Seks przed ślubem..-spowiedz-problem!! - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-12-22, 23:44   #31
virtual_reality
bzzzzzzz bzyczy prądzik w jej obwodach

Dot.: Seks przed ślubem..-spowiedz-problem!!

Cytat:
Napisane przez giraffe Pokaż wiadomość
Dziewczynki mi nie chodzi o ocenianie. Chodzi mi o stwierdzenie, któe napisała WISIENKA:

I czy dlatego, iż nie stosujemy się do wszystkich zasad katolicyzmu (nie akceptujemy ich) można powiedzieć, że NIE JESTESMY katolikami??

Chyba, że ja coś źle zrozumiałam
o własnie o to mi chodziło ja nie akceptuje (bo nie rozumiem), a idąc za tym, nie spowiadam sie z tego i nie żałuje
virtual_reality jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-22, 23:50   #32
Wisienki
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez virtual_reality Pokaż wiadomość
skoro wiec sądzona bede według własnego sumienia to wolno mi według niego postepowac, czy sie myle? z tego co pamietam sumienie (zdrowe) jest takim wyznacznikiem..
o ile ktoś ma pewność, ze jego sumienie jest zdowe

Cytat:
Napisane przez giraffe Pokaż wiadomość
Dziewczynki mi nie chodzi o ocenianie. Chodzi mi o stwierdzenie, któe napisała WISIENKA:

I czy dlatego, iż nie stosujemy się do wszystkich zasad katolicyzmu (nie akceptujemy ich) można powiedzieć, że NIE JESTESMY katolikami??
według mnie tak, w życiu jednak musimy wybierać. Jeśli decydujemy się na trwanie w jakiejś religii to zawsze w ze wszystkimi konsekwencjami. Nie jesteśmy małymi dziećmi zeby sobie wybierac tylko te zasady które się nam podobają.
Stary 2006-12-22, 23:51   #33
Pomadka
Zakorzenienie

Dziewczyny Wy tu gadu gadu, a ja was przepchnę na Plotkowe.

Stary 2006-12-22, 23:54   #34
Wisienki
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Pomadka Pokaż wiadomość
Dziewczyny Wy tu gadu gadu, a ja was przepchnę na Plotkowe.
i od razu nam frekwencja podskoczy , moze nawet za bardzo jak na taki intymny temat
Stary 2006-12-22, 23:54   #35
**pysiaczek**
Raczkowanie

czy moglabym wiedziec dlaczego skoro w tytule seks...pytania rozmowy,problemy zwiazane z zyciem seksualnym? ten watek dotyczy seksu!!
**pysiaczek** jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-22, 23:57   #36
virtual_reality

Cytat:
Napisane przez Wisienki Pokaż wiadomość

według mnie tak, w życiu jednak musimy wybierać. Jeśli decydujemy się na trwanie w jakiejś religii to zawsze w ze wszystkimi konsekwencjami. Nie jesteśmy małymi dziećmi zeby sobie wybierac tylko te zasady które się nam podobają.
no tak nie jestesmy, ale co za tym idzie nie wydaje mi sie ze mamy slepo wierzyc w to co nam sie wpaja, prosze tylko grzecznie zeby mi ktos wytłumaczył : dlaczego? jesli mnie ktos nie przekona pozostaje wierna swoim przemyslenion (nie jedna nieprzespana noc )
Stary 2006-12-23, 00:02   #37
Sabbath
Wiedźma

Cytat:

Wedle mojej opinii Wisienki ma rację.

Jeśli jesteś Katolikiem (Katoliczką) nie współżyjesz przed ślubem, a i po ślubie stosujesz się do zakazów dotyczących antykoncepcji. Jeśli nie, coś jest nie tak z Twoim Katolicyzmem, albo z Twoją uczciwością.
Wszelkie wybory i selektywne traktowanie nakazów religii, której wyznawanie deklarujesz to zakłamanie i wygodnictwo.

Ostro było, ale uczciwie.
Nie przepraszam, ale zrozumiem, jeśli któraś z Pań zechce podyskutować.
Sabbath jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-23, 00:03   #38
bess
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez **pysiaczek** Pokaż wiadomość
czy moglabym wiedziec dlaczego skoro w tytule seks...pytania rozmowy,problemy zwiazane z zyciem seksualnym? ten watek dotyczy seksu!!
a zycie seksualne to nie sex??????????????
Ja nie chodze do spowiedzi mimo ,ze jestem wierzaca.Gdybym chodzila pewnie nie wspomnialabym o wspolzyciu,chyba ze ksiadz by zapytal.Gdyby cos mu nie pasowalo poszlabym do innego.Ksieza sa tylko ludzmi i ich opinie na rozne tematy sa b.rozne.Znalazlabym sobie takiego ,ktory umialby do mnie sensownie przemowic
a ty pysiaczek jesli sie boisz,ze nie bedziesz mogla isc w bialej sukni to nie uprawiaj sexu .Wstrzymaj sie ,nic ci sie nie stanie.
bess jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-23, 00:04   #39
Wisienki
Zakorzenienie

Cytat:
no tak nie jestesmy, ale co za tym idzie nie wydaje mi sie ze mamy slepo wierzyc w to co nam sie wpaja, prosze tylko grzecznie zeby mi ktos wytłumaczył : dlaczego? jesli mnie ktos nie przekona pozostaje wierna swoim przemyslenion (nie jedna nieprzespana noc )
wieć może pora na zmianę religii??? albo ma założenie własnej zgodnie z własnymi przkonaniami

PS. doskonale Cię rozumiem - też chciałabym, aby mi to ktoś wytumaczył, wielu próbowało, ale te argumety raczej do mnie nie docierają
Stary 2006-12-23, 00:05   #40
virtual_reality

Cytat:
Napisane przez bess Pokaż wiadomość
a zycie seksualne to nie sex??????????????
Ja nie chodze do spowiedzi mimo ,ze jestem wierzaca.Gdybym chodzila pewnie nie wspomnialabym o wspolzyciu,chyba ze ksiadz by zapytal.Gdyby cos mu nie pasowalo poszlabym do innego.Ksieza sa tylko ludzmi i ich opinie na rozne tematy sa b.rozne.Znalazlabym sobie takiego ,ktory umialby do mnie sensownie przemowic
a ty pysiaczek jesli sie boisz,ze nie bedziesz mogla isc w bialej sukni to nie uprawiaj sexu .Wstrzymaj sie ,nic ci sie nie stanie.

ooo własnie moją część dyskusji uwazam za zamkniętą dobranoc
Stary 2006-12-23, 00:07   #41
Wisienki
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sabbath Pokaż wiadomość
Jeśli jesteś Katolikiem (Katoliczką) nie współżyjesz przed ślubem, a i po ślubie stosujesz się do zakazów dotyczących antykoncepcji. Jeśli nie, coś jest nie tak z Twoim Katolicyzmem, albo z Twoją uczciwością.
Wszelkie wybory i selektywne traktowanie nakazów religii, której wyznawanie deklarujesz to zakłamanie i wygodnictwo.

Dzięki za wsparcie
jamym powiedziała łagodniej - każdy ma prawo do błedów (mam takie zdanie bo sama jestem zabłąkaną owcą )

Edytowane przez Wisienki
Czas edycji: 2007-04-22 o 17:19
Wisienki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-23, 00:09   #42
virtual_reality

Cytat:
wieć może pora na zmianę religii??? albo ma założenie własnej zgodnie z własnymi przkonaniami

PS. doskonale Cię rozumiem - też chciałabym, aby mi to ktoś wytumaczył, wielu próbowało, ale te argumety raczej do mnie nie docierają
Nie wierze w cos co nie jest logicznie uzasadnione, uznaje dogmatyu wiary ktorych zrozumiec nie zdołam. Jestem katoliczką i nie mam nic do zarzucenia swojemu sumieniu. Kazdy ma swoje i ze swojego rozliczany będzie.
Jesli czegos nie rozumiem- pytam, jesli nie uzyskuje odpowiedzi odpowiadam sobie sama, zgodnie z tym co nauczyła mnie wiara przez lata, nie robie krzywdy sobie, nie robie krzywdy mojemu partnerowi, jestem gotowa na ewentualne maciezynstwo, oraz gotowa poniesc wszelskie rezultaty moich czynow.

Dobranoc... bo mi cisnienie skoczyło
Stary 2006-12-23, 00:13   #43
bess
Zakorzenienie

Cytat:
Dzięki za wsparcie
jamym powiedziała łagodniej - karzy ma prawo do błedów (mam takie zdanie bo sama jestem zabłąkaną owcą )
odejscie od kosciola jest błedem?Wyznawanie innej wiary jest błedem??Kazdy watpi..nawet księża.Chociaz ja w Boga jako takiego nie wątpie.Watpie w kosciol a dlatego ,ze zostal stworzony tylko przez grzesznych ludzi ,biore pod uwage tez jego historie i wiele rzeczy mi sie nie podoba.

Ale z mojej strony EOT bo sie Pysiaczek wnerwi ze nie rozmawiamy o sexie
Stary 2006-12-23, 00:19   #44
**pysiaczek**
Raczkowanie

Fajne rymy ci wyszły dobranoc
Stary 2006-12-23, 00:31   #45
amistad.k.m.s
Zakorzenienie

Cytat:
Wedle mojej opinii Wisienki ma rację.

Nie przepraszam, ale zrozumiem, jeśli któraś z Pań zechce podyskutować.
Ja bym napisała to trochę inaczej. Nie tyle nie jest się katolikiem, tylko jest się "marnym katolikiem". Bo jeśli ktoś świadomie należy do jakiegoś kościoła to stara się postępować zgodnie z dogmatami wiary, jakimi kieruje się ta wspólnota. Jeśli świadomie tego nie robi, bo np. tak jest mu wygodniej to coś jest chyba nie tak? Nie można być kimś tylko w połowie.
amistad.k.m.s jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-12-23, 00:34   #46
bess
Zakorzenienie

a czy ten nasz katolicyzm jest tak do konca swiadomy?Niemowleciem jest sie niesionym do chrztu,pozniej komunia,bierzmowanie(bo tak wypada).
Pewnie sporo przypadkow tego odejscia-buntu to konsekwencja tego braku wyboru na samym poczatku.
Odhaczam wątek,zeby Pysiaczkowi nie offtopowac, "bo przeciez mialo byc o sexie"
Stary 2006-12-23, 00:37   #47
virtual_reality

Cytat:
Napisane przez amistad.k.m.s Pokaż wiadomość
Ja bym napisała to trochę inaczej. Nie tyle nie jest się katolikiem, tylko jest się "marnym katolikiem". Bo jeśli ktoś świadomie należy do jakiegoś kościoła to stara się postępować zgodnie z dogmatami wiary, jakimi kieruje się ta wspólnota. Jeśli świadomie tego nie robi, bo np. tak jest mu wygodniej to coś jest chyba nie tak? Nie można być kimś tylko w połowie.
mialam sie juz nie odzywac ale skoro nie spie to musze

Seks przedmałżenski nie ma nic wspolnego z dogmatami wiary! To zupełnie inne bajka. I nie ma to nic wspolnego z wygodnictwem tylko brakiem zrozumienia. Ponawiam moje pytanie: dlaczego seks przedmałżenski jest grzechem? Jak 5 latkowi prosze i bez zadnych "bo tak" poniewaz kazde przykazanie ma swoje logiczne wytłumaczenie... wiec słucham... bo tego jednego pojąc nie moge..
Stary 2006-12-23, 00:46   #48
**pysiaczek**
Raczkowanie

Ja tez nie moge tego pojąć.. Owszem seks przed małzenstwem z byle kim byle gdzie i byle jak<czytaj-bez miłosci> to zrozumiem, ze jest grzechem.. Ale ze oddanie sie osobie, która sie kocha tez nim jest podobnie jak ty nie rozumiem i wytlumacyc nie potrafie...
Stary 2006-12-23, 00:47   #49
amistad.k.m.s
Zakorzenienie

Cytat:
a czy ten nasz katolicyzm jest tak do konca swiadomy?Niemowleciem jest sie niesionym do chrztu,pozniej komunia,bierzmowanie(bo tak wypada).
Pewnie sporo przypadkow tego odejscia-buntu to konsekwencja tego braku wyboru na samym poczatku.
Odhaczam wątek,zeby Pysiaczkowi nie offtopowac, "bo przeciez mialo byc o sexie"
Kwestia świadomości to już inny temat.

Czy mi się wydaje czy biała suknia jest tylko tradycją, więc nie bardzo rozumiem, co ma do tego Bóg?

virtual_reality wskaż mi proszę, gdzie wyraziłam taką opinię, że seks przedmałżeński jest grzechem? Jak 5 latkowi, proszę
Seks przedmałżeński jest uważany przez kościół katolicki za grzech. Jeśli chcesz odpowiedzi to skieruj pytanie do najbliższego księdza, bo ja ci jej nie udzielę.
Stary 2006-12-23, 00:53   #50
virtual_reality

Cytat:
Kwestia świadomości to już inny temat.

Czy mi się wydaje czy biała suknia jest tylko tradycją, więc nie bardzo rozumiem, co ma do tego Bóg?

virtual_reality wskaż mi proszę, gdzie wyraziłam taką opinię, że seks przedmałżeński jest grzechem? Jak 5 latkowi, proszę
Seks przedmałżeński jest uważany przez kościół katolicki za grzech. Jeśli chcesz odpowiedzi to skieruj pytanie do najbliższego księdza, bo ja ci jej nie udzielę.
Racja.. dopiero teraz napisalas ze jest on uwazany przez kosciol katolicji za grzech.

Wiec ok, szukam księdzą ktory nam to wytłumaczy, są tu takowi?
Pysiaczku jestem z Tobą
A i jesli chodzi o suknie, zgadzam sie ze jest to tylko i wyłącznie tradycja, z wiarą nie ma nic wspolnego.
Stary 2006-12-23, 00:59   #51
bess
Zakorzenienie

Wiele kobiet bedac w ciazy zaklada biale sukienki do slubu i nikt nie robi afery.Mozesz byc dziewica i isc w bordowej i cio?Ksiadz chyba zemdlejeNie podoba ci sie ksiadz to go zmien
Stary 2006-12-23, 00:59   #52
mały_groszek
Zadomowienie

GG do mały_groszek

hmm...
czytam Was,czytam i myślę..
otóż ja żałowałam,że nie poczekałam z tym do ślubu..
wyspowiadałam się i teraz od mniej więcej 3 lat żyję zgodnie z tym w co wierzę
określam siebie raczej jako chrześcijanina,niż sensu stricte katolika,ale skoro wyznaję pewne zasady to muszę się ich trzymać i jeśli zbłądzę to wracam z mocnym postanowieniem poprawy
poza tym w tej materii doznałam jakiegoś rodzaju oświecenia - wymaga to ode mnie pracy nad sobą i panowania nad popędami,więc wyrabia we mnie określone cechy charakteru,np.cierpliwość (która zresztą jest moją piętą Achillesową)
ale nie podjęłam tej decyzji,bo uważam to za grzech - wyszłam raczej z założenia,że w ten sposób poćwiczę swój nieokiełznany temperament
na razie się trzymam,zobaczymy co dalej...
niestety nie wiem jak zareaguje na ten pomysł potencjalny partner,bo ten z którym straciłam dziewictwo nie przeszedł próby czasu...

mały_groszek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-23, 01:03   #53
amistad.k.m.s
Zakorzenienie

Cytat:
Wiele kobiet bedac w ciazy zaklada biale sukienki do slubu i nikt nie robi afery.Mozesz byc dziewica i isc w bordowej i cio?Ksiadz chyba zemdlejeNie podoba ci sie ksiadz to go zmien
Dlatego nie rozumiem tej "kpiny z Boga". Biała suknia to tradycja.
Poza tym zawsze można iść do ślubu w sukni koloru ecry
Stary 2006-12-23, 01:08   #54
bess
Zakorzenienie

hmm dla mnie celibat to zaden problem.Nie uznaje metody "wyprobowania sie przed slubem"(chociaz wiem ,ze mozna "zle "trafic).ni e wiem co bedzie ,nie przewiduje slubu w ogole wiec czy do konca zycie wytrzymam w celibacie???nooooo wątpie????
tez kiedys bylam gorliwa ale przeszlo mi po pewnych rekolekcjach kiedy to mielismy sie smarowac blotem po twarzy na znak naszych wielkich grzechow Przeszlo mi tez dlatego ,ze nie spotkalam" zyciowego "ksiedza,ktory by do mnie przemowil.Mam wujka ksiedza i uwazam go faceta totalnie bujajacego w obłokach.A czlowiek potrzebuje takiego przewodnika,z doswiadczeniem ,ktory niejedno juz widzial,ktory potrafi Cie do siebie przyciagnac,sensownie wytlumaczyc,nie zaslaniajac sie co chwila dogmatami .Prawda?prawda Wierze ,ze sa tacy .Widzialam paru w tv ,ale nie spotkalam osobiscie
Stary 2006-12-23, 01:17   #55
amistad.k.m.s
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mały_groszek Pokaż wiadomość
hmm...
czytam Was,czytam i myślę..
otóż ja żałowałam,że nie poczekałam z tym do ślubu..
wyspowiadałam się i teraz od mniej więcej 3 lat żyję zgodnie z tym w co wierzę
określam siebie raczej jako chrześcijanina,niż sensu stricte katolika,ale skoro wyznaję pewne zasady to muszę się ich trzymać i jeśli zbłądzę to wracam z mocnym postanowieniem poprawy
poza tym w tej materii doznałam jakiegoś rodzaju oświecenia - wymaga to ode mnie pracy nad sobą i panowania nad popędami,więc wyrabia we mnie określone cechy charakteru,np.cierpliwość (która zresztą jest moją piętą Achillesową)
ale nie podjęłam tej decyzji,bo uważam to za grzech - wyszłam raczej z założenia,że w ten sposób poćwiczę swój nieokiełznany temperament
na razie się trzymam,zobaczymy co dalej...
niestety nie wiem jak zareaguje na ten pomysł potencjalny partner,bo ten z którym straciłam dziewictwo nie przeszedł próby czasu...
Też tak myślę, że jeśli ktoś wyznaje pewne zasady to powinien się ich trzymać, a nie świadomie je łamać i mówić jestem katolikiem, ale nie praktykuję masło maślane. To dotyczy każdej religii.
Stary 2006-12-23, 01:37   #56
Sabbath
Wiedźma

Cytat:
mialam sie juz nie odzywac ale skoro nie spie to musze

Seks przedmałżenski nie ma nic wspolnego z dogmatami wiary! To zupełnie inne bajka. I nie ma to nic wspolnego z wygodnictwem tylko brakiem zrozumienia. Ponawiam moje pytanie: dlaczego seks przedmałżenski jest grzechem? Jak 5 latkowi prosze i bez zadnych "bo tak" poniewaz kazde przykazanie ma swoje logiczne wytłumaczenie... wiec słucham... bo tego jednego pojąc nie moge..
Otóż ma.
Kościół Katolicki potępia seks poza związkiem sakramentalnym i jasno o tym informuje.
Powinniśmy rozróżniać Katolicyzm od Chrześcijaństwa, bo to wcale nie to samo i, niestety, doktryna KK staje się coraz bardziej autonomiczna względem podstaw zawartych w Nowym Testamencie.

Jeśli deklarujesz przynależnośc do pewnej organizacji (a za taką mozna uznać związek wyznaniowy), to zobowiązujesz się przestrzegać jej reguł, albo przynajmniej akceptować jej zasady i STARAĆ się zgodnie z nimi postępować. Jesli tego nie czynisz, jesteś jak harcerz, który poza zbiórką uchlewa się do nieprzytomności i nie widzi w tym niczego niewłasciwego, jeśli go nikt nie przyłapie; albo jak mąż, który puszcza swoją żonę w trąbę sądząc, że jeśli jej o tym nie powie to nic jej przeciez nie będzie...
To hipokryzja. To okłamywanie nie tylko księdza, ale i siebie samego. Oczywiście możemy uznać, że zatajanie prawdy, kłamstwo (więcej grzechów nie pamietam?) i profanacja tym kłamstwem świętego sakramentu pokuty tez nie jest grzechem, ale co zatem nim jest?!

Zważcie proszę, Szanowne Panie, że wątek ten nie dotyczy tego, CZY łamać zasady i grzeszyc, tylko tego, czy warto sie do tego przyznawać.
Jak dla mnie - nie warto. Bo jesli masz w nosie fakt, że łamiesz jedną zasadę, możesz łamać i kolejne.
Stary 2006-12-23, 01:38   #57
Sabbath
Wiedźma

Cytat:
Też tak myślę, że jeśli ktoś wyznaje pewne zasady to powinien się ich trzymać, a nie świadomie je łamać i mówić jestem katolikiem, ale nie praktykuję masło maślane. To dotyczy każdej religii.
Dzięki Amistad. Napisałaś krótko i celnie to, co ja usiłowałam rozwlekle wyjaśnić powyżej.
Szacuneczek
Stary 2006-12-23, 01:46   #58
SzpiegZKrainyDeszczowców
Zakorzenienie

Cytat:
Jeśli deklarujesz przynależnośc do pewnej organizacji (a za taką mozna uznać związek wyznaniowy), to zobowiązujesz się przestrzegać jej reguł, albo przynajmniej akceptować jej zasady i STARAĆ się zgodnie z nimi postępować.
Przepraszam najmocniej, ale gdy miałam 2 latka i moi rodzice mnie ochrzcili nikt się mnie o zdanie nie zapytał. To wyznanie, zostało mi narzucone przez rodziców. Więc dlaczego mam przestrzegać "reguł"?

-A ty kto?
-Dobra wróżka.
-Z siekierą?
-A widzisz jak ty mało wiesz o dobrych wróżkach?

SzpiegZKrainyDeszczowców jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-23, 01:51   #59
bess
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez SzpiegZKrainyDeszczowców Pokaż wiadomość
Przepraszam najmocniej, ale gdy miałam 2 latka i moi rodzice mnie ochrzcili"?
ja mialam 3 i nawet co nieco pamietam Ale mnie tez nikt o zdanie nie pytal,co nie znaczy ze sie opieralam.
Stary 2006-12-23, 02:03   #60
amistad.k.m.s
Zakorzenienie

Cytat:
może bedziesz musiała - jesli np twój TŻt bedzie chciał ślubu kościelnego?
Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby taki ślub się odobył, KK nie sprzeciwia się małżeństwom mieszanym - różnowyznaniowych.

SzpiegZKrainyDeszczowców, ale przecież nie musisz przestrzegać reguł, nikt cię do tego nie zmusi. Jesteś teraz dorosłym, świadomym człowiekiem i możesz wybrać, czy chcesz należeć do tej wspólnoty, czy też nie. Więc nie widzę problemu, wiara nie jest obowiązkowa.

Dziękuję Sabbath
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości