|
|
#31 |
|
BAN stały
|
Dot.: Okulary z antyrefleksem
|
|
|
|
|
#32 |
|
Zadomowienie
|
ja czyszczę bawełnianą szmatką albo chusteczką higieniczną
|
|
#33 |
|
Raczkowanie
|
czyszczę specjalną szmatką do oklarów
|
|
|
|
|
#34 |
|
Raczkowanie
|
a propos antyrefleksu - one sa kolorowe ! ja mam zabarwienie niebieskawe, ten crizal A2. Moj akolezanka m aczerowne, bo mogla sobie takie wybrac !
|
|
|
|
|
#35 |
|
Zadomowienie
|
czesc. odswiezam watek, poniewaz dzis dostalam recepte na okulary
![]() piszecie, ze antyrefleksy chronia np przed promieniowaniem z monitora, tv itd.. czy antyrefleksy to sa tez te szkla, ktore sie nie blyszcza tak bardzo? bo wlasnie chcialabym takie nie blyszczace.. i nie wiem czy to wlasnie sa antyreflesy? czy jakies inne? Edytowane przez brzozka88 Czas edycji: 2008-03-27 o 08:06 |
|
|
|
|
#36 |
|
Raczkowanie
|
antyrefleks błyszczy. Mogą być za to rózne kolory odblasku - ja mam zielony.
|
|
|
|
|
#37 |
|
Majsterkowicz
|
Porysowany antyrefleks :(
Odświeżam wątek.
Hej! Odebrałam okulary od optyka jakieś 2 tygodnie temu i juz na drugi dzień mi się powłoka porysowała... Głupio zrobiłam bo to moje pierwsze okulary i nie wiedziałam czym je czyścic, wszyscy je brali zakładali sobie i oczywiście zapaprali paluchami, to wyczyściłam je płynem do szyb (pan optyk dał mi ściereczkę, ale taką dziadowską, ze tylko bardziej paprała)Potem umyłam je płynem do naczyń i przetarłam miękkim papierem toaletowym i już było prawie super, ale smugi sie nie wyczyściły... mądra tarłam je mocniej, bo nie wpadłam na to, ze antyrefleks to jest tylko cienka powłoka i tak łatwo ją uszkodzić i że te smugi to nie były zabrudzenia tylko prawdopodobnie zarysowania. No i tak mam do tej pory, czyszczę je przeważnie na sucho, rys się porobiło trochę więcej, tak że prawdopodobnie to wina kiepskiego antyrefleksu. (płaciłam za sam antyrefleks +20 zł, tak że to chyba bardzo mało...) Widać przez te okulary coraz mniej :/ Teraz chcę sobie wymienić szkła (albo u innego optyka, albo poproszę "starego" optyka o inny antyrefleks), ale juz nie chce tego antyrefleksu tak popsuć i mam do Was pytanie, czym je czyścić, żeby nie stało się to, co poprzednio? I czy orientujecie się, co niszczy ten antyrefleks najbardziej? Tak żebym na drugi raz unikała
Edytowane przez pati100larz Czas edycji: 2010-06-25 o 20:30 Powód: pominęłam ważną informację :) |
|
|
|
|
#38 |
|
Przyczajenie
|
od dzisiaj mam okulary z antyrefleksem i też się zastanawiam jak je myć ;d dziewczyny, jak je myjecie pod wodą? tzn. przecieracie je czymś podczas mycia, czy jak? ; >
Edytowane przez klaudiaax Czas edycji: 2010-06-26 o 22:41 |
|
|
|
|
#39 |
|
Przyczajenie
|
Ja mam okulary od tygodnia. Jeszcze się do nich nie przyzwyczaiłam... Odnalazłam ten wątek ponieważ nie mogę sobie poradzić z czyszczeniem. Początkowo używałam płynu i ściereczki które dostałam u optyka (Vision Express), ale szkła są bardzo zamazane. Koleżanka z pracy powiedziała, że ona czyści świeżymi chusteczkami higienicznymi i... już jest lepiej. Receptę miałam na szkła z powłoką z antyrefleksem, zapłaciłam za jedno szkło 99zł (-0,5) a moje okulary nie widzę, aby się mieniły!!! Mają się mienić w świetle naturalnym czy sztucznym? Proszę o odpowiedź i dalsze porady... czym czyścić... w instrukcji było napisane aby nie czyścić na sucho lecz załączonym zestawem (ściereczka+płyn)
|
|
#40 |
|
Zakorzenienie
|
na allegro sa fajne niemieckie husteczki do czyszczenia okularów , 50 sztuk kosztuje kilka zlotych
|
|
#41 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Antyrefleks nie mieni się od tak sobie, trzeba ustawić okulary pod kątem i wtedy zobaczysz na na soczewkach delikatnie błyszczącą powłokę antyrefleksyjną. zazwyczaj jest to taki jasny odcień zielono- niebieski. Dziewczyny czyście szkła z Ar jedynie specjalnymi do tego płynami, w VE można kupić chemax3, który dba też o tą powłokę, albo jeśli jesteś w pobliżu VE to wstępujcie do nich i poproście o wyczyszczenie w specjalnej myjce, oczywiście za darmo
|
|
|
#42 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#43 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
ja ich używam na szkła z antyrefleksem i jest okej, są dużo lepsze niż zwykłe ściereczki, które przynajmniej u mnie zostawiały delikatną smugę
|
|
|
|
|
|
#44 |
|
Zadomowienie
|
Mój okulista radzi tak: myć codziennie pod ciepłą wodą z dodatkiem płynu do naczyń. Wycierać do sucha szmateczką do oklularow. ABSOLUTNIE NIE UZYWAĆ PAPIERU, CHUSTECZEK HIGIENICZNYCH ITP BO RYSUJA SZKŁA.
|
|
|
|
|
#45 |
|
Rozeznanie
|
Siostra miała jedną i tą samą parę okularów z antyrefleksem przez ponad 5 lat i od zawsze czyściła je na sucho zwykłą chusteczką higieniczną...
Ja używam do tego celu szmatki, którą kupiłam u optyka w cenie 5zł lub chusteczki jednorazowe, które dostępne są na promocjach w Lidlu (ok. 4zł), ale trzeba utrafić na "wyrzut", bo tego towaru nie ma normalnie na półkach
|
|
#46 |
|
Zadomowienie
|
Ja swoj okulary czyszcze i zawsze czyscilam woda z mydlem i uwazam ze to najlepszy sposob. Te wszystkie plyny i irchy zostawiaja mi zawsze smugi na okularach. Nigdy tez nie podchodze do tych osob np w galeriach handlowych oferujacych czyzczenie okularow. Raz sie dalam wciagnac i efektem byly smugi.
|
|
|
|
|
#47 |
|
Majsterkowicz
|
Już się trochę lepiej zaznajomiłam z moimi okularami, więc mogę się wypowiedzieć ponownie
Otóż po roku nie wytrzymałam tych zapapranych szkieł i je wymieniłam u innego optyka. Czym czyszczę? Płynem chemax 3 pomarańczowym, a wycieram to ręczniczkiem papierowym (bo jest grubszy niż chusteczka i nie rozmaka pod wpływem płynu). Ręczniczka nie trzema wymieniać za każdym razem, bo jak się go trzyma poskładanego w etui, to się nie kurzy i nie rysuje szkieł Okulary mam czyściutkie i zero zarysowań
|
|
|
|
|
#48 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Edytowane przez LilyAllen Czas edycji: 2011-08-18 o 22:22 |
|
|
|
|
|
#49 |
|
Raczkowanie
|
Ja najczęściej szmatką z mikrofibry. A jak gdzieś jestem to rogiem bluzki
Muszę jednak przyznać, że jak mam mega usyfione okulary to te małe chusteczki z rossa są naprawdę dobre. Nasączyli je płynem czyszczącym, więc praktycznie wszystko schodzi
|
|
|
|
|
#50 |
|
Przyczajenie
|
Na zimę dobry jest płyn, który przy okazji przeciwdziała parowaniu. Oczywiście fajnie też mieść szkła, które już mają takie właściwości (warstwę hydrofobową)
|
|
|
|
|
#51 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
![]()
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:04.

(pan optyk dał mi ściereczkę, ale taką dziadowską, ze tylko bardziej paprała)