Film dokumentalny - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-11-05, 18:15   #31
klara01
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!

Dot.: Film dokumentalny

Ja postanowiłam ze nie przegapie ani jednego odcinka tego serialu dokumentalnego
http://www.youtube.com/watch?v=6lJ1X0OgKLI
Polecam,cała prawda o życiu na prowincji i nie tylko.
klara01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-10, 15:13   #32
Ishikawa
Crazy turtle lady

GG do Ishikawa

Dzisiaj widziałam "czekając na sobotę".
Nigdy nie żyłam, nie mieszkałam na wsi, nie mam tam znajomych etc.
I jestem w lekkim szoku po obejrzeniu filmu - od imprez mozna być tak samo uzależnionym jak od alkoholu...

Niby bieda, marazm,brak pracy,perspektyw - a z drugiej strony koleś po zawodówce,który 1200 zł wydaje na same imprezy co sobotę... ?
No i teksty w stylu " angielskiego nie będę się uczył,bo nie mam głowy do języków, historia mnie nie interesowała, bo kogo interesuje co sie działo za Kazimierza Wielkiego, mnie interesuje tu i teraz"
Młodzi ludzie,których jedynym wyczynem jest wyżłopanie 20 browarów jak tylko oczy otworzą...

Striptizerki (czy jak je nazwać? ) wijące się, gołe po podłodze a nad nimi kilkadziesiąt kolesi próbujących je obłapiać, kręcąc przy tym filmiki komórkami.
Jedna z dziewczyn wypowiadająca się w filmie również "tańczy" jak to nazywa , bo zawsze lubiła tańczyć i nigdy się z tym nie kryła.
Rozbawił mnie moment,gdzie pokazuje mamie fikuśne stringi, strój sexi zakonnicy... mama widać aprobuje zawód córki.
Dziewczyna ma dziecko z kolesiem z dyski, który ja bije,poniża...ale ona do niego wraca bo on sie przeciez zmieni
A czemu "tańczy" ? Bo to ja dowartościowuje i podoba sie chłopakom.

Film pokazuje życie w biedzie, ale nikt nie chce (głównie młodzi ludzie) z tej biedy wyjść i wszyscy dalej czekają na sobotę ....
Stary 2011-01-10, 15:37   #33
kaska8222
Raczkowanie

POLECAM drugą część "Ballady o lekkim zabarwieniu erotycznym" dostępną na super portalu z polskimi dokumentami http://balladafilm.pl. Co do wspomnianej "Czekając na sobotę" to nie jest to dokument o wsi. Ludzie w mieście bawią się podobnie tylko, że piją droższe drinki i bywają w droższych klubach. Też żyją od soboty do soboty. To stan umysłu, a nie miejsce zamieszkania... Ostatnio oglądałam film Marcina Koszałki "Wyrok na życie" o kobiecym więzieniu w Krzywańcu. Pokazano tam, że kraty kratami, ale kobiety - w przeciwieństwie do facetów - starają się stworzyć za kratami namiastkę domu; wieszają firanki, plotkują, planują wesele itp. Dobre też jest "Warszawa do wzięcia". Dziewczyny z byłych PGR biorą udział w programie aktywizacji zawodowej i próbują ułożyć sobie życie w Warszawie. Z zagranicznych polecam mocny "Obóz Jezusa" i "Wideokrację" (chociaż miejscami ta jest nudnawa). "Trzy pokoje melancholii" jeżeli lubicie mieć doła...
kaska8222 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-13, 20:39   #34
Deadly Diana
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez *~An!@~*
Najbardziej lubię o różnych anomaliach, psychice ludzkiej i starożytnym Egipcie.
+ biografie
Deadly Diana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-13, 22:14   #35
Almariel
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bess Pokaż wiadomość
no i korzystajac z okazji chcialam oglosic wszem i wobecze bedzie ten film o chłopcu w parku ,ktory rozmawial ze starszymi ludzmi (kiedys o nim gdzies rozmawialysmy z paroma dziewczętami) tv polonia godzina 22.30
bardzo zapadl mi w pamiec,jak sie okazalo jeszcze paru osobom

"Bohaterem filmu jest rezolutny 6-latek, Tomek Łoziński. Poznaje świat, przemierzając park na hulajnodze. Zatrzymuje się przy ławkach, na których siedzą starzy ludzie. Rozmawiając z nimi, konfrontuje własną wiedzę z ich doświadczeniami. Przejażdżka Tomka przez park stopniowo zmienia się w symboliczną wędrówkę przez życie. Film zdobył m.in. Grand Prix na XXXII Międzynarodowym Festiwalu Filmów Krótkometrażowych w Krakowie w 1995 roku."
Mnie też ten film zapadł w pamięc
Almariel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-14, 09:24   #36
pempek
Zakorzenienie

Witam

ja również bardzo lubię oglądać filmwy dokumentalne, mogę polecić:

- serię "Seryjni Mordercy" - 6 odcinkowa seria o polskich seryjnych mordercach - bardzo ciekawie zgrany dokument
- wspomniany już "czekając na sobotę" - bardzo mnie poruszył ten film, tym bardziej, że sama mam rodzinę na takiej "zapadłej" wsi, gdzie oprócz dyskotek i alkoholu nie ma żadnych perspektyw...
- również wspomniany (przez Muszyniankę) "wolność jest darem boga" - film o grupie narkomanów mieszkających na warszawskim squocie przy ulicy Foksal, bardzo ciekawy dokument jako ciekawostkę mogę powiedzieć, że jakieś pół roku temu widziałam jedną z bohaterek filmu, wyglądała nieźle, chociaż nie uważam, żeby poradziła sobie z nałogiem...
- ostatnio widziałam również "nie sąd cie skażę pedofilu" - film opisujący jak traktowani są pedofile w polskich więzieniach, są w nim wypowiedzi zarówno pedofili, jak i ich współwięźniów (musicie same obejrzeć, ale ja po tym filmie odniosłam wrażnie, że ci pedofile pokazani są za bardzo w roli ofiary, co nie za bardzo mi się spodobało)
- no last but not least "The Bridge" - film o moście Golden Gate w San Fransisco, przez okres roku zainstalowane były na nim kamery, które rejestrowały obraz 24h na dobę, w ciągu tego roku zarejestrowano kilka samobójstw oraz prób ich popełnienia; film opowiada historie ludzi, którzy zdecydowali się na ten krok z perspektywy ich rodzin. Bardzo przejmujący obraz, tym bardziej, że zdajesz sobie sprawę z tego, że śmierć, którą widzisz na ekraie jest prawdziwa....

Dziękuję za uwagę
pempek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-14, 19:15   #37
Deadly Diana
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez pempek
- ostatnio widziałam również "nie sąd cie skażę pedofilu" - film opisujący jak traktowani są pedofile w polskich więzieniach, są w nim wypowiedzi zarówno pedofili, jak i ich współwięźniów (musicie same obejrzeć, ale ja po tym filmie odniosłam wrażnie, że ci pedofile pokazani są za bardzo w roli ofiary, co nie za bardzo mi się spodobało
O, chętnie bym to obejrzała. Leciało w tv? Czy widziałaś to gdzieś na Youtubie, czy jeszcze gdzieś indziej?

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-01-15, 11:00   #38
pempek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Deadly Diana Pokaż wiadomość
O, chętnie bym to obejrzała. Leciało w tv? Czy widziałaś to gdzieś na Youtubie, czy jeszcze gdzieś indziej?
Nie, oglądałam na youtubie - jest w kilku częściach
pempek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-15, 19:47   #39
Deadly Diana
Raczkowanie

O, dzięki
Stary 2012-04-04, 10:59   #40
2fc115705b804dd24ceafb6c62ae2b078a3b7407_5febc32a8749f
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez ŁAJKA Pokaż wiadomość

Dawajcie koniecznie znać o czymś interesującym .

Wczoraj zarwałam kawałek nocy, bo oglądałam na kanale Planete+ film Gainsbourg i dziewczyny” ( o godz.0.25) . Warto było wstać dziś z podpuchniętymi oczami. Gorąco polecam! Jeśli ktoś nie widział. To jeden z tych filmów, dla których, imo, warto jeszcze trzymać telewizor w domu, a nie w piwnicy.
Kolejne emisje w piątek 13.o4 o godzinie 23.20 i niedzielę 22.04 o godzinie 23.25.

http://www.cyfraplus.pl/37817,progra...ziewczyny.html
2fc115705b804dd24ceafb6c62ae2b078a3b7407_5febc32a8749f jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-04, 18:38   #41
vanilla_sky.
Raczkowanie

Bardzo lubię!
Polecam z takich uniwersalnych, które warto obejrzec dokument z TVP2 pt: KIESZONKOWCy a także film o pedofilach w stanach zjednoczonych.

Ciekawy dokument powstał także o ludziach bogatych, z którego wynika że 2% ludzi na świecie posiada około 50% bogactw.
vanilla_sky. jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-03-27, 07:51   #42
naamarelle
Zakorzenienie

Wizażanki, widzę że dawno nikt tu nie zaglądał ale może ktoś mi pomoże...

Szukam filmu który pojawił się kiedyś na Discovery bądź też National Geographic (nie jestem pewna co do stacji ale chyba któraś z tych),
mianowicie był to dokument o szajce złodziej którzy na przełomie lat ok. 1700-1800 (tak mi się wydaje że były to te okresy) okradali groby dla znanych naukowców aby mogli dokonywać na zwłokach operacji/ otwierać ciała i poznawać anatomię człowieka.
Działo się to bodajże w Szkocji/Irlandii bądź Anglii.

Film był bardzo ciekawy i chciałabym go odszukać...
naamarelle jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-06, 09:23   #43
NickBack
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez pempek Pokaż wiadomość
Witam

- no last but not least "The Bridge" - film o moście Golden Gate w San Fransisco, przez okres roku zainstalowane były na nim kamery, które rejestrowały obraz 24h na dobę, w ciągu tego roku zarejestrowano kilka samobójstw oraz prób ich popełnienia; film opowiada historie ludzi, którzy zdecydowali się na ten krok z perspektywy ich rodzin. Bardzo przejmujący obraz, tym bardziej, że zdajesz sobie sprawę z tego, że śmierć, którą widzisz na ekraie jest prawdziwa....

Dziękuję za uwagę
Odświeżam wątek

Też oglądałam The Bridge. Oglądałam to o 5 rano i jak miałam świadomość, że człowiek, który skoczył NAPRAWDĘ skoczył to byłam przerażona. Bardzo poruszający film.

Czy wiecie może co będzie gdzieś teraz lecieć, jaki film dokumentalny. Chętnie bym coś obejrzała ?
NickBack jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-06, 14:53   #44
CatVampire
Przyczajenie

Mini dokument o grupi Alice in Chains http://topguitar.pl/newsy/artysci-ne...ains-w-filmie/
CatVampire jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-12, 16:11   #45
NickBack
Raczkowanie

A czy znacie jakieś strony z filmami dokumentalnymi online?
NickBack jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-07-29, 14:40   #46
lucyohlucy
Wtajemniczenie

Odswiezam watek, bo uwielbiam filmy dokumentalne. Z tych, ktore wymienilyscie mam ochote obejrzec kilka, a kilka juz widzialam

Stron z dokumentami znam mase - glownie anglojezycznych. Jezeli ktos by chcial, podam linki

Z dokumentow, ktore pamietam i ktore zrobily na mnie duze wrazenie:
Suicide Forest in Japan - Przypomnial mi sie, bo wspomnialyscie o The Bridge

Absolutnie uwielbiam filmy dokumentalne o wspinaczce, himalaistach, zdobywaniu szczytow. Np Finding George Mallory's Body, a takze swiezutki film wlasnie o Mallorym i Irvine The Wildest Dream.

Jest tez cala seria o polskich himalaistach - rowniez warta zobaczenia.

A obecnie ogladam: The Family That Walks On All Fours Bardzo ciekawy material o ludzich w Turcji, ktorzy z niewiadomych przyczyn poruszaja sie na 4 konczynach.
Stary 2016-08-06, 23:30   #47
578537b29e2e39e1d6e3dc9dfc9821e485b809af_62f97e73ceb2a
Konto usunięte

Ponownie odświeżę wątek, bo oglądam akurat film dokumentalny "The Lobotomist" z 2008 r. (dostępny na YT w wersji anglojęzycznej). Jest wstrząsający, ogromnie polecam go obejrzeć ale tylko osobom dorosłym. Przedstawione tu sceny budzą grozę.

"The Lobotomist" to dokument o tym, jak do lat 50., a nawet 60. XX wieku leczono depresje, schizofrenie, a nawet niegrzeczne dzieci, czyli o lobotomii. Był to jedyny znany wówczas sposób na radzenie sobie z psychiką człowieka: najpierw ludzi przypinano do łóżka i poddawano elektrowstrząsom, a gdy już leżeli bez ruchu, wbijano im przez oczodół do mózgu szpikulec do lodu (tak, szpikulec do lodu!!!) i kręcono w dowolnym kierunku, "na ślepo".

Polecam obejrzeć wszystkim osobom, które są wrażliwe na cierpienie innych, które interesują się psychiatrią, medycyną, prawem. Dopiero w latach 50. XX wieku wynaleziono leki psychotropowe i zaprzestano tego strasznego procederu, którym była lobotomia.

Polecam, polecam, polecam ten film!!!
578537b29e2e39e1d6e3dc9dfc9821e485b809af_62f97e73ceb2a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości