![]() |
#31 |
Przyczajenie
|
Dot.: Stara książeczka PKO...
oniaczeq no u mnie niestety nikt nie kupuje teraz mieszkania a kasa mi jest potrzebna wiesz moze ile mniej wiecej sie czeka no i czy to moge zrobic w kazdym oddziale PKO czy bede musiał jechac do wiekszego miasta ??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Przyczajenie
|
Troszkę odświeżę temat.
Książeczka oszczędnościowa PKO Ostatnia operacja 1989 r Stan 1000 zł Dzisiaj odebrano w banku 2.25 zł Druga książeczka taka sama Ostatnia operacja 1974 r Stan 20 zł Do wyrzucenia lub do zostawienia sobie na pamiątkę. Może sie to komuś przyda zanim sie wybierze do PKO. Pozdrawiam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Zakorzenienie
|
Może komuś się przyda.
Jeśli chodzi o premię gwarancyjną, to przysługuje ona osobom, które posiadają książeczkę mieszkaniową założoną przed 24.10.1990 r. oraz wkład na tej książeczce był utrzymywany przez co najmniej 5 lat. Rzeczywiście środki, który były wpłacone w starych zł są przeliczane, a do tego za te lata "leżakowania" doliczane są odsetki. Jeśli chodzi o szczegóły przyznawania i wypłacania premii odsyłam do ustawy z dn. 30.11.1995 r.*, która reguluje tę kwestię. Wysokość premii gwarancyjnej (którą wypłaca Skarb Państwa) oblicza i wypłaca PKO BP, w którym jest prowadzony rachunek książeczki. Możecie jednak udać się do dowolnego oddziału w Polsce, który zajmuje się obsługą książeczek mieszkaniowych, by uzyskać info o wysokości środków i premii do książeczki. Pierwsze wyliczenie jest bezpłatne. Oddział, do którego się udacie, będzie się kontaktował z oddziałem właściwym dla danej książeczki i od niego uzyskiwał informacje na jej temat. Premię uzyskuje się, jeśli środki z książeczki przeznaczy się na cele mieszkaniowe, po szczegóły tego, co to są te cele, odsyłam do oddziału (dla chętnych mogę wypisać litanię ![]() ![]() Jak macie jakieś pytania to zadawajcie ![]() * Ustawa o pomocy państwa w spłacie niektórych kredytów mieszkaniowych, udzielaniu premii gwarancyjnych oraz refundacji bankom wypłaconych premii gwarancyjnych. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Raczkowanie
|
Moja mama znalazła dziś książeczkę PKO oszczędnościową, którą założyła mi w 1996 roku. Wpłaciła na nią 105zł. Książeczka jest na mnie. Przez to 15 lat nic się z nią nie działo. To 105 zł jest tyle warte co teraz, bo było to już po denominacji. Jak myślicie oddadzą mi tą kasę w PKO?
![]() Pozdrowionka! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Zakorzenienie
|
Witam
Mój mąż rownież jest posiadaczem starej książeczki mieszkaniowej. Załozona była przed październikiem 1990r i pieniadze były wpłacan regularnie przez 5 lat. Premia gwarancyjna jest wbita. Mąż zaniósł ksiązeczkę do banku. Na około 5ego kwietnia ma być decyzja jaka kwota z niej będzie (aktualnei jestesmy na etapie kupowania mieszkania). Na książeczce jest niby 12.000. Czy ktoś sie orientuje jaka kwota może być z tego? ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#38 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
odsetki 238,93zł premia gwarancyjna 574,94zł razem 827,32zł |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Przyczajenie
|
A co jest jeżeli nie było wpłat przez te 5 lat tylko przez 2? warto z tym wogóle iśc do banku? przez 2 lata wpłacane po 100 zł
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z męża dostaliśmy w kocu 2300 zł ![]() ---------- Dopisano o 08:18 ---------- Poprzedni post napisano o 08:17 ---------- Cytat:
Muszą być przez 5 lat. To jest warunek. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Przyczajenie
|
Prosze pomocy moja książeczka była już przeliczona ale nie wiem co oznacza ten wpis
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#42 |
Przyczajenie
|
Witam, w 1998 roku zalozylam ksiazeczke oszczednosciowa w PKO, do 2001 roku wplacalam i wyplaclam pieniadze, takze cos dzialo sie na niej, w czerwcu 2001 wyplacilam wszystkie pieniadze i zostawialam na niej 20zl, bo tak trzeba bylo, w 2011 roku poszlam do PKO z zapytaniem co z ta ksiazeczka, czy dalej jest wazna, czy trzeba ja zlikwidowac itp. Pani zaktualizowala odsetki z tych 20zl - wyszlo po 10 latach 16zl i powiedziala, ze dalej mozna na niej oszczedzac. W czerwcu 2013 wplacilam 1000zl. Jakos w polowie wrzesnia otrzymalam list z PKO zeby przyjsc i wyjasnic sprawe, bo saldo w ksiazeczce sie nie zgadza. i teraz tak: mam oddac ksiazeczke za pokwitowaniem, oddzial PKO w moim miescie chce ja wyslac do Gdanska, bo rzekomo u nich w systemie cos sie nie zgadza, w liscie ktory dostalam numer ksiazeczki jest prawie taki sam - rozni sie tylko jedna cyfra. I teraz moje pytanie: czy ktos spotkal sie z czyms takim??? chcialam wyplacic ostatnia wplate - 1000zl i dopiero oddac ksiazeczke ze stanem 36zl, jednak Pani powiedziala, ze srodki sa zamrozone i nie mozna zrobic zadnej wyplaty. Boje sie troche ja oddac z taka kwota, bo przeciez nie pokwitowanie jest podstawa do wyplaty tylko ksiazeczka. prosze o pomoc. pozdrawiam
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:21.