![]() |
#31 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Sałatka z tortelini
to ja rowniez podam moj przepis na salatke z tortellini
![]() ![]() skladniki: 1 paczka makaronu tortellini 4 duze pomidory 25 dag szynki drobiowej pęczek szczypiorku 4 lyzki majonezu makaronik gotujemy ( w zaleznosci od przepisu na opakowaniu) omidory parzymy, obieramy ze skorki, wydrazamy gniazda, kroimy wwieksza kosteczke, szynke kroimy rowniez w kostke, szczypiorek siekamy, makaron odstawiamy do ostygniecia, wszystko razem mieszamy, solimy, dodajemy pieprzu i gotowe SMACZNEGO ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Sałatka z tortelini
Cytat:
Kiedyś miałam przepis na sałatkę z tortellini od koleżanki. Tydzień temu sobie o niej przypomniałam... niestety nie znalazłam przepisu. ![]() ![]() Rewelacyjna sałatka... ![]() ![]() Polecam wszystkim ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Sałatka z tortellini
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Przyczajenie
|
Hej. Makaron tortellini najtaniej można kupić w Biedronce
![]() Mój przepis: - pół paczki makaronu tortellini - może być z szynką - czerwona papryka - 3 ogórki konserwowe - ok. 30 dkg szynki - puszka czerwonej fasoli - natka w kostce - przyprawa sos: - 2 łyżki majonezu - 2 łyżki smietany 12 % - łyżeczka musztardy - jakaś ziołowa przyprawa do sałatek - rozpuszczam w odrobinie wody i mieszam z pozostałymi składnikami. Odstawić do lodówki na godzinkę... a następnie... SMACZNEGO!!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Raczkowanie
|
a ja mam jeszcze inny przepis!
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Składniki: - tortellini z mięsem (kupuje w biedronce, bodajże w paczce jest 250 gram), - pieczarki, trudno jest mi powiedzieć ile ponieważ zawsze daje na oko! dość spoko musi ich być ![]() ![]() - 1 średnia czerwona cebula, - groszek zielony : puszka, - 250 g szynki, z 4 plastry większej szynki ( naprawdę większej) lub z 5- 6 mniejszej, polecam szynkę wędzoną albo pieczoną! zwykła tzn. "chłopska" też może być. Sos: - śmietana 12% lub więcej kto co lubi ![]() - 2 łyżki oliwy z oliwek, - majonez, - czosnek (wedle uznania) - pieprz czarny, pieprz cayenne ![]() ** osobiście zamiast śmietany (tak było w oryginalnym przepisie) używam jogurtu naturalnego, wg mnie sałatka jest o niebo lepsza ![]() Przygotowanie: Pieczarki pokroić, usmażyć -można doprawić ( ja doprawiam zazwyczaj przyprawa gyros); tortellini ugotować; groszek odsączyć; cebulę i szynkę pokroić w drobną kosteczkę, dodać wszystko do siebie + sos ![]() Smacznego! Sałatka jest dobra zarówno od razu jak i "po nabraniu mocy prawnej" w lodówce ![]() Edytowane przez asikkk20 Czas edycji: 2010-01-09 o 20:20 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Raczkowanie
|
Ja robie taka salatke:
- tortelini najczesciej grzybowe - piersi z kurczaka - brokul - sos czosnkowy Piersi z kurczaka kroje w kostke, obsmazam i dodaje do nich przyprawe gyros (4 lyzeczki na filizanke wody), zalewam i dusze az sie wchlonie wszystko. Do gotowych juz piersi daje ugotowane tortelini i ugotowanego brokula pokrojonego na mniejsze czesci. Calosc mieszam dodajac sos czosnkowy. Jak narazie wszyscy sobie chwala ![]() Zapomnialam dodac ze najlepiej smakuje jak skladniki sa jeszcze cieple ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Przyczajenie
|
tortellini z mięsem,
ogórek świeży, puszka groszku, pieprz i sól do smaku, jedna kosteczka czosnku KNORR, majonez |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Przyczajenie
|
![]()
Moje ulubione połączenie:
pomidoty zielony ogórek szynka konserwowa żółty ser majonez zioła prowansalskie tortelini z szynką (jak jest z serem to jest za mdłe- ale co kto lubi) proporcje dowolne smacznego |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Zadomowienie
|
spróbojcie tego pycha!!!!!!!!!!!
Sałatka tortellini Składniki 1 opakowanie tortellini z mięsem. 1 por, wędlina - szynka, kiełbasa szynkowa, ok. 20 dag. Ja dawałam taką czystą drobiową jaką daje Się do tej świeżej sałatki z ogórkiem puszka kukurydzy, puszka ananasa, majonez, najlepiej Kielecki, łyżka śmietany lub jogurtu, sól, pieprz. Koperek Czosnek Tortellini gotujemyzgodnie z przepisem. Por pokroić w drobne pół talarki,i zalać wrzącą wodą, żeby zmiękł. Wędlinę pokroić w kosteczki. Kukurydzę i ananasa odsączyć a następnie pokroić w kosteczkę, ( Ananasa dajętak pół puszki i kukurydzy też)Można więcej, co kto woli J Wszystko wymieszać, dodać majonez, czosnek zmiażdżyc i wymieszać z majonezem (rozrobiony ew. z łyżką śmietany lub jogurtu, jak kto lubi), sól, pieprz. I posiekąc koperek i posypać, Wszystko wymieszać i jesc J pycha </SPAN>
![]() |
#40 |
Zadomowienie
|
To dorzucę i mój przepis (nie jestem pewna czy pamiętam dokładnie co tam było, ale mniej więcej dam radę odtworzyć
![]() tortellini z mięsem papryka czerwona brokuł kukurydza z fasolką w puszce (mieszanka taka, ostatnio kupowałam kauflandową bo innej nigdzie nie widziałam) i chyba tyle ![]() do tego sos czosnkowy: majonez i/lub jogurt + czosnek ilość wszystkiego oczywiście należy dostosować do własnych potrzeb, ja nie pamiętam ile dawałam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Przyczajenie
|
tej salatki nie mozna przedobrzyc. tu chodzi o smak tych pierozkow. najlepiej tortellini nadziewane szynka+czosnek+majonez+ku kurydza+ogorek+zielone oliwki. miodzio!!!
slony smak oliwek ,slodki od ogorka daje nieziemskie uczucie w podniebienie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Przyczajenie
|
Witam, sałatka nadaje sie na grilla , na party , na święta itd. Ja spędzam z moim kociakiem sylwka w domu i robię sałatki jakie jadłam u mojej cioci na święta. To była własnie ravioli (różne wariacje można przeczytać na forum) oraz sałatke z winogron. Wyglądaja pysznie i smakuje rewelacyjnie. Znikaja jako pierwsze ze stolu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Przyczajenie
|
Ja robie tak:
-2 opakowania tortellini z miesem -20 dk szynki -2 puszki fasoli czerwonej -1 puszka kukurydzy słodkiej -2 papryki czerwone -6 jajek ugotowanych na twardo -majonez,sól,pieprz, Prawdziwa bomba kaloryczna ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Zakorzenienie
|
a to mój przepis
opakowanie tortellini z grzybami udko kurczaka wędzonego pół puszki kukurydzy kilka rzodkiewek 3 ogórki konserwowe parę liści kapusty pekińskiej cebula sól, pieprz, bazylia sos tysiąca wysp: majonez ketchup łyżeczka octu winnego zioła, sól, pieprz, szczypta cukru pudru Tortellini ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, odsączyć i ostudzić. Kurczaka obrać ze skórki, a mięso podzielić na mniejsze kawałki. Ogórki, cebulę, rzodkiewki i kapustę pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć i połączyć z resztą składników. Doprawić przyprawami do smaku. Przygotować sos:wymieszać podobną ilość majonezu i ketchupu, dodać łyżeczkę octu i doprawić przyprawami i cukrem pudrem. Do warzyw i kurczaka dodać tortellini i wymieszać, na górę polać sos. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Zakorzenienie
|
Klaudens- sałatka wygląda cudnie!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Raczkowanie
|
a mój jest chyba najprostszy a jaki pyszny
![]() opakowanie makaronu tortellini z mięsem, szynką 20dag suszonych pomidorów opakowanie włoskiego sosu (taki do rozpuszczania w oliwie) i rukola makaron gotujemy jak jest wskazane na opakowaniu, przelewamy wodą skrapiamy oliwą pomidory kroimy w paski dodajemy do ostygniętego makaronu dodajemy rukolę(ile kto woli) polewamy sosem wszystko ładnie mieszamy i wstawiamy na chwilę do lodówki jeśli ktoś nie lubi zimnego makaronu można ją zostawić na stole w kuchni ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Raczkowanie
|
Dołożę do tematu mój przepis na tortellini w sosie pomidorowym z rozpustnym serem
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Zakorzenienie
|
Wczoraj po raz któryś z kolei podjęłam próbę zrobienia sałatki z tortellini, zawsze niby smaczna, ale coś nie grało, natomiast wczorajsze była przepyszna, podaję więc Wam mój najbardziej sprawdzony przepis
![]() Składniki: -paczka dowolnego makaronu tortellini(u mnie było to serowe) -puszka kukurydzy -pół papryki czerwonej -kilka pomidorków koktajlowych albo jeden normalny pomidor -kawałek ogórka świeżego -ser żółty Na sos: -sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Knorr -2 łyżki oliwy -2łyżki wody -2 łyżki majonezu -odrobina świeżo mielonego pieprzu -łyżeczka cukru Makaron gotujemy, studzimy. Dodajemy kukurydzę, kroimy dowolnie pozostałe składniki sałatki, łączymy z makaronem. Składniki sosu łączymy w miseczce-najpierw rozrabiamy paczuszkę sosu (proszek) z woda i olejem, potem dodajemy majonez i przyprawiamy pieprzem i cukrem. Sos łączymy z sałatką, i odstawiamy do lodówki na przynajmniej godzinkę.
![]() |
![]() |
#49 |
Rozeznanie
|
Hmm tak jeszcze nie robiłam aż muszę spróbować.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:39.