|
|
#31 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: *** FETA w roli głównej ***
tzatziki greckie
ser feta ogórki zielone czosnek - ząbek lub dwa koperek lub szczypiorek pieprz do smaku ser rozgnieść, ogórki zetrzeć na tarce, dodać do fety, wycisnąć czosnek, pokroić zieleninę, dodać, doprawić pieprzem ![]() Najlepiej smakuje z pieczywem, świeżym lub chrupkim.
|
|
|
#32 |
|
Zadomowienie
|
Hej!A powiedzcie mi Fete jakiej firmy lubicie najbardziej?
|
|
|
|
|
#33 |
|
Zadomowienie
|
Hej!!A powiedzcie mi Fete jakiej firmy lubicie najbardziej?Jaka jest najlepsza??
|
|
|
|
|
#34 |
|
Zakorzenienie
|
ja kupuje zawsze z mlekovity. Nie polecam kupować na wagę w supermarketach, w niczym to fety nie przypomina...
|
|
|
#35 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#36 |
|
Wtajemniczenie
|
Mlekovita jest dobra ale kupuje ją tylko wtedy kiedy nie mam mozliwości kupienia czegoś lepszego. Zazwyczaj kupuje grecka fete smak jest cudowny
ale niestety cena też wysoka. Jakby do był wątek w pytaniach do wizażystki napisałabym , że na fecie nie oszczędzam
|
|
|
|
|
#37 |
|
Zakorzenienie
|
Ja kupuje najczęsciej w Biedronce fete light Mlekovity. Jest super.
|
|
|
|
|
#38 |
|
Zakorzenienie
|
Miałam kiedyś okazję jeść prawdziwą, przywiezioną z Grecji fetę własnej roboty. To co sprzedają w sklepach to tylko ser typu feta, nawet konsystencja jest inna, o smaku nie wspomnę.
No ale "z braku laku dobry i kit", więc kupuję najczęściej Mlekowitę. Muszę się jeszcze rozejrzeć po Auchan, moż tam będzie coś bliższego oryginałowi. |
|
|
|
|
#39 |
|
Zakorzenienie
|
Dokładnie, IlonaP, to jest ser "typu feta"
|
|
|
|
|
#40 |
|
Zadomowienie
|
Ilona, zgadzam sie. Czesto mam okazje jadac prawdziwa, grecka fete. I to co mozna u nas kupic, to tylko nieco podobny ser...
|
|
|
|
|
#41 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#42 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#43 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#44 |
|
Rozeznanie
|
Wrzucę coś jeszcze: banalna sałatka z fetą
- feta - brukselka - makaron (np. kokardki) - jogurt naturalny Brukselkę gotujemy, makaron też. Fetę kroimy w kostkę i mieszamy wszystkie sładniki razem. Sałatka jest pyszna i bardzo sycąca. Smacznego
|
|
#45 |
|
Zakorzenienie
|
Ten cudowny ser feta ;)
Kochane wizażanki
![]() Jestem zupełnie zwariowana na punkcie sera feta. Mogę go jeść o każdej porze dnia i nocy, mniam I muszę jeszcze dodać, że on wprowadza mnie w jakąś dziwną euforię... Działa lepiej niż np. wino! To dziwne ![]() Ciekawi mnie, czy ten ser można stosować do dań innych niż sałatki. Osobiście spotykam go tylko w takiej formie... Ja zajadam się fetą w sałatce z pomidorami, ogórkami surowymi, cebulą, zielona sałatą i KONIECZNIE dużą ilością sosu paprykowo-ziołowego knorr. Fajnie smakuje też z czerwoną fasolą i cebulą, szybko, swojsko i pysznie. Kiedyś u cioci na imieninach jadłam bardzo ciekawą sałatkę - okazało się, że to dzieło z programu "Nigella gryzie". Poniżej podaję przepis ze strony tvn style. Polecam! Składniki: • 1 mała czerwona cebula • 2-4 limonki, w zależności od soczystości • 1,5 kg słodkiego, dojrzałego melona • 250 g sera feta • świeża natka pietruszki • pęczek mięty, siekanej • 3-4 łyżki oliwy z oliwek Extra Virgin • 100 g drylowanych czarnych oliwek • czarny pieprz Przygotowanie: Obieramy i przekrajamy na pół czerwoną cebulę, następnie zaś kroimy ją na bardzo cieniutkie półksiężyce i wkładamy do niewielkiej salaterki, namaczając sokiem z limonki, tak aby zrobiły się bardziej przezroczyste i by wyciągnąć z nich troszkę ostrości. Dwie cytryny powinny wystarczyć chyba, że będą one wyjątkowo mało soczyste. Usuwamy skórę i pestki z arbuza i kroimy w niewielkie trójkąty. Kroimy fetę na kawałki o podobnych rozmiarach i wszystko wkładamy do dużej, szerokiej i płytkiej miski. Odrywamy łodyżki z pietruszki, tak by pełniła rolę bardziej liści w sałatce niż przybrania i dodajemy ją do miski wraz z siekaną miętą. Wylewamy teraz cebule, w pięknym brązowo-fioletowym kolorze, wraz z różowym sokiem na sałatkę, dodajemy oliwę i oliwki, a następnie dłońmi delikatnie mieszamy sałatkę, tak aby feta i arbuz nie straciły swych kształtów. Dodajemy porządną szczyptę świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Na koniec, do dressingu możemy dodać jeszcze odrobinę limonki. Hava Nagila! Oto smak Słońca z Tel Awiwu! A Panie jakie mają patenty na 'fetową' ucztę?
|
|
#46 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Ten cudowny ser feta ;)
tez lubie fete albo raczej feta style cheese
i np robie z nia tosty zapiekane - zolty + feta i pycha
|
|
|
|
|
#47 |
|
Zakorzenienie
|
Wyszukiwarka
![]() http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=53915
|
|
|
#48 |
|
Zakorzenienie
|
Używam razem ze szpinakiem jako farszu do lasagne, cannelloni i naleśników; zdarzało mi się też posypać nim cukinię i zapiec na spodzie od pizzy.
|
|
|
|
|
#49 |
|
Zadomowienie
|
Jestem zupełnie zwariowana na punkcie sera feta. Mogę go jeść o każdej porze dnia i nocy, mniam
I muszę jeszcze dodać, że on wprowadza mnie w jakąś dziwną euforię... Działa lepiej niż np. wino! To dziwne ![]() Ludowa ja też lubię ser feta i to bardzo,szczególnie do letnich greckich sałatek na działce Ale zaskoczył mnie fakt po przeczytaniu Twojego profilu z wiekiem skąd masz takie porównania jak działa ser feta i wino. Czyżby z własnego doświadczenia ![]()
|
|
|
|
|
#50 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() PS Nie wiedziałam, że ktoś sprawdza mój profil. Co Cię do tego podkusiło?
|
|
|
#51 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Tak myślę.......,że chyba Nick Twój......,wydał mi się taki dorosły ![]() ,więc pomyślałam,że może jesteś też starsza Prawdę mówiąc to spokojnie mogę być Twoją mamą.Podziwiam,Cię za to że masz takie zacięcie kulinarne ![]() Ludowa profile są ogólnodostępne, więc..........rozumiesz |
|
|
|
|
|
#52 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Wcale nie "takie". Wolę, jak mama gotuje ![]() Rozumiem, rozumiem
|
|
|
#53 |
|
Zakorzenienie
|
mam dobry przepisik na aromatyczny ser feta
![]() przyprawy ziolowe czosnek seler naciowy (pokrojony) pieprz (kolorowy) bazylia oliwa z oliwek pokrojony w kostke ser feta to wszytsko pakujemy do sloika na ok tydzien!! potem ser jest boski!!!!
|
|
#54 |
|
Zadomowienie
|
Ludowa,musimy się złapać na plotkowym
![]() Bo tutaj nie bardzo możemy nie na temat |
|
|
|
|
#55 | |
|
Zakorzenienie
|
O, tak. Internet łączy pokolenia
Postaram się częściej bywać na plotkowym ![]() Cytat:
|
|
|
#56 |
|
Zadomowienie
|
mmmm, tez uwielbiam ser feta
Najczesciej jem go w salatce- sałata lodowa, cebula, pomidorki, ogórki, papryka +sos :łyżeczka miodu, łyżeczka musztardy, oliwa z oliwek, ocet winny, oregano bazylia- dobrze zmiksowane. pyszności!
|
|
#57 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#58 |
|
Zadomowienie
|
tez bardzo lubie fete, ale u mnie to norma bo od zawsze bylam fanka serow
![]() fete najczesciej dodaje do salatek, bo swietnie sei komponuje, ale jak mam wiecej czasu i ochoty to przygotowuje zapiekane pomidory. wystarczy wydrazyc kilka sporych pomidorow, napelnic serem feta/plesniowym/mozzarella, obsypac bazylia (swietnie sprawdza sie bazylia w kostkach knorra), zalac odrobina oliwy z oliwek i do piekarnika na 20-30 minut.
|
|
#59 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
, więc postawię na suszoną albo świeżą już po wyjęciu z pieca .
|
|
|
|
|
|
#60 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
a suszona bazylia to juz nie to
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:54.

MIŁEGO DNIA 

ale niestety cena też wysoka. Jakby do był wątek w pytaniach do wizażystki napisałabym , że na fecie nie oszczędzam

I muszę jeszcze dodać, że on wprowadza mnie w jakąś dziwną euforię... Działa lepiej niż np. wino! To dziwne