![]() |
#31 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Koniec ropy, koniec z wodą pitną...
faktycznie wiarygodne dane
![]() ![]() bez urazy, ale nie wierze ![]()
![]() |
#32 |
Zakorzenienie
|
trochę faktów... :)
Dla zainteresowanych - wiarygodne źródła :
od drugiego akapitu na stronie 384 - http://www.21.edu.pl/ks/edb2/383.doc http://gospodarka.gazeta.pl/gospodar...1,4041019.html ---------------------------- fragment ze strony: http://www.cieplej.pl/Ekologia_OZE/1051547464.shtml "Według danych Światowej Rady Energetyki przez ostatnie 30 lat zużycie energii pierwotnej wzrosło ponad 2,5 - krotnie. Światowe zużycie energii w 1998 roku wynosiło 410 EJ. Z paliw kopalnych uzyskano 78 % energii, przy udziale: ropy naftowej 142 EJ, gazu ziemnego 85 EJ, węgla 113 EJ. Energia nuklearna dostarczyła 26 EJ, zaś ze źródeł odnawialnych pochodziło 44 EJ. Szacuje się, że zużycie energii pierwotnej w wartościach absolutnych w najbliższych 20 latach wzrośnie o 52%. Z udokumentowanych do 1999 roku ilości i struktury zasobów paliw kopalnych wynika, że zasoby ropy naftowej i gazu ziemnego ulegną wyczerpaniu już po około 50 lat. " --------------------------- ze strony: http://www.gigawat.net.pl/article/articleview/736/1/64/ "Rosnące wydobycie ropy będzie na pewno niebawem zahamowane. W roku 2003 światowe zużycie energii wyniosło 12,8 terawatów, przy czym ropa – z udziałem 34% - była dominującym jej składnikiem. Światowe zużycie ropy wynosi 5 litrów dobowo na każdego mieszkańca planety, przy czy ten poziom jest w USA, Japonii, Niemczech i wielu innych krajach znacznie przekroczony. W Chinach i Indiach zużycie ropy wynosi dziś około 1 litra dobowo na mieszkańca, aczkolwiek kraje te są obecnie w szybkim i pokaźnym rozwoju, z czym automatycznie sprzężone jest relatywnie szybko rosnące zapotrzebowanie na ropę. W kręgach specjalistów dyskutuje się nad problemem, od kiedy ciągle jeszcze rosnące zamówienia na ropę nie będą realizowane z powodu niedoboru jej wydobycia. Prognozy w tym temacie są korygowane przez Międzynarodową Agencję Energii (IEA) coraz częściej oraz w coraz krótszych odstępach czasowych, dziś mówi się o latach 2010-2015. " Edytowane przez carolinascotties Czas edycji: 2007-11-09 o 22:22 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Rozeznanie
|
Jutro napewno przejrze, teraz idę spać :ziewa:
![]() |
#34 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Zakorzenienie
|
taa nie będzie wody, ropy, świata też nie...
z tego co słyszałam, to koniec świata miał być w 1999 roku, czyli od jakiś 8 lat powinniśmy nie istnieć ![]()
![]() |
#36 |
Zakorzenienie
|
koniec swiata to tak od paru ladnych setek lat jest przwidywany. ale staruszka ziemia trzyma sie mocno
![]() kiedys ta ropa na pewno sie skonczy, ale jeszcze sporo jej jest - i ciagle szuka nowych zrodel i bada rope z nowych szybow. pod sama sahara jest tyle ropy, ze hej. libia 'zyje' tylko dzieki ropie naftowej. tam litr ropy 30 groszy [na nasze] kosztuje, a na saharze wciaz powstaja nowe obozy badajace i szukajace ropy ![]()
![]() |
#37 |
Wtajemniczenie
|
Przestancie mnie strszyc bo znowu przez kikla dni spac nie bede mogla....
Jak mnie znowu wezmie na takie rozmyslanie o koncu zycia naszej planety no i naszego zycia to mam kilka miesiecy bez spania. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zdjęcie w avatarze to tylko przykrywka. No trudno żebym taki muminkowy ryj pokazała na wizażu ![]() Co do końca świata- ja już szykowałam się w 2000 roku i się rozczarowałam więc teraz to mi to lata koło nosa. Carolina wierzę w te statystyki o których napisałaś. Ja sama wychodzę z wniosku, że człowiek zabija zwierzęta, zabija przyrodę, czasem nawet nie zdając sobie sprawy a czasem wręcz odwrotnie- i to właśnie CZŁOWIEK SAM SIEBIE ZNISZCZY. Mam nadzieję tylko, że mnie już nie będzie, a to co będzie się działo xxxx lat później, jakoś mnie nie martwi. Najwyżej przekręcać będę się w grobie. Zobaczycie że człowiek zajdzie za skórę Panu Bogu tak samo jak bezużyteczne dinozaury i znowu ześle jedno wielkie bum.
Jak kocha, to jest naiwna, a jak nie kocha, to jest zimna. Jeśli jest sama, to znaczy, że nikt jej nie chciał, a jeśli jest z kimś, to znaczy, że cwana. A gdy dostaje furii to jej się tylko tak zdaje... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() [1=7ff68c701155e8d8df718a5 3d4dcd8f42fe80c19_6010ad0 234c28;5740280]Niech się kończy i tak w 1212 roku ma być koniec świata ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() No właśnie... ![]() Dokładnie. ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Rozeznanie
|
Nie przejmuj sie i spij spokojnie -jak narazie to grożne sa powodzie wiosną .
![]() |
#41 |
Zakorzenienie
|
sonata
![]() ![]() ![]()
Jak kocha, to jest naiwna, a jak nie kocha, to jest zimna. Jeśli jest sama, to znaczy, że nikt jej nie chciał, a jeśli jest z kimś, to znaczy, że cwana. A gdy dostaje furii to jej się tylko tak zdaje... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Raczkowanie
|
zgadzam sie. obowiazuje zasada zachowania energii. trzeba bedzie jej szukac gdzie indziej. Pozdrawiam!
![]() |
#43 |
Mrs Mrau
|
po przeczytaniu tytułu wątku od razu zachciało mi się pić
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Zakorzenienie
|
[1=6294979b07e94e60c86b4a7 1a35022ccf5d1d257_656d168 25a5b5;5743994]Ja kto skąd?! To Ty Afra nie wiesz, że nauczyciele są wszechwiedzący?
![]() nuuuuu wiem, ze swojego przykladu ![]() ![]() ![]()
![]() |
#45 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Rozeznanie
|
Z udokumentowanych do 1999 roku ilości i struktury zasobów paliw kopalnych wynika, że zasoby ropy naftowej i gazu ziemnego ulegną wyczerpaniu już po około 50 lat. "
Wydaje mi się że przez te 50 lat, coś wymyślą , np. paliwo na wode ![]() ![]() ![]()
![]() |
#47 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Zakorzenienie
|
eee znaczy ze co?
![]()
![]() |
#49 |
Konto usunięte
|
Afra = nauczycielka z powołaniem i misją
![]() ![]() PS: Noooo i żeby nie było, i żeby się Afra na mnie nie obraziła ----> tooooo taki żarcik mały tylko ![]() Edytowane przez 6294979b07e94e60c86b4a71a35022ccf5d1d257_656d16825a5b5 Czas edycji: 2007-11-10 o 14:10 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Zadomowienie
|
z tego co wiadomo..wody będzie coraz więcej,
ale tej słonej ![]() lepiej sobie zakupić specjalne filtry ![]()
![]() |
#51 |
Rozeznanie
|
Ja zbieram ropę, Judka wodę, to niech ktoś inny przechowuje filtry
![]() za te XX lat będziemy zbijały fortune ![]()
![]() |
#52 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Takich wynalazkó świadomie nie dopuszcza się w obieg..to jest zbyt wielka strata dla Państwa. Istnieją na przykład generatory prądu na magnes i one działają jak perpetum mobile, które ponoć nie istnieje. widziałam nawet plany takich urządzeń, są one zakazane, wybudowanie takiego generatora kosztowałoby wiele wysiłku nie tylko finansowego, ale też i sprytu by zrobić to tak, by nikt się nie połapał. To jest bardzo inetersująca tematyka. Szkoda, że tak mało ludzi poświęca jej czas, gdybyśmy byli bardzije zainteresowani już dawno ludzkość byłaby niezależna, a na śiecie jeżdziły by auta na darmowy prąd.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:13.