Debata Kwaśniewski vs. Kaczyński - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Pokaż wyniki sondy: Kto wygrał debatę?
Jarosław Kaczyński 20 28,57%
Aleksander Kwaśniewski 50 71,43%
Głosujący: 70. Nie możesz głosować w tej sondzie

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-10-02, 15:13   #31
nebraska
Zakorzenienie

Dot.: Debata Kwaśniewski vs. Kaczyński

Cytat:
Napisane przez madziunia80 Pokaż wiadomość
, ale wiele dobrego moim zdaniem zrobił lub starał się zrobić Ziobro, chociaż oczywiście metody i wyniki nie takie, jakby się chciało. Niestety nieudolność jest jedną z podstawowych cech większości polskich polityków.

A co takiego na przykład? Bo oprócz podważania niezawisłości sądów, doprowadzenia do paranoicznych sytuacji w sądownictwie (młodzi asesorzy boją się wydawać niezależne wyroki w obawie przed tym, że nie dostaną nominacji), ciągłego zwoływania konferencji prasowych nic mi nie przychodzi do głowy...

A swoją deogą przeczytajcie sobie ten artykuł: http://www.gazetawyborcza.pl/1,75480,4530776.html

włos się jeży jakimi kryteriami kierują się ludzie

Fragrantica

nebraska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-02, 15:17   #32
Kattie7
Wtajemniczenie

Ta cała debata to jedno wielkie nieporozumienie. Nic nowego nie usłyszałam, oprócz wzajemnych oskarżeń i licytacji co kto lepiej zrobił dla Polski. Chyba nie to miało być przedmiotem dyskusji. Była taka powierzchowna że dokładnie nie pamiętam jej treści.
Pan Kaczyński stracił w moich oczach juz dawno temu, np. nie wywiązaniem się z obietnic poprzednich wyborów. I tu przyznaje racje Kwasniewskiemu, gdy mu wypomniał że tamten zarzekał się że jeśli prezydentem zostanie Lech, to on NIGDY nie będzie premierem. I co? Postawił sobie pionka Marcinkiewicza dla zmylenia przeciwnika.
Obaj panowie Kaczyńscy mają ogromny kompleks władzy i tak naprawdę nie chcą naprawiac Polski - oni chcą rządzić! Nie ważne jak, ważne że są u władzy.

Ehhhh.........
nie chce mi sie juz pisac na ten temat
Kattie7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-02, 15:20   #33
madziunia80
Zakorzenienie

GG do madziunia80 Send a message via Skype™ to madziunia80

Cytat:
Napisane przez nebraska Pokaż wiadomość
A co takiego na przykład? Bo oprócz podważania niezawisłości sądów, doprowadzenia do paranoicznych sytuacji w sądownictwie (młodzi asesorzy boją się wydawać niezależne wyroki w obawie przed tym, że nie dostaną nominacji), ciągłego zwoływania konferencji prasowych nic mi nie przychodzi do głowy...

A swoją deogą przeczytajcie sobie ten artykuł: http://www.gazetawyborcza.pl/1,75480,4530776.html

włos się jeży jakimi kryteriami kierują się ludzie
Przepraszam bardzo, a ukrócenie łapówkarstwa w służbie zdrowia?? Przecież 3, 4, czy 10 lat temu lekarze zarabiali takie same pieniądze albo i mniejsze, ale nikt nie strajkował, nikt nie narzekał głośno, bo był fundusz kopertowo - koniakowy - nieopodatkowane, prosto do kieszeni pieniądze. A teraz? nie ma, boją się brać, to i narzekają na marne pensje i odchodzą od łóżek, skutek może niekoniecznie najlepszy, ale mam nadzieję, że zrozumiesz sens.

edit: Głosować na PiS nie zamierzam, bo nawet, jak chcą dobrze, to nie znają się ni w ząb ani na polityce, ani na dyplomacji. Czasami trzeba się ukłonić w pas, żeby zdobyć lepszą pozycję w negocjacjach, czasami trzeba być najtwardszym z negocjatorów i trzeba umieć rozpoznać sytuację i zastosować odpowiednią taktykę. PISowcy tego nie umieją zrobić, zresztą na dobrą sprawę PO też sie do rządzenia nadaje, jak ja do stepowania , odgrzewanych kotletów nie lubię (LiD), a już w ogóle nawet nie rozpatruje głosowania na samoobronę, czy oszołomów z LPR, ciężki będę miała wybór 21 października, ale po raz pierwszy odkąd mogę głosować, jestem pewna, że w tych wyborach głos zabiorę

Edytowane przez madziunia80
Czas edycji: 2007-10-02 o 15:35 Powód: dopisek
madziunia80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-02, 15:32   #34
yeah
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Tusio Pokaż wiadomość
o, przypomnialo mi sie, jak kwasniewski wytykal kaczynskiemu jego "oczywista oczywistosc"...a pamieta ktos moze "plusy dodatnie" kwacha?
plusy dodatnie i plusy ujemne to tak zwany wałęsizm i jego autorem nie jest Kwaśniewski
yeah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-02, 15:35   #35
nebraska
Zakorzenienie

Cytat:
Przepraszam bardzo, a ukrócenie łapówkarstwa w służbie zdrowia?? Przecież 3, 4, czy 10 lat temu lekarze zarabiali takie same pieniądze albo i mniejsze, ale nikt nie strajkował, nikt nie narzekał głośno, bo był fundusz kopertowo - koniakowy - nieopodatkowane, prosto do kieszeni pieniądze. A teraz? nie ma, boją się brać, to i narzekają na marne pensje i odchodzą od łóżek, skutek może niekoniecznie najlepszy, ale mam nadzieję, że zrozumiesz sens.

Nie do końca się zgadzam. Owszem kiedys pensje były podobne, ale szpitale dostawały na swoje potrzeby takie sumy, że mogły jakoś przetrwać.

A fundusz, o którym mówisz niestety jest nadal i nie sądzę, żeby szybko zniknął, Zastraszanie lekarzy, wywlekanie ich w kajdankach ze szpitali czy straszenie, ze pójdą w kamasze nic tu nie zmieni.

A co do drugirj częście Twojej wypowiedzi zgadzam się całkowicie - też nie widzę żadnego ugrupowania, które mogłoby to wszystko wyprostować... Ale zagłosować trzeba

Fragrantica

Stary 2007-10-02, 15:43   #36
Nadin
Zakorzenienie

Cytat:
np: sądy 24 godzinne, z pewnością to bardzo dobry krok w naszym kraju.
http://wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.ht...9&ticaid=14917

Nadin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-02, 15:51   #37
madziunia80
Zakorzenienie

Cytat:
Nie do końca się zgadzam. Owszem kiedys pensje były podobne, ale szpitale dostawały na swoje potrzeby takie sumy, że mogły jakoś przetrwać.

A fundusz, o którym mówisz niestety jest nadal i nie sądzę, żeby szybko zniknął, Zastraszanie lekarzy, wywlekanie ich w kajdankach ze szpitali czy straszenie, ze pójdą w kamasze nic tu nie zmieni.

A co do drugirj częście Twojej wypowiedzi zgadzam się całkowicie - też nie widzę żadnego ugrupowania, które mogłoby to wszystko wyprostować... Ale zagłosować trzeba
Z tymi pieniędzmi, które niby były w szpitalach, to nie do końca jest tak, jak piszesz, bo rzadko, który lekarz te pieniądze zobaczył, liczyło się, kto ma "chody", poza tym, zaciąganie długów przez szpitale nie zaczęło się dwa lata temu, zaczęło się wiele lat temu, teraz obserwujemy tylko tego konsekwencje. To są konsekwencje nieudolnego gospodarowania środkami i rozpierniczania tych pieniędzy.

Uważasz, że powinno się zostawić lekarzy w spokoju, głaskać po główkach, że tacy biedni, że im się należy i 100 tys. podwyżki, że dobrze, niech zostawiają tych ludzi na śmierć, niech zdychają, a co?! Po co nam schorowane społeczeństwo?!

A dla mnie właśnie to, co lekarze teraz robią to jest bandytyzm. Jak można? To są ludzie, którzy chcą zarabiać ogromne pieniądze, ale nie mają skrupułów łamać przysięgę, którą złożyli, odejść od łóżek pacjentów, zostawić ciężko chore dzieci. I uważasz, że nie należy im się zakucie w kajdanki? Żadne konsekwencje wobec nich do tej pory nie zostały wyciągnięte i czas najwyższy, aby zaczęto karać za ich występki.

Gdybym ja, w swoim zawodzie kierowała się takimi samymi pobudkami, jak rzeczeni lekarze i łamała tak nagminnie prawo, to bez dwóch zdań, zapewne w trybie 24-godzinnym wylądowałabym w więzieniu, za malwersacje.
Stary 2007-10-02, 15:57   #38
wenedka
Zakorzenienie

Cytat:
Z tymi pieniędzmi, które niby były w szpitalach, to nie do końca jest tak, jak piszesz, bo rzadko, który lekarz te pieniądze zobaczył, liczyło się, kto ma "chody", poza tym, zaciąganie długów przez szpitale nie zaczęło się dwa lata temu, zaczęło się wiele lat temu, teraz obserwujemy tylko tego konsekwencje. To są konsekwencje nieudolnego gospodarowania środkami i rozpierniczania tych pieniędzy.

Uważasz, że powinno się zostawić lekarzy w spokoju, głaskać po główkach, że tacy biedni, że im się należy i 100 tys. podwyżki, że dobrze, niech zostawiają tych ludzi na śmierć, niech zdychają, a co?! Po co nam schorowane społeczeństwo?!

A dla mnie właśnie to, co lekarze teraz robią to jest bandytyzm. Jak można? To są ludzie, którzy chcą zarabiać ogromne pieniądze, ale nie mają skrupułów łamać przysięgę, którą złożyli, odejść od łóżek pacjentów, zostawić ciężko chore dzieci. I uważasz, że nie należy im się zakucie w kajdanki? Żadne konsekwencje wobec nich do tej pory nie zostały wyciągnięte i czas najwyższy, aby zaczęto karać za ich występki.

Gdybym ja, w swoim zawodzie kierowała się takimi samymi pobudkami, jak rzeczeni lekarze i łamała tak nagminnie prawo, to bez dwóch zdań, zapewne w trybie 24-godzinnym wylądowałabym w więzieniu, za malwersacje.
Zgadzam się w zupełności.
Ktos w telewizji powiedział "Przysięga Hipokratesa czy hipokryzji?"
Mnie się to w głowie nie mieści. Podobnie jak argument, że lekarz uczy się całe życie. A kto się nie uczy?
- Może pan także wziąć ze sobą skrzypce.
- Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie
piją!

PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
wenedka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-02, 16:11   #39
basienka:)
Raczkowanie

Cytat:

edit: Głosować na PiS nie zamierzam, bo nawet, jak chcą dobrze, to nie znają się ni w ząb ani na polityce, ani na dyplomacji. Czasami trzeba się ukłonić w pas, żeby zdobyć lepszą pozycję w negocjacjach, czasami trzeba być najtwardszym z negocjatorów i trzeba umieć rozpoznać sytuację i zastosować odpowiednią taktykę. PISowcy tego nie umieją zrobić, zresztą na dobrą sprawę PO też sie do rządzenia nadaje, jak ja do stepowania , odgrzewanych kotletów nie lubię (LiD), a już w ogóle nawet nie rozpatruje głosowania na samoobronę, czy oszołomów z LPR, ciężki będę miała wybór 21 października, ale po raz pierwszy odkąd mogę głosować, jestem pewna, że w tych wyborach głos zabiorę
Cytat:

ehhh ten wątek miał być o debacie, a nie o tym co PiS robi dobrze, a co źle.
basienka:) jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-02, 16:16   #40
cheer
Zakorzenienie

Nie mam zdania co do zwycięzcy tej debaty. Obydwoje podpadli mi opiniami: Kaczyński - "fakty są takie, jakie mówię" (już w pierwszych minutach debaty), Kwaśniewski - "nie zamykajmy ludzi w więzieniach"...
Ogólnie Kwaśniewski ma dystans do siebie i podchodzi do spraw bardziej na luzie.
Stary 2007-10-02, 16:35   #41
00aga00
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez wenedka Pokaż wiadomość
Zgadzam się w zupełności.
Ktos w telewizji powiedział "Przysięga Hipokratesa czy hipokryzji?"
Mnie się to w głowie nie mieści. Podobnie jak argument, że lekarz uczy się całe życie. A kto się nie uczy?
Pokaż lekarzu, co masz w garażu

A co do debaty: mało konkretów. Wśród tych odpowiedzi na każde z pytań kryła się nagonka ze strony Kaczyńskiego na III RP a Kwaśniewskiego na IV. W rezultacie uważam, że nie przekonali wyborców do swoich poglądów (bo ich nie przedstawili). Zresztą tak się w dzisiejszych czasach walczy o poparcie... Spoty telewizyjne będące walką między partiami, na zasadzie "kto kogo bardziej zmiesza z błotem"... Trudno się w tym wszystkim doszukać jakiegokolwiek programu partii...
trochę śpiąca
trochę bardziej milcząca
lecz widać można żyć bez powietrza !"

00aga00 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-02, 17:23   #42
madziunia80
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez basienka:) Pokaż wiadomość
ehhh ten wątek miał być o debacie, a nie o tym co PiS robi dobrze, a co źle.
masz rację, sorry za offtop
Stary 2007-10-02, 18:01   #43
nebraska
Zakorzenienie

Madziunia, nie bronię lekarzy, chociaż uważam, że POWINNI dużo zarabiać na normalnej posadzie bez kombinowania. Oczywiście w obecnej sytuacji jest to niemożliwe, czego lekarze wydają się nie rozumieć, niestety.

Nadine, sądy 24 godzinne to dobry pomysł i świetnie funkcjonuje w Stanach, ale przed ich wprowadzeniem trzeba pomyśleć czym dysponujemy w Polsce. Tak się składa, że znam kilku sędziów i cóż - mają dodatkowe dyżury, mnóstwo dodatkowej papierkowej roboty i kogo zwykle sądzą? Nietrzeźwych rowarzystów i pijaczków zakłócających spokój, bo poważniejsi przestępcy znajduja luki w prawie i sprawy się przeciągają w nieskończoność lub okazuje sie,że nie mozna ich sądzić w tym trybie.. NIestety, prawodawstwa juz do istnienia tych sądów nie dostosowano i powstał kolejny chaos.

Przepraszam za off top
Te sądy są tak naprawde pustym hasłem

Fragrantica

Stary 2007-10-02, 18:38   #44
Kota
Zakorzenienie

Z założenia nie oglądałam debaty- na wybory pójdę, owszem, zagłosuję, ale nie muszę oglądać K i K, choć i tak Kwacha lepiej sie ogląda, słucha i odbiera.
Nic nie zmieniłoby to, gdybym oglądała, nie spodziewałam sie rewelacyjnej wymiany zdań ani nawet żadnego słuchania sie nawzajem...W sumie oszczędziłam sobie godziny spędzonej wpoczuciu irytacji i bezsilności.
Kota jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-02, 18:41   #45
aniulkaa88
Rozeznanie

Ten caly Kwasniewski to dla mnie jakis niesmaczny zart...Ktos kto reprezentuje kraj musi miec kulture, a Pan niestety nieporaz pierwszy uwalil sie malo tego w obcym panstwie mowi przeciwko Polsce i to jest Polak To jest oczywiscie moje zdanie, dziekuje
aniulkaa88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-02, 21:04   #46
marcelina73
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Tusio Pokaż wiadomość
"...a pamieta ktos moze "plusy dodatnie" kwacha?
a nie Wałęsy?

Nie jestem obiektywna.
Dla mnie Kaczyńscy są tak denni, że absolutnie z każdym przegrywają.
marcelina73 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-02, 21:05   #47
Nadin
Zakorzenienie

Cytat:

Nadine, sądy 24 godzinne to dobry pomysł i świetnie funkcjonuje w Stanach, ale przed ich wprowadzeniem trzeba pomyśleć czym dysponujemy w Polsce. Tak się składa, że znam kilku sędziów i cóż - mają dodatkowe dyżury, mnóstwo dodatkowej papierkowej roboty i kogo zwykle sądzą? Nietrzeźwych rowarzystów i pijaczków zakłócających spokój, bo poważniejsi przestępcy znajduja luki w prawie i sprawy się przeciągają w nieskończoność lub okazuje sie,że nie mozna ich sądzić w tym trybie.. NIestety, prawodawstwa juz do istnienia tych sądów nie dostosowano i powstał kolejny chaos.
Te sądy są tak naprawde pustym hasłem
Wystarczy Nadin
Tak się składa że mój sąsiad który wyrwał kobiecie torebkę na ulicy, został skazany przez sąd 24 godzinny. Znam też wiele innych przykładów gdzie ta instytucja pełni zdecydowanie lepiej swoją funkcję niż było przed jej wprowadzeniem.
Pijani kierowcy, złodzieje i ci co mogą Cię pobić na ulicy nie mogą być bez karni, no chyba że masz inne zdanie.
I tu nie chodzi czy znam kodeks karny czy znam sędziów czy probacja i system więziennictwa są mi znane. Prawo ma służyć ludziom ma ich chronić nawet przed pijanymi kierowcami, pijaczkami i chuliganami.

A co do przestępców z np: recydywy to chyba zdajesz sobie sprawę dlaczego obecnie nie mogą by skazywani przez sąd 24 godz

Nadin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-19, 23:38   #48
rambo
Zakorzenienie

GG do rambo Send a message via Skype™ to rambo

Z racji zbliżającej się ciszy wyborczej wątek o północy zostanie zamknięty i otworzony w niedzielę o 20
rambo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości