Co zrobić z kradzieżami avatarów? - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Wirtualna Redakcja > Techniczne forum

Notka

Techniczne forum Forum techniczne - obszar całe forum. Tutaj można zgłaszać uwagi techniczne, problemy dotyczące całego forum, problemy z hasłem i dostępem i inne…

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-08-20, 20:47   #31
AniaWila
BAN stały

Dot.: Co zrobić z kradzieżami avatarów?

Cytat:
Napisane przez agabil1 Pokaż wiadomość
Avatar z moją twarzą ktoś już ukradł i zamieścił jako własny na jakimś serwisie randkowym
yyyyy niezle.....pewnie dzisiaj cos z tym zrobie ....moze napisze na fotce - MEZATKA i nikt mnie w zadnych randkach nie bedzie mial szansy umiescic

ps: agabil a jak sie o tym dowiedzialas i czy przynajmiej mialas ''branie''???

edit: zmienilam...a co tam jak wymysle cos rozsadniejszego to zmienie ponownie
AniaWila jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-21, 08:26   #32
magdalenazz
Rozeznanie

GG do magdalenazz Wyślij wiadomość przez MSN do magdalenazz

Cytat:
Avatar z moją twarzą ktoś już ukradł i zamieścił jako własny na jakimś serwisie randkowym
agabil, jesteś taka śliczna, że wcale się nie dziwię, że ktoś chciał się pod Ciebie podszywać
Stary 2007-08-21, 09:23   #33
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez AniaWila Pokaż wiadomość
o kurde...toscie baby daly do myslenia szczerze mowiac - robiac sobie takiego a nie inego avatara nie interpretowalam w ogole co mna kieruje. Wzielam jakas fotke w ktorej mialam odpowiedniej wielkosci leb < coby pojemnosciowo sie zgadzalo> wycielam i wrzucilam do kwadrata.

Ale Fresa dobrze mowi - moze juz moja glowa lata po sieci jak glowa pani Begger dorobiona do reszty ciala w niedwuznacznej pozycji smieszne ale nie smieszne....oj chyba musze cos z tym zrobic
Cytat:
yyyyy niezle.....pewnie dzisiaj cos z tym zrobie ....moze napisze na fotce - MEZATKA i nikt mnie w zadnych randkach nie bedzie mial szansy umiescic

ps: agabil a jak sie o tym dowiedzialas i czy przynajmiej mialas ''branie''???

edit: zmienilam...a co tam jak wymysle cos rozsadniejszego to zmienie ponownie
A jednak zmieniłaś .
Nie poznałam Cię i jeszcze nie mogę się przyzwyczaić .

Cytat:

To już szczyt nad szczytami dowartościowywać się czyimś zdjęciem.

Fresa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-21, 10:44   #34
klaudynka4
Zakorzenienie

GG do klaudynka4 Send a message via Skype™ to klaudynka4

Niektórzy ludzie naprawdę nie mają inwencji twórczej Ciekawe, gszie są moje zdjęcia :P
Stary 2007-08-21, 11:31   #35
agabil1
nabija na KOPIĘ kopistów.
okrutnica jakaś...

GG do agabil1

umieszczajac własne zdjęcia w sieci nawet w postaci małego avatara musimy liczyć się z tym że ktoś go może zapisać. Na szczęście, za każdym razem uczynne Wizażanki dają mi znak na PW że widziały tu i tu moja fotkę, ja piszę do administracji danej strony i zawsze szybko jest ona usuwana

Freso, Magdo

agabil1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-21, 13:24   #36
zlosliwiec
Przyjaciel Wizaz.pl

Cytat:
umieszczajac własne zdjęcia w sieci nawet w postaci małego avatara musimy liczyć się z tym że ktoś go może zapisać. Na szczęście, za każdym razem uczynne Wizażanki dają mi znak na PW że widziały tu i tu moja fotkę, ja piszę do administracji danej strony i zawsze szybko jest ona usuwana

Freso, Magdo
Zgadzam się i zawsze mnie dziwi, że ktoś jest zły na nas, że złodziejaszek ukradł mu zdjęcie...
zlosliwiec jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-21, 16:37   #37
m.a.r.t.a
Zakorzenienie

Cytat:

Freso, Magdo
Agabil1 trzeba się cieszyć, że są jeszcze osoby, które informują Cie o takim zajściu. To naprawdę niewesoła sytuacja, gdy odnajdujemy siebie na np. innym portalu, dlatego mam nadzieje, że ze swoim okrojonym okiem i napisem jestem jakoś bezpieczna.
Stary 2007-08-21, 19:51   #38
AniaWila
BAN stały

Fresa przyzwyczaisz sie

z drugiej strony dziwi mnie, ze ktos o kradzierz avatara czy upublicznienie w sieci moze miec pretensje do Wizazu :/
Stary 2007-08-24, 00:13   #39
włoczykijka
Zadomowienie

Thumbs down Dot.: Co zrobić z kradzieżami avatarów?

hmm nawet nie wiedziałam,że będzie taka afera o avatar.w każdym bądź razie jak już tłumaczyłam klaudynce i innym którzy dali mi baty poprzez wiadomości(dopiero dziś je odczytałam), że skopiowałam go dawno temu, a nie wiedziałam że ten owy posiadacz avatara jeszcze będzie się tak udzielał na wizażu-dlatego tez gdy zaczęlam częsciej bywać,a chciałąm ustawić sobie jakiś avatar(tak,tak,jest tyle stron,ja jednak mam jedną w linkach ale po prostu zapomniałam)padło akurat na ten.jak już mówiłam mam juz nowy avatar(co widać )obiecuję że więcej nie skopiuję,naprawdę nie wiedziałam że powoduje to aż takie oburzenie,myślalam,że jest to taki av który jest na stronach,a nie samodzielnie wykonany przez klaudynke,dlatego też tym bardziej mi wstyd.co by tu jeszcze powiedzieć,mam nadzieje,że specjalnych,,kar"nie przewidujecie?nie chciałąbym być wyrzucona z wizażu.
Stary 2007-08-24, 02:13   #40
AniaWila
BAN stały

a ja w drodze ewolucji mojego avatara poczawszy od mojego oblicza skonczylam na moich nogach mysle, ze to bezpieczniejsza opcja No i Fresa!!! masz co chcialas co prawda nie w fitnesowym, ale obietnice spelnilam prawda?
Stary 2007-08-24, 09:09   #41
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Fresa przyzwyczaisz sie
Cytat:
a ja w drodze ewolucji mojego avatara poczawszy od mojego oblicza skonczylam na moich nogach mysle, ze to bezpieczniejsza opcja No i Fresa!!! masz co chcialas co prawda nie w fitnesowym, ale obietnice spelnilam prawda?
Aniu,no jeszcze się nie zdążyłam przyzwyczaić,a tu już nowy .
To jak?Komentować znaczy,tak?
Ekhem,ekhem trochę dziwna poza .
No i tak całkiem btw,czy to nie miał być szpagat ?
Ale avatar podoba mi się- jest bardziej charakterystyczny/rzuca się w oczy niż poprzedni/z tańczącą parą .

Cytat:
Napisane przez włoczykijka Pokaż wiadomość
hmm nawet nie wiedziałam,że będzie taka afera o avatar.w każdym bądź razie jak już tłumaczyłam klaudynce i innym którzy dali mi baty poprzez wiadomości(dopiero dziś je odczytałam), że skopiowałam go dawno temu, a nie wiedziałam że ten owy posiadacz avatara jeszcze będzie się tak udzielał na wizażu-dlatego tez gdy zaczęlam częsciej bywać,a chciałąm ustawić sobie jakiś avatar(tak,tak,jest tyle stron,ja jednak mam jedną w linkach ale po prostu zapomniałam)padło akurat na ten.jak już mówiłam mam juz nowy avatar(co widać )obiecuję że więcej nie skopiuję,naprawdę nie wiedziałam że powoduje to aż takie oburzenie,myślalam,że jest to taki av który jest na stronach,a nie samodzielnie wykonany przez klaudynke,dlatego też tym bardziej mi wstyd.co by tu jeszcze powiedzieć,mam nadzieje,że specjalnych,,kar"nie przewidujecie?nie chciałąbym być wyrzucona z wizażu.
Włóczykijko ,chodzi o to,żeby pobierać avatary ze stron z obrazkami za free,jest ich naprawdę sporo.A nie z Wizażu i następnie je tu wstawiać .
Zobacz ile jest wyników dla zapytania "avatary" i "obrazki na bloga",na pewno można znaleźć sobie jakiś oryginalny:
http://www.google.pl/search?hl=pl&q=avatary&lr

http://www.google.pl/search?hl=pl&q=obrazki+na+bloga&lr

Stary 2007-08-24, 10:07   #42
aaricia8
Zakorzenienie

Ja proponuję rozwiązanie:
1. Jeśli ktoś zobaczy swojego avatara u kogoś innego - powinien wysłać PW do osoby, jaka skopiowała awatar (chyba że zainteresowanym to nie przeszkadza)
2. Jeśli osoba, która skopiowała awatar nie odpowiada na PW (a była w tym czasie na forum), powinna dostawać PW od moderatora z prośbą o zmianę awatara. Jeśli nie zmieni go np w ciągu 7 dni - powinna dostać pkt karny od administracji z PW o powodzie przyznania punktu. Jeśli dalej nie reaguje a bywa na forum, to należy potraktować taką osobę jak trolla.
Mało kto chyba jednak wtedy bym awa nie zmienił. Wiele jest osób, które kopiuje awy ogólnodostępne (i ma do tego prawo) a o tym nie wie, że ktoś z nich korzysta.

Do regulaminu powinno się dodać w takim razie punkt, np:
Awatar (obrazek dodawany do profilu wizażanki) to nasza "forumowa twarz", dlatego też awatar już używany przez kogoś nie powinien być używany przez inne osoby. Dotyczy to awatarów ogólnodostępnych w sieci, jak i wykonanych samodzielnie przez wizażanki. Jeśli dostaniesz Prywatną Wiadomość od użytkowniczki forum, która miała już wcześniej wybrany przez Ciebie awatar - zmień proszę awatar na inny. Jeśli nie dokonasz zmiany na prośbę wizażanki, sprawa zostanie przekazana do Moderatora forum a w wypadku braku Twojej reakcji, do Administracji forum. Grozić to może punktem karnym lub w wypadku dalszego braku Twojej reakcji - usunięciem z forum. Pamiętaj proszę, że w ogólnodostępnych serwisach internetowych widnieją darmowe awatary.

Co chyba rozwiązało by sprawę i wykonanych samodzielnie awaratów i awów z sieci, z których wizażanki korzystają już wiele lat czy miesięcy i są do nich przyzwyczajone (i my też).
aaricia8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-24, 10:58   #43
AniaWila
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Fresa Pokaż wiadomość
No i tak całkiem btw,czy to nie miał być szpagat ?
Ale avatar podoba mi się- jest bardziej charakterystyczny/rzuca się w oczy niż poprzedni/z tańczącą parą .

eeee tam, wybredna jestes....nogi masz wiec teraz smialo mozesz sobie zrobic wizualizacje szpagatu czy innej dziwnej pozy ;p

Co do starego, nowego avatara to nie byla tanczaca para!!!!!!!! to byly dwie babki, delikatnie mowiac: jedna przymierzala sie do dania w morde drugiej -----> masz
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg fcuk.jpg (33,0 KB, 32 załadowań)
Stary 2007-08-24, 11:07   #44
klaudynka4
Zakorzenienie

GG do klaudynka4 Send a message via Skype™ to klaudynka4

Bardzo obrazowe przedstawienie niektórych sytuacji na wizażu
Stary 2007-08-24, 11:32   #45
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
eeee tam, wybredna jestes....nogi masz wiec teraz smialo mozesz sobie zrobic wizualizacje szpagatu czy innej dziwnej pozy ;p
Phi ,bo szpagatu zrobić nie umiesz .

Cytat:
Co do starego, nowego avatara to nie byla tanczaca para!!!!!!!! to byly dwie babki, delikatnie mowiac: jedna przymierzala sie do dania w morde drugiej -----> masz
dobre,nie przyjrzałam się dokładnie i myślałam,że to mieszana-tańcząca parka .

Stary 2007-08-24, 14:20   #46
m.a.r.t.a
Zakorzenienie

Cytat:
Ja bym powiedziała, że kuszcząca
Stary 2007-08-24, 16:15   #47
AniaWila
BAN stały

Cytat:
Phi ,bo szpagatu zrobić nie umiesz . .
w koncu sie wydalo co? a Ty tylko na to czekalas

marta - Ty to masz zawsze jedno na mysli ja najzwyczajniej w swiecie wychodzilam z samochodu....z kuszeniem to nie mialo nic wspolnego no chyba, ze biorac pod uwage to, jak sporadycznie nosze obcasy - jedyne co kusilam to los, zeby sobie gnaty polamac
Stary 2007-08-24, 19:45   #48
aaricia8
Zakorzenienie

Ja z wrażenia podpisałam mój awatar w międzyczasie
Stary 2007-08-24, 19:57   #49
carolinascotties
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Brewka :) Pokaż wiadomość
klaudynko, czy chodzi ci o "kradzież" twojego avka, który masz w tej chwili? jeśli tak to czy jesteś twórcą pacynki powszechnie znanej jako Kermit?
to pytanie retoryczne oczywiście chodzi mi o to, że avki "własnego autorstwa" z użyciem powszechnie znanych postaci/zdjęć/symboli nie są w sposób oczywisty objęte ochroną praw autorskich i spokojnie twój avek można wziąć za znaleziony w sieci, w związku z tym strzelanie z bana jest moim zdaniem przesadą;
ale wpis w regulaminie zobowiązujący do zmiany avka, gdy się zwróci o to "pierwotny" właściciel myślę, że jest potrzebny, zwłaszcza w takich sytuacjach jak pamiętna z avkiem lullaby22
zgadzam sie

Klaudynko - fundamentem Twojego ava jest postac, ktorej nie stworzylas... oczywiscie zgadzam sie z tm, ze nie powinny byc wykorzystywane avatary, ktore poddane sa przez nas pewnej obrobce... ale mysle, ze to jest jednak nieco inna sprawa - niz w wypadku kradziezy zdjecia - np. Agabil - czy kradziezy avatarow, ktore sa w 100 % nasze

Toksyczny związek? https://youtu.be/5bw4jeTxHGA
carolinascotties jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-27, 12:25   #50
czarny kot
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zlosliwiec Pokaż wiadomość
Zgadzam się i zawsze mnie dziwi, że ktoś jest zły na nas, że złodziejaszek ukradł mu zdjęcie...
Ja za to spotkalam sie z sytuacja gdzie autor dostaje opeer, za to ze domaga sie wlasnych praw. Bo jesli wrzucil zdjecie do sieci to oczywistym jest, ze kazdy moze je sobie kopiowac ile chce i uzywac jak chce :/ To boli bardziej.

Wątek z biżuterią
czarny kot jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-27, 12:36   #51
Biała Dama
Zakorzenienie

Cytat:
o rany
Biała Dama jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-31, 18:02   #52
aaricia8
Zakorzenienie

Podnoszę wątek - Złośliwcu, dałam propozycję - czy jest do do zrealizowania? Co na to wizażanki?
Stary 2007-08-31, 18:06   #53
zlosliwiec
Przyjaciel Wizaz.pl

Cytat:
Napisane przez aaricia8 Pokaż wiadomość
Ja proponuję rozwiązanie:
1. Jeśli ktoś zobaczy swojego avatara u kogoś innego - powinien wysłać PW do osoby, jaka skopiowała awatar (chyba że zainteresowanym to nie przeszkadza)
2. Jeśli osoba, która skopiowała awatar nie odpowiada na PW (a była w tym czasie na forum), powinna dostawać PW od moderatora z prośbą o zmianę awatara. Jeśli nie zmieni go np w ciągu 7 dni - powinna dostać pkt karny od administracji z PW o powodzie przyznania punktu. Jeśli dalej nie reaguje a bywa na forum, to należy potraktować taką osobę jak trolla.
Mało kto chyba jednak wtedy bym awa nie zmienił. Wiele jest osób, które kopiuje awy ogólnodostępne (i ma do tego prawo) a o tym nie wie, że ktoś z nich korzysta.

Do regulaminu powinno się dodać w takim razie punkt, np:
Awatar (obrazek dodawany do profilu wizażanki) to nasza "forumowa twarz", dlatego też awatar już używany przez kogoś nie powinien być używany przez inne osoby. Dotyczy to awatarów ogólnodostępnych w sieci, jak i wykonanych samodzielnie przez wizażanki. Jeśli dostaniesz Prywatną Wiadomość od użytkowniczki forum, która miała już wcześniej wybrany przez Ciebie awatar - zmień proszę awatar na inny. Jeśli nie dokonasz zmiany na prośbę wizażanki, sprawa zostanie przekazana do Moderatora forum a w wypadku braku Twojej reakcji, do Administracji forum. Grozić to może punktem karnym lub w wypadku dalszego braku Twojej reakcji - usunięciem z forum. Pamiętaj proszę, że w ogólnodostępnych serwisach internetowych widnieją darmowe awatary.

Co chyba rozwiązało by sprawę i wykonanych samodzielnie awaratów i awów z sieci, z których wizażanki korzystają już wiele lat czy miesięcy i są do nich przyzwyczajone (i my też).
To mogłoby być zrealizowane, jeśli avatarek byłby podpisany nickiem z forum. Nie traktuj tego jako "tak", muszę to jeszcze przegadać z AgąZ
zlosliwiec jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-31, 23:13   #54
spray
KWC

Punkty karne za takie same avatary? Nie no, bez sensu, już widzę te awantury o to, kto pierwszy miał taki obrazek i komu się nalezało a komu nie. Poza tym częśc userów używa avatarów-szablonów, których są całe setki w necie. Nie róbmy z wizażu, który jest bardzo przyjaznym portalem jakiegoś miejsca totalnej inwigilacji. Tu punkcik karny, tam punkcik karny.. Najlepiej wrzucać swoją buzię na tapetę, nie będzie wtedy wątpliwości co i kto
spray jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-02, 09:29   #55
aaricia8
Zakorzenienie

Nie każdy chce umieszczać w avie swoją twarz. Oby Spray ktoś nie podchwycił Twoich słów zbyt dosłownie i nie umieścił na awie buzi. Twojej buzi. I Twojego awatara
Stary 2007-09-02, 18:35   #56
silvergreen
Raczkowanie

W przypadku, gdy taki sam avatar pochodzi z ogólnodostępnego źródła (strony z awatarami czy np zdjęcie znanej osoby, itd) to nie ma sensu tego karać.
Natomiast jeśli łamie prawa autorskie (nie tylko gdy ktoś weźmie zdjęcie Twojego autorstwa, ale np ogólnodostępny obrazek który Ty przerobiłaś na swój użytek) to jestem za jakimś "odgórnym" usankcjonowaniem tego.

Ehm... zadnej Ameryki tu nie odkrylam ale dolaczam swoj glos ;-)
Stary 2007-09-02, 20:06   #57
m.a.r.t.a
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez spray Pokaż wiadomość
Punkty karne za takie same avatary? Nie no, bez sensu, już widzę te awantury o to, kto pierwszy miał taki obrazek i komu się nalezało a komu nie.
Jestem ciekawa w jaki sposób osoba X ma udowonić, że jako pierwsza miała dany avatar? Przecież nikt tak naprawdę nie pamieta dokładnego dnia i godziny jego załadowania a własnie czas odgrywa tutaj znaczącą role.
Stary 2007-09-02, 20:27   #58
agabil1
nabija na KOPIĘ kopistów.
okrutnica jakaś...

GG do agabil1

dla mnie bez sensu karać za avatary ogólnodostępne w necie bo nikt nie ma do nich większych czy mniejszych praw. Co innnego gdy ktoś podbierze nam nasze osobiste ''dzieło'', zrobione od a do z przez nas samych

agabil1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-02, 23:21   #59
czarny kot
Zakorzenienie

Raczej nie mamy prawa karac za kozystanie z ogolno dostepnych grafik. Ale za podebranie avatara czyjegos autorstwa powinna byc kartka.

Wątek z biżuterią
czarny kot jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-03, 07:24   #60
carolinascotties
Zakorzenienie

Cytat:
dla mnie bez sensu karać za avatary ogólnodostępne w necie bo nikt nie ma do nich większych czy mniejszych praw. Co innnego gdy ktoś podbierze nam nasze osobiste ''dzieło'', zrobione od a do z przez nas samych
zgadzam sie z Agabil

Toksyczny związek? https://youtu.be/5bw4jeTxHGA
carolinascotties jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Techniczne forum

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości