![]() |
#31 |
Raczkowanie
|
Dot.: Jak zmusić storczyka do kwitnenia?
wreszcie udało mi się z załącznikami przepraszam że tak późno ale miałam problemy z komputerem i połączeniem internetowym, może ktoś jeszcze będzie zainteresowany. Przeźroczysta doniczka dla Ejvy.
#32 |
Raczkowanie
|
Pomocy! Mój storczyk chyba sie chce rozmnożyć
Hejka Dziewczyny,
mam problem ze storczykiem i potrzebuję waszej pomocy. Mój storczyk wygląda tak mniej więcej jak na rysunku poniżej (to taki storczyk najbardziej powszechny co w kwiaciarniach sprzedają ale nie wiem jak się nazywa - załączę jego zdjęcie) Legenda rysunku: 1 - gałązka taka jak te na których rozwijają się kwiatki, tylko zamiast kwiaktów ma listki 2 - gałązka z kwiatkami 3 - liście storczyka Moje pytanie brzmi tak: Czy te listki (1) oznaczają że storczyk się rozmnaża? Jeśli tak to co mam z nim zrobić, żeby były dwa storczyki (nie chcę żeby mu sie coś stało więc potrzebuję fachowej i dokładnej instrukcji).
#33 |
Raczkowanie
|
Dot.: Pomocy! Mój storczyk chyba sie chce rozmnożyć
hmm ... a czy mogłabys pokazać nam tego sorczyka w całosci ? również, z nowym pędem ?
#34 |
Raczkowanie
|
Dot.: Pomocy! Mój storczyk chyba sie chce rozmnożyć
Twój storczyk to Phalaenopsis(łac.) czyli Falenopsis. http://www.muratordom.pl/6920_12187.htm Rozmnaża się z odrostów bocznych, tworzących się przy łodydze kwiatowej.
|
![]() ![]() |
![]() |
#35 |
Zakorzenienie
|
jak dbać o orchideę :)
dostałam na 18 od mojego Ukochanego piękną białą orchideę. Czy Wy też uwielbiacie te kwiaty? może macie jakieś doświadczenia, np. jak o nią dbać, jak pielęgnować?
![]() ![]() założyłam na plotkowym niewiem czy dobrze... ![]()
#36 |
Zakorzenienie
|
Dot.: jak dbać o orchideę :)
podobny watek juz jest-znajdziesz tam sporo rad
http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=116201
#37 |
Zakorzenienie
|
dzięki
![]() a moja ukochana orchidea pięknie kwitnie i puszcza śliczne pędy tylko martwi mnie fakt że zaczeła ostatnio płakać ;( tzn. na łodyżce widać krople niewiem w sumie co to ale wyglada jak woda. Dodam że nie podlewam za często ... nie rozumiem tego ... Boję sie że jakąś chorobę złapała ![]() Dołaczam zdjecia. Tam gdzie zaznaczyłam czerwonym kółkiem są kropelki ![]() ![]() ![]() ![]()
moja wymianka: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=838038 Edytowane przez SpanishMyszka Czas edycji: 2007-10-09 o 14:47 Powód: post pod postem |
![]() ![]() |
![]() |
#38 |
Zakorzenienie
|
Dot.: jak dbać o orchideę :)
prosze bardzo
#39 |
Raczkowanie
|
myślę ze nie masz się czym martwić, przecież pięknie kwitnie może masz wilgotne pomieszczenie
#40 |
Zakorzenienie
|
no tak
![]() ![]() ![]()
#41 |
Raczkowanie
|
![]()
Hej kupilam sobie orchidee taka mala (mama nazywa to storczykiem). W kazdym razie ta roslina ma takie piękne kwiaty. problem w tym ze te kwiaty opadly i nie chca rosnąc nowe. A mnie sie one tak bardzo podobają. ktoś moze ma sposób na to zeby roslina znowu zakwitła?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#42 |
Raczkowanie
|
Dot.: Storczyk vel. orchidea - help
cześć podam Ci stronkę o storczykach.Dowiesz się jak go pielęgnować.
http://www.storczyki.org.pl/uprawa/az/index.html |
![]() ![]() |
![]() |
#43 |
Raczkowanie
|
moja znajoma ma kilka storczykokow(takie biale,sliczne),a kiedy w jednym odpadly kwiaty,to zastapila je sztucznymi(ale oczywiscie takimi samymi).Nikt nie mogl poznac,ze nie sa prawdziwe,hehe
![]() jesli nie znajdziesz lepszego sposobu,to tez mozesz w kwiaciarni kupic sztuczne ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#44 |
Raczkowanie
|
Dzieki za stronke!! co do sztucznych kwiatów.. hm.. kto wie moze to nieglupi pomysł?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#45 |
Zakorzenienie
|
no ja tez choruje na sztuczne orchidee by wstawic je do lazienki, widzialam kiedys w Almi Decor
|
![]() ![]() |
![]() |
#46 |
Raczkowanie
|
nie ma za co.A propo sztucznego storczyka; w tej chwili można kupić tak piękne że prawie niczym nie różnią się od prawdziwych.Widziałam pięknego Falenopsisa w płaskiej doniczc typu bonzai lecz cena 500zł mnie odstraszyła,bo za te pieniądze miałabym 12 storczyków.Kupiłam łodygę falenopsisa (sztucznego) z zamiarem wykonania samodzielnie kompozycji.Skończyło się na wstawieniu storczyka do doniczki z falenopsisem.Tylko dlatego że tak się rozrósł inie mogłam poradzić sobie z łodygami kwiatowymi.Więc sztuczny na początku był tylko podpórką i tak został.
|
![]() ![]() |
![]() |
#47 |
Raczkowanie
|
Eh... ze tez nie mam reki do kwiatów...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#48 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Mnie pani z kwiaciarni poleciła taki sam patent z amarylisem;-)
![]() ![]() |
![]() |
#49 |
Zakorzenienie
|
Widziałam sztuczne storczyki po 25 zł,wiadomo że nie zastąpią prawdziwych,bo prawdziwe to jednak prawdziwe,ale podlewać nie trzeba i są 'wieczne'
![]()
#50 |
Przyczajenie
|
Doradze z wlasnego doswiadczenia, ze zaraz po opadnieciu kwiatow nalezy uciac ten ped na ktorym one byly (chyba, ze sa jeszcze te "duze babelki" czyli paczki kwiata), poniewaz zabiera on duzo sokow zyciowych kwiatu a i tak nie zakwitnie 2-gi raz na tym samym pedzie. mam 3 orchidee, kazda zaczyna znow kwitnac po miesiacu od obciecia pedu.
|
![]() ![]() |
![]() |
#51 |
Raczkowanie
|
Bluszcz, to bardzo pocieszające! napelnilo mnie to nadzieją
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#52 |
Raczkowanie
|
Mam też kilka storczyków w domu i nigdy nie obcinam pędu na którym kwitły kwiatki, gdzyż za każdym razem z niższego pączka wyrasta łodyżka na której rozwijaja się pąki kwiatowe. Obcinam pęd kwiatowy wówczas gdy po przekwitnieniu ostatniego wiatka zaczyna on od góry żółknąć w ten czas nie ma szans żeby się puścił na tym pędzie. Radzę także nawozić od czasu do czasu podłoże nawozem do storczyków wówczas pędy będą miały więcej kwiatów. Ja podlewam storczyki przegotowaną miękką wodą jak podłoże bardzo przezchnie, aby nie zalać wrażliwych korzeni, ponieważ storczyki aby lepiej się rozwijały muszą mieć dużo powietrza w strefie korzeni. Podłoże powinno być przewiewne (kora, gruby włuknisty torf).
|
![]() ![]() |
![]() |
#53 |
Raczkowanie
|
hm... no duzo roboty. obcięłam ten pęd. usychal juz od góry. moze racja ze nie ma powietrza w korzeniach bo moja mama go przesadzala i tak ubila ziemie. hm.... to ziemia musi przeschnac przed podlaniem? jejku trudno sie to uprawia. ALe mnie tak podobaja sie te kwiatuszki... a nawóz to jakas ma nazwe czy po prostu "do storcczyków"?
Ktos ma jeszcze jakies sugestie? |
![]() ![]() |
![]() |
#54 |
Raczkowanie
|
Nawóz do storczyków poprostu. Nie wiem jakiego masz dokładnie storczyka podaje ci podstawowe informacje o storczykach. Podaj jedo nazwę albo zdjęcie to poszukam szczegółów o jego uprawie jeśli bedziesz chciała.
Jesteś tu: UPRAWA Podstawy Obiegowa opinia głosi, że storczyki są trudne w uprawie. I faktycznie, często jest tak, że osoba zaczynająca swoją przygodę ze storczykami te pierwsze rośliny zmarnuje. Tymczasem wcale nie musi tak być! Posiadając podstawową wiedzę o storczykach z łatwością można ustrzec się wielu typowych błędów i z powodzeniem uprawiać storczyki nawet w mieszkaniu! Hodując orchidee trzeba pamiętać o ich pochodzeniu, o środowisku, z jakiego się wywodzą, gdyż to właśnie określa ich wymagania. Czynniki, które należy wziąć pod uwagę to przede wszystkim: wilgotność powietrza i wilgotność podłoża, temperatura powietrza, oświetlenie. Czynniki te zostaną omówione poniżej natomiast informacje o wymaganiach poszczególnych gatunków storczyków można znaleźć w sekcji Storczyki od A do Z. Wilgotność powietrza i wilgotność podłoża W naturze o tych parametrach decydują klimat i siedlisko rośliny. Wiele gatunków to epifity – rosną one na pniach drzew, często wysoko nad ziemią. Takie miejsce życia oznacza narażenie na okresowe zmiany od dużej wilgotności w trakcie opadów do szybkiego przesychania na wietrze. Storczyki epifityczne, które często hodujemy (wbrew ich zwyczajom) w doniczkach czasem cierpią z powodu nadmiernej wilgotności i braku możliwości przesychania. Jeśli decydujemy się na uprawę epifita w doniczce należy zapewnić mu lekkie, przepuszczalne podłoże i podlewać na tyle rzadko, by korzenie zdążyły przeschnąć. (Oczywiście nie należy popaść w przesadę – storczyk to nie kaktus i nie potrafi zmagazynować wody na całe miesiące). Część storczyków rośnie w ziemi, która raczej przez cały czas jest lekko wilgotna – nie ma okresów przesychania, ale nawet takie storczyki nie tolerują ziemi 'mokrej'. Korzenie storczyków lubią oddychać, muszą mieć zapewniony dostęp powietrza. Storczyki lubią też zazwyczaj dużą wilgotność powietrza – w zależności od gatunku może to być od 55 do 90% (tzw. wilgotność względna). Zapewnienie wilgotności powietrza w mieszkaniach bywa czasem kłopotliwe, szczególnie kiedy zaczyna się sezon grzewczy – centralne ogrzewanie bardzo wysusza powietrze. Warto wtedy postawić dużą kuwetę fotograficzną i wypełnić kilkucentymetrową warstwą żwirku czy keramzytu, który następnie nasączamy wodą. Doniczki z roślinami ustawiamy na żwirku jednak tak, by woda nie sięgała do doniczki. Duża powierzchnia żwirku zapewni spore parowanie i podniesie wilgotność powietrza wokół roślin. Osoby dysponujące większymi funduszami mogą pokusić się o zakup elektrycznego nawilżacza powietrza – nawiasem mówiąc także dla własnego zdrowia, gdyż powietrze w sezonie grzewczym jest zbyt suche nawet dla ludzi, co może prowadzić do schorzeń górnych dróg oddechowych. POCZĄTEK STRONY -------------------------------------------------------------------------------- Temperatura powietrza W zależności od pochodzenia poszczególne gatunki storczyków odznaczają się także różnymi wymaganiami co do temperatury powietrza. Wbrew pozorom, storczyki nie koniecznie lubią wysoką temperaturę. W literaturze często przywołuje się podział na storczyki szklarni zimnej, umiarkowanej i ciepłej. Co więcej, niektóre storczyki wymagają wyraźnego zaznaczenia okresu spoczynku poprzez obniżenie temperatury – inaczej nie kwitną. Dodać należy, że obniżenia temperatury w okresie spoczynku u gatunków, które tego wymagają należy przestrzegać dość rygorystycznie. Bywa, ze jeden dzień podniesienia temperatury może zahamować kwitnienie! Inne gatunki nie przechodzą tak wyraźnego okresu spoczynku, toteż nie wymagają obniżania temperatury, a ewentualnie lekkiego ograniczenia podlewania. Temperatura w nocy powinna być o 3-5°C niższa niż w dzień ze względu na wolniejszy metabolizm wewnątrzkomórkowy przy braku światła. Temperatura nie powinna zmieniać się zbyt gwałtownie, ani przekraczać pewnych charakterystycznych dla każdego gatunku granic. Zarówno zbyt niska jak i zbyt wysoka temperatura mogą uszkodzić roślinę. Oczywiście, zapewne nic się nie stanie, jeśli wiatr otworzy nam na chwilkę okno, jednak noc przy otwartym zimą oknie z całą pewnością przemrozi rośliny. s z k l a r n i a Rodzaje i gatunki storczyków Temperatura w °C latem zimą dzień noc dzień noc C h ł o d n a gatunki rosnące w Himalajach, Andach i Kordylierach na wysokości 1500-3000 m npm; są to między inymi: Coelogyne crista Lindl., Cymbidium, Odontoglossum crispum Lindl., Paphiopedilum insigne Pfitz., Zygopetalum 16-21 około 13 13-16 około 10 U m i a r k o w a n a Cattleya (większość gatunków), Dendrobium (gatunki pochodzące z kontynentu azjatyckiego), Epidendrum, Gongora, Laelia, Oncidium, Stanhopea 18-24 16-18 16-18(21) 13-16 C i e p ł a gatunki rosnące w równikowych lasach Ameryki Środkowej i Południowej, Madagaskaru, Indochin, Indonezji oraz Filipin, a mianowicie: Angraecum, Cattleya (niektóre gatunki), Paphiopedilum (niektóre gatunki), Dendrobium (niektóre gatunki), Phalaenopsis, Vanda 21-27 18-21 21-24 18-21 Tabela 1. Wymagania termiczne niektórych storczyków wg. Oszkinis K., Storczyki, PWRiL, Warszawa 1991 POCZĄTEK STRONY -------------------------------------------------------------------------------- Oświetlenie Tak jak w przypadku wymagań co do temperatury i wilgotności, również wymagania co do oświetlenia są różne u różnych storczyków. Jedne z nich lubią dużo światła, inne wręcz przeciwnie. Wynika to z miejsca ich występowania w naturze. Storczyki żyjące na bardziej otwartych przestrzeniach wystawione są na pełne światło, podczas gdy storczyki rosnące w dnie lasu tropikalnego rosną cały czas w cieniu a słońce jest dla nich zabójcze. Trzeba pamiętać, że nawet te ze storczyków, które lubią dużo światła mogą ucierpieć stojąc na pełnym słońcu – ich liście nagrzewają się aż do wystąpienia poparzeń! Dlatego w gorące, letnie dni, w godzinach południowych wymagają one cieniowania i zwiększonej wilgotności powietrza. To, czy światło jest odpowiednie na ogół można poznać po wyglądzie rośliny. Storczyki, narażone na zbyt silne oświetlenie mają liście jakby wyblakłe, pożółkłe. W skrajnych przypadkach mogą pojawić się brązowe plamy poparzeń. Natomiast te, które otrzymują światła za mało mają zahamowany wzrost i kwitnienie, ewentualnie kwitną lecz kwiaty są nieliczne i słabo wybarwione. Światło dzienne można uzupełniać a w niektórych przypadkach wręcz zastąpić światłem sztucznym. Jego natężenie powinno być dopasowane do wymagań konkretnych gatunków. W przypadku światła sztucznego możemy też i powinniśmy regulować 'długość dnia'. Typowo, światło powinno być włączone 14-16 godzin na dobę przy czym w okresie spoczynku dzień należy skrócić poniżej 12 godzin gdyż w przeciwnym przypadku rośliny nie będą kwitły. W brew pozorom uprawa niektórych storczyków jest bardzo prosta nie ma co się na początku przerażać to tylko strasznie brzmi. Powodzenia w uprawie |
![]() ![]() |
![]() |
#55 |
Raczkowanie
|
WOW Besia!!! super dzięki! moj kwiatek to phalaenopsis (czy jakos tak sie to pisze. przeszukuje tez stronke ktorą mi polecila kitka. Wszystkie jestescie kochane
![]() Dzisiaj mi sie snilo ze sie pojawily pączki na moim kwiatku hihi ( no bo obcielam tego pęda) |
![]() ![]() |
![]() |
#56 |
Zadomowienie
|
Nie czytalam tej dlugasnej wypowiedzi
![]() 1. raczej uzywana jest nazwa Storczyki-"podloze do storczykow" "nawoz do storczykow" 2. Nie uzywa sie ziemi, tylko podloza typu kawalki kory itp-przewiewne 3. Jesli komus zakwita ponownie w krotkim czasie lub bardzo czesto, to to naprawde wyjatek-tzn moze ktos ma wyjatkowo dobra reke do kwiatow. Tak naprawde to storczyki np phalenopsis zakwitaja co niecaly rok, a inne odmiany nawet rzadziej... Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#57 |
Raczkowanie
|
Jak już żółknął to dobrze zrobiłaś bo racej by sie nie puścił pączek. więć sie nie martw. Ja mam informacje o nim ze stronki http://www.storczyki.org.pl/zrodla/K...nopsis_jf.html
http://www.storczyki.org.pl/zrodla/K...alenopsis.html Ten storczyk jest łatwy w uprawie więc myślę że przy troskliwej opiece napewno znów zakwitnie i będzie długo Cię cieszył pięknymi kwiatami. Pozdrawiam Tu znajdziesz o rozmnażaniu storczyka trochę informacji: http://www.storczyki.org.pl/uprawa/r...iki/index.html Pozdrawiam Edytowane przez SpanishMyszka Czas edycji: 2007-10-09 o 14:49 Powód: post pod postem |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#58 |
Raczkowanie
|
super dzieki wszystkim, przynajmniej wiem ze moja roslinka nie jest jeszcze stracona i zakwitnie. juz ja sie za nią wezmę... pozdrawiam
|
![]() ![]() |
![]() |
#59 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja to mam przeciwny problem, otóż mój wypuszcza nowe pędy, tylko, że pierwszy raz tak, że widać korzenie ( o ile to są korzenie) pęd wychodzi z głównej łodygi jest dość już duży i ma dużo takich jakby grubych sztywnych nici (które nazwałam korzeniem, choć wiszą one w powietrzu) Zwykle ich nie było wypuszczała sie poprostu zwykła łodyga. załączam fotki i nie wiem czy moge je w jakiś sposób oderwać te pędy 'z korzeniami"i osobno zasadzić,proszę o radę. pierwsze zdjęcie to to jak on wygląda w czasie kwitnienia. P.S coś nie da się dołaczyć zdjęć, spróbuje później, ale może z opisu ktoś będzie wiedział o co chodzi. o wladowalo zdjecia Edytowane przez SpanishMyszka Czas edycji: 2007-10-09 o 14:50 Powód: post pod postem |
|
![]() ![]() |
![]() |
#60 |
Przyczajenie
|
![]()
Mojemu falenopsisowi pleśnieją korzenie
![]() ![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:56.