Okulary z antyrefleksem - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-12-06, 21:26   #31
atka83
BAN stały

Dot.: Okulary z antyrefleksem

Cytat:
Napisane przez ka_tula Pokaż wiadomość
A ja kupuję nasączane czysciki do okularów. Można je dostac np w Rossmannie 5 zł/ paczkę ( w paczce jest 50 sztuk).
Polecam
Wczoraj byłam w Rossmanie i właśnie mialam je w ręku i zastanawiałam się,czy je kupić.
atka83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-06, 21:54   #32
aga.vip022
Zadomowienie

ja czyszczę bawełnianą szmatką albo chusteczką higieniczną
Stary 2007-12-07, 20:52   #33
almera
Raczkowanie

Send a message via Skype™ to almera

czyszczę specjalną szmatką do oklarów
almera jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-13, 19:18   #34
ossa
Raczkowanie

a propos antyrefleksu - one sa kolorowe ! ja mam zabarwienie niebieskawe, ten crizal A2. Moj akolezanka m aczerowne, bo mogla sobie takie wybrac !
ossa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-26, 20:24   #35
brzozka88
Zadomowienie

czesc. odswiezam watek, poniewaz dzis dostalam recepte na okulary
piszecie, ze antyrefleksy chronia np przed promieniowaniem z monitora, tv itd..
czy antyrefleksy to sa tez te szkla, ktore sie nie blyszcza tak bardzo?
bo wlasnie chcialabym takie nie blyszczace..
i nie wiem czy to wlasnie sa antyreflesy? czy jakies inne?

Edytowane przez brzozka88
Czas edycji: 2008-03-27 o 08:06
brzozka88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-27, 10:18   #36
ka_tula
Raczkowanie

antyrefleks błyszczy. Mogą być za to rózne kolory odblasku - ja mam zielony.
ka_tula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-25, 20:28   #37
pati100larz
Majsterkowicz

Porysowany antyrefleks :(

Odświeżam wątek.

Hej!
Odebrałam okulary od optyka jakieś 2 tygodnie temu i juz na drugi dzień mi się powłoka porysowała...
Głupio zrobiłam bo to moje pierwsze okulary i nie wiedziałam czym je czyścic, wszyscy je brali zakładali sobie i oczywiście zapaprali paluchami, to wyczyściłam je płynem do szyb (pan optyk dał mi ściereczkę, ale taką dziadowską, ze tylko bardziej paprała)
Potem umyłam je płynem do naczyń i przetarłam miękkim papierem toaletowym i już było prawie super, ale smugi sie nie wyczyściły... mądra tarłam je mocniej, bo nie wpadłam na to, ze antyrefleks to jest tylko cienka powłoka i tak łatwo ją uszkodzić i że te smugi to nie były zabrudzenia tylko prawdopodobnie zarysowania.

No i tak mam do tej pory, czyszczę je przeważnie na sucho, rys się porobiło trochę więcej, tak że prawdopodobnie to wina kiepskiego antyrefleksu. (płaciłam za sam antyrefleks +20 zł, tak że to chyba bardzo mało...) Widać przez te okulary coraz mniej :/

Teraz chcę sobie wymienić szkła (albo u innego optyka, albo poproszę "starego" optyka o inny antyrefleks), ale juz nie chce tego antyrefleksu tak popsuć i mam do Was pytanie, czym je czyścić, żeby nie stało się to, co poprzednio?

I czy orientujecie się, co niszczy ten antyrefleks najbardziej? Tak żebym na drugi raz unikała

Edytowane przez pati100larz
Czas edycji: 2010-06-25 o 20:30 Powód: pominęłam ważną informację :)
pati100larz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-06-26, 22:39   #38
klaudiaax
Przyczajenie

od dzisiaj mam okulary z antyrefleksem i też się zastanawiam jak je myć ;d dziewczyny, jak je myjecie pod wodą? tzn. przecieracie je czymś podczas mycia, czy jak? ; >

Edytowane przez klaudiaax
Czas edycji: 2010-06-26 o 22:41
klaudiaax jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-13, 12:03   #39
Brzoskwinkaa
Przyczajenie

GG do Brzoskwinkaa

Ja mam okulary od tygodnia. Jeszcze się do nich nie przyzwyczaiłam... Odnalazłam ten wątek ponieważ nie mogę sobie poradzić z czyszczeniem. Początkowo używałam płynu i ściereczki które dostałam u optyka (Vision Express), ale szkła są bardzo zamazane. Koleżanka z pracy powiedziała, że ona czyści świeżymi chusteczkami higienicznymi i... już jest lepiej. Receptę miałam na szkła z powłoką z antyrefleksem, zapłaciłam za jedno szkło 99zł (-0,5) a moje okulary nie widzę, aby się mieniły!!! Mają się mienić w świetle naturalnym czy sztucznym? Proszę o odpowiedź i dalsze porady... czym czyścić... w instrukcji było napisane aby nie czyścić na sucho lecz załączonym zestawem (ściereczka+płyn)
Brzoskwinkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-13, 22:53   #40
ROZ-ter-KA
Zakorzenienie

na allegro sa fajne niemieckie husteczki do czyszczenia okularów , 50 sztuk kosztuje kilka zlotych
Stary 2010-11-13, 23:13   #41
ja_majka007
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Brzoskwinkaa Pokaż wiadomość
Ja mam okulary od tygodnia. Jeszcze się do nich nie przyzwyczaiłam... Odnalazłam ten wątek ponieważ nie mogę sobie poradzić z czyszczeniem. Początkowo używałam płynu i ściereczki które dostałam u optyka (Vision Express), ale szkła są bardzo zamazane. Koleżanka z pracy powiedziała, że ona czyści świeżymi chusteczkami higienicznymi i... już jest lepiej. Receptę miałam na szkła z powłoką z antyrefleksem, zapłaciłam za jedno szkło 99zł (-0,5) a moje okulary nie widzę, aby się mieniły!!! Mają się mienić w świetle naturalnym czy sztucznym? Proszę o odpowiedź i dalsze porady... czym czyścić... w instrukcji było napisane aby nie czyścić na sucho lecz załączonym zestawem (ściereczka+płyn)

Antyrefleks nie mieni się od tak sobie, trzeba ustawić okulary pod kątem i wtedy zobaczysz na na soczewkach delikatnie błyszczącą powłokę antyrefleksyjną. zazwyczaj jest to taki jasny odcień zielono- niebieski. Dziewczyny czyście szkła z Ar jedynie specjalnymi do tego płynami, w VE można kupić chemax3, który dba też o tą powłokę, albo jeśli jesteś w pobliżu VE to wstępujcie do nich i poproście o wyczyszczenie w specjalnej myjce, oczywiście za darmo

studentka Politechniki Lubelskiej...

....

ja_majka007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-18, 22:32   #42
LilyAllen
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ka_tula Pokaż wiadomość
A ja kupuję nasączane czysciki do okularów. Można je dostac np w Rossmannie 5 zł/ paczkę ( w paczce jest 50 sztuk).
Polecam
Odświeżam temat. Czy te chusteczki nadają się do okularów z antyrefleksem? Czy informacja o zawartości alkoholu ma przed czymś ostrzegać? ;>
LilyAllen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-19, 19:38   #43
klaudiaax
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez LilyAllen Pokaż wiadomość
Odświeżam temat. Czy te chusteczki nadają się do okularów z antyrefleksem? Czy informacja o zawartości alkoholu ma przed czymś ostrzegać? ;>
nie nie ja ich używam na szkła z antyrefleksem i jest okej, są dużo lepsze niż zwykłe ściereczki, które przynajmniej u mnie zostawiały delikatną smugę
klaudiaax jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-19, 20:39   #44
tutmirlajt
Zadomowienie

Mój okulista radzi tak: myć codziennie pod ciepłą wodą z dodatkiem płynu do naczyń. Wycierać do sucha szmateczką do oklularow. ABSOLUTNIE NIE UZYWAĆ PAPIERU, CHUSTECZEK HIGIENICZNYCH ITP BO RYSUJA SZKŁA.
tutmirlajt jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-19, 21:49   #45
Robaczywka
Rozeznanie

GG do Robaczywka

Siostra miała jedną i tą samą parę okularów z antyrefleksem przez ponad 5 lat i od zawsze czyściła je na sucho zwykłą chusteczką higieniczną...
Ja używam do tego celu szmatki, którą kupiłam u optyka w cenie 5zł lub chusteczki jednorazowe, które dostępne są na promocjach w Lidlu (ok. 4zł), ale trzeba utrafić na "wyrzut", bo tego towaru nie ma normalnie na półkach
Robaczywka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-20, 01:23   #46
evanaeve
Zadomowienie

GG do evanaeve

Ja swoj okulary czyszcze i zawsze czyscilam woda z mydlem i uwazam ze to najlepszy sposob. Te wszystkie plyny i irchy zostawiaja mi zawsze smugi na okularach. Nigdy tez nie podchodze do tych osob np w galeriach handlowych oferujacych czyzczenie okularow. Raz sie dalam wciagnac i efektem byly smugi.

Życie takie ma klimaty, że co dobre to na raty
Jacek Kaczmarski
evanaeve jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-18, 01:02   #47
pati100larz
Majsterkowicz

Już się trochę lepiej zaznajomiłam z moimi okularami, więc mogę się wypowiedzieć ponownie Otóż po roku nie wytrzymałam tych zapapranych szkieł i je wymieniłam u innego optyka.

Czym czyszczę? Płynem chemax 3 pomarańczowym, a wycieram to ręczniczkiem papierowym (bo jest grubszy niż chusteczka i nie rozmaka pod wpływem płynu). Ręczniczka nie trzema wymieniać za każdym razem, bo jak się go trzyma poskładanego w etui, to się nie kurzy i nie rysuje szkieł Okulary mam czyściutkie i zero zarysowań
Stary 2011-08-18, 11:53   #48
LilyAllen
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez tutmirlajt Pokaż wiadomość
Mój okulista radzi tak: myć codziennie pod ciepłą wodą z dodatkiem płynu do naczyń. Wycierać do sucha szmateczką do oklularow.
Teraz też tak myję, woda+płyn, później szmatka do okularów. Nie będę już sobie komplikować życia żadnymi wynalazkami

Edytowane przez LilyAllen
Czas edycji: 2011-08-18 o 22:22
LilyAllen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-18, 11:59   #49
hihicz
Raczkowanie

Ja najczęściej szmatką z mikrofibry. A jak gdzieś jestem to rogiem bluzki Muszę jednak przyznać, że jak mam mega usyfione okulary to te małe chusteczki z rossa są naprawdę dobre. Nasączyli je płynem czyszczącym, więc praktycznie wszystko schodzi
hihicz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-12-30, 10:42   #50
li_nka
Przyczajenie

Na zimę dobry jest płyn, który przy okazji przeciwdziała parowaniu. Oczywiście fajnie też mieść szkła, które już mają takie właściwości (warstwę hydrofobową)
li_nka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-01, 08:51   #51
piniupm
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez aprzybyla Pokaż wiadomość
dzwne ze okularnica-ja- o to zapyta... ale spytam..
co dają antyrefleksy???
Witam. Antyrefleksy są potrzebne najbardziej kierowcom w nocy. Działają w ten sposób że światło od reflektorów lub zwykłych żarówek np. w domowych lampach nie jest rozproszone i w ten sposób nie oślepia. Działanie ich się zmniejsza gdy szkło jest zabrudzone lub zatłuszczone od palców, sprawdzić to można czyszcząc jedno brudne szkło .Widać od razu różnicę w rozmyciu światła.
piniupm jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości