![]() |
#31 |
Zakorzenienie
|
Dot.: za darmo! gratis! = brac ile wlezie??
Ja sobie zdaję sprawę że jestem cofnięta w drugą stronę, nawet na promocji w supermarkecie nie proszę kogoś o poczęstunek.
![]()
![]() |
#32 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Czasem mówię też, że wezmę w rękę (np butelke wody mineralnej) zwłaszcza, gdy ze sklepu do domu mam 100 m. Ale i tak wielkie zdziwienie tym wywołuję. ![]()
![]() |
![]() |
#33 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Zakorzenienie
|
pff.. żenada :|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Zakorzenienie
|
![]() ![]() Wiem, wiem że rozbroiłam ![]() ![]() A wracając do tematu: wstyd mi przed ludźmi z zagranicy za takich.. ![]()
![]() |
#36 |
Przyczajenie
|
Ojej,teraz jak czytam ten wątek to sobie przypomnialam o pewnym zdazeniu i az mnie zmrozilo, bo sama zostalam wplatana w taka sytuacje: bylam na weselu, gdzie byly, naturalnie zresztą ,darmowe poczęstunki. Rzecz dziala sie na poprawinach,tego dnia byl upał.Tuz przed wyjazdem, a wracalam z ciotką i jej synami samochodem, dorwal mnie mój jeden z braci ciotecznych z pytaniem czy ide sie juz pakowac, na co odpowiedziałam,ze owszem.
"To wez w takim razie to",mówi i podaje mi cztery butelki różnych napojów, "to na drogę" wyjaśnia.Chcąc być uprzejma (bo naprawde,sama o zabraniu czegoś takiego bym nigdy nie pomysla),niewiele myśląc wzięlam to i poszlam.Dopiero teraz zdalam sobie sprawe jak ja musialam głupio wygladać niosąc te butelki. Na dodatek po drodze spotkalam siostrę pana mlodego z mala córeczką w wozku i znowu chcąc być uprzejma, powiedziałam ze pomoge jej wniesc wozek po schodach.Mając zajęte ręce przez te butelki, musialam je postawić na ziemi, a ona na to wszystko patrzyła.... Rany, jakie upokorzenie, dopiero teraz to do mnie dotarło. Brat wyręczył sie mną i jestem na niego potwornie zla......Dobrymi chęciami piekło wybrukowane.Najgorsze jest to ,co teraz myśli sobie rodzina państwa młodych i wogóle, ludzie którzy to widzieli.Ale wstyd.....Az mnie skręca w srodku.... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Zakorzenienie
|
Myślę, że te kwoki wyniosłyby stamtąd nawet jakieś części albo elementy do budowy czegoś, nie wiadomo czego, gdyby tylko były za darmo.
Zgadzam się z Wami w zupełności. Sposobało mi się określenie pauli78, brak "kultury gratisów".
![]() |
#38 |
Zakorzenienie
|
NIestety byłam również świadkiem takiego zdarzenia. BYłam na cyklu wykładów dla pracowników oświaty (dyrektorów,nauczycieli, psychologów, pedagogów). W przerwie między wykładami był mały poczastunek typu kawa, herbata, ciasteczka
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Żenada przez wielkie "Ż"
![]() |
#39 |
Zakorzenienie
|
nastepny powod do tego, by wstydzic sie, ze jest sie polakiem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Zakorzenienie
|
Matko ludzie wstydu nie maja.Mama moja jak jest na konferencjach nie raz i jest szwedzki stol to mowi ze niektorzy w trakcie przemowienia wychodza ida po caly talerz wracaja i jedza i jeszcze mlaszcza.. A jak jest przerwa to na stolach juz nic nie ma -wiadomo,.
![]()
![]() |
![]() |
#41 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#42 |
Zadomowienie
|
Bez przesady.
Takie rzeczy nie zdarzają sie tylko w Polsce ![]() Nie rozumiem takich stwierdzeń. Gdzieśindziej jest inaczej? Ludzie są inni? Jak widać wszyscy wypowiadający sie w tym temacie są zażenowani. Czyli jeszcze Polsce kulturalni ludzie występują ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Zakorzenienie
|
Występują, ale nieliczni. Częściej spotykam się z brakiem kultury.
Zawsze mnie to dziwiło...może to jakieś instynktowne, pierwotne zachowania z tym jedzeniem...czytałam, że na przykład dzieci dlatego lubią słodycze, ponieważ zawierają dużo cukrów, węglowodanów, składników pozwalających na długo zaspokoić głód, i że jest to właśnie taka 'pozostałość' po życiu naszych daaaaaaaaaalekich przodków, którzy musieli się najeść czymś 'porządnym', w razie gdyby kolejne dni mieli spędzić bez pożywienia... Tak mi się przypomniało. Kiedyś, lata świetlne temu, facet mojej koleżanki kupował jej jedzenie, ale nie w sensie jedzenia w knajpie/pubie/restauracji, po prostu ją żywił. Nie żeby była biedna, ona po prostu była aż tak zachłanna.
![]() |
#44 |
Zadomowienie
|
Ja widziałam ludzi (wyższe wykształcenie, praca na etat), którzy podczas uroczystości czy imprezy zbierali ze stołu jedzenie do słoików, woreczków itd., by zabrac do domu. Są i tacy, co przez cały dzień nic nie jedzą, aby się najeść u kogoś...
Takie zachowania już mnie nie dziwią; ukazują jedynie brak kultury osób tak postępujących.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#46 |
Zadomowienie
|
nie byłoby takiego problemu gdyby to kelner nakładał na talerzyki
![]() większość ludzi wstydziłaby się chyba prosić o 20 kanapek i 3 litry soku ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Zakorzenienie
|
Racja
![]() ![]() Takie zachowanie to zupełna żenada. Zawsze też bawią mnie na wszelkiej maści konferencjach panowie w garniturach i panie w eleganckich kostiumikach rzucający się jak sępy na darmowy lunch. Nie ma to jak napraskać na talerz ziemniaki, frytki, rybę, kurczaka i polać wszystko sosem z pieczeni - bo jest za darmo. Ja przed promocjami i hostessami z przykładowym serkiem nie uciekam - jak można spróbować czegoś przed zakupem, przekonać się czy dany produkt spełni oczekiwania czy nie - dlaczego tego nie zrobić? Ale pogoń za byle czym byle było za darmo - tego nie rozumiem.
![]() |
#48 |
Zakorzenienie
|
a pamietacie taki film "co mi zrobisz jak mnie złapiesz"? tam byla taka scena gdzie dyrektor zroganizowal jakies zebranie i byl szwedzki stól.Wszyscy sluchajacy siedzieli po jednej stronie(zeby byc jak najblizej) i kiedy skonczy przemawiac mogli rzucic sie na zarcie.
Jeszcze w paru filmach bylo jak ludzie sobie walili na talerze wszystko co sie dalo a to zdaje sie nie byly tylko polskie produkcje.W "Tootsie" tez byla scena kiedy babka ładowała do torebki mowiac "to dla kota" ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Zakorzenienie
|
![]() ![]() Przypomniało mi sie jak kiedyś stałam z koleżanką na promocji Nesqika. Miałyśmy płatki i mleko. Wszystko podawałyśmy w takich małych kubeczkach. Wiadomo procja to tylko taki mały poczestunek. Ale ludzie to normalnie wariowali. Przychodzili po kilka razy, albo stali przy nas i prosili o wiecej. Jedna babka to przyszła nawet z woreczkiem, żeby jej nasypac wiecej ![]() ![]()
![]() |
#50 |
Rozeznanie
|
aż czasem wstyd za rodaków
![]() Dzieci dziećmi, ale nawet studenci nie potrafią nad sobą zapanować ![]() ![]() ![]()
![]() |
#52 |
BAN stały
|
Powiem Wam coś z nieco innej perspektywy.
Moja ciotka ma stadninę koni, więc pewnego razu zorganizowała takie mini przyjęcie dla biednych dzieci z rejonu. Poczęstunek i przejażdzki konne, takie pierdoły. Dzieci brały stamtąd do domu nawet MUSZTARDĘ. Nie, wcale nie oskarżam dzieci. Dzieciom nie ma się co dziwić. Chociaż to może bardziej offtopic jest. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Zakorzenienie
|
Mnie jeszcze denerwują Polacy na zagranicznych wycieczkach, kiedy w hotelu przychodzi pora kolacji. Ja rozumiem, że jedzenie jest wliczone w cały koszt wczasów, ale po co nakładać sobie na talerz wszystkiego, co znajduje się na stołach, skoro nie jest się w stanie tego wszystkiego zjeść i 3/4 zawartości talerza ląduje w koszu.
Najgorsze, że jeśli kolacja jest powiedzmy w godzinach 18-20, to o 19 nie ma już szans na dorwanie co lepszych kąsków, bo każdy musiał sobie wziąż po 5 nóżek kurczaka, do tego 2 talerze frytek i talerz owoców morza mimo, że nie lubi (bo nie można przecież wziąć na próbę, trzeba od razu cały talerz). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 | |
Wtajemniczenie
|
![]() Cytat:
![]() Sytuacje, w których nadużywane są bezpłatne poczęstunki towarzyszące imprezom kultorowym czy promocji są niestety powszechne i często budzą niesmak, skłaniają też do ciekawych reflekcji, jeśli obserwujemy KTO najczęściej zachowuje sie podczas nich najbardziej zachłannie ![]() Bezpłatne kusi. Z tematem kojarzy mi sie jeszcze kwestia ulotek. Nie zdarza mi się nie przyjąć ulotki od stojącego na deptaku/ przed sklepem etc młodego człowieka. Dla mnie to to praca, napewno wcale nie zawsze dla niego miła i wdzięczna, szanuję ją. Wiele razy spotkałam się z lekceważącym stosunkiem przechodniów do takiej formy reklamy. Cóż, będę kolokwialna- ulotką nie można się nasmarować ani jej zjeść.
![]() |
![]() |
#55 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Że ludzie wogóle nie mają wstydu ![]() Cytat:
Skąd ja to znam.... ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Natomiast u niej na imprezie nie ma co liczyć na jakiś poczęstunek ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja nie mam zwyczaju dzielic ludzi na polakow i "na tych zagranicy" to ludzie i to ludzie, tacy sami jak my, jedni wychowani inni mniej, jedni sympatyczni inni mniej dokladnie tak jak u nas. Rownie dobrze moglabys napisac, ze wstyd Ci przed sprzataczkami w teatrze, bo co one pomysla, bo glupio, ze beda miec przez to wiecej pracy i pozniej wroca do domu. do pytania czy lubie gratisy, poczestunki i promocje? uwielbiam, co nie znaczy, ze zawsze biore... czasem ide przez ten hipermarket i widze np kawalki ciasteczka u hostessy, a one takie brudne przez wszystkich dotykane to nie biore, czasem czegos nie lubie to tez sie nie czestuje, czasem wezme wiecej bo mi zasmakuje a jak tak bardzo mi zasmakuje to kupuje cale opakowanie, bo uwazam ze taka promocja jest dobra okazja aby poznac produkt ![]() Nie lubie jak sie wszyscy rzucaja jak dzikusy, wtedy sie wycofuje. Nie lubie tez jak niby jest poczestunek a nikt nie bierze bo nie wypada. Takie dwie skrajnosci. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Zakorzenienie
|
przykre to wszystko
![]() jeszcze jestem w stanie zrozumiec dzieci... ale doroslych ![]() ![]() jestem tym bardziej zgorszona bo kieszenie wypychaja ci, ktorym sie raczej wiedzie lepiej niz dobrze.Wiec dla mnie takie zachowanie to po prostu chytrosc i skapstwo. wiecie, nie dziwie sie, ze za granica postrzegaja nas za warcholow, burakow...biedakow...skor o rzucamy sie na jedzenie. gdzie sie podziala kultura? nic tylko zapasc sie pod ziemie...ze wstydu
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#58 |
Raczkowanie
|
Z resztą nie można dziwić się dzieciom skoro dorośli postępują tak samo...
Wstyd mi za takich ludzi... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Zakorzenienie
|
Gdyby nie to, że we mnie taka sytuacja (jej obserwacja) zrodziłaby no właśnie, olbrzymie poczucie wstydu (za ''naród'') - to bym się śmiała, bo nie ukrywam, że czasem mi wesoło obserwując takie buractwo. [Mówię oczywiście o tym, gdy owo buractwo ''jest wykształcone'' i uważające się za lepsiejsze - bo nigdy nie przyszłoby mi do głowy nabijać się z kogoś tylko dlatego, że jest (''jakimś'') wychowanym w innych warukach (czy innej kulturze) od moich (mojej) człowiekiem].
Gratisy, gratisy... Widywałam niejednokrotnie dzieciaki, taszczące na głowach po kilkanaście drukowanych czapek czy dorosłych z toną balonów. ![]() Ech, szelest słomy z butów rozkoszny dla uszu. ![]() Aha. I ja biorę w sklepie zrywkę, gdy jej potrzebuję, bo po to one tam są. Częściej nie biorę; nie potrzebuję ''siatki na soczek'' np. albo mam na tyle dużą torbę, że się w nią załaduję - i kasjerki nigdy się takiej mojej rezygnacji nie dziwiły.
![]() |
![]() |
#60 |
Zakorzenienie
|
Zero kultury,jak wygłodniałe stado,jakby nigdy nie żarli...bo darmowe to od razu trzeba brać ile się uniesie
![]() Mi by nawet głupio było tak... A propos reklamówek- sprzedawczyni-dać reklamówkę? ja-nie,dziękuję. I tak prawie za każdym razem.Noszę swoją torbę na zakupy i tam wszystko upycham.Pomijam owoce,mięso czy jakieś detergenty,bo to akurat trzeba wziąć reklamówkę,żeby wszystko się nie rozmazało ![]() Nawet w hipermarkecie,gdy niektórzy chwytają wszystkie reklamówki w zasięgu wzroku,biorę jedną do ww.lub nie biorę wcale.Zwyczajnie szkoda mi tego środowiska,że to wszystko wala się po śmietnikach i rozkłada po kilkaset lat.Chociaż,jak ja nie wezmę,to ktoś inny weźmie,trudno ![]() Hostessy też omijam szerokim łukiem,chyba jeszcze ani razu niczego od nich nie 'skosztowałam' ![]() Oj,rozpisałam się trochę nie na temat,już kończę ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:23.