Debata Kaczynski vs Tusk - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-10-12, 23:39   #31
tulipek
Raczkowanie

Dot.: Debata Kaczynski vs Tusk

dla niezdecydowanych kalkulator wyborczy :
http://wybory2007.wp.pl/kalkulator.html

:P
tulipek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-12, 23:43   #32
shi
Raczkowanie

Cytat:
Sunny20:A mnie się wydaje, że jest jeszcze sporo osób niezdecydowanych, niektórzy moi znajomi wciąż się zastanawiają. Ja w zasadzie też nie jestem do końca pewna, ale na PO na 100% nie zagłosuję
Chodzilo mi bardziej o starsza czesc ogladajacych, ta czesc ktora ma juz bardziej ugruntowane poglady
shi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-12, 23:46   #33
°Alchemia
Zadomowienie

Kaczyński na konferencji prasowej powiedział, ze uważa się za jednoznacznego zwycięzcę debaty. Hmm, może miał na myśli jakąś inną..
°Alchemia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-12, 23:47   #34
dorkaaa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Germini Pokaż wiadomość
I są to osoby starsze, bardzo "wpatrzone" w Radio Maryja. W tym jest np. kobieta, która nie ma żadnego kanału telewizyjnego poza Trwam. Wg mnie coś tu nie gra
O takim fanatyzmie mówię. Dlatego też mam w głowie właśnie taki obraz elektoratu PiSu.
o ja mam przykład obalający teze
moja babcia jest wierzaca z reszta jak cała moja rodzina, i oglada ona trwam codziennie, ofcrs ma inne kanały telewizyjne, słucha tez radia maryja. (co do tej nagonki na ta stacje też mam odmiene zdane niż wiekszość z was, ale juz nie bede sie rozpisywac bo watek jest o debacie)
i moja babcia sama do niedawna nie wiedziała na kogo zagłosuje i czesto kłóciłam sie z nią o Tuska, bo miałam troche odmienne zdanie, gdyz dla mnie od zawsze nie był idolem.

tak wiec denerwuje mnie też troche stereotyp PIS-owych starszych kobiet, które słuchaja radia maryja, nosza moherowe berety i czczą Kaczory i Rydzyka. to nie prawda.

Cytat:
Fakt faktem - nie znam chyba żadnej młodej osoby, która byłaby za PiSem (a jeśli są takie w moim otoczeniu, to o tym nie wiem - generalnie nie dyskutuję o polityce z osobami, które nie są mi bliskie).
powiem ci ze ja tez żadnej takiej osoby chyba nie znam (oprócz mnie samej). o polityce tez nie dyskutuje, bo pewnie byłabym nielubiana jakbym chciała wyrazić moje zdanie. poza tym wiem ze moze to doprowadzic do kłótni.
Stary 2007-10-12, 23:51   #35
Sunny20
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez shi Pokaż wiadomość
Chodzilo mi bardziej o starsza czesc ogladajacych, ta czesc ktora ma juz bardziej ugruntowane poglady
A jak mają tak ok 60 lat to mogą być? Bo z takim niezdecydowanym panem rozmawiałam dzisiaj Moja mama też jnie wie. Naprawdę w naszej polityce jest teraz straszna kicha i nie wiadomo co zrobić
Stary 2007-10-12, 23:53   #36
dorkaaa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez °Alchemia Pokaż wiadomość
Kaczyński na konferencji prasowej powiedział, ze uważa się za jednoznacznego zwycięzcę debaty. Hmm, może miał na myśli jakąś inną..
tak, masz racje powiedział tak.

a Tusk powiedział:

"- Wygrała Polska i nasze marzenia o lepszej Polsce "

"- Będę zadowolony, jeżeli moi rodacy uwierzą, że można Polskę zmienić na lepsze 21 października. I proszę o ten jeden wysiłek, bo to jest możliwe. Ten zły sen może się skończyć. Możemy zrobić porządek z tym całym bałaganem"

naprawde piekne i przekonujące słowa...marzenia o lepszej polsce, zły sen....czyli typowe dla Donalda

"- Słuchając argumentów pana prezesa Kaczyńskiego i swoich własnych dobrze wiem, że jest szansa i że te nasze marzenia mogą się spełnić -" dodał przewodniczący PO.

chciałabym tez zauważyć że onet jak i tez inne portale internetowe, czy telewizja nie są apolityczne, absolutnie.

juz nie gadam tylko ide spać, dobrej nocki dziewczyny
Stary 2007-10-12, 23:59   #37
Germini
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dorkaaa Pokaż wiadomość
o ja mam przykład obalający teze (...)
Ależ ja żadnej tezy nie wysnułam Podkreślam - pisałam na podstawie własnych obserwacji. A skoro znam głównie takie osoby, o których wspominałam, trudno, żeby pierwsza myśl, która przychodzi mi do głowy na temat "pro-PiSowców", była inna.
A że są tacy ludzie jak Twoja babcia to wiem. Znaczy - jestem świadoma.
Tyle że to jak z UFO - nie uwierzę, dopóki nie zobaczę
- taki żart.

Cytat:
tak wiec denerwuje mnie też troche stereotyp PIS-owych starszych kobiet, które słuchaja radia maryja, nosza moherowe berety i czczą Kaczory i Rydzyka. to nie prawda.
Ale skądś się musiał ten stereotyp wziąć, prawda? Jakieś podstawy ku temu musiały być
Stereotypy mogą być krzywdzące, jeśli traktuje się je zbyt serio, bez dystansu. Z odpowiednim nastawieniem są jednak całkiem pomocne w tworzeniu obrazu świata i usystematyzowaniu pewnych spraw. Bardzo ułatwiają życie

Cytat:
powiem ci ze ja tez żadnej takiej osoby chyba nie znam (oprócz mnie samej). o polityce tez nie dyskutuje, bo pewnie byłabym nielubiana jakbym chciała wyrazić moje zdanie. poza tym wiem ze moze to doprowadzic do kłótni.
A ja chciałabym z taką młodą osobą porozmawiać w realu

Ale jak już pisałam - EOT
Stary 2007-10-13, 00:05   #38
dorkaaa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Germini Pokaż wiadomość
Ależ ja żadnej tezy nie wysnułam Podkreślam - pisałam na podstawie własnych obserwacji. A skoro znam głównie takie osoby, o których wspominałam, trudno, żeby pierwsza myśl, która przychodzi mi do głowy na temat "pro-PiSowców", była inna.
A że są tacy ludzie jak Twoja babcia to wiem. Znaczy - jestem świadoma.
Tyle że to jak z UFO - nie uwierzę, dopóki nie zobaczę
- taki żart.
przepraszam, musiałam w takim razie źle zrozumiec twoja wypowiedz. ale to wszystko przez to, ze powinnam juz iść spać bo padam że tak powiem na twarzyczke
Cytat:

A ja chciałabym z taką młodą osobą porozmawiać w realu
Miło mi to słyszeć
Stary 2007-10-13, 00:08   #39
Germini
Zakorzenienie

Cytat:
przepraszam, musiałam w takim razie źle zrozumiec twoja wypowiedz. ale to wszystko przez to, ze powinnam juz iść spać bo padam że tak powiem na twarzyczke
Ale i ja zawiniłam, zaczynając tak ostro

Miłych snów życzę

I teraz już naprawdę sobie stąd idę...
Stary 2007-10-13, 00:10   #40
olik04
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tulipek Pokaż wiadomość

beznadziejne :P mi wywróżyło:
"Udzieliłeś za dużo odpowiedzi "nie mam zdania"
i to ma być kalkulator? :P
Stary 2007-10-13, 00:18   #41
SoBeautiful
Raczkowanie

hmm no to powinnaś bardziej wgłębić się co "w polityce piszczy" i podejść do testu jeszcze raz. Mi wyszła...o zgrozo... Samoobrona
SoBeautiful jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-13, 00:19   #42
m.a.r.t.a
Zakorzenienie

Jeśli ktoś jeszcze debaty nie oglądał leci teraz na tvn24, właśnie się zaczęła
Stary 2007-10-13, 00:20   #43
shi
Raczkowanie

Cytat:
A jak mają tak ok 60 lat to mogą być? Bo z takim niezdecydowanym panem rozmawiałam dzisiaj Moja mama też jnie wie.
Ehh... Rzeczywiscie zbyt ogolnie chyba pisze

Cytat:
Naprawdę w naszej polityce jest teraz straszna kicha i nie wiadomo co zrobić
Dokladnie.
shi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-13, 00:29   #44
olik04
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez SoBeautiful Pokaż wiadomość
hmm no to powinnaś bardziej wgłębić się co "w polityce piszczy" i podejść do testu jeszcze raz. Mi wyszła...o zgrozo... Samoobrona
wgłębiam się od dawna niestety to nie pomaga
Stary 2007-10-13, 00:38   #45
soni
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez tulipek Pokaż wiadomość

fajny link . ale wynik mnie zaskoczył - wyszło mi , że moje poglądy są najbardziej zgodne z poglądami polskiej partii pracy , a ja pierwszy raz słyszę wogóle o takiej partii . wstukałam w wyszukiwarkę i próbuje się dowiedzieć teraz co to takiego jest .
widziałam tylko fragmenty debaty , ale lepiej w nich wypadał donald , żeby zagłosować na donalda po fatyguje się też do londynu 21 pażdziernika , choc bardzo blisko to to nie jest - chciałabym kiedyś wrócić do normalnej polski .no i nie chcę się tu wstydzić za naszą reprezentację ...
soni jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-13, 06:57   #46
Lulu.
Rozeznanie

Zdecudowanie wygrał Tusk ! a co do większości zwolenników PiS-u to starsi ludzie słuchający radia Maryja (bo Rydzyk prosi,żeby na PiS głosować) a Rydzyk nie ma zwolenników on ma wyznawców.Zgadzam się z tym co napisała Germini .

Dokładka !

27.09 ! .
Lulu. jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-13, 08:19   #47
pink69
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lulu. Pokaż wiadomość
Zdecudowanie wygrał Tusk ! a co do większości zwolenników PiS-u to starsi ludzie słuchający radia Maryja (bo Rydzyk prosi,żeby na PiS głosować) a Rydzyk nie ma zwolenników on ma wyznawców.Zgadzam się z tym co napisała Germini .
Ja też.Najpierw Rydzyk i banda mówili,że wiara to wiara i w politykę się nie mieszają,a teraz nawołują do głosowania na PiS.Paranoja.W wiarę i kościół dawno przestałam wierzyć.A taka babcia (nie każda) wierzy we wszystko,co tam mówią.I jak powiedzą PiS jest super,to uwierzy,że cud gospodarczy to ich sprawa. (pominę fakt,że "mądry" pan Kaczyński nie zauważył,że cud gospodarczy to nie kwestia 2 lat,tylko ktoś to przed nim zapoczątkował..)

pink69 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-13, 08:29   #48
isa666
Zakorzenienie

Wg. mnie też wygrał Tusk
Ale ja poza tym lubię jakoś Tuska, był w miejscowości koło której mieszkam na spotkaniu z młodzieżą(jak chodziłam jeszcze do liceum i poszliśmy całą klasą na to spotkanie) i wydawał się sympatyczny
Stary 2007-10-13, 09:34   #49
aneczka_1984
Wtajemniczenie

Wg. mnie lepiej wypadł Tusk. I nie chcę byc na siłę ani trendi ani dżezi.

I ciągle się zastanawiam czy zagłosowac na PO czy na Lid (nawet kalkulator podpowiedział mi LiD ). Ja tylko nie chcę, żeby wygrał PiS. Nie chcę życ w kraju gdzie ciągle tylko słychac o lustracji, podsłuchach itp., gdzie Ziobro rzuca publiczne oskarżenia zanim kogoś skazał sąd i nie ponosi za to żadnej odpowiedzialności. Nie chcę żeby mój premier kłamał, że nie będzie koalicji z tymi czy tamtymi a później o tym zapominał. O nie.
Stary 2007-10-13, 09:57   #50
Madziorka
Zakorzenienie

GG do Madziorka

Cytat:
Napisane przez aneczka_1984 Pokaż wiadomość
Ja tylko nie chcę, żeby wygrał PiS. Nie chcę życ w kraju gdzie ciągle tylko słychac o lustracji, podsłuchach itp., gdzie Ziobro rzuca publiczne oskarżenia zanim kogoś skazał sąd i nie ponosi za to żadnej odpowiedzialności. Nie chcę żeby mój premier kłamał, że nie będzie koalicji z tymi czy tamtymi a później o tym zapominał. O nie.
dokładnie tak, jak w ogóle można zaufać człowiekowi który ciągle kłamie a taki jest własnie nasz premier.
Madziorka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-13, 10:00   #51
kiniaczeq
Zakorzenienie

nie widziałam tego są jakieś powtórki ?
Stary 2007-10-13, 10:09   #52
Madziorka
Zakorzenienie

