![]() |
#31 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Zakochane w poezji.
A Tobie sie kiedy koncza ferie?.. a zapuszczam i jestem po nieudanym farbowanku ale to co..
![]() Juz dzis humor mam dobry.
![]() |
![]() |
#32 |
Raczkowanie
|
przepraszam za moją nieobecność, ale kuuuurde.
I na tym forum jest żałość ![]() ![]() cóż... skończę ten temat lepiej, bo bana dostanę albo coś ![]() jmt ![]() heh, ja się w farbowanie włosków jeszcze nie bawiłam, bo kurde w sumie nie chce mi sie później latać za farbami by odrosty farbnąć ![]() a co do ferii.... a BUUUU!!!!! jutro do szkoły ![]() pozdrawiam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Zakorzenienie
|
Trzeba chodzic do szkolki a co?Sama mam chodzic.Mam napisac manifest?Znasz sie moze?Jakies cechy albo cos?
![]() |
![]() |
#34 |
Raczkowanie
|
Jaa
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Zakorzenienie
|
Podbijam-obecnie na polskim przerabiamy piekny wiersz Staffa
->http://www.literatura.zapis.net.pl/o...z_jesienny.htm cytat "...To w szyby deszcz dzwoni, deszcz dzwoni jesienny I pluszcze jednaki, miarowy, niezmienny, Dżdżu krople padają i tłuką w me okno... Jęk szklany... płacz szklany... a szyby w mgle mokną.." Cudowny,lubie takie wiersze ![]()
![]() |
![]() |
#36 |
Zakorzenienie
|
Ha! Temat odżył!
ILONA! Precz mi z ta profanacjąErlkönig! To jeden z moich ulubionych wierszy, ale tak: Wer reitet so spät durch Nacht und Wind? Es ist der Vater mit seinem Kind. Er hat den Knaben wohl in dem Arm, Er faßt ihn sicher, er hält ihn warm. Mein Sohn, was birgst du so bang dein Gesicht? Siehst Vater, du den Erlkönig nicht! Den Erlenkönig mit Kron' und Schweif? Mein Sohn, es ist ein Nebelstreif. Du liebes Kind, komm geh' mit mir! Gar schöne Spiele, spiel ich mit dir, Manch bunte Blumen sind an dem Strand, Meine Mutter hat manch gülden Gewand. Mein Vater, mein Vater, und hörest du nicht, Was Erlenkönig mir leise verspricht? Sei ruhig, bleibe ruhig, mein Kind, In dürren Blättern säuselt der Wind. Willst feiner Knabe du mit mir geh'n? Meine Töchter sollen dich warten schön, Meine Töchter führen den nächtlichen Reihn Und wiegen und tanzen und singen dich ein. Mein Vater, mein Vater, und siehst du nicht dort Erlkönigs Töchter am düsteren Ort? Mein Sohn, mein Sohn, ich seh'es genau: Es scheinen die alten Weiden so grau. Ich lieb dich, mich reizt deine schöne Gestalt, Und bist du nicht willig, so brauch ich Gewalt! Mein Vater, mein Vater, jetzt faßt er mich an, Erlkönig hat mir ein Leids getan. Dem Vater grauset's, er reitet geschwind, Er hält in den Armen das ächzende Kind, Erreicht den Hof mit Mühe und Not, In seinen Armen das Kind war tot. Das ist wuenderbar.... Baczyński- "Niebo złote Ci otworzę"... Kiedy na lekcji omawialiśmy jego wiersze ryczałam w ostatniej ławce ![]() A lubicie Herberta? Wprost nie mogłam się oderwać od 'Pana Cogito"...
![]() |
#37 |
Zakorzenienie
|
Widzę, że nie jestem jedyną miłośniczką Haśki
![]() ![]() Pod koniec LO, spodobała mi się także twórczość ks. Twardowskiego. Co prawda jestem osobą niewierzącą, ale wiele z jego wierszy ma charakter dość uniwersalny i każdy znajdzie wśród nich coś dla siebie. Lubię też Grochowiaka. Za turpizm i kultywowanie brzydoty.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#38 |
Wtajemniczenie
|
wojaczek...
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:52.