Paris - je t'aime ... - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Podróże, wakacje, wycieczki

Notka

Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-03-05, 07:16   #31
arek***
Zadomowienie

Dot.: Paris - je t'aime ...

Superowe zdjęcie z wierzą
Stary 2007-03-05, 15:17   #32
Limonatka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lagaffe Pokaż wiadomość
Odnośnie strony/bloga/albumu - nie mam (na razie). Boję się, ze nie starczyłoby mi energii na regularne pisanie / fotografowanie. Wtedy blog/album/strona szybko stałby się dla mnie takim elektronicznym wyrzutem sumienia.

Ale może kiedyś?
Oj, mam nadzieję, że kiedyś Naprawdę wydaje mi się, że masz talent do pisania o takim 'normalnym życiu'. A że dużo osób jest zainteresowanych takim normalnym życiem w Paryżu, myślę, że miałbyś dużo czytelników na blogu/albumie/stronie. Tymczasem - czekam na kolejny ciekawy post na Wizażu

Limonatka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-07, 20:40   #33
Lagaffe
Raczkowanie

Przemyślałem sprawę. W sumie wizaz.pl jest portalem o urodzie. Zbaczając lekko z tematu głównego forum wizaz.pl trafimy do działu hobby. Zbaczając lekko z hobby trafimy do "podróży". Zbaczając dalej trafimy na wątek ogólny o Paryżu. Zbaczając nieco dalej mamy kilka moich tekstów z Paryżem w tle... Sporo tego zbaczania, koniec końców wyszedłem więc na niezłego zboczeńca!

Słowem, nie będę więcej tu śmiecił i przynudzał - sądzę że nie miejsce tu na to. Dodam przy tym, że takie śmiecenie i przynudzanie całkiem mi się spodobało, pozwoliłem sobie zatem skorzystać z sugestii Limontaki (prywatny blog / strona / ...) Limonatko - merci!

Na koniec (skoro to dział "podróże") jeszcze jedna informacja turystyczna. Tym razem coś o biletach paryskiej komunikacji miejskiej.

Paryż jest dosyć sporym miastem i zwiedzanie na piechotę może okazać sie nieco męczące (acz całkiem przyjemne, bo Paryż to bardzo, bardzo mile miasto do spacerowania). Poza tym metro paryskie może być ciekawe samo w sobie. Szczególnie polecam stację Concorde na linii 13 (ciekawe kafelki) oraz fantazyjne wejścia na stacje: Abbesses (linia 12) i Porte Dauphine (linia 2).

Co do samych biletów, to najlepsza informacja jest na stronie RATP (czyli do paryskiego 'MZK' / 'WPK' / 'MPK' ...). Na tej stronie są wszelkie informacje o biletach na komunikacje miejska. Niestety w części angielskiej zamieszczono informacje tylko o turystycznym bilecie "ParisVisite" (26 euro za 5 dni). Pewnym plusem "Paris Visite" są zniżki do niektórych muzeów (lista na http://www.parisvisite.com/ ).

Oprócz "Paris Visite" można kupić zwykłą tygodniówkę (16 euro na dwie strefy). Do takiej zwykłej tygodniówki trzeba mieć legitymację ("catre orange") i zdjęcie. Informacje o "carte orange" są tylko w części francuskiej strony RATP. Legitymacje i etui można dostać za darmo na wszystkich stacjach metra. Bilety można kupić w automatach. Uwaga! Tygodniówka działa tylko od poniedziałku do niedzieli. Nie da się niestety kupić biletu (np.) od soboty do piątku.
Lagaffe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-07, 21:29   #34
jowisia
Wtajemniczenie

Send a message via Skype™ to jowisia

Cytat:
Napisane przez Lagaffe Pokaż wiadomość
Szczególnie polecam stację Concorde na linii 13 (ciekawe kafelki) oraz fantazyjne wejścia na stacje: Abbesses (linia 12) i Porte Dauphine (linia 2).
Abesses juz zrobili?! Rozkopali to strasznie ostatnio i ilekroc tam jestem podziwiam tylko koparki

Lagaffe ma racje, metro paryskie jest ciekawe w sobie, poniewaz KAZDA jedna stacja ma inny image, inny styl, iny pomysl. Moja ulubiona to Arts et Metiers (czuje sie jak w statku kosmicznym), Concorde (czekajac na metro ukladam kafelki w zdania, znane tak dobrze, z Declaration des Droits de l'Homme) oraz Louvre Rivoli.

Fotka nie oddaje klimatu, ale tak na smaka - stacja Arts et Metiers :

PS; Lagaffe : ciekawy article, jesli masz ochote http://www.admirabledesign.com/Ratp-et-design
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg admirable_design_ratp_artsM.jpg (25,1 KB, 69 załadowań)

jowisia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-13, 20:41   #35
adwoa1
Raczkowanie

ale wam zazdroszcze... to fakt wystarczy raz byc w Paryzu aby to miasto pokochac i marzyc aby powrocic tam raz jeszce i raz jeszcze...i tak bez konca
adwoa1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-15, 15:19   #36
mi.a
Zakorzenienie

proszę o pomoc
w której strefie paryskiego metra znajduje się La Defense i Asnieres-sur-Seine?
może wiecie gdzie mogę poczytać lub obejżeć na mapie ten podział na strefy?

Pozdrawiam i śledzę wątek czekając na kolejne posty

HAPPINESS ONLY REAL WHEN SHARED

"Wierzę w styl, a nie modę" RL
mi.a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-15, 18:48   #37
Lagaffe
Raczkowanie

Cała sieć metra w Paryżu jest objęta pierwszą strefą. Nawet jeśli z mapki wynika że jakaś stacja jest poza strefą "jeden", to i tak do metra wchodzi się na bilety pierwszej strefy. Bilet kasuje się w automatycznej bramce wchodząc do metra; wychodząc z metra nie kasuje się biletu. Co więcej, przesiadki z linii do linii są w ramach jednego biletu. Uwaga! Tu chodzi o metro (oznaczone literką M w kółeczku) nie o RER (ani tym bardziej kolejki podmiejskie)!

Jeśli idzie o RER (pół metro / pół kolejka podmiejska, oznaczone literkami RER w kółeczku) albo o klasyczną kolejkę podmiejską to tutaj obowiązuje już podział na strefy. Bilety kasuje się w automatycznych bramkach i na wejściu i (bardzo często) na wyjściu. Jeśli kupiłaś bilet na za małą liczbę stref to bramka wyjściowa cię nie wypuści.

Jeśli idzie zaś o pytanie:
Cytat:
Napisane przez mi.a Pokaż wiadomość
w której strefie paryskiego metra znajduje się La Defense i Asnieres-sur-Seine?
to odpowiedź brzmi: "To zależy".

Formalnie zarówno La Défense i Asnières-sur-Seine są w trzeciej strefie. Jeśli więc jedziesz RERem linii A z centrum Paryża na La Défense albo z paryskiego dworca Saint-Lazare do Asnières kolejką podmiejską to musisz skasować bilet na strefy 1-3.

Jeśli jednak pojedziesz metrem (na La Défense jeździ linia 1, do Asnières linia 13) to wystarczy Ci klasyczny paryski bilet na jedną strefę.

Odnośnie:
Cytat:
może wiecie gdzie mogę poczytać lub obejżeć na mapie ten podział na strefy?
Mapki są na stronie http://www.ratp.info/ . Z prawej strony jest ikonka "Plans de lignes". Są tam mapki metra, RERu, połączeń autobusowych i połączeń nocnych. Strefy oznaczone są na mapce RERu, np. tutaj: http://www.ratp.info/orienter/cv/carterer.php

Dodam jeszcze że (jak już wspomniałem) ostatnio stworzyłem bloga. Smarowanie tekstów całkiem mi się spodobało, a że nie chcę tu zanadto się panoszyć, to wyżywam się na blogu. Krótko mówiąc kończę swą działalność opisową na tym forum. Wierzę, że masa innych osób będzie nadal dzielić się w tym wątku swymi wrażeniami znad Sekwany.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-03-15, 20:45   #38
mi.a
Zakorzenienie

dziękuję bardzo za wyczerpującą odpowiedź
oczywiście z mapkami metra ze strony www.ratp.info jestem zaznajomiona jednak myślałam, że zwykłe metro jest również podzielone jakoś na strefy, ale cieszy mnie bardzo, że się myliłam
Teraz już wszystko wiem jeszcze raz dziękuję
Lagaffe a może podasz adres swojego bloga? chętnie poczytam, bo tu niestety rzadko ktoś pisze

Stary 2007-03-15, 21:40   #39
Lagaffe
Raczkowanie

Cytat:
Lagaffe a może podasz adres swojego bloga? chętnie poczytam, bo tu niestety rzadko ktoś pisze
W sumie, czemu nie? Proszę bardzo: http://lagaffe-tm.blogspot.com/

Miłej lektury!
Stary 2007-03-16, 12:36   #40
espresso9
Raczkowanie

Wink Dot.: Paris - je t'aime ...

Witam-super wątek,piękne fotki !
Osobiście miałam okazję być w Paryżu 1 dzień(tylko).Wycieczkę wspominam bardzo mile,mimo bolących nóg i awarii samochodu w drodze powrotnej Nie ukrywam,że chciałabym tam jeszcze wrócić...
espresso9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-16, 23:28   #41
ania17wawa
Przyczajenie

Witajcie Panie, powiedzcie mi: jak się można dostać z Warszawy do Paryża, aby go trochę pozwiedzać? Jak będzie najlepiej, samolotem czy autokarem? Rozumiem, że jak chciałabym pojechać z samolotem to już teraz musiałbym rezerwować bilety (bo taniej ). I powiedzcie mi: jak się dostać z lotniska Beauvais w Paryżu do centrum? Bo nie mam zielonego pojęcia I ile tak mniej więcej potrzeba dni aby trochę zobaczyć stolicę Francji?? I czy dogadam się po angielsku (podstawy znam). Przepraszam za tak dużo pytań, ale jestem całkowicie ciemna w tym temacie, a bardzo chciałbym tam pojechać Bardzo dziękuję za odpowiedzi
ania17wawa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-05-17, 14:17   #42
natrix
Rozeznanie

Paryż to dla mnie cudowne i magiczne miasto z klimatem Pięć lat temu tylko raz tam byłam na dłużej i wiele się wydarzyło, dlatego zawsze będę wspominać z sentymentem

KREW I MLEKO - mój 'blady blog' http://krewimleko.wordpress.com

Zapraszam
natrix jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-20, 16:10   #43
meredith91
Wtajemniczenie

jeśli taki blog założysz, będe jego zagorzałą wielbicielką, bo moim największym marzeniem jest podróż do Paryża. ajj, ile bym zrobiła, żeby byc na Twoim miejscu. ;*
full time traveller, somewhere in the sky in love with my life , books, learning new languages, law (hopefully becoming a future lawyer soon) and visiting new countries currently living in the Middle East, but my heart is in Poland
meredith91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-25, 14:19   #44
pAtiŚ
Zakorzenienie

Byłam 4 lata temu w Paryżu u rodziny - cioci, wujka i małego kuzynka. Było świetnie! mam nadzieję że jeszcze kiedyś znowu tam pojadę.
Wieża Eifla - cudo ale nie miałam okazji wejść...
Ale mam bardzo fajne wspomnienia.

pAtiŚ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-27, 15:46   #45
mi.a
Zakorzenienie

Witam ponownie
Lagaffe czytam bloga systematycznie, choć nie komentuję, ale bardzo mi się podoba

mam jeszcze kilka pytań, bo mój wyjazd zbliża się wielkimi krokami (już 9 czerwca), a mianowicie:
*jakim miejscem jest Asnieres-sur-Seine? czy jest to bezpieczne miasto? dodam może, że będę mieszkać blisko dworca...
*wydaje mi się, że z Asnieres-sur-Seine można sie dostać do Paryża pociągiem SNCF, ile mniej więcej kosztuje taki przejazd?
*może znacie jakieś godne polecenia kluby, dyskoteki, które warto zobaczyć? chodzi mi np. o kluby jazzowe, latino (np. gdzie przed imprezą jest nauka tańca), z muzyką współczesną, może gdzie jest jakiś ciekawy wystrój, albo można spotkać fajnych ludzi, coś specjalnego...nie wiem?
*o sklepach był już wątek, ale może macie jakieś nowe pomysły, gdzie warto zajżeć?
*jestem również ciekawa czy w okolicach Asnieres-sur-Seine lub troszkę dalej można znaleźć fajny kryty basen czynny latem, z niedrogim wejściem?

to chyba narazie tyle, będę wdzięczna za wszelkie odpowiedzi
Pozdrawiam

Stary 2007-05-28, 11:26   #46
mi.a
Zakorzenienie

Stary 2007-05-29, 14:42   #47
Lagaffe
Raczkowanie

Cytat:
...
Lagaffe czytam bloga systematycznie, choć nie komentuję, ale bardzo mi się podoba
...
Merci.

Co do pytań - wysłałem Ci prywatną wiadomość z informacjami
Stary 2007-05-31, 15:25   #48
PaLLitQa
żona

Ja rowniez kocham Paryz, wspaniałe miasto
Wkleje tez pare zdjec z mojego pobytu
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg france (95).jpg (52,6 KB, 13 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg france (98).jpg (65,6 KB, 13 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg france (107).jpg (55,7 KB, 29 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg france (128).jpg (43,0 KB, 18 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC01211.jpg (76,6 KB, 21 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg PIC00080.jpg (90,6 KB, 23 załadowań)
PaLLitQa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-31, 15:27   #49
PaLLitQa
żona

cd.

ps. tylko nie zwracajcie uwagi na date przy zdjeciu:P cos sie popieprzylo:P a zdjecia z czerwca tamtego roku
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC01232.jpg (87,8 KB, 14 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg france (141).jpg (82,1 KB, 25 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg france (143).jpg (65,2 KB, 28 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg france (154).jpg (57,0 KB, 17 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg PIC00097.jpg (76,0 KB, 20 załadowań)

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-05-31, 15:46   #50
mi.a
Zakorzenienie

bardzo ładne zdjęcia PaLLitQo

Lagaffe dziękuję za wiadomość, odpisałam jakiś czas temu, mam nadzieję, że doszło bo mam czasami problemy z PW

Stary 2007-06-02, 09:23   #51
Limonatka
Zakorzenienie

PaLLitQa, bardzo fajne zdjęcia! Eh, ale mi się (znowu!) chce do Paryża! Ja bym tam mogła co roku jeździć. Już kombinuję, jak tu się wyrwać na dzień, dwa z praktyk na których będę w Hiszpanii - w końcu nie będzie tak daleko

Limonatka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-02, 19:35   #52
emememsik
po prostu Em :)

Dlaczego ja dopiero teraz znalazłam ten wątek?!
Paryż! Miasto, do którego przyjechałam po raz pierwszy 8 miesięcy temu i poczułam się jak w domu. Miasto, w którym zakochałam się od pierwszego wejrzenia. Spędziłam tam tylko dwa dni, i to wystarczyło, żeby mnie zauroczyć.
Strasznie chciałabym tam wrócić. Jak najszybciej. I na jak najdłużej.
Najlepiej.. na zawsze! (Czy to w ogóle możliwe..?)
Stary 2007-07-08, 20:18   #53
Blackcurrant
Raczkowanie

Paryżanki mam taki dylemacik, gdyz wybieramy sie z mezem na 3-4 dniowy wypad Do Paryża lub Wenecji. Nie wiem jednak co wybrac jedno jak i drugie bardzo chcialabym zobaczyc Zadalam kilka pytac na wątku o Wenecji i zadam te same i tutaj:
- czy moglybyscie polecic jakis hotelik ( nie musi byc jakis luksusów byleby bylo czysto, gdzie spac i lazienka)?
- czy tak krotki okres czasu wystarczy na zwiedzanie Paryza?
- czy lepiej wykupic hotel z wyzywieniem czy jadac na miescie?
Pozdrawiam
Blackcurrant jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-16, 19:51   #54
Mona Lisa
Zadomowienie

Zapomnij o Wenecji i wybierz Paryż

* Polecam sieć hoteli Accor (np. Ibis, Novotel oraz świetny Suite Hotel) oraz Campanile. Korzystałam z tych hoteli i jestem bardzo zadowolona; przede wszystkim wiesz, czego możesz sie spodziewać (np. czajnika)

* 3, 4 dni to zawsze za mało, szczególnie na Paryż, którego nigdy dość, ale na pewno poczujesz atmosferę tego miasta

* Moim zdaniem lepiej jadać na mieście. Śniadania wspaniale smakują we własnym pokoju, ale świeżutką, pachnącą i przepyszną bagietkę, ser, szynkę oraz croissanty najlepiej kupować rano, na mieście, we własnym zakresie Nic nie smakuje tak wspaniale!

Stary 2007-07-16, 23:45   #55
Blackcurrant
Raczkowanie

Mona Lisa niestety troszke juz za poźno na Paryż. Przez pare dni nikt mi nie odpowiedzial w tym wątku wiec zdecydowalismy sie na Wenecję Ale nic straconego, bo mam nadzieje ze jeszcze w tym roku, a jeżeli nie to wiosna przyszlego uda nam sie zobaczyc Paryż
Dziekuje ci za wszyskie informacje na pewno je wykorzystam
Blackcurrant jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-17, 00:56   #56
Mona Lisa
Zadomowienie

Jaka szkoda, mam nadzieję, że Wenecja również Cię zachwyci, chociaż jestem pewna, że Paryż zwiedzany po Wenecji tylko zyska Bawcie sie wspaniale
Ja byłam w ciągu ostatniego roku trzy razy w Paryżu i już za nim tęsknię...

EDIT: cztery razy, a co! Byliśmy w sierpniu i już jesteśmy umówieni na lipiec 2008

Edytowane przez Mona Lisa
Czas edycji: 2007-09-12 o 21:06
Mona Lisa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-17, 08:32   #57
PaLLitQa
żona

W sierpniu jade do Francji.. ale niestety nie do Paryża, a na Lazurowe Wybrzeże.
Stary 2008-04-28, 18:10   #58
aaricia8
Zakorzenienie

Podnoszę wątek i mam małe pytania będę w Paryżu na 2 lub 3 dni. Będę jechała TGV z Brukseli - gdzie zatrzymuje się ten pociąg? przy jakiej ulicy? Daleko od centrum? Jak daleko od centrum jest Wersal? Czy dojadę tam metrem? Jak długo się go zwiedza przy dość szybkim tempie? Jak długo będę jechała do Disneylandu? Czy pod koniec października wszystkie te miejsca są normalnie czynne?
aaricia8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-29, 09:47   #59
Lagaffe
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez aaricia8 Pokaż wiadomość
Podnoszę wątek i mam małe pytania będę w Paryżu na 2 lub 3 dni. Będę jechała TGV z Brukseli - gdzie zatrzymuje się ten pociąg? przy jakiej ulicy? Daleko od centrum?
Dojedziesz do Gare du Nord, czyli dworzec północny. Dworzec jest w centrum (nie w samym "epicentrum" ale wciąż w centrum) -- oto link do mapki.
Cytat:
Jak daleko od centrum jest Wersal? Czy dojadę tam metrem? Jak długo się go zwiedza przy dość szybkim tempie?
Jest daleko, poza miastem, w czwartej strefie biletowej (miasto Paryż to strefa pierwsza). Do Wersalu nie da się dojechać metrem, trzeba jechać kolejką podmiejską - RER, linia C (żółta) do stacji Versailles Rive Gauche. Na zwiedzanie pałacu (szybko) liczyłbym z dwie godziny. Dodatkowo można pospacerować z godzinkę po miłym parku pałacowym.
Cytat:
Jak długo będę jechała do Disneylandu?
Disneyland jest w piątej strefie biletowej, przy stacji Marne-la-Vallee - Chessy (RER A, linia czerwona). Dojazd RERem zajmuje jakieś 40 minut.
Cytat:
Czy pod koniec października wszystkie te miejsca są normalnie czynne?
Tak.

Miłej podróży!
Stary 2008-04-29, 20:21   #60
aaricia8
Zakorzenienie

Lagaffe, bardzo dziękuję za pomoc.
Zważywszy na to, że to dopiero początek planowania, to pozwolę sobie co jakiś czas jeszcze pytać, ok?
aaricia8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości