|
|
#31 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Stara książeczka PKO...
oniaczeq no u mnie niestety nikt nie kupuje teraz mieszkania a kasa mi jest potrzebna wiesz moze ile mniej wiecej sie czeka no i czy to moge zrobic w kazdym oddziale PKO czy bede musiał jechac do wiekszego miasta ??
|
|
|
|
|
#32 |
|
Przyczajenie
|
Troszkę odświeżę temat.
Książeczka oszczędnościowa PKO Ostatnia operacja 1989 r Stan 1000 zł Dzisiaj odebrano w banku 2.25 zł Druga książeczka taka sama Ostatnia operacja 1974 r Stan 20 zł Do wyrzucenia lub do zostawienia sobie na pamiątkę. Może sie to komuś przyda zanim sie wybierze do PKO. Pozdrawiam. |
|
|
|
|
#33 |
|
Zakorzenienie
|
Może komuś się przyda.
Jeśli chodzi o premię gwarancyjną, to przysługuje ona osobom, które posiadają książeczkę mieszkaniową założoną przed 24.10.1990 r. oraz wkład na tej książeczce był utrzymywany przez co najmniej 5 lat. Rzeczywiście środki, który były wpłacone w starych zł są przeliczane, a do tego za te lata "leżakowania" doliczane są odsetki. Jeśli chodzi o szczegóły przyznawania i wypłacania premii odsyłam do ustawy z dn. 30.11.1995 r.*, która reguluje tę kwestię. Wysokość premii gwarancyjnej (którą wypłaca Skarb Państwa) oblicza i wypłaca PKO BP, w którym jest prowadzony rachunek książeczki. Możecie jednak udać się do dowolnego oddziału w Polsce, który zajmuje się obsługą książeczek mieszkaniowych, by uzyskać info o wysokości środków i premii do książeczki. Pierwsze wyliczenie jest bezpłatne. Oddział, do którego się udacie, będzie się kontaktował z oddziałem właściwym dla danej książeczki i od niego uzyskiwał informacje na jej temat. Premię uzyskuje się, jeśli środki z książeczki przeznaczy się na cele mieszkaniowe, po szczegóły tego, co to są te cele, odsyłam do oddziału (dla chętnych mogę wypisać litanię ). Zwrócę uwagę, że na dzień dzisiejszy do celów mieszkaniowych nie zalicza się remontu Jak macie jakieś pytania to zadawajcie ![]() * Ustawa o pomocy państwa w spłacie niektórych kredytów mieszkaniowych, udzielaniu premii gwarancyjnych oraz refundacji bankom wypłaconych premii gwarancyjnych. |
|
|
|
|
#34 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#35 |
|
Raczkowanie
|
Moja mama znalazła dziś książeczkę PKO oszczędnościową, którą założyła mi w 1996 roku. Wpłaciła na nią 105zł. Książeczka jest na mnie. Przez to 15 lat nic się z nią nie działo. To 105 zł jest tyle warte co teraz, bo było to już po denominacji. Jak myślicie oddadzą mi tą kasę w PKO?
![]() Pozdrowionka! |
|
|
|
|
#36 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#37 |
|
Zakorzenienie
|
Witam
Mój mąż rownież jest posiadaczem starej książeczki mieszkaniowej. Załozona była przed październikiem 1990r i pieniadze były wpłacan regularnie przez 5 lat. Premia gwarancyjna jest wbita. Mąż zaniósł ksiązeczkę do banku. Na około 5ego kwietnia ma być decyzja jaka kwota z niej będzie (aktualnei jestesmy na etapie kupowania mieszkania). Na książeczce jest niby 12.000. Czy ktoś sie orientuje jaka kwota może być z tego? mniej więcej chociaż
|
|
|
|
|
#38 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
odsetki 238,93zł premia gwarancyjna 574,94zł razem 827,32zł |
|
|
|
|
|
#39 |
|
Przyczajenie
|
A co jest jeżeli nie było wpłat przez te 5 lat tylko przez 2? warto z tym wogóle iśc do banku? przez 2 lata wpłacane po 100 zł
|
|
|
|
|
#40 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z męża dostaliśmy w kocu 2300 zł ![]() ---------- Dopisano o 08:18 ---------- Poprzedni post napisano o 08:17 ---------- Cytat:
Muszą być przez 5 lat. To jest warunek. |
||
|
|
|
|
#41 |
|
Przyczajenie
|
Prosze pomocy moja książeczka była już przeliczona ale nie wiem co oznacza ten wpis
|
|
|
|
|
#42 |
|
Przyczajenie
|
Witam, w 1998 roku zalozylam ksiazeczke oszczednosciowa w PKO, do 2001 roku wplacalam i wyplaclam pieniadze, takze cos dzialo sie na niej, w czerwcu 2001 wyplacilam wszystkie pieniadze i zostawialam na niej 20zl, bo tak trzeba bylo, w 2011 roku poszlam do PKO z zapytaniem co z ta ksiazeczka, czy dalej jest wazna, czy trzeba ja zlikwidowac itp. Pani zaktualizowala odsetki z tych 20zl - wyszlo po 10 latach 16zl i powiedziala, ze dalej mozna na niej oszczedzac. W czerwcu 2013 wplacilam 1000zl. Jakos w polowie wrzesnia otrzymalam list z PKO zeby przyjsc i wyjasnic sprawe, bo saldo w ksiazeczce sie nie zgadza. i teraz tak: mam oddac ksiazeczke za pokwitowaniem, oddzial PKO w moim miescie chce ja wyslac do Gdanska, bo rzekomo u nich w systemie cos sie nie zgadza, w liscie ktory dostalam numer ksiazeczki jest prawie taki sam - rozni sie tylko jedna cyfra. I teraz moje pytanie: czy ktos spotkal sie z czyms takim??? chcialam wyplacic ostatnia wplate - 1000zl i dopiero oddac ksiazeczke ze stanem 36zl, jednak Pani powiedziala, ze srodki sa zamrozone i nie mozna zrobic zadnej wyplaty. Boje sie troche ja oddac z taka kwota, bo przeciez nie pokwitowanie jest podstawa do wyplaty tylko ksiazeczka. prosze o pomoc. pozdrawiam
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:12.

). Zwrócę uwagę, że na dzień dzisiejszy do celów mieszkaniowych nie zalicza się remontu 

mniej więcej chociaż