|
|
#31 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Wzruszające książki...
dziś ja właśnie połknęłam w kilka godzin. Świetnie ujęty temat, zresztą uwielbiam książki Terakowskiej, łezka mi się zakręciłam jeszcze na "Tam gdzie spadają Anioły".
Z biografii polecam biografię Edtih Piaf, naprawdę świetna książka. |
|
|
|
|
#32 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Sama polecam "Nostalgię anioła" Alice Sebold. Dziewczynka zgwałcona i zamordowana przez sąsiada opisuje z zaświatów życie jej rodziny po tragedii, własne odczucia oraz działania mordercy. Popłakałam się przy niej... Piękna książka
|
|
|
|
#33 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Mam nadzieje,ze "Tam gdzie spadaja anioly"nie jest bardzo dziecinne?Cytat:
a jestem jej bardzo ciekawa...Ja polecam "Jesienne astry"-taka mala ksiazeczka na 1 wieczor...Autora nie pamietam... |
||
|
|
|
|
#34 |
|
BAN stały
|
"Tam gdzie spadaja anioły" Doroty Terakowskiej.
wzrusza. |
|
|
|
|
#35 |
|
Zakorzenienie
|
'przeminęło z wiatrem'
|
|
|
|
|
#36 |
|
Zakorzenienie
|
Osobiscie nie przepadam za ksiazkami o tematyce wojenno-obozowej...Chyba w LO tego za duzo bylo...
Ale wypozyczylam "Barbarzynskie zaslubiny"i chyba jeszcze dzis zaczne czytac Zobaczymy jak mi sie spodoba...
|
|
#37 |
|
Raczkowanie
|
"Cierpienia młodego Wertera"-może sie to komus wydac dziwne ale ja bardzo sie wczulam w ta ksiazke...I na dlugo ja zapamietalam...
|
|
|
|
|
#38 |
|
Zadomowienie
|
"Kamienie na szaniec" autorstwa Aleksandra Kamińskiego
. Mimo, że to lektura szkolna, którą przerabiałam rok temu to i tak polecam ją wszystkim .Opowiada o niezwykłej, wręcz magicznej przyjaźni między głównymi bohaterami, o czasach wojny... edit: Ups...Nie zauważyłam karolinka86, że nie przepadasz za książkami o tematyce wojennej
|
|
#39 |
|
Przyczajenie
|
Jedną z piekniejszych książek jaką ostatnio przeczytałam jest AKTY WIARY ericha segala
polecam gorąco
|
|
|
|
|
#40 |
|
Zakorzenienie
|
*~An!@~*- to nic ze sie pomylilas
Ale ta ksiazke juz dawno kiedys czytalam i podobala mi sie madziurek-dziekuje za propozycje!!!koniecznie musze to sprawdzic w bibliotece!!!
|
|
#41 |
|
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
"tato" whartona, "wybór zofii" Styron'a, "pozwólcie nam krzyczeć", " "miłość ponad czasem" (nie pamietam autorów). czytalam mnostwo ksiazek w swoim krotkim zyciu ale tylko przy tych płakałam.
|
|
|
|
|
#42 |
|
Zadomowienie
|
"Oddział chorych na raka" Sołżenicyna. Specyficzna, o miłości,ale bardzo nietypowo.
No i wymienione już "Przeminęło z wiatrem", "Wichrowe Wzgórza". Ja sama zawsze płaczę przy szóstej części Harry'ego Pottera .
|
|
|
|
|
#43 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A tak w ogole na biblionetce pisze ze o rodzinie Dollanganger jest 5 czesci a nie 3!!!Szkoda ze nie wszystki maja opis o czym sa,bo ja bardzo lubie czytac recenzje zanim po ksiazke siegne...Ciekawe czy sa rownie dobre jak 1czesc,czy raczej juz takie "naciagane"?Piszcie jesli wiecie!!Dzieki z gory!!!
|
|
|
#44 |
|
Zakorzenienie
|
Ja również polecam krótką historie "Oskar i pani Róża", w trakie płakałam ze śmiechu a na koncu ze wzruszenia
|
|
#45 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Druga – „Płatki na wietrze” była o dalszych dziejach rodzeństwa Dollangangerów po ucieczce. Trzecia – „A jeśli ciernie” o synach Cathy – Jory i Bart. Nie mam pojęcia o czym mogą być następne, ani jaka jest ich kolejność. Pierwsza mi się najbardziej podobała, fajnie było wiedzieć co się z nimi dalej działo, ale „…ciernie” były (przynajmniej dla mnie) denerwujące, bo tam się ta matka pojawiła i zaczęła mieszać. Rzeczywiście nakręcono film na podstawie tej ksiązki, ale nigdy go nie oglądałam. |
|
|
|
|
|
#46 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja bym dala "Kwietniowa czarownice" A. Majgull |
|
|
|
|
|
#47 |
|
Zakorzenienie
|
Dzieki Agul_la!!Ja z niecierpliwoscia czekam na pozostale czesci!!Wlasnie dzis koncze"Kwiaty...".Ksiazka naprawde bardzo mi sie podoba...Ale troszke boje sie,ze te dalsze czesci np.4i5 beda juz naciagane...Np.o ich dzieciach czy cos...Chyba czesto bywa ze kontynuacje sa gorsze...
A moze czytal ktos inne ksiazki Virginii C.Andrews?Tez sa fajne?Czy to raczej romansy? ![]() Syntagma- Czy "Kwietniowa czarownica" to ksiazka fantastyczna?Mam nadzieja ze nie...Dzieki za propozycje!!!Znow mam spora liste ksiazek az niw wiem co brac z biblioteki!!!Ale to dobrze...
|
|
#48 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wzruszać nie muszą tylko rzeczy smutne
|
|
|
|
|
|
#49 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#50 |
|
Raczkowanie
|
Moze "Dziewczyna z pomaranczami" Gaardera?
|
|
#51 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Przyznam, że i mnie wzruszyła i wcale nie sądzę, że to dziwne. Wiele dziewcząt uważa, że mężczyźni "nie mają uczuć" i nie są w stanie tak intensywnie przeżywać miłości, a tu proszę Do wzruszających mnie książek dodam jeszcze "Nad Niemnem" Orzeszkowej i "Annę Kareninę" L.Tołstoja. Znakomite.
"Kobiety są jak przekład: piękne nie są wierne, wierne nie są piękne." G.B.Shaw tu znajdował się podpis mojego ex-męża o treści: dokładnie, kochanie, dokładnie(znał moje hasło) więc...Tobie(skoro zgadzasz się z powyższym cyt.pana Shaw) pozostaje znaleźć sobie taką niepiękną!może Cię nie zdradzi |
|
|
|
|
|
#52 |
|
Raczkowanie
|
Już wspominana, i przez Ciebie chyba czytana "Poczwarka".
Bardzo wzruszyły mnie: "Wyznania gejszy" Goldena "Spowiedź Chinki" - nie pamiętam autora (bardzo lubię książki dotyczące wschodniej kutulry. "Chinkę" polecam w szczególności) |
|
|
|
|
#53 |
|
Zadomowienie
|
![]() "Poczwarki" nie czytałam, bo nie interesuje mnie Terakowska, za to wyżej wspomniani przeze mnie i owszem. Polecam również "Martę" dla wielbicili wzruszeń i Orzeszkowej oczywiście.
"Kobiety są jak przekład: piękne nie są wierne, wierne nie są piękne." G.B.Shaw tu znajdował się podpis mojego ex-męża o treści: dokładnie, kochanie, dokładnie(znał moje hasło) więc...Tobie(skoro zgadzasz się z powyższym cyt.pana Shaw) pozostaje znaleźć sobie taką niepiękną!może Cię nie zdradzi |
|
|
|
|
#54 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#55 |
|
Zakorzenienie
|
ja płakałam na 'poczwarce' i 'stowarzyszeniu umarłych poetów' no i na 'harry'm potterze i książe półkrwi' jak mi Dumbledora zabili
|
|
|
|
|
#56 |
|
Wtajemniczenie
|
Wspomniana już książka Dave'a Pelzera: "A child called it" i kolejne 2, będące kontynuacją: "The lost boy" oraz "A man named Dave" - oparte na faktach autentycznych przeżycia chłopca, książka o tym jak wiele jest w stanie znieść dziecko, książki o wytrwałości, wewnętrznej sile dzięki którym autor uporał się z koszmarną przeszłością.
Lektura wstrząsająca
|
|
#57 |
|
Zadomowienie
|
"Spotkamy się pod drzewem ombu" Santa Montefiore
|
|
#58 | |
|
po prostu Em :)
|
Cytat:
|
|
|
|
#59 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wlasnie tego szukam!Dzieki!!! Ale chyba sama autorka mowila ze w ktorejs czesci Harry ginie Ale szczerze to tez nie lubie wiedziec jak ksiazka sie konczy..
|
|
|
#60 | |
|
po prostu Em :)
|
Cytat:
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:54.

mężczyźni?... I dlaczego nie tam gdzie ja?! 

a jestem jej bardzo ciekawa...

.
.