![]() |
#31 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Edit Piaf
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#32 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Jeśli w ogóle, to pewnie nieprędko to nastąpi[chociaż teraz filmy do gazet to niemal codzienność], a szkoda.Bardzo zaciekawiło mnie jej życie [ w gruncie rzeczy smutne], po obejrzeniu krótkiej biografii na Tvn Style ![]()
"Kobiety są jak przekład: piękne nie są wierne, wierne nie są piękne." G.B.Shaw tu znajdował się podpis mojego ex-męża o treści: dokładnie, kochanie, dokładnie(znał moje hasło) więc...Tobie(skoro zgadzasz się z powyższym cyt.pana Shaw) pozostaje znaleźć sobie taką niepiękną!może Cię nie zdradzi |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() I wlaśnie to jest fantastyczne że jeszcze tyle osób pamięta o Edith i uwielbia jej utwory ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#34 |
Zadomowienie
|
Kocham Edith Piaf. Przy jej piosenkach bawiłam się w dzieciństwie (mój ojciec ją uwielbiał) - teraz słucham boskiej Edith wszędzie, dzięki niej mam wrażenie jakbym była w Paryżu z tamtych lat. Jej muzyka jest ponadczasowa, a niektóre piosenki są dla mnie niemalże jak boskie nuty.
Co do filmu - zakochałam się w nim kompletnie. Byłam na nim 3 razy ![]() Co do biografii - jedną z najlepszych jakie przeczytałam o życiu Edith Piaf jest 'Hymn życia i miłości'...płakałam jak bóbr przy opisie związku z Marcelem Cerdanem(żonatym bokserem). Zacytuję Wam fragment: 'Marcel zostaje mistrzem świata. Na ulicy poznają go wszyscy. Coraz trudniej zachować w tajemnicy ich związek, chociaż starają się ze wszystkich sił. Cerdan należy do ludzi opanowanych, ale gdy w pewnym nowojorskim dzienniku przeczytał tytuł: 'Idylla dwojga francuskich gwiazd w Ameryce', zacisnął zęby, pomyślał chwilę i polecił swojemu menażerowi zwołać konferencję prasową. Zabronił Edith uczestniczenia w konferencji. - Wolę, żeby Cię tam nie było. Posłuchała. Nie zabrakło ani jednego z liczących się dziennikarzy. Cerdan przywitał ich i od razu przystąpił do rzeczy. - Panie, panowie. Wiem, co was interesuje. Nie traćmy, więc czasu. Chcecie wiedzieć, czy kocham Edith Piaf? Tak, kocham ją. Czy jest moją kochanką? Gdybym nie miał żony i dzieci, Edith zostałaby panią Cerdan. A teraz niech ten, który nigdy nie zdradził żony, podniesie rękę. Zapadła głucha cisza. - to wszystko. Dziękuję. Jutro będę miał okazję przekonać się czy jesteście dżentelmenami. Nazajutrz nie ukazało się w prasie ani jedno słowo na temat Piaf-Cerdan. Edith otrzymała przez posłańca gigantyczny kosz kwiatów z bilecikiem tej treści: 'Od dżentelmenów dla najpiękniej kochanej kobiety'. Dnia 28 października 1949 roku o godzinie 3.55 czasu paryskiego w katastrofie samolotu Air France na Azorach zginął Marcel Cerdan. Wieczorem na scenie kabaretu Versailles Edith powie: - Straciłam człowieka, którego kochałam jak nikogo na świecie. Dzisiaj śpiewam tylko dla niego. To dla niego Edith pisze piosenkę 'Hymn miłości', którego tekst zostaje w pamięci całej Francji. Jeśli którego dnia życie oderwie Cię ode mnie, jeśli umrzesz, znajdziesz się ode mnie daleko, nieważne, że nie będziesz mnie kochać, umrę razem z Tobą. Będziemy już tylko dla siebie, przez wieczność, w niezmierzonych błękitach, w niebie, gdzie nie ma trosk. Bóg jednoczy tych, którzy się kochają. Ma przed sobą już tylko 14 lat życia.'
![]() |
#35 |
Wtajemniczenie
|
Wow, nie podejrzewałam, że natknę się kiedyś na wątek o E. Piaf, że ktoś poza mną tego jeszcze słucha
![]() Przechodziłam kiedyś przez falę fascynacji tą artystką, było to w liceum i w związku z brakiem zrozumienia rówieśników ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Zakorzenienie
|
Do wielkich fanek Edit za bardzo nie należę, ale uwielbiam słuchac jej niektórych piosenek np. "La Vie en rose", "Hymne à l'amour", "Padam... Padam..."
Natomiast filmu z jej udziałem, żadnego nie widziałam...więc nie mogę się wypowiadać U mnie w Kielcach stoi ładne popiersie tej pani
"Sto wiorst nie droga, sto rubli nie pieniądz, sto gram nie wódka." To, jak ja widzę świat i jak go opisuję, niekoniecznie pokrywa się z tym, jak go widzą inni Biorę życie na wesoło i biegam po ścianie jak zające po polanie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Wtajemniczenie
|
Uwielbiam słuchać Edith Piaf.
Filmu nie oglądałam,poczekam aż wyjdzie na DVD. Siostra śmieje się ze mnie,że słucham Edith ale płytę od Niej dostałam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Zakorzenienie
|
Chcialam zalozyc watek, ale na szczescie znalazlam ten
![]() UWIELBIAM Edith! Jej piosenki są wiecznie piękne i takie..fhrancuskie ![]()
![]() |
#39 |
Zakorzenienie
|
uwielbiam Edith <3 byla wspaniałą osobą
byłam na jej grobie w Paryżu i bardzo się tam wzruszyłam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:16.