Edit Piaf - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-06-01, 12:43   #31
Fraoch
Rozeznanie

Dot.: Edit Piaf

Cytat:
Napisane przez Nati femme fatale Pokaż wiadomość
A dziękuję, dziękuję, tylko niestety nie mam sposobności obejrzenia filmu o Edith Piaf, ale może jeszcze mi się uda.
Włanie ja też strasznie chciałabym go zobaczyć i nie mam okazji ale liczę też na jakąś sposobność niespodziewaną może gdzieś kiedyś dołączą do jakiejś gazety
Is ar ár n-anam féin...

Fraoch jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-02, 06:30   #32
Nati femme fatale
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Fraoch Pokaż wiadomość
Włanie ja też strasznie chciałabym go zobaczyć i nie mam okazji ale liczę też na jakąś sposobność niespodziewaną może gdzieś kiedyś dołączą do jakiejś gazety

Jeśli w ogóle, to pewnie nieprędko to nastąpi[chociaż teraz filmy do gazet to niemal codzienność], a szkoda.Bardzo zaciekawiło mnie jej życie [ w gruncie rzeczy smutne], po obejrzeniu krótkiej biografii na Tvn Style

tu znajdował się podpis mojego ex-męża o treści:
dokładnie, kochanie, dokładnie(znał moje hasło) więc...Tobie(skoro zgadzasz się z powyższym cyt.pana Shaw) pozostaje znaleźć sobie taką niepiękną!może Cię nie zdradzi
Nati femme fatale jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-02, 09:40   #33
Fraoch
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Nati femme fatale Pokaż wiadomość
.Bardzo zaciekawiło mnie jej życie [ w gruncie rzeczy smutne], po obejrzeniu krótkiej biografii na Tvn Style
Ja uwielbiam czytać biografie nie jakoś tak "plotkarsko" i nieoceniając tylko że wszystkie przeżycia słychać w piosenkach (tych z duszą) . I stale przekonują mnie, że w życiu piękne są tylko chwile, a każda nasza walka ( o ile ją podejmiemy) nawet tragiczna kończy się jakimś sukcesem...
I wlaśnie to jest fantastyczne że jeszcze tyle osób pamięta o Edith i uwielbia jej utwory To się nazywa magia głosu... a nie znikające gwiazdki popu wypalające się zanim porządnie zabłysną
Is ar ár n-anam féin...

Fraoch jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-13, 13:47   #34
Veris
Zadomowienie

Kocham Edith Piaf. Przy jej piosenkach bawiłam się w dzieciństwie (mój ojciec ją uwielbiał) - teraz słucham boskiej Edith wszędzie, dzięki niej mam wrażenie jakbym była w Paryżu z tamtych lat. Jej muzyka jest ponadczasowa, a niektóre piosenki są dla mnie niemalże jak boskie nuty.

Co do filmu - zakochałam się w nim kompletnie. Byłam na nim 3 razy - teraz tylko czekam aż wejdzie na DVD. Jak dla mnie Marion Cotillard zagrała genialnie, a rola była baaardzo trudna, więc tym bardziej wielkie brawa. Brakowało mi w filmie paru wątków z życia Edith, ale to i tak nie przyćmiło wielkości tego filmu. Scena tuż po śmierci Marcela jest jedną z najsmutniejszym scen jakie zdarzyło mi się oglądać w kinie, dosłownie rozdzierająca serce, wyłam, dosłownie.( a kino razem ze mną - mężczyźni, kobiety..).

Co do biografii - jedną z najlepszych jakie przeczytałam o życiu Edith Piaf jest 'Hymn życia i miłości'...płakałam jak bóbr przy opisie związku z Marcelem Cerdanem(żonatym bokserem). Zacytuję Wam fragment:

'Marcel zostaje mistrzem świata. Na ulicy poznają go wszyscy. Coraz trudniej zachować w tajemnicy ich związek, chociaż starają się ze wszystkich sił. Cerdan należy do ludzi opanowanych, ale gdy w pewnym nowojorskim dzienniku przeczytał tytuł: 'Idylla dwojga francuskich gwiazd w Ameryce', zacisnął zęby, pomyślał chwilę i polecił swojemu menażerowi zwołać konferencję prasową. Zabronił Edith uczestniczenia w konferencji.
- Wolę, żeby Cię tam nie było.
Posłuchała.
Nie zabrakło ani jednego z liczących się dziennikarzy. Cerdan przywitał ich i od razu przystąpił do rzeczy.
- Panie, panowie. Wiem, co was interesuje. Nie traćmy, więc czasu. Chcecie wiedzieć, czy kocham Edith Piaf? Tak, kocham ją. Czy jest moją kochanką? Gdybym nie miał żony i dzieci, Edith zostałaby panią Cerdan. A teraz niech ten, który nigdy nie zdradził żony, podniesie rękę.
Zapadła głucha cisza.
- to wszystko. Dziękuję. Jutro będę miał okazję przekonać się czy jesteście dżentelmenami.
Nazajutrz nie ukazało się w prasie ani jedno słowo na temat Piaf-Cerdan. Edith otrzymała przez posłańca gigantyczny kosz kwiatów z bilecikiem tej treści: 'Od dżentelmenów dla najpiękniej kochanej kobiety'.
Dnia 28 października 1949 roku o godzinie 3.55 czasu paryskiego w katastrofie samolotu Air France na Azorach zginął Marcel Cerdan. Wieczorem na scenie kabaretu Versailles Edith powie:
- Straciłam człowieka, którego kochałam jak nikogo na świecie. Dzisiaj śpiewam tylko dla niego.

To dla niego Edith pisze piosenkę 'Hymn miłości', którego tekst zostaje w pamięci całej Francji.

Jeśli którego dnia życie oderwie Cię ode mnie,
jeśli umrzesz, znajdziesz się ode mnie daleko,
nieważne, że nie będziesz mnie kochać,
umrę razem z Tobą.
Będziemy już tylko dla siebie, przez wieczność,
w niezmierzonych błękitach,
w niebie, gdzie nie ma trosk.
Bóg jednoczy tych,
którzy się kochają.

Ma przed sobą już tylko 14 lat życia.'

This moment is your LIFE!

Veris jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-13, 15:45   #35
anestet-ka
Wtajemniczenie

Wow, nie podejrzewałam, że natknę się kiedyś na wątek o E. Piaf, że ktoś poza mną tego jeszcze słucha
Przechodziłam kiedyś przez falę fascynacji tą artystką, było to w liceum i w związku z brakiem zrozumienia rówieśników jakoś zapał przygasł, choć sympatia wielka po dziś dzień pozostała Czasami jak mam nastrój jeszcze słucham
anestet-ka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-17, 13:42   #36
moniska
Zakorzenienie

GG do moniska

Do wielkich fanek Edit za bardzo nie należę, ale uwielbiam słuchac jej niektórych piosenek np. "La Vie en rose", "Hymne à l'amour", "Padam... Padam..."
Natomiast filmu z jej udziałem, żadnego nie widziałam...więc nie mogę się wypowiadać
U mnie w Kielcach stoi ładne popiersie tej pani
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 250px-Popiersie_Edith_Piaf_ssj_20060914.jpg (20,3 KB, 1 załadowań)

To,
jak ja widzę świat
i jak go opisuję,
niekoniecznie pokrywa się z tym,
jak go widzą inni

Biorę życie na wesoło i biegam po ścianie jak zające po polanie

moniska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-22, 22:04   #37
dota72
Wtajemniczenie

GG do dota72

Uwielbiam słuchać Edith Piaf.
Filmu nie oglądałam,poczekam aż wyjdzie na DVD.
Siostra śmieje się ze mnie,że słucham Edith ale płytę od Niej dostałam.
dota72 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-08-15, 16:55   #38
Afra86
Zakorzenienie

Chcialam zalozyc watek, ale na szczescie znalazlam ten

UWIELBIAM Edith! Jej piosenki są wiecznie piękne i takie..fhrancuskie )
Stary 2010-04-03, 19:16   #39
pati0090
Zakorzenienie

uwielbiam Edith <3 byla wspaniałą osobą
byłam na jej grobie w Paryżu i bardzo się tam wzruszyłam

pati0090 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości