![]() |
#31 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Koszatniczki
Cytat:
![]() http://koszatniczka.org/viewtopic.php?t=3881
![]() |
![]() |
#32 |
Chi~
|
czytalam. moja mysza czuje sie całkiem dobrze, Głaskana jest przez nas dość często.
![]() |
#33 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja uwazam że jesli zwierze ma genetycznie zaprogamowane zycie w stadzie to trzymanie pojedynczej sztuki (mimo jak najlepszej opieki) jest troche egoistyczne, bo badz co badz człowiek (ani inne zwierze) nigdy mu nie zastąpi towarzyszki z która moze pogadac po swojemu
![]() |
![]() |
#34 |
Zadomowienie
|
Narazie mam chomika-jest już starszy,ma prawie 2 lata.Wiem,że niedługo zdechnie,bo taka jest po prostu kolej rzeczy.Myślę właśnie o koszatniczkach<chcę kupić 2>.Z tego co tu przeczytałam,to odpowiednie dla mnie zwierzęta;>.Mam jednak parę pytań:
1.Czy koszatniczki można wypuszczać po domu,żeby sobie trochę ,,pochodziły",oczywiście spoglądając na nie cały czas? 2.Jak duża powinna być klatka? 3.Czy sa jakieś szczególne wymagania dla tych zwierząt oprócz specjalnej diety? Z góry dzięki ![]()
![]() |
#35 |
Chi~
|
W takim razie jestem egoistką, i kończę temat.
![]() |
#36 |
Zakorzenienie
|
oki, sama sie przyznałas
![]() Hei_di możesz poczytac sobie troszke to forum gdzie podalam linka, skarbnica wiedzy ![]() Ja koszy nigdy nie mialam i raczej nie zamierzam miec ![]() Wypuszczac na pewno je mozna ![]() Klatka oczywiscie jak najwieksza i one chyba są skocze wiec mogą byc jakies półeczki -> tak sobie tylko mysle bo powtarzam ze nigdy nie mialam doczynienia ![]() Niech sie wypowie ktos doswiadczony, albo wskocz na linka ![]()
[*] 11.09.2012 jeszcze się kiedyś spotkamy... Edytowane przez motylek1007 Czas edycji: 2007-08-14 o 18:00 Powód: dopisek |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Pozdrawiam ![]()
![]() |
![]() |
#38 |
Raczkowanie
|
Kupiłam sobie w piątek kosza i już wchodzi mi na rękę
![]()
W samotności dryfuję coraz rzadziej wieje wiatr... z trudem doganiam fale, której kształt zamykam w dłoniach ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ 21.08 oficjalne zapuszczanie włosów |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Zakorzenienie
|
ja miałam dwóch panów
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#40 |
Przyczajenie
|
![]()
Tutaj jest miejsce dla wielbicieli koszatniczek ( mam nadzieję że tacy tu są!! ) Ja mam os przedwczoraj koszatniczke i jest suuuuuuper!!(juppi!!)jakb y ktoś miał jakieś pytanie dotyczące koszatniczki to chętnie odpowiem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Rozeznanie
|
Jest już wątek o koszatniczkach...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Zadomowienie
|
Odgrzebałam wątek bo szukam info o koszatniczkach, a dość mało tego w necie. W ogóle niewiele ludzi jeszcze ma i zna kosze, a szkoda. Ja niedawno spotkałam się z nimi w zoologicznym i kiedy sprzedawczyni pokazała mi jednego to wpadłam po uszy
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#43 |
Raczkowanie
|
Wydaje mi się że jeśli chodzi o choroby koszy to duzo zależy od diety. Jeśli będziesz je odpowiednio karmiła to nie powinnaś mieć z nimi większych problemów. I tak naprawdę to od ciebie w duzym stopniu bedzie zależał ich stan zdrowia. Poza tym wiele zwierzat w starszym wieku zapada na choroby, ale jest to zwiazane ze zmianami degeneracyjnymi organizmu, a tym całkowicie zapobiedz sie nie da. Co do kota to wydaje mi sie że nie jest to dobry pomysł. Kosze bedą strasznie się denerwować, poza tym one ostrzegaja przed niebezpieczeństwem piszczac. Moje koszatniczki gdy przyjdzie do nich pies to zaraz zaczynaja piszczeć. Więc wydaje mi się że z kotem będzie podobnie a poza tym kot polowanie na gryzonie ma we krwi więc może to się źle skonczyć. A jeszcze co do weterynarzy to warto znaleźc takiego co zna się na gryzoniach, bo np. gryzoniom nie wolno podawać niektórych antybiotyków (penicyliny). Ale pociesze cię że wielu lekarzy ma takie "ściągi" dotyczące dawkowania, przeciwwskazań itp. dla różnych gatunków w tym dla koszatniczek. Pozdrawiam
![]() |
#44 |
Przyczajenie
|
Hodowla koszatniczek
W domu od niedawna mam 2 koszatniczki.Są to 2 samczyki z jednego miotu.Czy jest może ktos doswiadczonym hodowca tych zwierzatek?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Zadomowienie
|
Dot.: Hodowla koszatniczek
Hej
![]() Mialam kiedyś koszatniczkę. Cudowne zwierzątko ![]() Polecam to forum: http://koszatniczka.org/ W razie jakichś pytań postaram się pomóc ![]() Pozdrawiam ![]()
![]() |
![]() |
#46 |
Przyczajenie
|
Mam problem z obydwoma.Puszek i Bambi sa z jednego miotu.Pare miesiecy temu bylo wszystko w porzadku,ale od pewnego czasu staly sie one bardzo agresywne w stosunku do siebie.Bambi jest wiekszy od Puszka i zaczyna go podgryzac.Boje sie zeby nie zrobily sobie krzywdy.Jak jestem w domu to rozdzielam ich,ale jak mnie nie ma to sa zdane same na siebie.Ja wiem ze sa takie w stosunku do siebie bo walcza o terytorium i ktory jest silniejszy,ale ile to moze jeszcze potrwac?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Tutaj pisza o podsobnych do Twoich problemach z koszatniczkami. To forum na pewno ma więcej informacji niż ja ![]() Według mnie jednak druga klatka przydałaby się ![]() Pozdrawiam ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Zakorzenienie
|
to naturalne, ze ze sobą walczą - przecież to samce, któe rywalizują o terytorium.
Najlepiej, gdybyć je rozdzieliła i umieściła w osobnych klatkach.
![]() |
#49 |
Przyczajenie
|
Juz tak kiedys zrobilam,ale zrobilo mi sie strasznie ich zal bo zaczely bardzo za soba piszczec.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Przyczajenie
|
Ja jestem dobrym hodowcom. Mój samczyk Dyzio miał okaję się o tym przekonać
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Przyczajenie
|
Koszatniczki mają bardzo różne charaktery. Zacznijmy od tego że źle zrobiłaś kupując 2 samczyków.Z moim dyziem było podobnie.Na początku samiczka Laura którą obecnie ma moja siora cały czas nie akceptowała Dyzia i gryzła się z nim. W końcu kupiliśmy drugą klatkę i wszystko jest w porzo.Wypuszamy ich razem na wspóne wybiegi i razem sobie biegają.Masz 3 wyjścia:
1.Kupic druga klatka i trzymac je osobno. 2.Na kilka dni wyjmij Puszka z klatki i trzymaj go w innej.Póżniej wsadź go spowrotem i obserwuj uważnie co się dzieję. 3.Jeżeli to konieczne będziesz musiał się jednego z nich pozbyć(nie polecam). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Przyczajenie
|
Koszatniczka - Jej zachowania i kaprysy
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Przyczajenie
|
Dot.: Koszatniczka - Jej zachowania i kaprysy
Ja mam koszatniczke. Jest samczykiem i ma na imię Dyzio. Jak ktos chce fotke to niech mi odpisze. Kocha kąpiele w piasku i skoki po krzesłach. Zazwyczaj nie moge przez niego spać gdyż przez cały czas gryzie klatke mowiac ze chce wyjsc. Kocha jeść swoją ulubioną karmę "Karma dla koszatniczki 250g Karma Extra". Odp
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Zakorzenienie
|
po pierwsze jest już wątek o koszatniczkach
po drugie to zwierzeta stadne, wiec jesli chcesz aby Twoj kosz byl szczesliwy zapewnij mu towarzystwo tej samej płci
![]() |
#55 |
Przyczajenie
|
Ale nie rozumiesz ze to samiec!!!!!!!!!!! Samce nie moga miec towarzystwa w postaci drugiego osobnika tej samej lub odmiennej plci!!!!!!!!!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Koszatniczki to cudowne zwierzeta.Ja od pol roku mam samczyka o imieniu Dyzio.W przeciwieństwie do koszatniczek nie lubi pieszczot. Nie wymaga specjalnej opieki aczkolwiek nie wolno sie nim nie zajmowac. Opowiem teraz pewna historie: Wszystko zaczelo sie wtedy gdy moj brat kupil sobie swinke morska. Bardzo mi sie podobala wiec poprosilem tate zeby zawiozl mnie na wielka gielde zoologiczno-kwiatowa.Na poczatku widzialem tam same ryby i papugi.Pozniej tata zabral mnie do dzialu z gryzoniami.Bylo ich tam mnostwo.Szczury,myszy,swi nki,chomiki,susly,szynszy le,kroliki.Az w koncu zobaczyem koszatniczki.Zastanawiale m sie co to za zwierzaki. Pani sprzedawczyni opowiedziala mi o nich bardzo dokladnie. W koncu zdecydowalem sie na kupno.Pomyslalem co bardziej oplaca sie kupic.Czy samca czy 2 samiczki.Postawilem na samca.Pani wybrala mi najbardziej spokojnego.Jednak za bardzo nie bylem nim oczarowany.Wybralem sobie wlasnego.To wlasnie byl Dyzio-najbardziej ruchliwy z koszatniczek w tamtej klatce.Pozniej kupilem mu akcesoria z klatka.Na poczatek probowalem z nim jakos "pogadac" w sensie dawalem mu same smakolyki i mowilem do niego po imieniu.Pozniej byl okres trudniejszy - choroba. Dyzio mial wytarta siersc na nosie co spowodowalo bardzo ostre gryzienie klatki.Postanowilem kupic mu wieksza ale przedtym probowalem jakos go uspokoic.W koncu choroba minela i bardzo bylem szczesliwy.Teraz minelo juz pol roku a ja nadal ciesze sie z fajnego nie lubiacego pieszczot Dyzia. Kogo zaciekawila moja historia niech odpisze. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Przyczajenie
|
Dot.: Imie dla kosztniczki
Ja bym ja nazwal Pusia!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Zakorzenienie
|
owszem mogą, tylko trzeba umiec ich połaczyc (za mlodu najlepiej) i wtedy moga zyc razem
![]() |
#59 |
Zakorzenienie
|
moze dokupisz mu kolege? kosze to zwierzeta stadne i powinny zyc z towarzystem tego samego gatunku
![]() |
#60 |
Zakorzenienie
|
ja miałam dwa samce i żyły w najlepszym porządku. Zostały połączone gdy starszy miał już ponad pół roku. Na początku ustalili hierarchię i potem było wszystko w porządku.
Ja miałam 2 kosze Alfreda i Łosia ![]() ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:21.