![]() |
#31 |
Zadomowienie
|
Dot.: naturalne turkusy
dobrze,z ępowiedziałyście, ja to sie na tym nie znam i pewnie dałabym sie nabrac
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Wtajemniczenie
|
no wlasnie jak to poznac???
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Raczkowanie
|
Tak jak już pisałam na początku: prawdziwy turkus jest lekki, nie jest taki zimny w dotyku jak inne minerały, ma woskowy połysk. Jak przyjrzycie się pojedyńczym kamykom w naszyjniku to dojdziecie do wniosku, że tak naprawdę każdy jest inny, niepowtarzalny chociaż wszystkie są do siebie bardzo podobne. Najczęściej można spotkać u nas tzw. turkus chiński o lekko zielonej barwie i licznych czarnych "żyłkach" raz, czy dwa widziałam też turkusy o naprawdę turkusowym kolorze prawie pozbawione wtrąceń pochodziły ze stanu Newada w USA. Te właśnie są najbardziej cenione na świecie, no i oczywiście najdroższe!
Te "turkusowe bryłki" za ok. 100 zł to podróby-barwiony howlit lub magnezyt. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Zakorzenienie
|
Fajny wątek. Nie wiedziałam.
Ale z tymi giełdami też róznie. Minerały na nich sprzedają za sporo drożej. Każdy chce zarobić, normalne. I sama podsłuchałam ostatnio, jak panowie handlarze, wymieniali się cennymi uwagami na temat tego, jak 'najkorzystniej' kupować na allegro ![]()
![]() |
![]() |
#36 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Zakorzenienie
|
D.D.L opowiedz mi proszę z jakich książek korzystałaś? Poszukuję właśnie książek o tej tematyce( kamienie półszlachetne) , szukałam w empiku i nie mogłam znaleść. A chciałabym się czegoś więcej dowiedzieć na ten temat.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Wtajemniczenie
|
Najwiecej informacji o wszystkich wazniejszych grupach mineralnych mozna znalezc tu.
Bolewski A., Manecki A. Mineralogia szczegółowa. Polska Agencja Ekologiczna, 1993 Plus polecam albumy do ogladania zdjec ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Zakorzenienie
|
Dzięki Tanzanit!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
BAN stały
|
no, dobrze że wywołałyście ten temat, ja ostatnio właśnie na artfanie zamówiłam "turkus". I jak go dostałam to od razu wydał mi się podejrzany - lekki (za lekki jak na kamień) i do tego tam gdzie była nawiercona dziurka wydał mi się "plastikowy". Po Waszej wymianie na tema turkusów, a raczej ich podrób napisałam do artfan, że czuję się wprowadzona w błąd, bo w opisie nie ma u nich słowa nawet, że to syntentyk. Jak się okazało sami nie są do końca pewni czy to syntentyk. Napisali mi, że wszyscy takie turkusy sprzedają (w centrach handlowych, u jubilerów) i nikt nie pisze że to podróba.
A ja im napisałam, że turkus to określenie dla czegoś co jest turkusem, więc syntentyk robiący za turkus nie jest turkusem, i że to jest oszukiwanie Klientów. Zaproponowali mi żebym złożyła reklamację .... No a jak ja mam się czuć, robię dla kogoś biżuterię, mówię, że kolczyki są z turkusa, Klient mi wierzy, a i ja i on żyjemy w "błogiej nieświadomośc". Ale to ma krótkie nogi, bo Klient może się dowiedzięć od kogoś przez przypadek (tak jak ja od Was), że to nie jest prawdziwy turkus.... Rety, ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Wtajemniczenie
|
no ale turkus ponoc jest lzejszy od innych kamykow.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Raczkowanie
|
Witam!
Trochę mnie tu nie było, więc już uzupełniam ten wątek Zurawinka: Książki z jakich korzystam (te najważniejsze): "Minerały i skały"-wyd.multico "Przewodnik skały i minerały"-wyd.multico "Przewodnik kamienie szlachetne"-wyd. multico "Zbieramy minerały i skały"-wyd.geologiczne Teresa 76: absolutnie sie z Tobą zgadzam we wszystkim co napisałaś. Nie mają prawa nazywać czegoś turkusem, jeśli to turkusem nie jest!!!!!!!!!!! Niestety nie mogę Ci pomóc osobiście i pokazać na przykładzie jak wygląda prawdziwy turkus.Jest jeszcze taka możliwość, że sprzedano Ci tzw. turkus rekonstruowany tzn. powstały z odpadów z obróbki turkusów, które to pod ciśnieniem i w odpowiedniej temp. prasuje się i powstają w ten sposób "nowe turkusy". Guga 1 -być może Ty również masz w kolczykach właśnie turkus rekonstruowany, niektórzy nazywają go mielonym turkusem. Z dwojga złego zawsze lepiej już mieć taki półsyntetyk niż podróbę! Naila-turkus jest średnio trzy razy droższy(mam na myśli ten chiński, zielonkawy)ale czasem można też trafić na okazję i na przykład kupić turkus na sztuki znacznie taniej. Aeterna: nie zgadzam się, że na giełdach sprzedają dużo drożej. Trzeba po prostu wiedzieć gdzie kupować, Ja już mam swoich sprawdzonych sprzedawców i do nich idę zawsze najpierw. Jeśli ktoś chce kupić podróbe turkusu to niech kupuje na allegro lub w sklepach internetowych!!!!!!!!!! Tam nie mają pojęcia o minerałach. Niestety w tym przypadku należy towar najpierw dokładnie obejrzeć, bo inaczej można kupić "kota w worku". No i na koniec moich dzisiejszych turkusowych wywodów, rada: jeśli macie możliwość poradzić się kogoś znającego się na minerałach to to zróbcie. Mam na myśli gemmologów, znawców minerałów, miłośników kamieni szlachetnych. Myślę, że nikt taki nie odmówiłby pomocy w identyfikacji np.turkusu. Dziewczyny z Wrocławia! Wy właśnie macie taką możliwość! Polecam bardzo znanego naukowca, polski autorytet w dziedzinie geologii prof.Jerzego Żabę. Niestety nie znam go osobiście, ale mój znajomy go zna. Myślę, że nie odmówiłby pomocy. Bardzo się cieszę, że jest zainteresowanie moim turkusowym wątkiem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Zakorzenienie
|
Ach,dobrze że odszukałam ten wątek. Dzięki D.D.L , napewno poszukam, szkoda, że bez autorów, ale od czego jest internet. Pewnie to wydania zbiorowe.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Raczkowanie
|
co to za kamienie????
kupiłam te kamienie juz danwno i teraz nie wiem co to jest ,wiem tylko ze są półszlachetne.Porsze o pomoc
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#46 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: co to za kamienie????
pierwszy raz widze wiec nie pomoge, ale bardzo ladne kamyczki i kolczyki
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Przyczajenie
|
wygladaja jak akwamaryny ale nie jestem do konca przekonana o tym
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Rozeznanie
|
a nie jest to coś przypadkiem pomalowane na opalizujący? o_O
![]() |
#49 |
Zakorzenienie
|
A może to fluoryt?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Raczkowanie
|
wydaje mi się że to po prostu opalizujące szkło - nie ma raczej takich kamieni, a przynajmniej takich, które by opalizowały...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Konto usunięte
|
Pogadajmy o kamieniach
Czesto pytamy o różne kamienie, nie wiemy, co jest co itd. Więc może wątek się przyda
![]() Ja bardzo chce dowiedzieć się, czym właściwie jest black stone? Kupiłam go w beadshopie, ładny jest. Matowy, idealnie gładki, wyglada jak aksamit. Ale pierwszy raz z czymś takim się spotkałam... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Rozeznanie
|
Dot.: Pogadajmy o kamieniach
Też czaję się na ten kamień, dlatego chętnie dowiem się na jego temat czegoś ciekawego
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Zadomowienie
|
uf, zaciekawiłyście mnie tym blackstone, a jeszcze bardziej mnie zaciekawiło, gdy nic o nim nie mogłam znależć
![]() trafiłam na coś takiego: "Blackstone – Blackstone is most often created from dyed jasper, but can be created from any stone that takes on a nice polish." czyli, że robi się go z barwionego jaspisu, ale też może być produkowany z każdego innego kamienia, który łatwo daje się wypolerować - moje tłumaczenie ![]() można uznać go za prawie naturalny, ale myślałam, że to może jakaś magma, czy cuś ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Konto usunięte
|
Powiedzmy, że zrozumiałam
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Zakorzenienie
|
Ten z beadshopu jest taki matowy, tym samym bardziej niezwykły. Bo ja też widziałam polerowany black stone
![]() ![]()
![]() |
#58 |
Zadomowienie
|
Ja kupiłam kule 10 mm w beadshopie bo jakoś mnie też zaintrygował
![]()
![]() |
#59 |
Zakorzenienie
|
Dla mnie black stone prawie niczym się nie różni od onyksu. Oba ładne
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Zadomowienie
|
jeśli w opisie kamienia w sklepie piszą "turkus naturalny", to można na 100% temu wierzyć? podobno prawdziwy turkus jest bardzo drogi.
ten o którym piszę zakupiłam w loopiku (w tej chwili nie mają tego), w kształcie kropli i cena 3zł za sztukę. jak sądzicie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:15.