![]() |
#31 |
Zadomowienie
|
Dot.: Paris - je t'aime ...
Superowe zdjęcie z wierzą
![]()
![]() |
#32 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#33 |
Raczkowanie
|
Przemyślałem sprawę. W sumie wizaz.pl jest portalem o urodzie. Zbaczając lekko z tematu głównego forum wizaz.pl trafimy do działu hobby. Zbaczając lekko z hobby trafimy do "podróży". Zbaczając dalej trafimy na wątek ogólny o Paryżu. Zbaczając nieco dalej mamy kilka moich tekstów z Paryżem w tle... Sporo tego zbaczania, koniec końców wyszedłem więc na niezłego zboczeńca!
![]() Słowem, nie będę więcej tu śmiecił i przynudzał - sądzę że nie miejsce tu na to. Dodam przy tym, że takie śmiecenie i przynudzanie całkiem mi się spodobało, pozwoliłem sobie zatem skorzystać z sugestii Limontaki (prywatny blog / strona / ...) Limonatko - merci! Na koniec (skoro to dział "podróże") jeszcze jedna informacja turystyczna. Tym razem coś o biletach paryskiej komunikacji miejskiej. Paryż jest dosyć sporym miastem i zwiedzanie na piechotę może okazać sie nieco męczące (acz całkiem przyjemne, bo Paryż to bardzo, bardzo mile miasto do spacerowania). Poza tym metro paryskie może być ciekawe samo w sobie. Szczególnie polecam stację Concorde na linii 13 (ciekawe kafelki) oraz fantazyjne wejścia na stacje: Abbesses (linia 12) i Porte Dauphine (linia 2). Co do samych biletów, to najlepsza informacja jest na stronie RATP (czyli do paryskiego 'MZK' / 'WPK' / 'MPK' ...). Na tej stronie są wszelkie informacje o biletach na komunikacje miejska. Niestety w części angielskiej zamieszczono informacje tylko o turystycznym bilecie "ParisVisite" (26 euro za 5 dni). Pewnym plusem "Paris Visite" są zniżki do niektórych muzeów (lista na http://www.parisvisite.com/ ). Oprócz "Paris Visite" można kupić zwykłą tygodniówkę (16 euro na dwie strefy). Do takiej zwykłej tygodniówki trzeba mieć legitymację ("catre orange") i zdjęcie. Informacje o "carte orange" są tylko w części francuskiej strony RATP. Legitymacje i etui można dostać za darmo na wszystkich stacjach metra. Bilety można kupić w automatach. Uwaga! Tygodniówka działa tylko od poniedziałku do niedzieli. Nie da się niestety kupić biletu (np.) od soboty do piątku. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Lagaffe ma racje, metro paryskie jest ciekawe w sobie, poniewaz KAZDA jedna stacja ma inny image, inny styl, iny pomysl. Moja ulubiona to Arts et Metiers (czuje sie jak w statku kosmicznym ![]() ![]() Fotka nie oddaje klimatu, ale tak na smaka - stacja Arts et Metiers : PS; Lagaffe : ciekawy article, jesli masz ochote http://www.admirabledesign.com/Ratp-et-design ![]()
![]() |
![]() |
#35 |
Raczkowanie
|
ale wam zazdroszcze...
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Zakorzenienie
|
proszę o pomoc
![]() w której strefie paryskiego metra znajduje się La Defense i Asnieres-sur-Seine? może wiecie gdzie mogę poczytać lub obejżeć na mapie ten podział na strefy? Pozdrawiam i śledzę wątek czekając na kolejne posty ![]()
![]() |
#37 | ||
Raczkowanie
|
Cała sieć metra w Paryżu jest objęta pierwszą strefą. Nawet jeśli z mapki wynika że jakaś stacja jest poza strefą "jeden", to i tak do metra wchodzi się na bilety pierwszej strefy. Bilet kasuje się w automatycznej bramce wchodząc do metra; wychodząc z metra nie kasuje się biletu. Co więcej, przesiadki z linii do linii są w ramach jednego biletu. Uwaga! Tu chodzi o metro (oznaczone literką M w kółeczku) nie o RER (ani tym bardziej kolejki podmiejskie)!
Jeśli idzie o RER (pół metro / pół kolejka podmiejska, oznaczone literkami RER w kółeczku) albo o klasyczną kolejkę podmiejską to tutaj obowiązuje już podział na strefy. Bilety kasuje się w automatycznych bramkach i na wejściu i (bardzo często) na wyjściu. Jeśli kupiłaś bilet na za małą liczbę stref to bramka wyjściowa cię nie wypuści. Jeśli idzie zaś o pytanie: Cytat:
Formalnie zarówno La Défense i Asnières-sur-Seine są w trzeciej strefie. Jeśli więc jedziesz RERem linii A z centrum Paryża na La Défense albo z paryskiego dworca Saint-Lazare do Asnières kolejką podmiejską to musisz skasować bilet na strefy 1-3. Jeśli jednak pojedziesz metrem (na La Défense jeździ linia 1, do Asnières linia 13) to wystarczy Ci klasyczny paryski bilet na jedną strefę. Odnośnie: Cytat:
Dodam jeszcze że (jak już wspomniałem) ostatnio stworzyłem bloga. Smarowanie tekstów całkiem mi się spodobało, a że nie chcę tu zanadto się panoszyć, to wyżywam się na blogu. Krótko mówiąc kończę swą działalność opisową na tym forum. Wierzę, że masa innych osób będzie nadal dzielić się w tym wątku swymi wrażeniami znad Sekwany. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Zakorzenienie
|
dziękuję bardzo za wyczerpującą odpowiedź
![]() oczywiście z mapkami metra ze strony www.ratp.info jestem zaznajomiona ![]() ![]() Teraz już wszystko wiem ![]() Lagaffe a może podasz adres swojego bloga? ![]() ![]()
![]() |
#39 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Miłej lektury! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Raczkowanie
|
![]()
Witam-super wątek,piękne fotki !
![]() Osobiście miałam okazję być w Paryżu 1 dzień(tylko).Wycieczkę wspominam bardzo mile,mimo bolących nóg i awarii samochodu w drodze powrotnej ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Przyczajenie
|
Witajcie Panie, powiedzcie mi: jak się można dostać z Warszawy do Paryża, aby go trochę pozwiedzać? Jak będzie najlepiej, samolotem czy autokarem? Rozumiem, że jak chciałabym pojechać z samolotem to już teraz musiałbym rezerwować bilety (bo taniej
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Rozeznanie
|
Paryż to dla mnie cudowne i magiczne miasto z klimatem
![]() ![]()
![]() |
#43 |
Wtajemniczenie
|
jeśli taki blog założysz, będe jego zagorzałą wielbicielką, bo moim największym marzeniem jest podróż do Paryża.
![]()
![]() |
#44 |
Zakorzenienie
|
Byłam 4 lata temu w Paryżu u rodziny - cioci, wujka i małego kuzynka. Było świetnie!
![]() Wieża Eifla - cudo ![]() ![]() Ale mam bardzo fajne wspomnienia.
![]() |
#45 |
Zakorzenienie
|
Witam ponownie
![]() Lagaffe czytam bloga systematycznie, choć nie komentuję, ale bardzo mi się podoba ![]() mam jeszcze kilka pytań, bo mój wyjazd zbliża się wielkimi krokami (już 9 czerwca ![]() *jakim miejscem jest Asnieres-sur-Seine? czy jest to bezpieczne miasto? dodam może, że będę mieszkać blisko dworca... *wydaje mi się, że z Asnieres-sur-Seine można sie dostać do Paryża pociągiem SNCF, ile mniej więcej kosztuje taki przejazd? *może znacie jakieś godne polecenia kluby, dyskoteki, które warto zobaczyć? chodzi mi np. o kluby jazzowe, latino (np. gdzie przed imprezą jest nauka tańca), z muzyką współczesną, może gdzie jest jakiś ciekawy wystrój, albo można spotkać fajnych ludzi ![]() ![]() *o sklepach był już wątek, ale może macie jakieś nowe pomysły, gdzie warto zajżeć? *jestem również ciekawa czy w okolicach Asnieres-sur-Seine lub troszkę dalej można znaleźć fajny kryty basen czynny latem, z niedrogim wejściem? to chyba narazie tyle, będę wdzięczna za wszelkie odpowiedzi ![]() Pozdrawiam
![]() |
#46 |
Zakorzenienie
|
![]()
![]() |
#47 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
żona
|
Ja rowniez kocham Paryz, wspaniałe miasto
![]() Wkleje tez pare zdjec z mojego pobytu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
żona
|
cd.
ps. tylko nie zwracajcie uwagi na date przy zdjeciu:P cos sie popieprzylo:P a zdjecia z czerwca tamtego roku ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Zakorzenienie
|
bardzo ładne zdjęcia PaLLitQo
![]() Lagaffe dziękuję za wiadomość, odpisałam jakiś czas temu, mam nadzieję, że doszło ![]()
![]() |
#51 |
Zakorzenienie
|
PaLLitQa, bardzo fajne zdjęcia! Eh, ale mi się (znowu!) chce do Paryża! Ja bym tam mogła co roku jeździć. Już kombinuję, jak tu się wyrwać na dzień, dwa z praktyk na których będę w Hiszpanii - w końcu nie będzie tak daleko
![]()
![]() |
#52 |
po prostu Em :)
|
Dlaczego ja dopiero teraz znalazłam ten wątek?!
Paryż! Miasto, do którego przyjechałam po raz pierwszy 8 miesięcy temu i poczułam się jak w domu. Miasto, w którym zakochałam się od pierwszego wejrzenia. Spędziłam tam tylko dwa dni, i to wystarczyło, żeby mnie zauroczyć. Strasznie chciałabym tam wrócić. Jak najszybciej. I na jak najdłużej. Najlepiej.. na zawsze! (Czy to w ogóle możliwe..?)
![]() |
![]() |
#53 |
Raczkowanie
|
Paryżanki mam taki dylemacik, gdyz wybieramy sie z mezem na 3-4 dniowy wypad Do Paryża lub Wenecji. Nie wiem jednak co wybrac jedno jak i drugie bardzo chcialabym zobaczyc
![]() - czy moglybyscie polecic jakis hotelik ( nie musi byc jakis luksusów byleby bylo czysto, gdzie spac i lazienka)? - czy tak krotki okres czasu wystarczy na zwiedzanie Paryza? - czy lepiej wykupic hotel z wyzywieniem czy jadac na miescie? Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Zadomowienie
|
Zapomnij o Wenecji i wybierz Paryż
![]() * Polecam sieć hoteli Accor (np. Ibis, Novotel oraz świetny Suite Hotel) oraz Campanile. Korzystałam z tych hoteli i jestem bardzo zadowolona; przede wszystkim wiesz, czego możesz sie spodziewać (np. czajnika) * 3, 4 dni to zawsze za mało, szczególnie na Paryż, którego nigdy dość, ale na pewno poczujesz atmosferę tego miasta * Moim zdaniem lepiej jadać na mieście. Śniadania wspaniale smakują we własnym pokoju, ale świeżutką, pachnącą i przepyszną bagietkę, ser, szynkę oraz croissanty najlepiej kupować rano, na mieście, we własnym zakresie ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#55 |
Raczkowanie
|
Mona Lisa niestety troszke juz za poźno na Paryż. Przez pare dni nikt mi nie odpowiedzial w tym wątku wiec zdecydowalismy sie na Wenecję
![]() ![]() Dziekuje ci za wszyskie informacje na pewno je wykorzystam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Zadomowienie
|
Jaka szkoda, mam nadzieję, że Wenecja również Cię zachwyci, chociaż jestem pewna, że Paryż zwiedzany po Wenecji tylko zyska
![]() ![]() Ja byłam w ciągu ostatniego roku trzy razy w Paryżu i już za nim tęsknię... EDIT: cztery razy, a co! Byliśmy w sierpniu i już jesteśmy umówieni na lipiec 2008 ![]()
Mona Lisa Edytowane przez Mona Lisa Czas edycji: 2007-09-12 o 21:06 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
żona
|
W sierpniu jade do Francji.. ale niestety nie do Paryża, a na Lazurowe Wybrzeże.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Zakorzenienie
|
Podnoszę wątek i mam małe pytania
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Disneyland jest w piątej strefie biletowej, przy stacji Marne-la-Vallee - Chessy (RER A, linia czerwona). Dojazd RERem zajmuje jakieś 40 minut. Cytat:
Miłej podróży! |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Zakorzenienie
|
Lagaffe, bardzo dziękuję za pomoc.
Zważywszy na to, że to dopiero początek planowania, to pozwolę sobie co jakiś czas jeszcze pytać, ok? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:16.