Stara książeczka PKO... - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-09-17, 19:04   #31
k1nd3r
Przyczajenie

Dot.: Stara książeczka PKO...

oniaczeq no u mnie niestety nikt nie kupuje teraz mieszkania a kasa mi jest potrzebna wiesz moze ile mniej wiecej sie czeka no i czy to moge zrobic w kazdym oddziale PKO czy bede musiał jechac do wiekszego miasta ??
k1nd3r jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-29, 16:28   #32
norbert80
Przyczajenie

Troszkę odświeżę temat.

Książeczka oszczędnościowa PKO
Ostatnia operacja 1989 r
Stan 1000 zł
Dzisiaj odebrano w banku 2.25 zł

Druga książeczka taka sama
Ostatnia operacja 1974 r
Stan 20 zł
Do wyrzucenia lub do zostawienia sobie na pamiątkę.

Może sie to komuś przyda zanim sie wybierze do PKO.

Pozdrawiam.
norbert80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-02, 19:11   #33
Ally83
Zakorzenienie

Może komuś się przyda.

Jeśli chodzi o premię gwarancyjną, to przysługuje ona osobom, które posiadają książeczkę mieszkaniową założoną przed 24.10.1990 r. oraz wkład na tej książeczce był utrzymywany przez co najmniej 5 lat. Rzeczywiście środki, który były wpłacone w starych zł są przeliczane, a do tego za te lata "leżakowania" doliczane są odsetki. Jeśli chodzi o szczegóły przyznawania i wypłacania premii odsyłam do ustawy z dn. 30.11.1995 r.*, która reguluje tę kwestię.
Wysokość premii gwarancyjnej (którą wypłaca Skarb Państwa) oblicza i wypłaca PKO BP, w którym jest prowadzony rachunek książeczki. Możecie jednak udać się do dowolnego oddziału w Polsce, który zajmuje się obsługą książeczek mieszkaniowych, by uzyskać info o wysokości środków i premii do książeczki. Pierwsze wyliczenie jest bezpłatne. Oddział, do którego się udacie, będzie się kontaktował z oddziałem właściwym dla danej książeczki i od niego uzyskiwał informacje na jej temat.
Premię uzyskuje się, jeśli środki z książeczki przeznaczy się na cele mieszkaniowe, po szczegóły tego, co to są te cele, odsyłam do oddziału (dla chętnych mogę wypisać litanię ). Zwrócę uwagę, że na dzień dzisiejszy do celów mieszkaniowych nie zalicza się remontu Ale już ustawa, który ma to zmienić została utworzona, zobaczymy, czy przejdzie.
Jak macie jakieś pytania to zadawajcie

* Ustawa o pomocy państwa w spłacie niektórych kredytów mieszkaniowych, udzielaniu premii gwarancyjnych oraz refundacji bankom wypłaconych premii gwarancyjnych.
Ally83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-18, 09:57   #34
rozgoryczona
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Ally83 Pokaż wiadomość
Może komuś się przyda.

Jeśli chodzi o premię gwarancyjną, to przysługuje ona osobom, które posiadają książeczkę mieszkaniową założoną przed 24.10.1990 r. oraz wkład na tej książeczce był utrzymywany przez co najmniej 5 lat. Rzeczywiście środki, który były wpłacone w starych zł są przeliczane, a do tego za te lata "leżakowania" doliczane są odsetki. Jeśli chodzi o szczegóły przyznawania i wypłacania premii odsyłam do ustawy z dn. 30.11.1995 r.*, która reguluje tę kwestię.
Wysokość premii gwarancyjnej (którą wypłaca Skarb Państwa) oblicza i wypłaca PKO BP, w którym jest prowadzony rachunek książeczki. Możecie jednak udać się do dowolnego oddziału w Polsce, który zajmuje się obsługą książeczek mieszkaniowych, by uzyskać info o wysokości środków i premii do książeczki. Pierwsze wyliczenie jest bezpłatne. Oddział, do którego się udacie, będzie się kontaktował z oddziałem właściwym dla danej książeczki i od niego uzyskiwał informacje na jej temat.
Premię uzyskuje się, jeśli środki z książeczki przeznaczy się na cele mieszkaniowe, po szczegóły tego, co to są te cele, odsyłam do oddziału (dla chętnych mogę wypisać litanię ). Zwrócę uwagę, że na dzień dzisiejszy do celów mieszkaniowych nie zalicza się remontu Ale już ustawa, który ma to zmienić została utworzona, zobaczymy, czy przejdzie.
Jak macie jakieś pytania to zadawajcie

* Ustawa o pomocy państwa w spłacie niektórych kredytów mieszkaniowych, udzielaniu premii gwarancyjnych oraz refundacji bankom wypłaconych premii gwarancyjnych.
Kochani mam właśnie problem z taką książeczką bo oddałam ją do banku w celu wyliczenia premii a bank mi ją zabrał i nie che oddać tłumacząc ze jest ona już nie ważna i nie mają innych danych bo obowiązuje ich 5 letni okres archiwizowania. Napisali mi też że wkład został przeniesiony do innej książeczki, i tez nie chcą powiedzieć na kogo czy wypłacona.czy mają takie prawo tak postąpić???jeżeli jest nie ważna to czemu mi jej nie oddadzą???
rozgoryczona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-28, 11:26   #35
Izydka
Raczkowanie

Moja mama znalazła dziś książeczkę PKO oszczędnościową, którą założyła mi w 1996 roku. Wpłaciła na nią 105zł. Książeczka jest na mnie. Przez to 15 lat nic się z nią nie działo. To 105 zł jest tyle warte co teraz, bo było to już po denominacji. Jak myślicie oddadzą mi tą kasę w PKO?

Pozdrowionka!
Izydka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-28, 11:59   #36
biala17a
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Izydka Pokaż wiadomość
Moja mama znalazła dziś książeczkę PKO oszczędnościową, którą założyła mi w 1996 roku. Wpłaciła na nią 105zł. Książeczka jest na mnie. Przez to 15 lat nic się z nią nie działo. To 105 zł jest tyle warte co teraz, bo było to już po denominacji. Jak myślicie oddadzą mi tą kasę w PKO?

Pozdrowionka!
Wydaje mi sie że tak, tyle że bez zadnej premii
biala17a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-18, 20:08   #37
domi7ks
Zakorzenienie

Witam
Mój mąż rownież jest posiadaczem starej książeczki mieszkaniowej. Załozona była przed październikiem 1990r i pieniadze były wpłacan regularnie przez 5 lat. Premia gwarancyjna jest wbita. Mąż zaniósł ksiązeczkę do banku. Na około 5ego kwietnia ma być decyzja jaka kwota z niej będzie (aktualnei jestesmy na etapie kupowania mieszkania). Na książeczce jest niby 12.000. Czy ktoś sie orientuje jaka kwota może być z tego? mniej więcej chociaż

domi7ks jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-19, 22:14   #38
patusia22
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez domi7ks Pokaż wiadomość
Witam
Mój mąż rownież jest posiadaczem starej książeczki mieszkaniowej. Załozona była przed październikiem 1990r i pieniadze były wpłacan regularnie przez 5 lat. Premia gwarancyjna jest wbita. Mąż zaniósł ksiązeczkę do banku. Na około 5ego kwietnia ma być decyzja jaka kwota z niej będzie (aktualnei jestesmy na etapie kupowania mieszkania). Na książeczce jest niby 12.000. Czy ktoś sie orientuje jaka kwota może być z tego? mniej więcej chociaż
mam książeczkę założoną w 1987r. ja na swojej mam 134 500zł a po denominacji przeliczono mi w lipcu 2007zł stan oszczędności 13,45zł
odsetki 238,93zł
premia gwarancyjna 574,94zł

razem 827,32zł
patusia22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-16, 02:07   #39
mmsskkbb
Przyczajenie

A co jest jeżeli nie było wpłat przez te 5 lat tylko przez 2? warto z tym wogóle iśc do banku? przez 2 lata wpłacane po 100 zł
mmsskkbb jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-16, 07:18   #40
domi7ks
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez patusia22 Pokaż wiadomość
mam książeczkę założoną w 1987r. ja na swojej mam 134 500zł a po denominacji przeliczono mi w lipcu 2007zł stan oszczędności 13,45zł
odsetki 238,93zł
premia gwarancyjna 574,94zł

razem 827,32zł

Z męża dostaliśmy w kocu 2300 zł

---------- Dopisano o 08:18 ---------- Poprzedni post napisano o 08:17 ----------

Cytat:
Napisane przez mmsskkbb Pokaż wiadomość
A co jest jeżeli nie było wpłat przez te 5 lat tylko przez 2? warto z tym wogóle iśc do banku? przez 2 lata wpłacane po 100 zł

Muszą być przez 5 lat. To jest warunek.

domi7ks jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-09, 15:12   #41
jacek2307
Przyczajenie

Prosze pomocy moja książeczka była już przeliczona ale nie wiem co oznacza ten wpis
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg P090313_16.060001.jpg (108,6 KB, 48 załadowań)
jacek2307 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-10-01, 20:34   #42
beapol17
Przyczajenie

Witam, w 1998 roku zalozylam ksiazeczke oszczednosciowa w PKO, do 2001 roku wplacalam i wyplaclam pieniadze, takze cos dzialo sie na niej, w czerwcu 2001 wyplacilam wszystkie pieniadze i zostawialam na niej 20zl, bo tak trzeba bylo, w 2011 roku poszlam do PKO z zapytaniem co z ta ksiazeczka, czy dalej jest wazna, czy trzeba ja zlikwidowac itp. Pani zaktualizowala odsetki z tych 20zl - wyszlo po 10 latach 16zl i powiedziala, ze dalej mozna na niej oszczedzac. W czerwcu 2013 wplacilam 1000zl. Jakos w polowie wrzesnia otrzymalam list z PKO zeby przyjsc i wyjasnic sprawe, bo saldo w ksiazeczce sie nie zgadza. i teraz tak: mam oddac ksiazeczke za pokwitowaniem, oddzial PKO w moim miescie chce ja wyslac do Gdanska, bo rzekomo u nich w systemie cos sie nie zgadza, w liscie ktory dostalam numer ksiazeczki jest prawie taki sam - rozni sie tylko jedna cyfra. I teraz moje pytanie: czy ktos spotkal sie z czyms takim??? chcialam wyplacic ostatnia wplate - 1000zl i dopiero oddac ksiazeczke ze stanem 36zl, jednak Pani powiedziala, ze srodki sa zamrozone i nie mozna zrobic zadnej wyplaty. Boje sie troche ja oddac z taka kwota, bo przeciez nie pokwitowanie jest podstawa do wyplaty tylko ksiazeczka. prosze o pomoc. pozdrawiam
beapol17 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości