![]() |
#31 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Znaki dla Polaków- paranoja
Ja sie tylko tak wtrace ,chcialabym dodac ,ze np. Chinczykow tez jest duzo w Anglii a jakos nie ma dla nich znakow po chinsku.Juz nieraz slyszalam ,ze Polacy przyjezdzaja i nie umieja ang.Nie wszyscy ale prawda jest ,ze duzo.Pamietam ,ze 10 lat temu przyjechala do mnie kolezanka z Polski i gdziekolwiek sie pojawilismy i ktos sie spytal skad ona jest ,ona na to "z Polski" i odrazu widac bylo ,sympatie, zainteresowanie i same takie pozytywne odczucia ,teraz juz niestety takich milych gestow jest coraz mniej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Teraz Polakow w Anglii jak mrowek ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Zakorzenienie
|
Szczerze mowiac zaluje i nie chodzi tu o kase, ale o to ze ominelo mnie ciekawe doswiadczenie. Zawsze chcialam zobaczyc jak to jest
![]() Co do ambicji - spora czesc swojego zycia przebywalam w bardzo ambitnym srodowisku (wlasciwie nadal w takim przebywam, ale nie jest ono az tak ekstremalne) i z jednej strony to dobrze, bo bardzo nakreca i ani na moment nie mozesz spoczac na laurach, a z drugiej zawsze cokolwiek nie osiagniesz to to wciaz za malo i za malo i wciaz masz wokol siebie osoby, ktore osiagnely jeszcze wiecej... co w przy duzym natezeniu jest zwyczajnie niebezpieczne dla psychiki i moze Cie zwyczajnie unieszczesliwic. Ty sie smiejesz z tego, ze chcialam zobaczyc jak to jest byc kelnerka? A ja Ci powiem, ze znam ludzi, ktorzy wybuchneli by gromkim smiechem, gdyby przeczytali jaka jestes z siebie dumna, ze znasz angielski, bo dla nich to absolutne minimum, sukcesy zaczynaja sie dla nich na znacznie wyzszym poziomie. Ale ja nie sympatyzuje ani z jednym ani z drugim podejsciem do zycia i ludzi. Nie uwazam, ze mam prawo sie z kogos wysmiewac tylko dlatego, ze ktos aspiruje do znacznie mniej ambitnych rzeczy niz ja, bo to zwyczajnie znaczylo, ze mam prawo wysmiewac sie az z 90% spoleczenstwa... nie lekcewaze czyis malych sukcesow, nawet (zwlaszcza) wtedy gdy dla mnie sukces zaczyna sie 3 poprzeczki wyzej. Bo pojecie sukces jest bardzo relatywne, a sztuka zycia polega takze na tym, aby cieszys sie takze z tych malych rzeczy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Nigdy nie pisalam, ze jestem "dumna ze znam angielski". Zadowolona - to chyba lepsze slowo. I nie rozpatrywalabym znajomosci jezyka w kategoriach sukcesu, dla mnie to po prostu koniecznosc i tyle. I nie smieje sie, ze chcialas byc kelnerka. Uwazam tylko, ze jak bys rzeczywiscie chciala, to bys zdobyla takie doswiadczenie. Niespelniona chec kelnerowania to dla mnie nic wiecej, jak poprawnosc polityczna z twojej strony. Cytat:
![]() ![]() No twoje sukcesy nie sa "lepsze", one sa tylko "wieksze"... |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wcale mnie te wieści nie ucieszyły, nie odbieram tego jako serdeczną troskę. Jeju, czy tak trudno tych kilkunastu słówek się nauczyć jak 'objazd'? :/
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! ![]() PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Zakorzenienie
|
Nie pozwole sobie na wyluzowanie, bo skrajnosc w zadna strone nie jest dobra.
Nie dopatruje sie zlosliwosci w Twoich wypowiedziach - przynajmniej nie dostrzeglam takiej zlosliwosci skierowanej w moim kierunku ![]() ![]() Zauwaz tez, ze nigdzie nie napisalam, ze ktos tu sie wywyzsza. Ja napisalam ze JA sie nie wywyzszam. prawie to samo? ale nawet w reklamie w tv powiedza Ci, ze prawie czyni czasem wielka roznice... ![]() Doskonale wiem jakie zabarwienie mialy miec niektore komentarze, ale przyzwyczajona jestem (tak moge zaryzykowac stwierdzenie ze to wieloletni nawyk) pozwalac sobie na wlasna i prywatna interpretacje wypowiedzi nawet jezeli ktos mi usilnie narzuca interpretacje i emocje jakie ta wypowiedz powinna (jego zdaniem) we mnie wzbudzac. Nawet pozwolilam sobie zignorowac slowo paranoja w samym temacie watku. Taka jestem - przepraszam. W jednym masz racje: faktycznie gdyby mi bardziej zalezalo to bym to osiagnela. Widac nie zalezalo mi wystarczajaco bardzo. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Zakorzenienie
|
ten fakt jest wlasnie powodem aby:
1. probowac zrozumiec co czuja i jak mysla osoby dla ktorych np. marzeniem zycia jest miec maly domek nad jeziorem a obok prowadzic rodzinny biznes - maly wiejski sklepik. 2. brac na siebie odpowiedzialnosc za ta mniej ambitna czesc spoleczenstwa - czyli mniej wymagac a wiecej dawac 3. starac sie aby praca jaka wykonuje przynosila korzysc innym ludziom, takze wtedy gdy oni pojecia nie maja, ze z niej korzystaja |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#38 |
Zakorzenienie
|
znalazlam nowy artykul na ten temat:
http://auto.gazeta.pl/auto/1,48316,3956766.html |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Wtajemniczenie
|
dla mnie to jest smieszne.
![]() |
#40 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Rodacy wyjeżdżający do United Kingdom niech się uczą angielskiego ![]() A już nie wyobrażam sobie kierowcy( jak mniemam zawodowego,skoro autobusem jeździ) ,który nie zna języka i nie rozumie,co pisze na tabliczkach ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:17.