GG do Madziorka

Cytat:
Napisane przez kiniaczeq Pokaż wiadomość
nie widziałam tego są jakieś powtórki ?
powtórka z debaty jest na onecie
http://www.onet.tv/30121,7692,19,275...0,0,wideo.html
Madziorka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-13, 10:10   #53
marcelina73
Wtajemniczenie

Cytat:
............
no i pytanie czy kocha polske, oczywiście Donald odpowiedział ze tak, jakby inaczej. Jest patriota, ma wspaniałe wspomnienia z dziciństwa. to czemu chce zamieniać Polskę na Anglie jak powiedział kilka minut wcześniej................ . i wogole w społeczenstwie tym bardzij nowoczestnym rzadzi liberalizm. I oczywiście oficjalne nagabywanie na Kaczory. Ludzie ktorzy popieraja PIS nawet niekiedy boją sie do tego przyznać. Wcześniej za innych rzadów nigdy nie było aż tak silnej opozycji i tak silnego "pojeżdżania" prezydenta, i premiera.
Nie dziwie sie ze za granicą smieja sie z polskiego rzadu bo jak tu sie nie śmiać. Na początku nieudana koalicja, teraz nowe wybory ? tylko dlaczego cała wina zwalana jest na Kaczki. Wina leży po wszystkich stronach, także tych co nie chcili koalicji i dażyli od samego poczatku do znoszczenia rzadu, który został wybrany na wyborach.......
Może odpowiedz sobie na pytanie, dlaczego to Polacy wyjeżdżają do pracy w Anglii a nie Anglicy do Polski - wtedy zrozumiesz sens słów Tuska.

A nie zastanawia Cię dlaczego w społeczeństwie "bardziej nowoczesnym", statystycznie młodszym i lepiej wykształconym rządzi liberalizm?

I dlaczego za wcześniejszych rządów nie było tak silnej opozycji? Nie tylko w parlamencie ale właśnie w społeczeństwie? Może dlatego, że bardzo wielu ludziom nie podoba się to, co robi/robiła PiS ze swoją ekipą - S i LPR? Bo mimo faktycznej wygranej PiS w poprzednich wyborach, zagłosowała na nich garstka uprawnionych?

Rządu nie wylania się w wyborach. To wyłoniona w ten zwycięska partia jest odpowiedzialna za jego stworzenie i funkcjonowanie. Nie sztuka osiągnąć wynik wyborczy, ale umieć to wykorzystać. I dlatego cała "wina" jest "zwalana" na Kaczory.
marcelina73 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-13, 10:13   #54
kiniaczeq
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Madziorka Pokaż wiadomość
dzięki jak będę miała czas to obejżę

zresztą co bym tam nie zobaczyła śmiało moge powiedzieć że jak było głosowanie albo na Tuska albo na Kaczyńskiego to ja byłam od początku za Tuskiem...

Edytowane przez kiniaczeq
Czas edycji: 2007-10-13 o 10:39
kiniaczeq jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-13, 10:35   #55
Kattie7
Wtajemniczenie

Uważam, że debatę wygrał Tusk.

Dobrze Tusk powiedział na temat łapówek i korupcji Nie byłoby łapówkarstwa gdyby były „ludzkie” przepisy, ustawy, mniej biurokracji, gdyby urzędnicy nie czuli się „wyższymi” wobec zwykłego petenta. PIS uwielbia pokazówki – akcje CBA, aresztowania, podsłuchy taśmy itd.....
To nie jest droga do sukcesu. To są działania na krótką metę. Korupcje należy zwalczać niwelując jej przyczyny. A to niestety proces długofalowy i nie da sie tak na łapu capu, tu i teraz. PIS do zwalczania korupcji zabrało się od d***y strony
A tak w ogóle, PIS ma hopla na ten temat. Nawet w ich spocie wyborczym pierwszym zdaniem jest: „skutecznie likwidujemy korupcje”. No ludzie... czy to jest najważniejsza sprawa w tym kraju. OK, to jest ważne, ale nie najważniejsze teraz w Polsce. Zdaje się że są ważniejsze rzeczy do zrobienia.
Kolejna sprawa – Kaczyński zdecydowanie jest przeciwny liberalnej gospodarce. Tylko, że jeśli nie liberalna gospodarka to cofniemy się w rozwoju. To jest XXI wiek. Zdecydowana większość zachodnich gospodarek oparta jest właśnie na ekonomicznym i społecznym liberaliźmie. Dlatego „jadą” do przodu. A my stoimy w miejscu. Przykład: wspomniane przez Tuska Anglia, Irlandia, Szkocja.
Kaczyński coś wspomniał, ze płace poszły w górę za czasów ich rządów. A ja się pytam gdzie i ile? Ja pracuje w budżetówce i od 3 lat nie było żadnych podwyżek płac. A produkty drożeją. Podwyżki to chyba dostali, ale urzędnicy w kancelariach premiera i prezydenta.
O jaki sukces osiągnął PIS – stopa bezrobocia spadła najwięcej za czasów ich rządów Tylko dlaczego pan Kaczyński nie podaje przyczyny tego stanu. Nie ma się co dziwić, że bezrobocie tak zjechało, skoro 2 miliony Polaków w wieku produkcyjnym siedzi na wyspach.

Nie uważam, że PO i Tusk to świętości, ale po dwóch latach rządów PIS to, według mnie, najlepsza alternatywa dla tego kraju. W każdym razie „mniejsze zło”. No chyba, że nagle pojawi się ktoś trzeci Ale musiałby to być cudotwórca. A ja w cuda nie wierze.
Kattie7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-13, 10:46   #56
Tapcia
Zadomowienie

GG do Tapcia

Tusk mnie zaskoczył i to baaardzo pozytywnie. Co tu duzo pisać - rozłozył Kaczynsiego na łopatki Glory! Glory! PO!

Tapcia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-13, 10:48   #57
pink69
Zakorzenienie

z resztą było słychać owacje ludzi po debacie,którzy krzyczeli Donald Tusk.
Zastanawia mnie ta sytuacja,którą Tusk opisywał o broni w windzie

pink69 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-13, 11:34   #58
agatakomsa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Kattie7 Pokaż wiadomość
O jaki sukces osiągnął PIS – stopa bezrobocia spadła najwięcej za czasów ich rządów Tylko dlaczego pan Kaczyński nie podaje przyczyny tego stanu. Nie ma się co dziwić, że bezrobocie tak zjechało, skoro 2 miliony Polaków w wieku produkcyjnym siedzi na wyspach.
No właśnie. Kaczyński ciągle plecie te farmazony o cudownym wzroście gospodarczym zanotowanym za jego rządów, o znaczącym spadku bezrobocia. Rany boskie, a gdzie tu jego zasługa? Czy on naprawdę sądzi, że wyborcy nie wiedzą czym te fakty są tak naprawdę spowodowane? Za kretynów nas uważa? To ja się czuję urażona, nie lubię, gdy ktoś mi ewidentne kity wciska.
A wracając do meritum- uważam, że debatę wygrał Tusk.
agatakomsa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-13, 12:02   #59
agatkaz88
Zakorzenienie

zdecydowanie Tusk pokazał klase.

Kaczyński się wykręcał, lał wode zamiast odpowiadać konkretnie na pytania. wlasciwie nie mial żadnych konkretnych argumentów. Chwalił sie tym co nie jest jego zasługą ..

niestety z tego co wiem, to w Warszawie wieksze poparcie ma PiS i niestety przeczuwam, ze wygrana wyborów nalezy do nich
Stary 2007-10-13, 12:28   #60
yedanna
Zakorzenienie

A ja z innej beczki.
Nie podobała mi się forma i tej, i poprzedniej debaty. W zasadzie nie dało się z nich dowiedzieć niczego o konkretach na przyszłość.

Wszyscy chcą zmieniać kraj na lepsze a jedyne co potrafią, to wytykać sobie błędy z przeszłości.

Pod tym względem - moim zdaniem, przegrali obaj.

Choć przygotowany był lepiej Tusk.

Ale

mnie to nie dało nic, by ułatwić wybór przy głosowaniu.

Piękne slogany to zbyt mało.

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości