg zrzucałam ze 2 przynajmniej. Ale nie mówię że to było dobre posunięcie, mam zamiar teraz odchudzać się z głową. tylko jeszcze jakoś dziś mi się nie udało, ale od jutra napewno.
gothika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-12, 14:28   #44
kas!a
Zakorzenienie

tygodniowo traciłam od 0,5 do 1kg. To że Ty na tej diecie traciłaś więcej to nie znaczy że jadłaś mniej To zależy też od organizmu, ćwiczeń, pozatym mięśnie ważą więcej nią tłuszcz Zresztą specjalistką w liczeniu kalorii nie jestem, więc może masz racje

wymiana książek:

Stary 2006-09-12, 14:35   #45
niunia88
Raczkowanie

woow dużo tu nas się uzbierało ... I mam nadzieję, że kazda osiągnie cel, do ktorego dąży !! Bo inaczej być nie może !!! ... Zróbmy może tak, że będziemy sie mierzyć tak co 2-3 tyg ? .. Myśle, że będzie, to bardzo motywujące ... Niech może jeszcze każda napisze, co ćwiczy ?? .. Jak myślicie ?
niunia88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-12, 14:41   #46
gothika
Zakorzenienie

GG do gothika

ja też nie jestem , i tak naprawdę nie wiem skąd ta róznica
Stary 2006-09-12, 14:53   #47
BlueOla
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez niunia88 Pokaż wiadomość
woow dużo tu nas się uzbierało ... I mam nadzieję, że kazda osiągnie cel, do ktorego dąży !! Bo inaczej być nie może !!! ... Zróbmy może tak, że będziemy sie mierzyć tak co 2-3 tyg ? .. Myśle, że będzie, to bardzo motywujące ... Niech może jeszcze każda napisze, co ćwiczy ?? .. Jak myślicie ?

Ja na ćwiczenia przeznaczam od 45-90 min dziennie. Kupiłam orbitreka i bardzo się z nim zakolegowałam. Ćwiczę na nim codziennie lub co 2 dni ( w zależności od tego ile ruchu miałam w pracy danego dnia). Tak więc jak napisałam u mnie to 45-90min biegu na orbitreku co 1-2 dni. Czy dołączyć coś jeszcze? Czy macie jakieś doświadczenia w ćwiczeniach na orbitreku???
Stary 2006-09-12, 15:19   #48
kaska_04
Raczkowanie

Ja nie stosuje żadnej diety, ani z niczego praktycznie nie rezygnuję tylko to ograniczam. Nie mogę zrezygnować ze słodyczy, bo w końcu (jak już schudnę) zacznę je jeść. Staram się jeść zawsze o tej samej porze, w ciągu dnia, nie wieczorem, i przyzwyczaić do tego organizm.

Jeśli chodzi o ćwiczenia to trenuję sztuki walki, mam 1,5h 2 razy w tygodniu, jeszcze 3h w-f w szkole... codziennie robię 120 brzuszków i trochę na twisterze, ale nie zawsze mi sie chcę :P
I w sobotę z rana sobie biegam na plaże i z powrotem (razem ok 3km) ale to tak żeby poprawić kondycję

Zobaczymy co z tego wyjdzie

Pozdrawiam
kaska_04 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-12, 15:45   #49
kas!a
Zakorzenienie

Ja staram sie ćwiczyć codziennie, najczęściej aerobiki z wątku 'filmiki z rozgrzewką', rozciągam sie ok. 3 razy w tygodniu, mam też steper i ćwicze na nim kiedy oglądam jakiś film, kręce hh, robie ćwiczenia na brzuch, nogi itp. i to chyba na tyle
Co do mierzenia to może ważyć sie co 1-2tyg. a wymiary podawać co miesiąc? Bo wiadomo, że cm nie znikają tak szybko Ale to już wy zdecydujcie ja sie dostosuje

wymiana książek:

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-09-13, 07:03   #50
margo1986
Raczkowanie

Melduje sie po 1 dniu diety.
Jadlam po prostu mniej... rano 2 kromki ciemnego pieczywa slonecznikowego (moglaby byc jedna ale coz :/) z serkiem wiejskim i pomidorem potem jogurt, jablko, pare pierozkow z kapusta i grzybami z mrozonki , i na kolacje maly jogurt naturalny.
Nie cwiczylam wczoraj nic bo nabiegalam sie troche po miescie i mialam dosc. Dzis lub jutro odwiedze basen i czekam na zakupionego przez siebie twistera. Macie Dziewczyny moze takie cudo? Jakie daje efekty?
margo1986 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-13, 07:24   #51
Maxsia_
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez BlueOla Pokaż wiadomość
Ja na ćwiczenia przeznaczam od 45-90 min dziennie. Kupiłam orbitreka i bardzo się z nim zakolegowałam. Ćwiczę na nim codziennie lub co 2 dni ( w zależności od tego ile ruchu miałam w pracy danego dnia). Tak więc jak napisałam u mnie to 45-90min biegu na orbitreku co 1-2 dni. Czy dołączyć coś jeszcze? Czy macie jakieś doświadczenia w ćwiczeniach na orbitreku???
no boska jestes po prostu gdzie ja bym 90 minut wytrzymała
Maxsia_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-13, 08:24   #52
gothika
Zakorzenienie

GG do gothika

no to w końcu do was dołączam od dziś, żałowałam że od wczoraj nie zaczęłam. Za specjalnie uprawiać sportu to nie będę ale będę się starała po prostu ruszać więcej, czy starczy to? Chciałabym zrzucić 8 kilo ale na początek zadowolę się trzema, a później zobaczymy. Mam 73 kilo przy 1,73 wzrostu. wymiarów nie będę podawać ale mam najwięcej do zrzucenia cm w biodrach, mam tam nieproporcjonalnie za dużo.
Stary 2006-09-13, 08:45   #53
italiaanka
Wtajemniczenie

GG do italiaanka

Cytat:
Melduje sie po 1 dniu diety.
Jadlam po prostu mniej... rano 2 kromki ciemnego pieczywa slonecznikowego (moglaby byc jedna ale coz :/) z serkiem wiejskim i pomidorem potem jogurt, jablko, pare pierozkow z kapusta i grzybami z mrozonki , i na kolacje maly jogurt naturalny.
Nie cwiczylam wczoraj nic bo nabiegalam sie troche po miescie i mialam dosc. Dzis lub jutro odwiedze basen i czekam na zakupionego przez siebie twistera. Macie Dziewczyny moze takie cudo? Jakie daje efekty?
Za mało jesz... gdzie warzywa, zdrowe tłuszcze, białko ???????? Źle zbilansowane posiłki.
Stary 2006-09-13, 08:50   #54
margo1986
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez italiaanka Pokaż wiadomość
Za mało jesz... gdzie warzywa, zdrowe tłuszcze, białko ???????? Źle zbilansowane posiłki.
hmm... za mało białka? Zdrowe tłuszcze to jakie dokładnie? To jak powinnam jeść?
Stary 2006-09-13, 09:08   #55
italiaanka
Wtajemniczenie

GG do italiaanka

Cytat:
hmm... za mało białka? Zdrowe tłuszcze to jakie dokładnie? To jak powinnam jeść?
To może ja wkleję 10 przykazań żywieniowych... Przydadzą się Nie tylko Tobie, bo z tego co widzę, większość pod słowem dieta rozumie zwykłą głodówkę, obcinanie kalorii... a nie tędy droga...

1. Jedz co 2-3 godziny zjadajac łącznie 6-8 posiłków dziennie
2. Każdy z Twoich posiłków musi zawierać pełne (zawierające wszystkie niezbędne aminokwasy), chude białko
3. Każdy z Twoich posiłków powinien zawierać choć trochę warzyw lub owoców o niskim IG
4. Węglowodany we wszystkich posiłkach poza posiłkami przed i potreningowym powinny pochodzić głównie z warzyw i owoców o niskim IG.
5. Posiłek przedtreningowy powinien byc bogaty w łatwo przyswajalne aminokwasy
6. Posiłek potreningowy powinien zawierać węglowodany proste i łatwo przyswajalne białko w proporcji 2:1
7. Upewnij się że 25-35 procent spożywanych kalorii w Twojej diecie pochodzi z tłuszczy, prz czym 1/3 z tłuszczy nasyconych (zwierzęcych), 1/3 z tłuszczy jednonienasyconych (np. oliwa z oliwek), a 1/3 z tłuszczy wielonienasyconych (olej lniany, rybi itp.)
8. Pij jedynie napoje bezkaloryczne - wodę mineralna niegazowaną, zielona herbatę itp.
9. Z wyjątkiem okresów przed i potreningowych gdzie dopuszczalne są odżywki staraj się jeść wyłącznie naturalne, jak najmniej przetworzone produktu. Unikaj konserwantów, barwników, słodzików itp.
10. Spożycie większych ilości węglowodanów skupiaj zawsze w okolicy przed i potreningowej, posiłki te powinny zawierać znikomą ilość tłuszczu. We wszystkich innych posiłkach dominować powinny tłuszcze a węglowodany powinny być ograniczone do niewielkiej ilości warzyw lub owoców o niskim IG. Oczywiście jak napisano w punkcie 2. białko jest obowiązkowe w każdym posiłku.

Już samo zastosowanie się do powyższych zasad przez osoby zaczynające pracę nad własną sylwetką w wielu przypadkach pozwala na osiaganie dobrych rezultatów. Niezastosowanie się z kolei powoduje że skuteczność wszelkich innych działań (trening, aeroby) nie jest tak dobra jak być powinna. Polecam, spróbujcie się do tego przyłożyć a powinniście szybko zobaczyć pozytywne efekty

Zdrowe tłuszcze -> orzechy włoskie, pestki dyni, słonecznik, siemie lniane, migdały, oliwa, ryby

Białko -> jaja, ryby, drób, wołowina, sery

Odsyłam jeszcze do ->
- http://www.sfd.pl/temat50408/
- http://www.sfd.pl/temat191365/
Stary 2006-09-13, 13:42   #56
BlueOla
Raczkowanie

A co sądzicie o niewielkiej ilości makaronu? Oczywiście bez tłustych sosów tylko z sosikiem na bazie odrobiny tuńczyka i pomidorów? Właśnie takim daniem zgrzeszyłam dziś na obiad.
Stary 2006-09-13, 14:34   #57
pingwin2
Zakorzenienie

Węglowodany są potrzebne, nie dla każdego odpowiednia jest dieta niskowęglowodanowa
Trzeba tylko pamiętać o tym żeby w posiłkach z dużą ilością węglowodanów nie było jednocześnie dużo tłuszczu. Dlatego pizza, carbonara itp są tuczące.
pingwin2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-09-13, 14:43   #58
_Brzoskwinka_
Zakorzenienie

No dobra , ja też sie przyłącze .
Schudłam już 5 kg , ale musze jeszcze 5 - 10 kg . Przy wzroście 163 ważyłam 63 kg , a teraz 57,5 .
Dzisiaj zrobiłam codzienną gimnastyke , a po połudnu ruszam na rowerek .
Moja dieta ? TMŻ - czyli Trzeba Mniej Żreć .
Stary 2006-09-14, 14:37   #59
niunia88
Raczkowanie

ojej.. co tutaj tak cicho ?? .. rozumiem, że wszystkie pochłonięte są ćwiczeniami, że nawet czasu na wizaż nie mają ...

Mam pytanie dziewczyny, czy któraś z was stosuje np. jakieś tabletki wspoagające odchudzanie.. typu aplefit, czy cidrex ? .. jak tak, to czy to coś pomaga ?
niunia88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-14, 15:11   #60
margo1986
Raczkowanie

Niuniu ja bralam cidrex ale ciezko mi sie wypowiedziec gdyz nie bralam regularnie az do teraz...Teraz biore regularnie od 2 tygodni, diete mam jednak dopiero 3 dzien i nie widze rezulatatow.

Pozdrawiam.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości