![]() |
#31 |
Raczkowanie
|
Dot.: Decyzja o slubie po miesiącu znajomości? Co o tym sądzicie?
Ja ze swoim TZem zaczelismy rozmawiac o slubie po okolo 2 miesiacach znajomosci.Nic konkretnego,tylko rozmowy ze moze kiedys i czy wogole bysmy chcieli.Teraz tez rozmawiamy na ten temat juz coraz powazniej.Moze nie na tej zasadzie,ze oby jak najszybciej,ale racjonalnie jakby to bylo. Ja mam 22 lata i jeszcze 4 lata studiow przed soba,a on 24 i jest juz po studiach i pracuje. Zapewne nim dojdzie do slubu to jeszcze troche czasu minie,ale ja juz czuje,ze to wlasnie z nim chcialabym spedzic reszte zycia i wiem,ze On tez czuje to samo w stosunku do mnie. To sie poprostu czuje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Rozeznanie
|
rodzice mojej koleżanki pobrali się po 2 tygodniach od czasu poznania się. są szczęśliwym małżeństwem od 25 lat
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Przyczajenie
|
Wiem, ze to dosc "przedawniony" temat, ale i tak sie podziele swoimi przemysleniami.
Bylam kiedys w zwiazku 7 lat. I wszystko bylo super, az kiedys poznalam kogos innego i wszystko peklo. Poznalam moja poloweczke, z ktora jestem do dzisiaj (ponad 5 lat). W pierwszym miesiacu znajomosci czulam, ze to jest TO i ze moglabym za niego wyjsc juz wtedy. Ale jako osoba b. rozsadna i wrecz za mocno stapajaca po ziemi nie zdecydowalm sie na ten krok. I teraz, piec lat pozniej, mamy juz date slubu, ale bardzo czesto powtarzamy, ze trzeba sie bylo pobierac od razu!!! Czasem warto chyba targnac sie nawet na tak szalony krok. I to tyle!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Raczkowanie
|
Może mówisz tak tylko dlatego że teraz już chcecie się pobrać, ale jakoś z tamtym wcześniejszym chłopakiem nie zdecydowałaś się na taki szalony krok.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Teraz łatwo jest powiedzieć " O widzisz mogliśmy od razu sie żenić".Po fakcie łatwej byc pewnym że to była słuszna decyzja.Poznając dopiero co osobe nie mamy zbytnio podstaw by być tak samo zapewnionym. ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Przyczajenie
|
zgadzam sie z m.a.r.t.a
ale czym byloby zycie bez szczypty szlenstwa jakim tu jest ten tak wczesny slub a z 2 strony czlowiek uczy sie na błedach. zycze jak najlepiej tej parze i oby to bylo to.. ![]()
![]() |
#37 |
Raczkowanie
|
Sorry, ale to jak dla mnie jest zbyt poważny krok by traktować go w kategorii "odrobiny szaleństwa".
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dla mnie tak samo ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | ||
Raczkowanie
|
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]()
Są jeszcze matki kochające dzieci, prawdziwi kapłani, szczerzy poeci, Mądre księgi, otwarte dłonie- ubodzy w duchu i ogień wciąż płonie... ![]() ![]() Edytowane przez Shanyah Czas edycji: 2007-04-13 o 17:06 Powód: lit(e)rówka;) |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Zakorzenienie
|
Ten wątek coraz bardziej mi sie podoba
![]() Ha otoż to, ostatnio ogladałam reportaż o dwóch zakochanych w sobie osobach.Mieli po około 30 pare lat i nawiązali ze sobą kontakt internetowy.Mając okazje rozmawiac ze sobą tylko w świecie wirtualnym tak zleciało im kilka miesięcy po czym stwierdzili, że chcą się pobrać.W tym reportażu mówili, że nie wymieniali sie zdjęciami, bo nie mieli potrzeby... poprzez kilkanie wyczuli że do siebie pasują i wyobraźcie sobie (ja sobie tego nie wyobrażam), że spotkali sie pierwszy raz na własnym ślubie.Był on skromny ze świadkami i kilkoma znajomymi. Co Wy na to? ![]() ![]() To jest dopiero historia.Tylko jestem ciekawa jak załatwiali formalności. ![]()
![]() |
![]() |
#41 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
czasami związki trwają latami i rozpadają sie z byle powodu...to raczej zależy od prawdziwości i wielkości uczucia jakim darzymy drugą osobę... pozdrawiam ![]()
![]() |
![]() |
#42 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Raczkowanie
|
Ja im gratuluję, i fajnie że trafili na siebie, inni długo muszą się szukać...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ja (wg naszych poki co cichych planow) wyjde za mojego ONEGO po ponad 2 latach bycia razem, ale szczerze powiem, ze wcale nie przeszkadzaloby mi, gdybym ten slub miala teraz lub nawet wczesniej (za miesiac minie nam rok). Znalam go wczesniej, jako kolege, czasem wyszlismy do baru na piwo, ale (!!!) dopiero jak z nim zamieszkalam zobaczylam ze on wogole nadaje sie do czegokolwiek i postanowilam zwiazac sie z nim na dobre ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Raczkowanie
|
Ja bym nie była z facetem tyle lat skoro nie czułabym że to TEN. Jeśli czegoś mi brakowało w związkach to po prostu je kończyłam, bo nie uznaję zasady bym z kimś byle nie być samą. Skoro z moim narzeczonym jestem już prawie 8 lat to przecież muszę być pewna że z nim chcę już być na zawsze. Chyba trochę dziwne by było gdybym teraz mu nagle powiedziała to jednak nie jesteś TY
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Raczkowanie
|
A ja np bylam z chlopakiem jakos ponad 3 lata, bylo mi z nim dobrze, dogadywalismy sie, lubilam z nim przebywac, a jednak brakowalo mi w nim tego czegos co powodowalo ze widzialam go w roli swojego meza. Widzialam go przy swoim boku na zawsze, ale nie umialam go sobie np wyobrazic jako ojca moich dzieci, czy tez obawialam sie jak poradzi sobie bez zycia u mamy.
A ten z ktorym jestem teraz i z ktorym moglabym wziac slub nawet i dzis, spelnia to wszystko. Ot co. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Zakorzenienie
|
ja jestem z moim TZ niecaly miesaic ale rozmawialismy juz o slubie wiemy,ze chcemy byc razem wiec mysle,ze w ciagu najblizszych paru miesiecy sie zareczymy
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#48 |
Zakorzenienie
|
hm...moim zdaniem troszke nierozadne...bo na poczatku zawsze jest pieknie...dopiero potem sie zaczyna piekielko...
![]() ![]() oczywiscie tez zdarzaja sie wyjatki ![]() ![]()
![]() |
#49 |
Zadomowienie
|
Czasami zadażają sie pary które wytrwają ale ja bym nie ryzykowała gdy bym dokladniej nie poznała danej osoby bo wiadomo ze przez całe życie uczymy siebie nawzajem.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#50 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poza tym - nie zdecydowałabym sie na ślub tak szybko. Co można się dowiedzieć o człowieku po tygodniu, miesiącu znajomości? moim zdaniem niewiele. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Zakorzenienie
|
wydaje mi sie iz nie ma reguly na takie rzeczy... znam kilka par ktore po miesiacu, dwoch, bralo slub.. sama bym wziela slub z narzeczonym juz po miesiacu znajomosci, no ale brak funduszy i innych mozliwosci, a czasem ludzie po 5 latach sie rozstaja... roznie to bywa, ale nie dziwi mnie to, wrecz cieszy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Zakorzenienie
|
Oczywiście jeżeli chodzi o związki to nie ma reguły.
...a le tak sobie mysle, ze 20 lat to troszke przymało jak na tak poważny krok. Generalnie myslę, ze decyzje o slubie powinno podjąc się majac jakies doświadczenie życiowe. Nie mysle tu nawet o starzu w zwiazku, ale o samo życie, o poznanie samej siebie. No chyba ze sa osoby które w wieku 20 lat doskonale wiedza czego chcą i jak ma wyglądac ich zycie ![]() Ja te 6 lat temu byłam bardzo nieukształtowana osóbka ![]() Ja po 2 spotkaniu wiedziałam że mój obecny TZ bedzie moim męzem. Nie wziełam z nim jednak slubu od razu, tylko poczekałam 2 lata ![]() Pamiętam jak wychodziłam na 2 randke z moim Słonkiem, na pytanie mamy z kim wychodze, odpowiedziałam że z z moim przyszłym mezem. Popukała się w tedy w głowę- a teraz wspomina to z usmiechem na twarzy bo dokładnie za miesiac bedzie on moim mężem. ![]()
![]() |
#53 |
Raczkowanie
|
A ja uważam, że to głupota. Nie mówię, że taki związek nie ma szans, ale jeśli się uda, to będzie to kwestia szczęścia. Nie można powiedzieć po miesiącu znajomości, że się kogoś kocha. Zresztą, mówiłam to mojej przyjaciółce jakieś 2 lata temu. W tej chwili planuje rozwód. Tylko jest problem, bo pojawiło się dziecko.
Nie mówię, że sługa znajomość przed ślubem gwarantuje szczęście, nie mówie też, że małżeństwo po tak krótkim czasie skazane jest na porażke. Ale jeśli ktoś jest odpowiedzialny, to nie podejmie takiej decyzji i już. Taki jest moje zdanie i jestem go pewna.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#54 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
jestem za ![]() ![]() ![]() tak poważnie uważam że nie ma znaczenia ani czas znajomości, ani miejsce poznania (my poznaliśmy się przez ggadulca- czego zawsze byłam przeciwniczką ![]() ![]() Edytowane przez midey Czas edycji: 2007-07-24 o 18:08 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Raczkowanie
|
![]() ![]() ![]()
![]() |
#56 |
Zadomowienie
|
Zawsze byłam przeciwna takim szybkim małżeństwom, ale wyszło tak, że sama zaręczyłam się po miesiącu bycia razem. Ślub planowany na lipiec przyszłego roku, równo 15 miesięcy od naszego poznania. Przez ten czas jeszcze zdążymy poszaleć, pomieszkać razem, a na razie jestem przeokropnie szczęśliwa
![]() ![]()
![]() |
#57 |
Zakorzenienie
|
Niektórzy tak mają, że wiedzą nawet po tygodniu
![]() Znam 2 takie pary, obie strasznie szczęśliwe ![]() ![]()
![]() |
#58 |
Zadomowienie
|
A ja po miesiącu znajomości wiedziałam, że chce spedzić z moim TŻ resztę zycia, ale zaręczylismy sie po 4 miesiącach znajomości, a 13 października 2007 r bierzemy slub, czyli po 11 miesiącach znajomości, i uważam, że to najlepsza decyzja w życiu.
Ale ogólnie to różnie bywa ![]()
![]() |
#59 |
Raczkowanie
|
nie ma reguły, która by mówiła ile czasu trzeba się znać, żeby stworzyć szczęśliwą rodzinę...
my jesteśmy razem 3,5 m-ca ![]() ![]() ![]() ze względu na miejsce, gdzie ma odbyć się przyjęcie (działka za miastem, "garden party" ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja jestem za dłuższym poznaniem się. Jeśli to jest ten jedyny, ślub nie ucieknie. Zwłaszcza, że pierwszy miesiąc, to - nie oszukujmy się - okres "stroszenia piór" i starania się byc lepszym, dowcipniejszym i piękniejszym, niż zawsze. I nie ma w tym nic złego, wiadomo, że każdy w okresie "tokowania" chce wypaśc jak najkorzystniej ![]() Nie mówię już o takich przypadkach (sama przez to przeszłam), kiedy po kilku miesiącach okazuje się, że ciekawy, fajny facet jest chory psychicznie. Ja uważam, że warto poczekac. Lepiej wiedziec, z kim się spędzi życie.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:37.