![]() |
#31 |
Konto usunięte
|
Re: Uroda: plagiat naszych publikacji
Oczywiście, że w papierowej,ale teraz możesz ten sam tekst znalezć na www.polki.pl w dziale uroda/pielęgnacja/filtr z filtrami. Napiszcie czy macie faktycznie zamiar coś z tym zrobić? Nie jestem prawnikiem ale jeśli macie zamiar to tak zostawić to popytam znajomych i się sama zainteresuję.Pozdrawiam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Raczkowanie
|
Moim zdaniem nie mam na to wpływu jako autorka tekstów, chyba, że decydowałabym się na wynajęcie prawnika czy to "wizażowego" czy innego i walkę z firmą Edipress co raczej od początku byłoby skazane na porażkę i straty finansowe, na które nie mogę sobie pozwolić, na jakiekolwiek honoraria także nie ma co liczyć, nie dostałam ich wyrażając zgodę na cytat z tekstu a co dopiero w takim przypadku.
Póki co interweniowałam w dwóch przypadkach, jeden niedawno, tekst został zdjęty ze strony, w drugim pod tekstem dostępnym na internecie podano źródło czyli stronę Wizażu i moje nazwisko. Decydując się publikować darmowo swoje teksty, trzeba się liczyć z takimi sytuacjami, swoją drogą wiem, że powstała już nie jedna praca licencjacka czy innego rodzaju na podstawie mojej serii słonecznej. Takie są niepisane prawa i tego się nie zmieni. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Rozeznanie
|
Basia ma rację. Jedyne, czego można oczekiwać (w najlepszym wypadku), to sprostowania w następnym numerze drobnym maczkiem. Ale i na to bym nie liczyła. Zajęcia z prawa autorskiego (z prawdziwym praktykiem) dały mi dużo do myślenia i, niestety, pozbawiły złudzeń. Decyzje sądów czasem wołają o pomstę do nieba, przewód sądowy trwa lata całe. Wiem, że dlatego tak mało spraw trafia do sądów - bo każdy tak myśli. I właściwie powinno się coś z tym zrobić. Dobrym wyjściem jest chociaż list do redaktora naczelnego, bo często taka osoba nie wie, kto u niej pracuje. Z drugiej strony - ten światek często jest dosyć cyniczny, zdarzają się przypadki "podkradania" pomysłów, czy ekspertów współpracujących. Być może wszystko dzieje się za aprobatą redaktor naczelnej.
Ale coralin - dowiedzieć się co i jak zawsze możesz ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Zakorzenienie
|
Re: Do Asieńki - przeczytaj i obejrzyj
Dorixx napisał(a):
> Pal, łapiesz od pewnego czasu sporo osób za słówka, nie znudziło Ci się to jeszcze? Skoro tak uważasz... Jezeli chodzi uwagi pod moim adresem to chce je dostac na priva - po co wątek zasmiecac - i uzasadnienie tez na priva proszę ![]() >Moze zacznij drążyć inny temat a nie interpretować na swój sposób każdy jeden post. Pozwol ze sama będę decydowac w jakim temacie się bedę udzielać >Tak jak Ty, ja również mogę wyrażać swoje opinie na każdy temat, choć ostatnio bardzo czepialska co do moich poglądów się zrobiłaś. oczywiscie ze mozesz wyrazac opinie- nie rozumiem co ma do tego to ze sie z Toba nie zgadzam? ![]() To ze jestem jak to ujelas "czepialska" ma sie nijak do tematu jakich kosmetykow powinno sie w danym wieku uzywać a jakich nie ![]() >Proponuję więcej zrozumienia dla innych uczestników forum. Rozumiam uczestnikow ale wcale sie nie musze z nimi zgadzać Widze ze mimowonie zeszlam z kwestii merytorycznych - jesli chcesz cos jeszcze napisac w tej sprawie to pisz na priva, bo wyjezdzam chwilowo i wątek mi sie zagubi pozdrawiam
![]() |
#35 |
Zadomowienie
|
W każdym razie dziś wyjeżdżam na wczasy
![]()
![]() |
#36 |
Gość
|
Istnieją również inne formy nacisku na media, sami jesteśmy dość poczytnym medium i mamy w ręku narzędzia, których nie ma ani prawnik ani sama poszkodowana Basia.
Żeby przybliżyć Wam zakres - nie widzę żadnych przeciwskazań, żeby uruchomić u nas na stronach kampanię banerów pt. "Ukradli od nas..." z podawaniem tytułów pism, cytatami, nazwiskami autorek oraz redaktorek naczelnych pism ![]() To tak na początek ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Gość
|
Dziękuję Basiu za zabranie głosu
![]() Ja ocenki popoprawiam, tylko jak wrócę z wyjazdu (przylaciałam do Cafe ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Zadomowienie
|
Dot.: Re: Do Asieńki - przeczytaj i obejrzyj
Odkopałam ten wątek po latach i teraz nie mam już żadnych wątpliwości - wszystkie powinniśmy się liftingować
![]() Ale ten czas leci ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:37.