sonda avon - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Wirtualna Redakcja > Techniczne forum

Notka

Techniczne forum Forum techniczne - obszar całe forum. Tutaj można zgłaszać uwagi techniczne, problemy dotyczące całego forum, problemy z hasłem i dostępem i inne…

Pokaż wyniki sondy: Avon- forum- sonda
wybieram stara formę forum i powołanie moderatora 63 75,90%
wybieram nowe forum z poddziałami 20 24,10%
Głosujący: 83. Nie możesz głosować w tej sondzie

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-08-30, 23:01   #31
rambo
Zakorzenienie

GG do rambo Send a message via Skype™ to rambo
Dot.: sonda avon

Cytat:
Napisane przez rzyrafka Pokaż wiadomość
cieszę się, że mój pomysł zyskał choć trochę uznania i dalej nie rozumiem obiekcji dotyczących podziału wątku na kilka mniejszych. O innych kosmetykach dyskutuje się na kilkunastu conajmniej watkach (nowości, buble, gdzie kupic, zdjęcia kolorów itp.) a dlaczego? Żeby było czytelniej i wg pewnych kategorii. Na całościowym wątku o Avonie kategorii brak jakichkolwiek. Fakt faktem, że tytuł wątku do pisania według takowych nie zobowiązuje, ale doświadczenie (które nas tutaj przyprowadziło) sugeruje iż przynajmniej sprawy zawodowe (jesli tak traktować konsultantki) od spraw dosłownie kosmetykowych powinno się rozdzielić. tak właśnie są osobne wątki o pracy w konkretnych drogeriach oddzielone od wątków o kosmetykach w nich sprzedawanych (rossmann, natura, Sephora itp) i jakoś nikt nie narzeka, że nie może się połapać.
Nawet wśród marek katalogowych tak jest- vide 'konsultantki MaryKay'

Jak dla mnie podział to bardzo dobre rozwiązanie.
Lepiej podział jednego wątku niż kolejny dział na forum

Napisałam już w wątku o Avonie, bo jestem za rozwiązywaniem problemu dopóki jest "gorący"
___ ___ ___ ___
Jak dla mnie chcecie możliwości swobodnej rozmowy i zachowania porządku informacji.
Co jest niemożliwe w jednym wątku
Stary 2007-08-30, 23:34   #32
violka42
Raczkowanie

jestem oczywiście za Hosenką i uważam, że umieszczenie osobno katalogów to dobry pomysł, ograniczy ilość bezsensownych postów i na forum będą osoby zainteresowane tematyką Avon a nie tylko nowym katalogiem
violka42 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-31, 07:15   #33
agusiia69
Zakorzenienie

Hosenka ;-)
Stary 2007-08-31, 08:56   #34
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MagJa Pokaż wiadomość
No właśnie, po co podforum Avon? Równie dobrze ktoś zaraz sobie zażyczy podorum Oriflame, Yves Rocher, a nawet i Bielenda, czemu nie
Cytat:
Napisane przez pink69 Pokaż wiadomość
To zróbmy jeszcze podforum Oriflame,Faberlic,Yves rocher itd
Cytat:
Napisane przez Pomadka Pokaż wiadomość
NIe!
Nie wiem po co kolejne podforum i to specjalnie na potrzeby Avonu?! CHyba lekka przesada.

pomysł osobnego podforum został już DAWNO PORZUCONY!! Jest to zupełnie bez sensu z tych powodów o których piszecie (nie tylko zreszta wy, ale też wizażanki korzystające z watku o Avonie, no ja )

Nazewnicwto forum/watek jest dla niektórych niezrozumiały i z tego co sie zorientowałąm wiekszość dziewczyn myśląc "wątek" pisze "forum" (watek uważa za forum) - stad w niektórych przypadkach mogły powstać niejasności, choć pomysł podforum tez padł (ale upadł )

Cytat:
Napisane przez MagJa Pokaż wiadomość
Wystarczy, że na wątku będzie utrzymywany porządek, jakoś na podobnym Oriflame'owym wątku problemów nie ma, żaden mod nie jest potrzebny, a kto szuka konkretnych informacji ten je bez większego problemu znajdzie
tez pisałam że w watku o Oriflame nie ma bałaganu, nei ma ciągłych awantur czy pytań o katalogi. Nie wiem z czego to wynika Jest tam mniej dziewczyn - może dlatego. A moze Avon skupia nieodpowiednie dziewczyny

Cytat:
Napisane przez Pomadka Pokaż wiadomość
Dobry program ktoś wypisał
ograniczyć się do pisania w tatmtym wątku rzeczy niezbędnych
nie wdawać się wkłótnie i korzystać z edycji multicytowania.. dbać samemu o swoje posty-ich przejrzystośc itp.
Gdybyś sledziła cały czsa watek, zauważyłabyś ze praktycznei na każdej stronie ktoś komuś zwraca uwagę: nie pisz posta pod postem tylko edytuj, albo: użyj multicytowania. Ktoś pisze: ok, nie wiedziałam, jestem nowa, tylko ze na nastepnej stronie to sie powtarza Jesteś modem - wejdz, pozłączaj wszystkie posty pod postem - zapewniam że miałabyś duzo roboty Mod Avonowy () na bieżaco łączyłby takie posty, skracałby zbyt długie cytowania (tak jak ktoś pisał - czasami dziewczyny cytuja całą długą wypowiedz, lub wypowiedz z cytatami, a odpisuja tylko na jeden krótki fragment).

Do co propozycji odnośnie watków, to ja jestem za modem i za: 2 watkami -
1. same zdjęcia, bez zadnych komntarzy. Gdyby był mod mógłby prowadzić taki watek - mógłby po dodaniu zdjęć zamykać watek aby nikt w nim nie mógł pisać. Najlepiej gdyby taki watek był przypiety na górze forum aby był od razu widoczny dla "katalogowców" Mod mógbły też umieszczać w tym watku fotki kosmetyków jakie dziewczyny robią na życzenie innych. Wszelkie linki znalazłyby sie w 1 poście aby mozna było od razu wiedzieć jakie fotki są zamieszczone.

2. dyskusja nt. katalogów, kosmetyków.

Instagram

W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu
Hosenka* jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-31, 09:11   #35
lemoorka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Hosenka* Pokaż wiadomość

Do co propozycji odnośnie watków, to ja jestem za modem i za: 2 watkami -
1. same zdjęcia, bez zadnych komntarzy. Gdyby był mod mógłby prowadzić taki watek - mógłby po dodaniu zdjęć zamykać watek aby nikt w nim nie mógł pisać. Najlepiej gdyby taki watek był przypiety na górze forum aby był od razu widoczny dla "katalogowców" Mod mógbły też umieszczać w tym watku fotki kosmetyków jakie dziewczyny robią na życzenie innych. Wszelkie linki znalazłyby sie w 1 poście aby mozna było od razu wiedzieć jakie fotki są zamieszczone.

2. dyskusja nt. katalogów, kosmetyków.

Popieram tak jest na forum ślubnym ze zdjęciami

ale mod i tak by się przydał np dzisiaj platyna czy tam vivi pisze, że się wyspała
lemoorka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-31, 09:12   #36
rambo
Zakorzenienie

Cytat:
Gdybyś sledziła cały czsa watek, zauważyłabyś ze praktycznei na każdej stronie ktoś komuś zwraca uwagę: nie pisz posta pod postem tylko edytuj, albo: użyj multicytowania. Ktoś pisze: ok, nie wiedziałam, jestem nowa, tylko ze na nastepnej stronie to sie powtarza Jesteś modem - wejdz, pozłączaj wszystkie posty pod postem - zapewniam że miałabyś duzo roboty Mod Avonowy () na bieżaco łączyłby takie posty, skracałby zbyt długie cytowania (tak jak ktoś pisał - czasami dziewczyny cytuja całą długą wypowiedz, lub wypowiedz z cytatami, a odpisuja tylko na jeden krótki fragment).
Pomadkę proszę pod względem łącznia postów na plotkowym zostawić w spokoju, ponieważ Pomadka moderuje Seks&Intymne oraz MM (lista moderatorów) i nie ma możliwości zrobienia czegokolwiek na forum Plotkowym na którym znajduje się wątek.

Jesteś modem - nie oznacza "zrób wszystko wszędzie".

Hosenko* - co taki mod jeszcze by robił oprócz łączenia postów, skracania cytatów, wlepiania upomnień, wklejania zdjęć i zamykania jednego wątku?
Stary 2007-08-31, 09:17   #37
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rambo Pokaż wiadomość
Pomadkę proszę pod względem łącznia postów na plotkowym zostawić w spokoju, ponieważ Pomadka moderuje Seks&Intymne oraz MM (lista moderatorów) i nie ma możliwości zrobienia czegokolwiek na forum Plotkowym na którym znajduje się wątek.

Hosenko* - co taki mod jeszcze by robił oprócz łączenia postów, skracania cytatów, wlepiania upomnień, wklejania zdjęć i zamykania jednego wątku?
to co napisałam nie było proszeniem Pomadki o lączenie - miało tylko pokazać że byłoby to z pewnością czynnością czasochłonna

Myślę, że dziewczyny mając świadomość że ktoś "czuwa" specjalnie nad nimi hamowałyby swoje emocje i pilnowały tego co piszą....

Wydaje mi sie już łączenie postów i skracanie cytowania byłoby sporym zadaniem bo to niestety nie jest praktykowane przez dziewczyny (co niektóre niestety a pisanie ciagle o tym niestety nie przynosi skutków)

Instagram

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-08-31, 09:19   #38
lemoorka
Zakorzenienie

do dajmy dwie moderatorki

Patiś bardzo często bywa na forum. Mod byłby najlepszy z duza dawka cierpliwości, a nie zauważyłam aby Hosenka czy Patis wywoływały konflikty, zawsze sa serdeczne ( nie polizuje sie)
Stary 2007-08-31, 09:20   #39
rambo
Zakorzenienie

Cytat:
to co napisałam nie było proszeniem Pomadki o lączenie - miało tylko pokazać że byłoby to z pewnością czynnością czasochłonna
Wiem, ale jest dla niej nierealne do zrobienia

A na drugie pytanie mi odpowiesz?
Stary 2007-08-31, 09:21   #40
snowqueen
Zakorzenienie

Cytat:

A co jeszcze należy w takim razie do obowiązków moderatora? To, co wymieniła Hosenka, bardzo by usprawniło działanie wątku o Avonie, bo tam naprawdę chaos jest po prostu ogromny... A skoro dodatkowo stwierdziła, że mogłaby się tego zadania podjąć, to czemu nie? Wątek rozrasta się w oczach, jest pełno offtopów...
snowqueen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-31, 09:25   #41
agabil1
nabija na KOPIĘ kopistów.
okrutnica jakaś...

GG do agabil1

dla mnie jest bez sensu tworzenie stanowiska moda dla jednego wątku

agabil1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-31, 09:26   #42
rambo
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez snowqueen Pokaż wiadomość
A co jeszcze należy w takim razie do obowiązków moderatora? To, co wymieniła Hosenka, bardzo by usprawniło działanie wątku o Avonie, bo tam naprawdę chaos jest po prostu ogromny... A skoro dodatkowo stwierdziła, że mogłaby się tego zadania podjąć, to czemu nie? Wątek rozrasta się w oczach, jest pełno offtopów...
Do obowiązków moderatora należy utrzymanie porządku na forum, którym się zajmuje w miarę możliwości, które daje mu jego prywatne życie

Po prostu dziwi mnie wizja moderatora jednego wątku i dlatego pytam.
Stary 2007-08-31, 09:28   #43
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Dokładnie.
A ponadto ,jako stała (niemal) bywalczyni Intymnie mogę stwierdzić,że nie ma chyba drugiego tak uporządkowanego pod-forum,jak te ,które moderuje właśnie Pomadka.
Duble tematów zamykane/łączone ,wątki nie na temat poprzesuwane no i najważniejsze -dublowane posty łączone -i to wszystko na bieżąco.

Więc co,jak co ,ale Pomadce nie można zarzucić,że nie zna się na rzeczy.

Cytat:
Otóz to .
Zwłaszcza,że nawet / chyba byłoby to niemożliwe fizycznie .
Cytat:
Państwo w państwie .

A tak między Bogiem a prawdą ,to dla 90% wątków na forum przydałby się osobny mod .

Fresa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-31, 09:28   #44
lemoorka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agabil1 Pokaż wiadomość
Cytat:
Do obowiązków moderatora należy utrzymanie porządku na forum, którym się zajmuje w miarę możliwości, które daje mu jego prywatne życie

Po prostu dziwi mnie wizja moderatora jednego wątku i dlatego pytam.
Ja uwazam, ze jest sens, bo Wy nas nie znacie tak dobrze, ani nie jesteście konsultantkami
Stary 2007-08-31, 09:29   #45
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agabil1 Pokaż wiadomość
więc niech któryś z istniejacych juz modów się tym zajmie Są chetni??

Instagram

Stary 2007-08-31, 09:32   #46
rambo
Zakorzenienie

Cytat:
O ile mi wiadomo ten wątek należy do m.in moich obowiązków
Dlatego właśnie dopóki Szefostwo nie zadecyduje jak rozwiązać tą sprawę, ja próbuję z Wami dyskutować o tym co można zrobić
Stary 2007-08-31, 09:33   #47
snowqueen
Zakorzenienie

agabil, rambo - być może macie trochę racji pisząc, że mod do jednego wątku jest bez sensu.

Ale ten wątek jest wg mnie jakiś specyficzny Na żadnym innym nie spotkałam się z takim chaosem, taką iloscią offtopów i trudem w odnalezeniu czegokolwiek. Korzystałam z tego wątku głównie jeśli chciałam uzyskać jakąś informację o kosmetyku, który np. nie ma lub ma b. mało opinii w KWC. Teraz takie pytania giną, wyszukiwarka, jak słusznie zauważyła rzyrafka, wypluwa jakieś listy zamówień... Jak chce się znaleźć ręcznie, to już staje się koszmar - mnóstwo osób pisze post pod postem, nie na temat, bałagan jest straszny, trzeba przebrnąć przez kilka, kilkanaście stron już parę godzin po zadaniu pytania... Dla mnie to stał się inny wątek - nie wszystko o avonie, tylko taki o wszystkim i o niczym, z lekką przewagą tematów avonowych
Stary 2007-08-31, 09:33   #48
pAtiŚ
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lemoorka Pokaż wiadomość
do dajmy dwie moderatorki

Patiś bardzo często bywa na forum. Mod byłby najlepszy z duza dawka cierpliwości, a nie zauważyłam aby Hosenka czy Patis wywoływały konflikty, zawsze sa serdeczne ( nie polizuje sie)
tak często bywam, ale w roku szkolnym się to zmieni
ale nie mówię że w ogóle nie będę tu wpadać

pAtiŚ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-31, 09:34   #49
isa666
Zakorzenienie

Ja co już wielokrotnie pisałam też jestem na NIE co do tworzenia osobnych wątków.
Niech zostanie nasz 1 wątek o Avonie tylko potrzeba nam Moderatora

Ewentualnie - jak pisała Hosenka - zrobić osobno jeden wątek zamknięty, gdzie Moderator wrzucałby skany katalogów i przypiąc go dzieś w widocznym miejscu i tam nikt nie pisałby zadnych postów, tylko byłyby same fotki katalogów

Poza tym chyba żadna inna firma kosmetyczna nie wywołuje tyle emocji co Avon

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-08-31, 09:35   #50
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Na pewno Rambo ,jako mod Plotkowego świetnie sobie radzi.
Zawsze sprząta/ łączy/ przesuwa/ reaguje na ZP .Myślę,że z jednym dodatkowym wątkiem też by sobie dała radę.

Fresa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-31, 09:36   #51
lemoorka
Zakorzenienie

Rambo nas jednak tak nie znam, jak Hosenka Forum avonu jest jak ktoś napisał bardzo specyficzne
Stary 2007-08-31, 09:36   #52
rambo
Zakorzenienie

Cytat:
agabil, rambo - być może macie trochę racji pisząc, że mod do jednego wątku jest bez sensu.

Ale ten wątek jest wg mnie jakiś specyficzny Na żadnym innym nie spotkałam się z takim chaosem, taką iloscią offtopów i trudem w odnalezeniu czegokolwiek. Korzystałam z tego wątku głównie jeśli chciałam uzyskać jakąś informację o kosmetyku, który np. nie ma lub ma b. mało opinii w KWC. Teraz takie pytania giną, wyszukiwarka, jak słusznie zauważyła rzyrafka, wypluwa jakieś listy zamówień... Jak chce się znaleźć ręcznie, to już staje się koszmar - mnóstwo osób pisze post pod postem, nie na temat, bałagan jest straszny, trzeba przebrnąć przez kilka, kilkanaście stron już parę godzin po zadaniu pytania... Dla mnie to stał się inny wątek - nie wszystko o avonie, tylko taki o wszystkim i o niczym, z lekką przewagą tematów avonowych
Właśnie dlatego proponuję założyć na Społecznościach coś w stylu "Plotki Avonomaniaczek" i wszystkie off-topy o późnym wstawaniu z innych wątków kasować z zaznaczeniem, że będą kasowane w pierwszym poście innych/innego wątku o Avonie

(muszę spojrzeć czy da się przesuwać posty między wątkami bo szczerze mówiąc nigdy nie próbowałam - tak też by można ewentualnie robić ; jak się da oczywiście)
Stary 2007-08-31, 09:40   #53
snowqueen
Zakorzenienie

Cytat:
Właśnie dlatego proponuję założyć na Społecznościach coś w stylu "Plotki Avonomaniaczek" i wszystkie off-topy o późnym wstawaniu z innych wątków kasować z zaznaczeniem, że będą kasowane w pierwszym poście
To jest dobry pomysł, ale 1. wg mnie byłoby to trudne do ogarnięcia i byłoby tego sporo do przerzucania/kasowania, pewnie również czasochłonne, ale w sumie nie mnie to oceniać 2. nie wiem, czy każdy czytałby pierwszego posta
Stary 2007-08-31, 09:44   #54
isa666
Zakorzenienie

Ja uważam, że modem powinien być ktoś kto będzie na ten watek często zaglądać, bo chcąc robić tam porządki trzeba tam przesiadywać prawie cały czas
Średnio co kilka-kilkanaście postów jest jakiś off-top albo post pod postem
Stary 2007-08-31, 09:46   #55
rambo
Zakorzenienie

Cytat:
To jest dobry pomysł, ale 1. wg mnie byłoby to trudne do ogarnięcia i byłoby tego sporo do przerzucania/kasowania, pewnie również czasochłonne, ale w sumie nie mnie to oceniać 2. nie wiem, czy każdy czytałby pierwszego posta
Usuwanie czegokolwiek to akurat jest chwila

Chodzi mi o to, że miałybyście jeden wątek do plotek, który żyłby własnym życiem i jeden do rozmów o kosmetykach
Stary 2007-08-31, 09:50   #56
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
O ile mi wiadomo ten wątek należy do m.in moich obowiązków
Dlatego właśnie dopóki Szefostwo nie zadecyduje jak rozwiązać tą sprawę, ja próbuję z Wami dyskutować o tym co można zrobić
Cytat:
Napisane przez Fresa Pokaż wiadomość
Na pewno Rambo ,jako mod Plotkowego świetnie sobie radzi.
Zawsze sprząta/ łączy/ przesuwa/ reaguje na ZP .Myślę,że z jednym dodatkowym wątkiem też by sobie dała radę.

Skoro ten wątek należy do obowiązków Rambo to zapraszam serdecznie (nie ma tu ironii ) Ostrzegam tylko, że przybędzie Ci "kupa" roboty - w miare biezące sledzenie wątku byłoby wskazane

A tak wogóle: to czy jest jakiś problem (techniczny czy też jakiś inny) w tym żeby był osobny moderator? nie pytam o to bo jakoś szczególnie zalezy mi by być modem (równei dobrze może być ktoś inny) , tylko z czystej ciekawości

Cytat:
Usuwanie czegokolwiek to akurat jest chwila

Chodzi mi o to, że miałybyście jeden wątek do plotek, który żyłby własnym życiem i jeden do rozmów o kosmetykach

Ilość watków i ich tematyka to kwestia osobna, a obecność moda to druga. Utworzenie 2 czy 3 watków "tematycznych" nie zliwkiduje problemu postów pod postem czy długich niepotrzebnie cytacji - chyba o to głównie chodzi i tym musi się ktoś zając

Instagram

Stary 2007-08-31, 09:56   #57
rambo
Zakorzenienie

Cytat:
Skoro ten wątek należy do obowiązków Rambo to zapraszam serdecznie (nie ma tu ironii ) Ostrzegam tylko, że przybędzie Ci "kupa" roboty - w miare biezące sledzenie wątku byłoby wskazane
Hosenko*, należy na razie do moich obowiązków (od innej strony : należał do tej pory?)
(pewnie dlatego też biorę czynny udział w tej dyskusji )

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-08-31, 09:57   #58
snowqueen
Zakorzenienie

Cytat:
Mnie osobiście wystarczyłby wątek o kosmetykach, ale obawiam się, że nawet, gdyby powstały dwa takie wątki, to i tak byłyby offtopy.

Zresztą, na wątku o oriflame tez czasami są poruszane tematy interesujące tylko konsultantki, np. kwestie zapisów, zwrotów, jakiś kwestii technicznych, ale jakoś nikomu to nie przeszkadza, bo wszystko odbywa się kulturalnie, z zachowaniem porządku i przede wszystkim każdy trzyma się tematu.

Mnie nie razi fakt, że na wątku o avonie są poruszane różne kwestie, nie tylko kosmetyczne - w końcu nosi tytuł wszystko o avonie - tylko to, jak to wszystko tam wygląda. Po prostu nieczytelny koszmarek

A tak na marginesie, wydawało mi się, że to fajnie, jeśli ktoś chce odciążyć moderatora całego forum przynajmniej z jednego tak dużego i chaotycznego wątku.
Stary 2007-08-31, 09:58   #59
lemoorka
Zakorzenienie

to może hosenka jako Twój pomocnik rambo??
Stary 2007-08-31, 10:02   #60
rambo
Zakorzenienie

Cytat:
A tak na marginesie, wydawało mi się, że to fajnie, jeśli ktoś chce odciążyć moderatora całego forum przynajmniej z jednego tak dużego i chaotycznego wątku.
Ale czy ja mówię, że niefajnie ?

Sama idea, czy pomysł mnie zdziwił , a do tego czuję się odpowiedzialna za ten wątek dopóki jest pod moją opieką
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Techniczne forum

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości