![]() |
#31 | |
Raczkowanie
|
Dot.: co zabrac do angli?
Cytat:
nie zgodze sie tez ze lekarze sa do tylu - tak jak w polsce na wszystko wala antybiotyki tak w anglii przepisuja je w ostatecznosci |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Raczkowanie
|
proszkami i srodkami czystosci sobie walizki nie obciazaj!w koncu nie jedziesz na syberie!
![]() w kazdym duzym supermarkecie mozesz znalezc bardzo tanie srodki - tak jak tesco ma serie value. ponadto jest duzo promocji. ja jak wrocilam do polski to mnie zabilo ze nie ma proszkow w pastylkach i nie ma w ogole non - bio - sa niby jakie sensitive ale nie za duzo ![]() aha co do kostki - to i nasze wtyczki mozna w ich gniazdko latwo wpakowac - trzeba tylko cos wetknac w ta dziure po srodku ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Raczkowanie
|
Dzięki za odpowiedź, taki proszek trochę waży, to zrobiło mi się miejsce na coś innego
![]() Kosmetyków za wiele na szczęscie nie używam, tylko mam kłopoty z cerą (tłusta, trądzikowa), co sądzicie o tamtejszej wodzie z kranu? Nie miała żadna z was kłopotów na początku? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Wtajemniczenie
|
Ja na początku za każdym razem po kąpieli miałam na ciele takie drobne plamki, ale samo przeszło. Myślę, że skóra się po prostu musiała przyzwyczaić. Ogólnie też mam cerę tłustą i wrażliwą na takie zmiany.
Ja jednak polecam zabrać przyprawy. Liść laurowy, ziele angielskie ( ![]() ![]() ![]() Przepraszam, że zaśmiecam wątek, ale może wiecie czy w Anglii można spotkać płukankę do włosów blond (ta fioletowa) i jak się tu nazywa. Zadałam pytanie na wątku o kosmetykach w Wielkiej Brytanii, ale nikt mi nie odpowiedział ![]()
![]() |
#35 |
Raczkowanie
|
z przyprawami to wozisz drzewo do lasu - do wyboru do koloru chocby w sainsburym i to takie ktorych w polsce nie widzialam. ale de gustibus
![]() co do wody - ja nie mialam zadnych niespodzianek, jak wracam do polski to zawsze lupiezu dostaje... zreszta woda tam ok mozna pic spokojnie z kranu |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Rozeznanie
|
maszynki?
![]()
![]() |
#37 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Co do maszynek jednorazowych - sa i ja nie widze roznicy co do polskich. Bardzo fajne jednorazowki sa w Bootsie, ich firmowe, pakowane po 10 sztuk, a tanie jak barszcz (bodajze 30 pensow za paczke), moje ulubione bo dobrze gola, moim zdaniem lepiej niz niejedne znanych firm i sporo drozsze. Aha, ja najbardziej polecam wziecie wedlin. Edytowane przez zwierzun Czas edycji: 2007-05-09 o 12:29 Powód: dopisek |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Raczkowanie
|
Dziękuję dziewczyny
![]() To jak woda jest w porządku, to nie muszę brać zapasu leków, tylko Acne Derm ![]() Ok zapamiętam - wędlinki,wezmę wędlinki. Mam jeszcze pytanko, sokoro jesteście takie miłe.. Może głupio zabrzmi, ale czy tam jest cały czas mokro na dworze? To ważne dla mnie, bo 20 kg to nie ta znowu wiele jak na bagaż, a chcę zabrać właściwe obuwie - większość moich butów letnich rozpada się po zetknięciu z kałużami ;/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Zakorzenienie
|
Mandragora21 czy Ty jedziesz do Londynu czy moze inne strony UK?i gdzie bedziesz pracowac,jesli moge spytac?bo ja bylam na farmie na UK,blisko morza.Wiec tam było wietrznie i to bardzo.Strasznie czesto padał deszcz,wiec obuwie nierozlatujące się były nieuniknione
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Raczkowanie
|
domi7ks
Jadę na południowy zachód dokładnie region South West, Południe od Bristolu, Bridgwater, b. blisko morza w sumie. Powiem tak - pracy nie mam nagranej, mam mieszkanie. Jadę z chłopakiem, jemu się udało znaleźć pracę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Raczkowanie
|
hej podlacze sie do tego watku bo wlasciwie nie wiedzialam gdzie napisac
![]() wspominalyscie o cenach ciuchow.. a czy orientujecie sie moze czy sa dostepne w anglii ubrania abercrombie&fitch?? jak tak to w jakich cenach ![]() ![]() ![]()
![]() |
#42 |
Raczkowanie
|
a mnie zaintrygowały te refundowane tabletki... napiszcie coś więcej... regulon tam jest? a sama wizyta u GP jest płatna? czy nie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Wtajemniczenie
|
Sama sluzba zdrowia jest bezplatna ,tabletki tez.Wystarczy sie zarejestrowac u lekarza i isc na wizyte poprosic o recepte na tabletki.A tak z ciekawostek to moja znajoma jest lekarka i ostatnio mi mowila ,ze planuja juz rozmowy w sprawie przybyszy z nowych kraji Uni Europejskiej zeby dla nich bylo platne bo jest za duzo i odkad te kraje weszy do unii to coraz wiecej przyjezdza tu rodzic i jeszcze trzeba zatrudniac tlumaczy bo nie umieja mowic po ang.A to fakt kiedys nie bylo tyle ludzi z europy wsch pamietam ,ze tak z 10 lat temu spotkac Polaka w moim miescie to bylo wstecz ,nie mowie jeszcze dalej.W kazdym razie ta moja kolezanka nie wie ile w tym prawdy a ile plotek i niewiadomo czy do tego dojdzie.Wiec narazie oficjalnie GP jest za darmo.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Raczkowanie
|
zarejestrować się u GP czy ginekolog musi być?
co prawda zrobiłam już "zapasy" ale skoro jest okazja to trzeba ją wykorzystać ![]() dzięki za odp traci ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Wtajemniczenie
|
Zarejestruj sie u lekarza.W Uk nie ma takich ginekologow jak sa w Polsce.Pojdziesz sobie do lekarza i powiesz ,ze potrzebne sa Ci tabletki moze on Ci zadac kikla standardowych pytan na temat Twojego zdrowia ale nie musi.Ja juz nie chdze do lekarza po recepte tylko juz mam ustalone z apteka bo i tak ciagle u tych samych biore wiec oni mi szykuja co 3 miesiace i mowia mi tylko kiedy mam przyjsc odebrac tabletki.A co regulonu to niewiem czy tu jest ,ja biore yasmine i jestem zadowolona a o regulonie nigdy szczerze mowiac nie slyszalam.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#46 |
Zakorzenienie
|
a czy do zarejestrowania sie u lekarza jest wymagana ta europejska karta zdrowia, którą się wyrabia w polskim ZUSie? (nie wiem, jak sie ona dokladnie nazywa ale jest wielkości karty płatniczej w kolorze niebieskim, zamiast dawnego formularza E-111)
![]() |
#47 |
Wtajemniczenie
|
Nie.Wlasnie ostatnio pomagala jednej dziewczynie rejestrowac sie u lekarza i chcieli tylko paszport.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Przyczajenie
|
czesc dziewczyny. od 8 czerwca jestem w Londynie. chcialam was zapytac czy są tu jakies fajne lumpexy, bo jeszcze żadnego nie spotkalam? (moja przyjaciólka mieszka w Dublinie i polowe naprawde fajnych ciuchowych zakupów robi wlasnie w szmateksach). mieszkam we wschodniej częsci miasta.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Zakorzenienie
|
I ja sie podepne jesli mozna
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Raczkowanie
|
Cziki ja mieszkam od niemal trzech lat w U.K. Z tym paszportem to jest tak: nie jest Ci potrzebny przy przekraczaniu granicy. Jednak wiekszosc instytucji (sluzba zdrowia, banki, czasem pracodawca) chca paszport a nie dowod osobisty (dla nich to nie jest odpowiednik paszportu!!). Wiec w rzeczywistosci wyglada to tak, ze latwiej jest z paszportem.Na dowod mozesz zalatwic wiele ale zazwyczaj dluzej to trwa bo procedura sprawdzania danych jest bardziej skomplikowana.
Co do jezykowej strony pobytu w Anglii. W zaleznosci od tego co chcesz robic, jak wysokie sa Twoje ambicje zawodowe, powinna zalezec ocena tego w jakim stopniu mowisz po angielsku. Sa miejsca pracy gdzie niemal nie musisz mowic po angielsku, byle bys rozumiala (malo ambitne zajecia, dobre na poczatek, z reguly sprzatanie, zmywak), sa tez miejsca gdzie wymagaja angielskiego na poziomie najmniej srednozaawansowanym. pozdrawiam cieplo i zycze powodzenia ![]()
![]() |
#51 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Kurcze to troche lipa bo mi sie akurat data ważnosci paszportu skonczyła :/ Ale podobno tam do pracy nawet cv nie jest potrzebne, mam nadzieje że da rade wszystko załatwić z dowodem. A co do pracy- tą bardziej "ambitną" to mam zamiar wykonywać tutaj na miejscu. A w Anglii to tak dorywczo-na wakacje dopóki studiuje.. Z moim angielskim nie jest tak źle, niby mam certyfikat nawet ale co z tego. Teorie i podstawy (słownictwo, gramatyka) mam opanowane ale jakoś sie boje konfrontacji ![]() ![]() Ale damy rade.. ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Zakorzenienie
|
Cziki, nie bój się konfrontacji. Skoro masz opanowaną gramatykę i słownictwo na dość dobrym poziomie, to nie masz się czego obawiać.
Do akcentu też się przyzwyczaisz ![]() Nawet jeśli to yorkshire ![]()
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! ![]() PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na pewno nie wyśmieją ![]() Z wytykaniem błędów tez się nie spotkałam ![]()
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! ![]() PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Zakorzenienie
|
a można zabrać ser żółty i mięso?
![]() pytam serio... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Konto usunięte
|
zabierałam:
schab bez kosci kielbasa chlopska kurczak, kaczka ser wędzony ser biały budyń, galaretki grzyby suszone ( tu też są) kasza gryczana (0,5 kg w tesco 1,7 funta) przyprawa kamisa do bigosu chlep krojony śledzie solone, 4 szt. grzaniec galicyjski tokaj z plusa mąka soki w kartonie, wielowarzywne dżemy domowe z początku listy do samolotu z końca do samochodu z apteki: clotrimazol - krem, globulki nystatyna masc z wit. A preparaty z ambroksolem olejki eteryczne syropy dla dzieci balsamy rozgrzewające przy przeziębieniu, angielskie mi nie służą |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Zadomowienie
|
podłączę się z moim pytaniem:
czy jeśli nie mam 18 lat (kończę zimą...) to mogę normalnie pracować w UK? czy potrzebuję jakiś dodatkowych papierów? z góry dziękuję za odpowiedzi |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Przyczajenie
|
Odświeżę stary temat.
Mam pytanie korzystacie z polskich sklepów a Anglii czy wolicie przywieźć taniej z Polski? Ja np. mimo że mam Polski sklep pod nosem i teraz w prawie każdym supermarkecie są półki z Polskim jedzeniem to i tak sporo rzeczy jak np. bułka tarta, nabiał przywiozłam a jak to wygląda u was. Czy jeździcie czasem w odwiedziny do Polski i przywozicie polską "wałówkę" dalej czy juź kupujecie tutaj? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:32.