Decyzja o slubie po miesiącu znajomości? Co o tym sądzicie? - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-03-24, 12:32   #31
agaciq
Raczkowanie

Dot.: Decyzja o slubie po miesiącu znajomości? Co o tym sądzicie?

Ja ze swoim TZem zaczelismy rozmawiac o slubie po okolo 2 miesiacach znajomosci.Nic konkretnego,tylko rozmowy ze moze kiedys i czy wogole bysmy chcieli.Teraz tez rozmawiamy na ten temat juz coraz powazniej.Moze nie na tej zasadzie,ze oby jak najszybciej,ale racjonalnie jakby to bylo. Ja mam 22 lata i jeszcze 4 lata studiow przed soba,a on 24 i jest juz po studiach i pracuje. Zapewne nim dojdzie do slubu to jeszcze troche czasu minie,ale ja juz czuje,ze to wlasnie z nim chcialabym spedzic reszte zycia i wiem,ze On tez czuje to samo w stosunku do mnie. To sie poprostu czuje
agaciq jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-24, 12:48   #32
agatha
Rozeznanie

rodzice mojej koleżanki pobrali się po 2 tygodniach od czasu poznania się. są szczęśliwym małżeństwem od 25 lat

agatha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-11, 20:42   #33
troche inna
Przyczajenie

Wiem, ze to dosc "przedawniony" temat, ale i tak sie podziele swoimi przemysleniami.

Bylam kiedys w zwiazku 7 lat. I wszystko bylo super, az kiedys poznalam kogos innego i wszystko peklo. Poznalam moja poloweczke, z ktora jestem do dzisiaj (ponad 5 lat). W pierwszym miesiacu znajomosci czulam, ze to jest TO i ze moglabym za niego wyjsc juz wtedy. Ale jako osoba b. rozsadna i wrecz za mocno stapajaca po ziemi nie zdecydowalm sie na ten krok. I teraz, piec lat pozniej, mamy juz date slubu, ale bardzo czesto powtarzamy, ze trzeba sie bylo pobierac od razu!!!

Czasem warto chyba targnac sie nawet na tak szalony krok.
I to tyle!!
troche inna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-11, 21:19   #34
justka_81
Raczkowanie

Może mówisz tak tylko dlatego że teraz już chcecie się pobrać, ale jakoś z tamtym wcześniejszym chłopakiem nie zdecydowałaś się na taki szalony krok.
justka_81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-11, 21:33   #35
m.a.r.t.a
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez justka_81 Pokaż wiadomość
Może mówisz tak tylko dlatego że teraz już chcecie się pobrać, ale jakoś z tamtym wcześniejszym chłopakiem nie zdecydowałaś się na taki szalony krok.

Teraz łatwo jest powiedzieć " O widzisz mogliśmy od razu sie żenić".Po fakcie łatwej byc pewnym że to była słuszna decyzja.Poznając dopiero co osobe nie mamy zbytnio podstaw by być tak samo zapewnionym.
Stary 2007-04-12, 17:19   #36
denegra
Przyczajenie

zgadzam sie z m.a.r.t.a
ale czym byloby zycie bez szczypty szlenstwa jakim tu jest ten tak wczesny slub a z 2 strony czlowiek uczy sie na błedach. zycze jak najlepiej tej parze i oby to bylo to..

http://www.suwaczek.pl/cache/7345c085ff.png
denegra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-13, 09:10   #37
justka_81
Raczkowanie

Sorry, ale to jak dla mnie jest zbyt poważny krok by traktować go w kategorii "odrobiny szaleństwa".

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-04-13, 13:51   #38
m.a.r.t.a
Zakorzenienie

Cytat:
Sorry, ale to jak dla mnie jest zbyt poważny krok by traktować go w kategorii "odrobiny szaleństwa".

Dla mnie tak samo
Stary 2007-04-13, 14:58   #39
Shanyah
Raczkowanie

Wink Dot.: Decyzja o slubie po miesiącu znajomości? Co o tym sądzicie?

Cytat:
Napisane przez agatha Pokaż wiadomość
rodzice mojej koleżanki pobrali się po 2 tygodniach od czasu poznania się. są szczęśliwym małżeństwem od 25 lat
Tego nie wiedziałam ze 25 lat temu mozna było zorganizować ślub w 2 tygodnie.. czyli zareczyny na drugiej randce i dawaj po urzędach już nie mówie o organizacji wesela, ale same papierki do slubu cos to chyba mocno przesadzone

Cytat:
Napisane przez iskralight Pokaż wiadomość
ciocia mojego TŻ pobrała się po 3 dniach ze swoim ukochanym. niedługo obchodzą.... 50 rocznicę!
jeszcze lepiej

Są jeszcze matki kochające dzieci,
prawdziwi kapłani, szczerzy poeci,
Mądre księgi, otwarte dłonie- ubodzy w duchu i ogień wciąż płonie...
http://www.maska.eu

Edytowane przez Shanyah
Czas edycji: 2007-04-13 o 17:06 Powód: lit(e)rówka;)
Shanyah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-13, 15:18   #40
m.a.r.t.a
Zakorzenienie

Ten wątek coraz bardziej mi sie podoba . A może ktoś wziął slub z osobą, które wczesniej wogóle na oczy nie widział?
Ha otoż to, ostatnio ogladałam reportaż o dwóch zakochanych w sobie osobach.Mieli po około 30 pare lat i nawiązali ze sobą kontakt internetowy.Mając okazje rozmawiac ze sobą tylko w świecie wirtualnym tak zleciało im kilka miesięcy po czym stwierdzili, że chcą się pobrać.W tym reportażu mówili, że nie wymieniali sie zdjęciami, bo nie mieli potrzeby... poprzez kilkanie wyczuli że do siebie pasują i wyobraźcie sobie (ja sobie tego nie wyobrażam), że spotkali sie pierwszy raz na własnym ślubie.Był on skromny ze świadkami i kilkoma znajomymi.
Co Wy na to?
To jest dopiero historia.Tylko jestem ciekawa jak załatwiali formalności.
Stary 2007-04-14, 13:46   #41
msmika
Przyczajenie

GG do msmika

Cytat:
Napisane przez wersta Pokaż wiadomość
moi rodzice są małżeństwem od 37 lat, a tata poprosił o rękę mamy już 1szego dnia ślub wzięli po 2 mies. (nie było ciąży ).
jeszcze nie zdażyło mi się poznać 2giej tak szczęśliwej pary
moi rodzice także pobrali sie po 2 miesiącach znajomości i nie było ciąży ani innych problemów które by ich do tego zmuszały...są szczęśliwi ze sobą do dziś...i choć nie jest to tak długi staż jak u Twoich rodziców to myślę że też takiego dożyją...

czasami związki trwają latami i rozpadają sie z byle powodu...to raczej zależy od prawdziwości i wielkości uczucia jakim darzymy drugą osobę...

pozdrawiam
Stary 2007-04-14, 21:00   #42
m.a.r.t.a
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez msmika Pokaż wiadomość
moi rodzice także pobrali sie po 2 miesiącach znajomości i nie było ciąży ani innych problemów które by ich do tego zmuszały...są szczęśliwi ze sobą do dziś...i choć nie jest to tak długi staż jak u Twoich rodziców to myślę że też takiego dożyją...

czasami związki trwają latami i rozpadają sie z byle powodu...to raczej zależy od prawdziwości i wielkości uczucia jakim darzymy drugą osobę...

pozdrawiam
Mądre słowa
Stary 2007-04-20, 00:56   #43
kajasiak
Raczkowanie

Ja im gratuluję, i fajnie że trafili na siebie, inni długo muszą się szukać...
kajasiak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-27, 02:50   #44
zytasia
Raczkowanie

Cytat:
Nie zdecydowala sie, bo pomimo 7 lat nie czula ze to ON
Ja (wg naszych poki co cichych planow) wyjde za mojego ONEGO po ponad 2 latach bycia razem, ale szczerze powiem, ze wcale nie przeszkadzaloby mi, gdybym ten slub miala teraz lub nawet wczesniej (za miesiac minie nam rok). Znalam go wczesniej, jako kolege, czasem wyszlismy do baru na piwo, ale (!!!) dopiero jak z nim zamieszkalam zobaczylam ze on wogole nadaje sie do czegokolwiek i postanowilam zwiazac sie z nim na dobre Wczesniej glosno krzyczalam ze w zyciu, nigdy on, nie ma mowy, nie podoba mi sie itp a teraz od juz dosc dlugiego czasu jestem pewna na 10000% ze to wlasnie TEN Bylam juz w kilku zwiazkach, krotszych, dluzszych, a nigdy nie czulam tego co czuje teraz I zdaje mi sie ze widac to dosc jasno, bo bratowa i mama ciagle podpytuja czy nie mamy juz dat ustalonych ehh.. ta babska intuicja
zytasia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-27, 16:40   #45
justka_81
Raczkowanie

Ja bym nie była z facetem tyle lat skoro nie czułabym że to TEN. Jeśli czegoś mi brakowało w związkach to po prostu je kończyłam, bo nie uznaję zasady bym z kimś byle nie być samą. Skoro z moim narzeczonym jestem już prawie 8 lat to przecież muszę być pewna że z nim chcę już być na zawsze. Chyba trochę dziwne by było gdybym teraz mu nagle powiedziała to jednak nie jesteś TY
Stary 2007-04-30, 23:54   #46
zytasia
Raczkowanie

A ja np bylam z chlopakiem jakos ponad 3 lata, bylo mi z nim dobrze, dogadywalismy sie, lubilam z nim przebywac, a jednak brakowalo mi w nim tego czegos co powodowalo ze widzialam go w roli swojego meza. Widzialam go przy swoim boku na zawsze, ale nie umialam go sobie np wyobrazic jako ojca moich dzieci, czy tez obawialam sie jak poradzi sobie bez zycia u mamy.
A ten z ktorym jestem teraz i z ktorym moglabym wziac slub nawet i dzis, spelnia to wszystko. Ot co.
zytasia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-18, 23:34   #47
arrakis
Zakorzenienie

GG do arrakis

ja jestem z moim TZ niecaly miesaic ale rozmawialismy juz o slubie wiemy,ze chcemy byc razem wiec mysle,ze w ciagu najblizszych paru miesiecy sie zareczymy o slubie rozmawialismy ze moze by tak za rok max 2 - wiem ze chce wziac slub 1.06 - w dzien dziecka hihi
Stary 2007-05-18, 23:45   #48
truskaffka
Zakorzenienie

hm...moim zdaniem troszke nierozadne...bo na poczatku zawsze jest pieknie...dopiero potem sie zaczyna piekielko... hehe.. a oni w sumie znajac sie przez miesiac niewiele wiedza o sobie i nie wiadomo czy beda w stanie przejsc przez to piekielko

oczywiscie tez zdarzaja sie wyjatki nie mowie ze nie....
and it teases you every night (..)
truskaffka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-19, 13:49   #49
magdulec
Zadomowienie

Cytat:
ciocia mojego TŻ pobrała się po 3 dniach ze swoim ukochanym. niedługo obchodzą.... 50 rocznicę!
Czasami zadażają sie pary które wytrwają ale ja bym nie ryzykowała gdy bym dokladniej nie poznała danej osoby bo wiadomo ze przez całe życie uczymy siebie nawzajem.
magdulec jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-19, 15:01   #50
Alvesta
Zakorzenienie

Cytat:
a kto powiedział, że te 50 lat było szczęśliwych? nie zapominajmy, że kiedyś rozwody nie były tak "popularne", że tak to ujmę, mnóstwo par tkwi w swoich związkach pomimo że nic już do siebie nie czują. Więc te 50 lat to dla mnie żaden dowód, że to była słuszna decyzja.

Poza tym - nie zdecydowałabym sie na ślub tak szybko. Co można się dowiedzieć o człowieku po tygodniu, miesiącu znajomości? moim zdaniem niewiele.
Alvesta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-19, 21:07   #51
Flofferek
Zakorzenienie

wydaje mi sie iz nie ma reguly na takie rzeczy... znam kilka par ktore po miesiacu, dwoch, bralo slub.. sama bym wziela slub z narzeczonym juz po miesiacu znajomosci, no ale brak funduszy i innych mozliwosci, a czasem ludzie po 5 latach sie rozstaja... roznie to bywa, ale nie dziwi mnie to, wrecz cieszy i tylko zyczyc powodzenia
Flofferek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-20, 12:20   #52
hania811
Zakorzenienie

Oczywiście jeżeli chodzi o związki to nie ma reguły.
...a le tak sobie mysle, ze 20 lat to troszke przymało jak na tak poważny krok.
Generalnie myslę, ze decyzje o slubie powinno podjąc się majac jakies doświadczenie życiowe. Nie mysle tu nawet o starzu w zwiazku, ale o samo życie, o poznanie samej siebie.

No chyba ze sa osoby które w wieku 20 lat doskonale wiedza czego chcą i jak ma wyglądac ich zycie
Ja te 6 lat temu byłam bardzo nieukształtowana osóbka, dletego gdybym miała slub brac mając 20 lat wolałabym poczekac ze 2 lata chociaz.

Ja po 2 spotkaniu wiedziałam że mój obecny TZ bedzie moim męzem. Nie wziełam z nim jednak slubu od razu, tylko poczekałam 2 lata.

Pamiętam jak wychodziłam na 2 randke z moim Słonkiem, na pytanie mamy z kim wychodze, odpowiedziałam że z z moim przyszłym mezem. Popukała się w tedy w głowę- a teraz wspomina to z usmiechem na twarzy bo dokładnie za miesiac bedzie on moim mężem.
hania811 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-21, 10:58   #53
a260
Raczkowanie

A ja uważam, że to głupota. Nie mówię, że taki związek nie ma szans, ale jeśli się uda, to będzie to kwestia szczęścia. Nie można powiedzieć po miesiącu znajomości, że się kogoś kocha. Zresztą, mówiłam to mojej przyjaciółce jakieś 2 lata temu. W tej chwili planuje rozwód. Tylko jest problem, bo pojawiło się dziecko.
Nie mówię, że sługa znajomość przed ślubem gwarantuje szczęście, nie mówie też, że małżeństwo po tak krótkim czasie skazane jest na porażke. Ale jeśli ktoś jest odpowiedzialny, to nie podejmie takiej decyzji i już. Taki jest moje zdanie i jestem go pewna.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-07-24, 17:14   #54
midey
Zadomowienie

GG do midey

Cytat:
Napisane przez Flofferek Pokaż wiadomość
wydaje mi sie iz nie ma reguly na takie rzeczy... znam kilka par ktore po miesiacu, dwoch, bralo slub.. sama bym wziela slub z narzeczonym juz po miesiacu znajomosci, no ale brak funduszy i innych mozliwosci, a czasem ludzie po 5 latach sie rozstaja... roznie to bywa, ale nie dziwi mnie to, wrecz cieszy i tylko zyczyc powodzenia

jestem za sama z moim Narzeczonym poznałam się niedawno...18 lipca 2006 roku...w sierpniu byliśmy już parą, w grudniu się zaręczyliśmy....a we wrześniu tego roku bierzemy ślub wiem ze to była najlepsza decyzja mojego życia...jestem pewna swoich uczuć a co ważniejsze Jego tez....Facet jest wspaniały, kocha mnie, ja kocham jego....na co czekac?

tak poważnie uważam że nie ma znaczenia ani czas znajomości, ani miejsce poznania (my poznaliśmy się przez ggadulca- czego zawsze byłam przeciwniczką ) ważne jest tylko to żeby byc pewnym swych uczuć

Edytowane przez midey
Czas edycji: 2007-07-24 o 18:08
midey jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-29, 06:31   #55
Yazowa
Raczkowanie

GG do Yazowa

ciekawy wątek jak i Wasze opinie ja dołączę się jednak do grupy która jest za przeczekaniem zauroczenia- drżących kolan i motyli w brzuchu. Swój "przypadek" opisałam w wątku o zerwanych zaręczynach i ponownym związku. Miałam 19lat jak zamieszkaliśmy razem, dziś dziękuję że mnie mnie poniosło ze ślubem- a byliśmy 8 lat razem. Teraz mam 29lat- za 13dni biegnę do ołtarza z mężczyzną którego znam od 16tego roku życia, jesteśmy parą ponad 3 lata i prawie 3 mieszkamy razem. Sypię tu cyferkami jak każda z Was,może i nie ma reguły, kiedyś jak ktoś mądrze wspomniał rozwody to było coś nie do pomyślenia teraz zaś nikogo wiele nie dziwią, inna osoba pisała o podejściu materialnym - tez coś w tym jest.Moja mama wyszła za mąż za tatę mając 19 lat, była w ciąży- było im średnio ale o rozwodzie mogła zapomnieć bo by ją dziadek szybko wyprostował. Nigdy nie pracowała- dzieci mieli troje- tylko tata nas utrzymywał więc nie miała pomysłu na odejście.Tata dał dom i utrzymywał nas- co by zrobiła gdyby odeszła z nami? Poszlibyśmy się paść na trawkę.Mówię oczywiście o skromnej rodzinie robotniczej- mojej rodzinie. To wszystko naprawdę jest uzależnione od miliona różnych spraw. Tym młodym może się udać... bo w życiu wszystko się może zdarzyć. Ja mogę powiedzieć tylko że ja bym tego nie zrobiła. Życie jest jedno. Poznajcie się. Pobawcie. Poszalejcie. Na poważne decyzje macie masę czasu... ślub to nie szpan i pokazanie jakim się jest dorosłym i takie tam. To ważny krok, który zmienia w naszym życiu wszystko
Stary 2007-08-03, 18:35   #56
Arribeth
Zadomowienie

GG do Arribeth Send a message via Skype™ to Arribeth

Zawsze byłam przeciwna takim szybkim małżeństwom, ale wyszło tak, że sama zaręczyłam się po miesiącu bycia razem. Ślub planowany na lipiec przyszłego roku, równo 15 miesięcy od naszego poznania. Przez ten czas jeszcze zdążymy poszaleć, pomieszkać razem, a na razie jestem przeokropnie szczęśliwa TŻ również (mam nadzieję, bo jak nie...!!! ).

Arribeth jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-09, 18:16   #57
chilanes
Zakorzenienie

Niektórzy tak mają, że wiedzą nawet po tygodniu
Znam 2 takie pary, obie strasznie szczęśliwe Aż pozazdrościć! Jedna ślubowała po 1,5 miesiąca od poznania się, a druga para po 3,5 miesiąca
Stary 2007-08-10, 08:51   #58
Bunny_82
Zadomowienie

A ja po miesiącu znajomości wiedziałam, że chce spedzić z moim TŻ resztę zycia, ale zaręczylismy sie po 4 miesiącach znajomości, a 13 października 2007 r bierzemy slub, czyli po 11 miesiącach znajomości, i uważam, że to najlepsza decyzja w życiu.
Ale ogólnie to różnie bywa

31.10.2008

Aniołek [*] 12.10.2011 - 16 tc

Bunny_82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-13, 14:04   #59
AgusiaGda
Raczkowanie

nie ma reguły, która by mówiła ile czasu trzeba się znać, żeby stworzyć szczęśliwą rodzinę...

my jesteśmy razem 3,5 m-ca pomieszkujemy ze sobą od 2,5 m-ca jesteśmy pewni, że czekaliśmy na siebie od zawsze

ze względu na miejsce, gdzie ma odbyć się przyjęcie (działka za miastem, "garden party" ) musimy celować na ciepły miesiąc i zakładać, że pogoda będzie nam sprzyjać dlatego też ślub będzie w czerwcu przyszłego roku - chociaż moje Kochanie usiłuje mnie przekonać nawet do września tego roku miesiące od października do marca już mu "wybiłam" z głowy (nie będziemy grillować na śniegu )
AgusiaGda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-15, 23:21   #60
gosiunia22
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Yazowa Pokaż wiadomość
Życie jest jedno. Poznajcie się. Pobawcie. Poszalejcie. Na poważne decyzje macie masę czasu... ślub to nie szpan i pokazanie jakim się jest dorosłym i takie tam. To ważny krok, który zmienia w naszym życiu wszystko
Yazowa, zgadzam sie z Tobą w stu procentach!
Ja jestem za dłuższym poznaniem się. Jeśli to jest ten jedyny, ślub nie ucieknie. Zwłaszcza, że pierwszy miesiąc, to - nie oszukujmy się - okres "stroszenia piór" i starania się byc lepszym, dowcipniejszym i piękniejszym, niż zawsze. I nie ma w tym nic złego, wiadomo, że każdy w okresie "tokowania" chce wypaśc jak najkorzystniej
Nie mówię już o takich przypadkach (sama przez to przeszłam), kiedy po kilku miesiącach okazuje się, że ciekawy, fajny facet jest chory psychicznie. Ja uważam, że warto poczekac. Lepiej wiedziec, z kim się spędzi życie.

Andre Lhote

Nina, Nina, Nina...
gosiunia22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości