Osoba towarzysząca pomożecie? - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-05-07, 10:26   #31
Luba
Zakorzenienie

Dot.: Osoba towarzysząca pomożecie?

A co mi tam, narażę sie teraz

Już wczoraj miałam to napisać...

Nie zaprasza się osoby 16sto letniej na wesele "z osobą towarzaszącą".
Wiem, wiem, wszystkie 16sto latki zjedzą mnie teraz z butami
Ale takie sa zasady.
Niezaleznie od tego jak bardzo 16sto latki czują sie dorosłe, to dorosłe nie są. I na tego typu uroczystości nie przychodzą z osoba towarzyszącą.

edycja: bardzo prosze o nie łączenie moich postów (jesli to możliwe). Są osobnymi wypowiedziami.

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-07, 10:49   #32
lain
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Luba Pokaż wiadomość
Ale takie sa zasady.
Niezaleznie od tego jak bardzo 16sto latki czują sie dorosłe, to dorosłe nie są. I na tego typu uroczystości nie przychodzą z osoba towarzyszącą.
a kto to takie zasady ustanowil? ja nie slyszalam o takiej zasadzie i w jakim wieku juz mozna przyjsc z osoba towarzyszaca? gdzie jest ta magiczna granica wg Ciebie?

zrozumialabym, ze glupio brac osobe towarzyszaca na pogrzeb babci, ale na wesele? przeciez na weselu chodzi o to zeby sie dobrze bawic. skoro juz dostala takie zaproszenie to chyba znaczy, ze zostala powaznie potraktowana i moze z kims przyjsc, zeby sie wlasnie dobrze bawic.

a co do rodzicow. chyba nie ma sensu sie klocic. jezeli wiesz, ze bedziesz sie tam z nimi koszmarni nudzila i nie bedzie nikogo z kim mozna sie dobrze bawic to ja bym na twoim miejscu przyszla na slub, a wesele sobie darowala. znudzona mina raczej radosci panstwu mlodym nie przysporzysz
lain jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-07, 10:56   #33
Impersona
Zakorzenienie

GG do Impersona

Cytat:
Miałam się już nie udzielać na wizażu, ale mnie kilka wypowiedzi świerzbiło

A co to za zasada? I kto ją wymyślił, bo ja takiej nie znam. Nie wydaje mi się, żeby też tego wymagał dobry ton. 16 lat to nie jest dziecko, to już młoda dziewczyna. Ja w tym wieku byłam chyba nawet dojrzalsza niż jestem w tej chwili i byłam w stałym , kilkuletnim związku. Gdyby zaproszono mnie na jakieś wesele bez mojego ówczesnego TŻ , to bym nie poszła, bo poczułabym się potraktowana jak szczyl, a moja miłość jako dziecinna błahostka (błahostką nie była, mimo, że już jej nie ma). Luba , to , że jesteś starsza o te "kilka" lat od nastolatek, to nie oznacza wcale, że to są dzieci, wiesz...
Nie mówię o sytuacjach, gdzie nowożeńcu chcą zaprosić tylko najbliższych, mają ograniczoną ilość miejsc i po prostu nie zapraszają z osobami towarzyszącymi (byłam na kilku takich weselach), ale kiedy ktoś zaprosiłby moją powiedzmy 19-to letnią kuzynkę z chłopakiem, a mnie jako 16-to latkę potraktował jako dziecko, które osoby towarzyszącej mieć nie musi, to byłoby mi nieco przykro. No... chyba, że jakiś kuzyn- rówieśnik też miał być sam i miałabym się z kim bawić, ale wtedy nikt, kto malżeństwem nie jest, nie powinien mieć osoby towarzyszącej (co jest dla mnie normalne tylko w wypadku jak już napisałam oszczędności i małej ilości miejsc na wesele) Tańce z wujkami dla mnie do najfajniejszych nie należą.
Impersona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-07, 11:01   #34
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lain Pokaż wiadomość
a kto to takie zasady ustanowil? ja nie slyszalam o takiej zasadzie i w jakim wieku juz mozna przyjsc z osoba towarzyszaca? gdzie jest ta magiczna granica wg Ciebie?

zrozumialabym, ze glupio brac osobe towarzyszaca na pogrzeb babci, ale na wesele? przeciez na weselu chodzi o to zeby sie dobrze bawic. skoro juz dostala takie zaproszenie to chyba znaczy, ze zostala powaznie potraktowana i moze z kims przyjsc, zeby sie wlasnie dobrze bawic.

a co do rodzicow. chyba nie ma sensu sie klocic. jezeli wiesz, ze bedziesz sie tam z nimi koszmarni nudzila i nie bedzie nikogo z kim mozna sie dobrze bawic to ja bym na twoim miejscu przyszla na slub, a wesele sobie darowala. znudzona mina raczej radosci panstwu mlodym nie przysporzysz

Te zasady to savoir-vivre. I nie ja "to" wymyśliłam.

Na takie uroczystości zaprasza się kogos wraz z osoba towarzyszącą wtedy, kiedy jest dorosły i jest z kims w stałym związku.
Powiedzmy więc, że magiczną granicą jest otrzymanie dowodu osobistego...

W każdym razie nie za bardzo dziwię się rodzicom, że twierdzą, że córka jest "za mała" chociaz ja ubrałabym to raczej w inne słowa...
I szkoda, że rózne zasady odchodzą do lamusa a ich nieznajomośc powoduje niesnaski...

A mądrzę się nie z tego powodu, że jestem starsza. Tylko dlatego, że ja o takich zasadach jednak słyszałam. Nie traktuję 16 latki jak dziecka. Ale także nie jak osobe dorosłą. Bo nasze "chcenie" nic tu nie ma do rzeczy. I to, na ile ktos jest dojrzały. Ale nie jest dorosły. Trudno i darmo.

Stary 2007-05-07, 11:04   #35
Impersona
Zakorzenienie

GG do Impersona

Luba- przeszukałam książkę (grubą, wielką, są też zachowania weselne) Savoir Vivre'u i słowa na ten temat nie ma. Może podasz swoje źródło?
Stary 2007-05-07, 11:11   #36
Luba
Zakorzenienie

Przykro mi, moim źródłem jest moja pamięć

Nie słownik PWN, jesli na to liczysz

W książce nic nie znalazłaś, bo pewnie nikomu do głowy nie przyszło, że rzecz może dotyczyc 16sto latek.

Nie mam zamiaru sie z kimkolwiek wykłócać i udowadniac swoje racje. Wy swoich poglądów nie zmienicie a ja swoich także.
Ja juz na ten temat powiedziałam wszystko co chciałam.

Do zobaczenia

Stary 2007-05-07, 11:15   #37
Impersona
Zakorzenienie

GG do Impersona

Luba- no słownika tym razem bym nie podejrzewała o takie informacje
Pytam z czystej ciekawości, jako dziecko całe życie rozrywane między własne chęci i serce, a wpajane zasady savoir vivre- mnie te zasady kilka razy niestety zgubiły, no ale oczywiście nie mówię, że są złe, czasem tylko bardzo nieżyciowe.
Dobra, tyle ode mnie, uciekam z powrotem do mojego cienia

Pozdrowienia i uściski dla wszystkich dużych i małych

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-05-07, 11:16   #38
lain
Zakorzenienie

Cytat:

Na takie uroczystości zaprasza się kogos wraz z osoba towarzyszącą wtedy, kiedy jest dorosły i jest z kims w stałym związku.
Powiedzmy więc, że magiczną granicą jest otrzymanie dowodu osobistego...
glupia to granica, bo niektorzy w wieku 18 lat sa wiekszymi gowniarzami niz inni w wieku 16.
staly zwiazek? ja w wieku 16 lat bylam w 2 letnim zwiazku. kiedy zostalam zaproszona w wieku 17 lat z TZem na slub ciotki to nasz zwiazek byl dluzszy niz jej i jej przyszlego meza. dobrze, ze u mnie w rodzinie nikt wtedy o takie 'zasadzie; nie slyszal
16 lat to juz wlasnie taki wiek gdzie zabawa balonikami i bieganie w kolko z mlodszymi dziecmi odpada, a gdy nie ma kuzynostwa w podobnym wieku to zostaje zabawa z pijanymi wujkami. nieciekawa perspektywa...
lain jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-07, 12:55   #39
hanelajda
Raczkowanie

Cytat:
A co mi tam, narażę sie teraz

Już wczoraj miałam to napisać...

Wiem, wiem, wszystkie 16sto latki zjedzą mnie teraz z butami
Ale takie sa zasady.

edycja: bardzo prosze o nie łączenie moich postów (jesli to możliwe). Są osobnymi wypowiedziami.
to w mojej rodzinie chyba ta zasade znaja tylko dla nich jest inna granica wieku.. bo u nas jak nie masz skonczonej szkoly, nie pracujesz, nie stac cie zbey mieszkac sama z nie z rodzicami i nie jestes zareczona to jestes gonojem jeszcze i nie mas zprawa nawte mowic o tym zeby nazywac chlopaka z ktorym jestes swoim chlopakiem cyz cos, to jest KOLEGA! tylko! a co dopiero isc z nim na wesele czy inna uroczystosc rodzinna..

nie koniecznie sie z tym zgadzam, az na taka skale, ale no coz..

Maksim Gorki
hanelajda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-07, 13:46   #40
patrycjaaP
Rozeznanie

Zgadzam się z Lubą i tak sobie myśle, że na tym weselu,na które wybiera się autorka będzie na przykład jej babcia. W mojej rodzienie babcia nie rozumie jak dziewczyna w wieku 16 lat może miec chłopaka a tym bardziej iśc z nim na rodzinną uroczystość, trzymać go za rękę, przedstawić rodzicom..

powracam!
patrycjaaP jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-07, 14:38   #41
iwciunia
Zakorzenienie

Ja byłam osobą towarzyszącą na weselu, kiedy miałam (zdaje się) 17 lat i nie widzę w tym nic dziwnego Skoro na zaproszeniu jest napisane z 'osobą towarzyszącą' to rodzice nie pownni mieć nic do gadania Rodzice mojego byłego też byli 'konserwatywni' jednak wesele wspominam całkiem miło Ba, nawet na ślubie cywilnym byłam! I tam też poznałam część rodziny w tym babcię Wszyscy byli dla mnie bardzo mili, słyszeli o mnie dużo i chcieli mnie poznać
iwciunia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości