![]() |
#31 |
Raczkowanie
|
Dot.: Czy ktoś był na Kubie lub jest nia tak zafascynowany jak ja?!
zauwazylam watek o tej cudnej wyspie i nie moglam sie powstrzymac od napisania tutaj
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Zadomowienie
|
witam wizażanki
![]() Byłam w tym roku w lutym na Kubie i moge z czystym sumieniem stwierdzic,ze byly to wakacje mojego zycia ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Raczkowanie
|
ohhh az ci zazdroszcze mogla bys mi przblizyc cene jaka zaplacilas ?? bylabym wdizeczna i to bardzo
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#35 |
Zadomowienie
|
decyzja o wylocie - 2 dni przed wyjazdem
cena - 2900 za osobe, 9 dni, hotel 4* all incl. biuro itaka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
BAN stały
|
Ja byłam na Kubie z moim tatusium w styczniu tego roku
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Raczkowanie
|
szczesciary ale nie placze tez bede wiec jest ok .... juz sie doczeac nie moge zyciowe marzenie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Przyczajenie
|
Dziwewczyny, ale co wy wiecie o Kubie jeśli byłyście tam na wycieczce All inclusive w Varadero i zwiedzałyście jedynie Hawanę. Aby tak naprawdę poznać życie Kuby i jej mieszkańców nie można odwiedzać Varadero bo to jest mekka tylko i wyłącznie turystyczna, wypasione hotele, drogie restauracje - całkiem inny świat od tego rzeczywistego. Ja podróżowałam po Kubie na własną rękę, wypożyczonym samochodem. Objechałam całą wyspę: odwiedziłam małe wioski w których świat się zatrzymał w latach 50-tych, widziałam większe miasta gdzie większość budynków popada w ruinę, widziałam jak ludzie żyją w strasznej biedzie. Niejednokrotnie rozmawiałam z kubańczykami, mieszkając w ich domach. Oczywiście Kuba oferuje piękną przyrodę (najpiękniejsza prowincja El Oriente), wspaniały lazurowy ocean oraz ciepłe morze Karaibskie, również uśmiechniętych ludzi (taka ich natura) no i wszędobylską salsę, ale nie można patrzeć na ten kraj przez ten pryzmat. Trzeba popatrzeć na niego całościowo, bo piękna przyroda to nie wszystko, trzeba zauważyć co ostatnie kilkadziesiąt lat rządów Fidela zrobiło z tym krajem. Kiedy to wszystko już dostrzeżecie myślę, że nie będziecie określać Kuby mianem RAJU. Życzę wnikliwszego oglądania wyspy.
Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Raczkowanie
|
tu sie z toba nie zgodze ... kazdy na temat "raju" ma inne spostrzezenie kazdy widzi w czyms co chce widziec. jasne masz racje zady fiedla nie byly dobre wrecz masakryczne ale to nie koniec tego panstwa. kuba ma czas i mam wielka nadzieje ze nadejdzie taki czas ze bedzie calkiem wolna ale wtedy to wszystko straci swoj urok ... wydaje mi sie ze kubanczycy w pewien sposob przywykli do takiego zycia a dla nas jest to calkowita zmiana mnie osobiscie takie rzeczy fascynuja . a podozowanie wypozyczonym samochodem jest bardzo dobrym pomyslem i mam nadzieje ze go wykozystam
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Przyczajenie
|
Witam,
Chciałabym się wybrac na Kube we wrześniu (początek), ale słyszałam wiele opinii, że wrzesień to nie jest najlepszy moment na zwiedzanie wyspy - huragany. Z drugiej strony mówi się, że pora huraganowa zaczyna się w październiku/listopadzie... Co jest prawdą? Piozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Przyczajenie
|
Kuba,CAYO COCO-szukam informacji
Witam!
szukam informacji na temat Cayo coco.Wybieramy się z chłopakiem po raz pierwszy na Kubę (co prawda dopiero w przyszłym roku,ale chcemy do tej podróży przygotowac się jak najlepiej i jak najwcześniej) no i wybraliśmy właśnie Cayo coco. Bierzemy pod uwagę hotele:Sol Cayo Coco,Melia Cayo Coco,Tryp Cayo Coco,oraz NH Crystal laguna Villas & resort,ale jeżeli ktoś poleci jakiś inny,sprawdzony hotelik to jesteśmy otwarci ![]() Chcielibyśmy wiedziec wszystko:jaka jest pogoda na przełomie lutego i marca,ile zabrac ze sobą pieniędzy na dodatkowe atrakcje (nurkowanie,wycieczki itp.).Jak jest z dostępem do rafy,oraz czy są centra nurkowania(jakie są ceny)?Jak z napiwkami?Jakie jest jedzenie?Czy potrzebne są jakieś szczepienia?Jak wyglądają plaże? Będę wdzięczna za wszystkie informacje,również zdjęcia.Podaje mojego maila:agati77@googlemail. com |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Kuba,CAYO COCO-szukam informacji
Cytat:
Odradzam ci pobyt na jakimkolwiek Cayo. Ja juz po 2 dniach sie tam ndzilam. cayo sa to male wysepki na ktorych nic nie ma oprocz kilku hoteli i nie maja nic wspolnego z prawdziwa Kuba.Oczywiscie plaze sa tam piekne ale dla kogos kto by chcial zobaczyc cos wiecej niz woda i plaza to nie ma tam nic do ogladania.Lepiej juz wybrac sie do Varadero i z Varadero mozna dojechac do Havany ok 2-3 godz jazdy.Ja jak kiedys bede miala kolejna mozliwosc pojechac na Kube napewno nie pojade juz na wysepki tylko zrobie sobie wycieczke objazdowa. Pozdrawiam ! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Przyczajenie
|
Spiesz się bo możesz nie zdązyć zobaczyć Kuby taką jaka jest teraz
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#46 |
Rozeznanie
|
witajcie fajny watek pozdrowienia gorace dla zalozycielki
ja moze nie jestem taka fanka KUBY jak wy ale...z ciekawosci to wszystkich nowych nieznanych mi miejsc ciagnie mnie tam mam urlop zaplanowany na 26sierpnia i zastanawiam sie wlasnie na d KUba ale jest ale boje sie huraganow...i deszczu bo z deszczowego kraju do deszczu mi sie nie spieszy...co o TYM terminie myslicie?? kazda pomoc mile widziana...i z gory za nia dziekuje bede leciala jak juz sie zdecyduje z angielskiego biura pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Rozeznanie
|
up
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Rozeznanie
|
prosze o porade
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Raczkowanie
|
Oto co w temacie pory deszczowej i huraganów na Kubie pisze Tierralatina:
Pora huraganowa trwa oficjalnie od 1-go czerwca do 30 listopada. I oznacza, ze w tym okresie istnieje najwieksze prawdopodobienstwo huraganu, czyli gigantycznego tropikalnego cyklonu. Huragan to burze polaczone z super-silnymi wiatrami. Trwa to cos na Kubie zazwyczaj od dnia do trzech i w tym czasie mieszkancy i turysci siedza w specjalnych schronach. Huragan moze przyjsc w trakcie tego okresu raz, czasem dwa razy, czasem wcale. Zupelnie inna sprawa jest pora deszczowa, trwajaca oficjalnie na Kubie od maja do pazdziernika, ze szczegolnym naciskiem na dwa ostatnie miesiace tego okresu. Pada wtedy w miare regularnie. Ale sa to deszcze tropikalne. Czyli przychodza nagle, sa bardzo intensywne i trwaja krotko. W tym klimacie deszcze nie sa żadnym utrudnieniem dla turysty. Przeciwnie przynaosza chwilowe wytchnienie od dusznego upalu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Rozeznanie
|
![]() jeszcze raz Ci dziekuje i pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Raczkowanie
|
czy ktoś byl w styczniu,lutym albo marcu ? czy byly deszcze? dalo sie opalic?czy jest tam bezpiecznie?
jedzie ktos ze mna w okresie zimowym? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Rozeznanie
|
zima to szczyt sezonu na kubie wiec o slonce nie masz co sie martwic napewno sie opalisz!!
![]() ja tylko obawiam sie tej pory deszczowej podbijam temat bo wycieczki jeszcze nie kupilam pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Zakorzenienie
|
jakie linie lataja na Kube? jakimi lecieliscie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 | |
Przyczajenie
|
Może i tak jest w teorii, ale ja byłem tam w październiku i padało 15 min (piętnaście minut) w ciągu 14 dni.
Oczywiście nikt nie zagwarantuje, że nie będzie huraganu, ale warto jechać. Mieszkałem tam prawie rok i jak była pora deszczowa to padało tak po 20-30 minut dziennie około 17 godziny, deszcz wtedy był bardzo mocny. A potem piękne słoneczko pozdrawiam wszystkich zafascynowanych Kubą/Havaną KK Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Zakorzenienie
|
kkulkczyk a jak w zimie tam jest ? stopni ile? wklej jakies fotki moze co
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Zadomowienie
|
zimą jest 30stopni, woda ok 27 - w lutym.
a i bylam w tuxpanie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#58 |
Rozeznanie
|
witam, tez wybieram sie z mezem na kube. termin jeszcze nie jest ustalony, ale ostatni kwartal tego roku. musimy najpierw znalezc jak najtanszy przelot, hotel dokupimy osobno. nie chcemy typowej objazdowki. moze i z kuby niewiele zobaczymy, ale nastawiamy sie na odpoczynek. chcemy na 2-3 dni wynajac samochod i na wlasna reke pozwiedzac okolice havany. hotel planujemy w varadero. no wlasnie i z tym mamy maly problem. czy ktos z was moze polecic cos fajnego i przede wszystkim sprawdzonego? podobno plaze w okolicach varadero sa bielusienkie i o wiele szersze niz na dominikanie. mysle, ze dominikanskiej saony plazowo kuba nie przebije, ale nie chcialabym natrafic na hotelik przy sztucznej plazy.
moze wiele z was napisze: glupia, tak daleko jedzie, a nie robi objazdowki. nie, tak do konca nie jest. oczywiscie, ze chcemy cos zobaczyc. nie nastawiamy sie jednak na 14dniowe zwiedzanie. jestem wielka fanka plaz. chcialabym w moim zyciu zwiedzic najlpekniejsze plaze swiata. tych karaibskich chyba nic nie przebije (no moze seszele i malediwy, ale to inna historia). po pobycie na dominikanie zakochalam sie w karaibskim klimacie, ich muzyce i ich luzie. zobaczymy ja jaka plaze przyjdzie czas po varadero... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Rozeznanie
|
dziekuje za wszystkie wypowiedzi ... jednak zdania sa takie podzielone pozostaje tylko samej sprawdzic..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
my tez z mezem w tym roku chcielibysmy odwiedzic karaiby, w październiku. Pan z biura podrozy polaca nam kube, dominikane lub meksyk (wyloty z Niemiec). my nie jestesmy wytrawnymi podroznikami i troche sie obawiamy, czy to nie za daleko. znamy tylko troche angielski i niemiecki. czy tam potrzebna jest znajomosc jezyka, zeby jechac na wypoczynek? moze wybrac lepiej oferte wylotów z Polski bo bedą towarzyszami Polacy? jak to jest? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:23.