Chrzest dziecka - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-02-13, 10:46   #31
Luba
Zakorzenienie

Dot.: Chrzest dziecka

Cytat:
Napisane przez coccinelle Pokaż wiadomość
uczyly sie zasad wiary dlatego, ze ksiadz ich z tego odpytywal na religii. badzmy szczerzy-osmiolatek srednio to wszystko rozumie.
Oczywiscie, że mało rozumie. I o tym pisała pkawecka. Od tego sa wtedy rodzice, żeby mu to wytłumaczyc.

Przypomniało mi sie jak w drugiej klasie mój syn wysnuł odwazną teorie, która mówiła: matematyka jest głupia i do d..py. Ja nawet chciałam go poprzec Ale na szczęście wkroczył ojciec dziecka i stwierdził: ona nie jest głupia, ty jej dziecko po prostu nie rozumiesz... I poswiecił naprawde duzo czasu na to, zeby nasz syn polubił matematyke. I tak jest ze wszystkim, ze wszystkim czego nie rozumiemy. Jest to dla nas głupie i bez sensu.
A jak nie bedzie miał kto dziecku wtłumaczyc to jasne jest to, ze ono niechetnie bedzie się uczyło czegos czego nie w ząb nie rozumie.

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-13, 11:47   #32
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pkawecka Pokaż wiadomość
rozumiem takie dylematy, ale nie bardzo pojmuję dlaczego dzieci mają wytykać twoją córeczkę palcami akurat z tego powodu?
moze dlatego ze pewne zachowania wynosi sie z domu i jesli rodzice obgaduja innych przy dziecku to to dziecko przejmuje ich powiedzenia i zachowania .jak narazie dzieciaki i rodzice zprzedszkola sa wdg. mnie ludzmi na poziomie ale nie oszukujmy sie i w czlowieku wyksztalconym obytym tkwia jakies blokady i irracjonalne leki,obawy.

na szczescie nie bylo sytuacji w ktorej moje dziecko byloby jakos szykanowane z powodu nie chodzenia na religie i mam nadzieje ze tak zostanie a byc moze nie bedzie w szkole jedyna-nadzieja

jak na terz ona rozumie dlaczego ,po co itd ale co bedzie dalej nie wiem.

byc moze to tylko moje jakies obawy i tylko moje gdzies schowane,wyniesione z zabobonnego myslenia"-byc moze to skutek ciagania mnie do kosciola?

moje dziecko jest wolne od tych lęków i obaw.
zapewne ten problem jest tyko w mojej glowie ale jako osoba dorosla musze brac wszytskie okolicznosci pod uwage.

dziecko nie doznalo przykrosci i oby tak dalej szlo.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-14, 09:51   #33
pkawecka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
moze dlatego ze pewne zachowania wynosi sie z domu i jesli rodzice obgaduja innych przy dziecku to to dziecko przejmuje ich powiedzenia i zachowania .jak narazie dzieciaki i rodzice zprzedszkola sa wdg. mnie ludzmi na poziomie ale nie oszukujmy sie i w czlowieku wyksztalconym obytym tkwia jakies blokady i irracjonalne leki,obawy.

na szczescie nie bylo sytuacji w ktorej moje dziecko byloby jakos szykanowane z powodu nie chodzenia na religie i mam nadzieje ze tak zostanie a byc moze nie bedzie w szkole jedyna-nadzieja

jak na terz ona rozumie dlaczego ,po co itd ale co bedzie dalej nie wiem.

byc moze to tylko moje jakies obawy i tylko moje gdzies schowane,wyniesione z zabobonnego myslenia"-byc moze to skutek ciagania mnie do kosciola?

moje dziecko jest wolne od tych lęków i obaw.
zapewne ten problem jest tyko w mojej glowie ale jako osoba dorosla musze brac wszytskie okolicznosci pod uwage.

dziecko nie doznalo przykrosci i oby tak dalej szlo.
myślę, ze masz rację. wyrośliśmy w pewnym sterotypowym sposobie myślenia i trudno się z tego uwolnić. ale z drugiej strony jak nie bedziemy własnym przykładem przełamywać takich stereotypów to one dalej będą tkwić w społeczeństwie. myśle, że ludzie i tak są bardziej tolerancyjni niż kiedyś. jeszcze w latach '50 szokowały kobiety w spodniach
dobre jest to, że twoja mała nie czuje się gorsza i jest wolna od tych lęków. myślę, że wszystko się ułoży jak najlepiej. w końcu społeczeństwo też dojrzewa. powoli ale zawsze.
Stary 2007-02-15, 17:54   #34
ninamamma
Raczkowanie

GG do ninamamma

Pamietam od najmlodszych lat babcia mi czytala"Biblie dla dzieci"-
pod opowiadaniami byly pytania na ktore kazdego wieczoru musialam odp.
Jako osmiolatek wiedzialm duzo bo lubilam ten wieczorny rytulal.

Wiadomo ze do Komunii dziecko nie przystepuje swiadome ale to wlasnie rodzic ma przetlumaczyc na dzieciecy ze to nie tylko sukienka albo prezenty.

Tu we Wloszech ludzie w domach maja mnostwo swietych i ich obrazkow a do kosciola malo kto chodzi(to jest smieszne).Ja nie chodze z racji ze nie rozumiem(choc nie tylko)ale rodzinna Biblie czytac dziecku jak podrosnie bede.
Stary 2007-02-18, 01:58   #35
motyleczek
Raczkowanie

ej no!!! hola hola! kobietki!!

zaczęło sie od pytania a na czym sie konczy??
uspokójmy troszke nasze zapedy :rolleys: szanując wypoweidzi innych i poglady...

już dobrze? ..to po i ja sie wypowiem

..za tydzień są chrzciny mojej siostrzenicy (zapewne Chrześniaczki) więc jestem w temacie...
rodzice Amelci nie maja slubu, szwagier nie byl wychowywany w wierze, siostra tak.
tak zdecydowali i już. Ale chrzciny chcą aby mogła sama wybrać, to raz ;a dwa: moja siostra też byla wychowywana w wierze więc tez chce tak córke wychować...
mówicie ''dziecko jest małe i inie wie, poźniej też może wybrać'', ale jak w przypadku mojej siostry , wybrała sama-ale w duchu koscioła była wychowywana i to jej życia nie zniczszyło. a gdyby nie była wychowana mogła by wybrać? z czego?
( to jedna z Waszych stron)

no i drugi aspekt(druga strona), ważnejszy chyba:
Rodzice Chrzestni: w wielu Kościołach jest tak, że bez ślubu kościelnego są chciny,ale rodzice chrzestni muszą 'nalezeć' do Kościoła...więc mają być jakby przykladem, po coś są prawda? więc jeśli nie biologiczni rodzice....
i to wyjaśnia problem jak gdzieś tam wyczytałam, ze jak mozna wychować dziecko w wierze,skoro rozice ateisci... to po co chrzest...itd itp....

więc chyba nie warto sie ''kłócić'' bo ja jako 'prawdopodobnie' Matka chestna ,wiem ze bede czytać dziecku biblie dla dzieci, co którąś niedziele do Kosciółka wezme...i modlitwy naucze

i tak na boku: troszke przykro mi ze np moi chrzestni byli wybrani tak : 'bo pod reka', za dużo do mojego zycia nie wnieśli, a chyba wybór chrzestnych dla dziecka ma najwieksze znaczenie jesli je chrzcimy, zwlaszcza gdy rodzice nie wierza (btw u mnie akurat tato jest ateista)

....i chyba narazie tyle w tym temacie ode mnie

motyleczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-18, 17:36   #36
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez motyleczek Pokaż wiadomość
ej no!!! hola hola! kobietki!!

zaczęło sie od pytania a na czym sie konczy??
uspokójmy troszke nasze zapedy :rolleys: szanując wypoweidzi innych i poglady...

już dobrze? ..to po i ja sie wypowiem
jakos nie zauwazylam zadnych wasni czy kłotni czy tymbardziej braku szacunku do wypowiedzi innych ale piwka napic sie zawsze mozna

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-19, 02:39   #37
motyleczek
Raczkowanie

wiem wiem kłotnia za wielkie słowo ale wyczułam swoim niuchaczem ze gdzieś za rogiem czai sie zły potwór i ...

ale to wszystko żartem było!! :tuptup:

motyleczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości