![]() |
#31 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Niesprawiedliwosc na targowisku
Cytat:
Zdaję sobie też sprawę z faktu, że Moderator to nie Duch Święty i ludzkie ograniczenia nie pozwalają mi uzyskać wiedzy o wszystkim, co się na Forum dzieje. Ale kiedy już wie, to powienien traktować użytkowników "równo". Za takie same jakosciowo przewinienia stosować identyczne kary. To się nazywa "państwo prawa". A to, że ktoś pełni jakąś funkcję społecznie i nie otrzymuje za nią wynagrodzenia, nie ma chyba nic do rzeczy ![]() Nie zwalnia to go chyba z odpowiedzialności za jakość działania??? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Raczkowanie
|
Myślę, że wystarczające byłoby wpisanie w wyszukaj w targowisku nazw chociażby Zorac lub retin. Nie trzeba przegladać wszystkiego z osobna. I ilość wyników budzi we mnie zrozumienie dla Basi. Czy nie wystarczyłoby upomnienie jeśli rzeczy recepturowe zostaną usunięte z wątku a punkty karne jeśli osoba wystawi je na targowisko ponownie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |||
Administrator
|
Cytat:
![]() Wpisywac w wyszukiwarke pol apteki ? ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Regulamin i jasne zasady recepturowych kremow, a Ci ktorzy zapomnieli przeczytac regulaminu - maja pecha jesli moderator trafi na taki watek lub liczyc na to ze moderator nie zauwazy przewinienia ![]() Popieram "Zly Post" to najlepsza pomoc dla moderatora ![]() aniolek ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
Przyjaciel Wizaz.pl
|
Cytat:
Ja rozumiem je tak, że jednak aby moderator był odpowiedzialny za wystawianie ostrzeżenia do każdego złamania regulaminu, to ten biedny moderator jest niniejszym odpowiedzialny za czytanie wszystkich postów... Kółko się zamyka. Dlatego ponownie radzę się zastanowić - Zły post to gwarancja reakcji. Napisanie na forum, że pod jakimś tam linkiem widzi się złamanie regulaminu - takiej gwarancji nie daje. I dlatego nie daje też prawa do oskarżania moderatorów - czego mam nadzieję nauczyliśmy się już tutaj wszyscy. ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
"Zdaję sobie też sprawę z faktu, że Moderator to nie Duch Święty i ludzkie ograniczenia nie pozwalają mi uzyskać wiedzy o wszystkim, co się na Forum dzieje. Ale kiedy już wie, to powienien traktować użytkowników "równo". Za takie same jakosciowo przewinienia stosować identyczne kary." I jeszcze jedna uwaga ... ![]() Może się mylę, ale moderatorzy chyba głównie po to właśnie są, aby czuwać nad przestrzeganiem przez wirtualną społeczność ustalonych zasad. To właśnie różni ich od innych użytkowników. I dla mnie taka właśnie, a nie inna, różnica jest dostrzegalna. W tej sytuacji zadziwiające jest, że apel o bezwyjątkowe egzekwowanie tychże - ustalonych wcześniej - zasad, może być przez kogokolwiek interpretowany jako sprowadzanie moda do roli „maszynki na rozkazach innego użytkownika” ![]() Podobnie jak policjant, czy urzędnik w realu, tak i mod w wirtualu są zawodami/funkcjami/rolami użyteczności społecznej. UŻYTECZNOŚCI. Tak więc jeśli ktoś decyduje się te funkcje pełnić, to powinien liczyć się z tym, że członkowie społeczności, na rzecz której ów Ktoś wyznaczone funkcje pełni będą odeń należytego pełnienia tych funkcji oczekiwać. Traktowanie tych oczekiwań w kategoriach „wydawania-przyjmowania rozkazów”, tudzież „narzędziowego i przedmiotowego traktowania” to hodowanie w sobie kompleksów. Niepotrzebne i frustrujące. A do czego prowadzi można przekonać się (w realu), we wszystkich tych urzędach, gdzie na petenta oczekuje personel traktujący go jak intruza zakłócającego harmonię świata. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
Przyjaciel Wizaz.pl
|
Cytat:
Ponadto nie rozumiem, co takiego skomplikowanego jest w stwierdzeniu, że moderator nie daje rady czytać wszystkiego, że nie musi tego robić jeśli nie chce (bo boli ją na przykład głowa lub ma dość rozkazów od miłych użytkowników wizaż.pl). Bo jeśli można się z tą zasadą zgodzić, to wówczas życie staje się prostsze, podobnie jak klikanie w ikonkę Zły Post. Apel o bezwyjątkowe stosowanie zasad będzie zasadny ![]() Dodatkowo moderatorzy społeczni nie mają narzuconych rygorów pracy, nikt nie pracuje od godz. 8.00 do 16.00 i podobnie nikt nie musi czytać postów, nawet jeśli jakiś użytkownik żąda tego gdzieś w czeluściach forum. Widzę jednak, że wiele osób wychodzi z założenia, że jednak musi. Dlaczego? Może z niewiedzy? Jak dla mnie cały wątek jest wyjątkowo nieprzyjemny dla moderatorów, bo wciąż pojawiają się w nim wypowiedzi, które niweczą ich mrówczą pracę i oceniają ją - powiedzmy sobie prawdę - bardzo niesprawiedliwie. ![]() p.s. Gdyby to było nadal niewidoczne w mojej wypowiedzi, pozwolę sobie ponownie napisać: Zły Post lekiem na wszelkie frustracje! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Zakorzenienie
|
Dorzucę swoje trzy grosze odnośnie tego:
Cytat:
![]() Akurat na wizażu jest tak, a nie inaczej i tyle - dla mnie osobiście to jest proste. Z tej dyskusji wiem, że jeżeli zauważę coś niestosownego, mam to zgłosić wyłacznie przez Zły Post, a nie w żaden inny sposób. Koniec. Nie musi mi się to podobać, ale skoro tu jestem, to mam przestrzegać zasad. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 | |
Przyjaciel Wizaz.pl
|
Cytat:
![]() Technicznie wygląda to tak, że raport z tej funkcji otrzymują moderatorzy danego forum oraz administracja. Dlatego, jeśli moderator z jakiegoś powodu nie może zareagować, daje to mi szansę sprawdzenia zgłoszenia i doboru odpowiedniej reakcji. Jeszcze jedna uwaga - z moderatorami można rozmawiać a nawet dyskutować w ramach naszego regulaminu i dobrego zwyczaju. Myślę, że wszyscy moderatorzy wręcz na to liczą ![]() ![]() Na koniec prośba do Was - proszę o wyrozumiałość jeśli chodzi o czas reakcji, nie zawsze jesteśmy akurat przy komputerach ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Zakorzenienie
|
Jeśli się mogę wtrącić..to powiem tak:"atak" na modów wg mnie jest bezsensowny,ale z jakiej racji ktos wystawia na targowisku LEK?to jest problem. To że moderatorzy nie są w stanie byc na bieżaco z wszystkimi postami to normalna rzecz,ale nie normalną jest to, że osoba dorosła,odpowiedzialna, wystawia na targowisko lek..ech...ręce opadają, przecież tym aktem można zaszkodzić czyjemuś zdrowiu czy życiu w konsekwencji takowej wymiany.nie chcę sie nad tym rozwodzić, chyba wiemy wszyscy o co chodzi i że jest to niedozwolone...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Napisałam, że hodowanie w sobie kompleksów związanych z pełnieniem funkcji obsługowych/usługowych na rzecz danej społeczności prowadzi do traktowania ... itd. PROWADZI. I tylko tyle/aż tyle ![]() A jeśli chodzi o o funkcję Zły post! jako lek remedium na nieprawidłowości ... Na co zda się on jeśli zdarzają się sytuacje podobne do tej, która jakis czas temu miała miejsce na Blacklist, a polegającej na tym, że jeden z użytkowników dostał bana stałego, ponieważ był klonem użytkownika wcześniej zbanowanego, a inny użytkownik (klon innego użytkownika, który jakiś czas temu otrzymała bana stałego) bana nie dostał ![]() Tak, jak wspomniałam, wszystko to ujawniło się na BL, Moderator w tym wątku uczestniczył, widział, jak rozwija się sprawa i ... nawet nie skomentował faktu odmiennego potraktowania obydwu osób ![]() EDIT: Dodaje komentarz, żeby było jasne: moim zamiarem nie jest bynajmniej apelowanie o czejegoś bana. Wprost przeciwnie: każdy powienien mieć prawo powrotu do normalnego funkcjonowania w społeczności, nawet jeśli zdarzyło mu się popełnić błąd. Edytowane przez astronomiczna.ania Czas edycji: 2007-11-26 o 15:15 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | ||||
Administrator
|
Z punktu widzenia wylacznie Technicznego
![]() Cytat:
Uzytkownicy moga tylko przypuszczac ze moze byc to "klon". Cytat:
Mamy w PL rozne rodzaje IP, sieci chronione itp, o wiele latwiej wykryc klona kogos kto ma IP z klasy Publicznej niz Prywatnej. Cytat:
techniczych a jedynie opinnie innych uzytkownikow. Cytat:
Wykrycie sklonowanego konta czasem nie jest takie proste jak by sie moglo wydawac - np. uzytkownicy z dynamiczym IP Inna sprawa to taka, ze jesli moderator sie pomyli i zbanuje "klona" ktory nie jest "klonem" - bedzie zle ![]() ![]() Cizekie zycie maja czasem zieloni ![]() aniolek ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#42 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Zakorzenienie
|
Uważam ,że "Zły post" jes b.pomysłem. Nie służy i chyba nie miał służyc do wyłapywania klonów. Możemy z niego skorzystac jak widzimy np. w omawianym w tym watku , proponowaniu lekow na recepte na Targowisku. Jak zauwżymy jakiś post gdzie padają niecenzuralne słowa, itp.itd. Sama klikałam na ten znaczek jak widziałam na Targowisku reklame czy sprzedaż. Na pewno to ułatwi pracę moderatorom, którzy nie są w stanie przeczytać kilkuset postów bo jest to nierealne. Reagujmy a nie obwiniajmy modów, że coś tam przeoczyli.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |
Administrator
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Nie znam watku, wiec nie wypowiadam sie dalej ![]() ![]() aniolek ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
Przyjaciel Wizaz.pl
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 | |
Administrator
|
Cytat:
![]() Jak juz wszystko bedzie gotowe , wtedy naciskamy "wyslij" i juz ![]() aniolek ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Według mnie wątek Blacklist tak się ma do Forum Targowisko jak Ksiązka Skarg i Wniosków do Sklepu ![]() I jak dla mnie jest to faktycznie „oczywista oczywistość”, że Kierownik Sklepu winien tę Książkę czytać systematycznie i to bez specjalnych zaproszeń. Skoro jednak Centrala uważa inaczej, to ja - Szary Klient - bardzo przepraszam za to że w ogóle pozwoliłam sobie czegoś chcieć ![]() PS. Sprawdziłam w Wikipedii znaczenie słowa „ciul” (raczej nie używanego w stronach, z których pochodzę); bardzo nieładne określenie ![]() Przyznam, że mnie osobiście nawet nie przyszłoby mi do głowy, żeby kogokolwiek tym mianem określić ![]() Ale to już chyba kwestia indywidualnej wrażliwości językowej, poczucia estetyki i takie tam .... off top, więc nie będę rozwijać ![]() Uprzejmie dziękuję za wymianę zadań. Pozostaję z szacunkiem ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Zakorzenienie
|
nie wiem czy chodzi o tą sytuacje bo nie jestm na bieżąco z BL jak np.astronomiczna.ania. Była sytuacja, że dziewczyna, która dostała BAN-a i nie mogła wchodzić na Wizaż, zarejestrowałam się po raz drugi pod innym nickiem , żeby coś tam wyjaśnić. No i oczywiście, żeby wyjaśnić sytuacje poinformowała, że to ona i dlaczego pod innym nickiem
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Zakorzenienie
|
hm, ale blacklist, z tego co pamiętam, bardziej jest dla Wizazan, by wiedzieli, kogo unikać - zaś księga skarg nie jest dla klienta, aby ten wiedział, obok której kupującej nie stanąć, jeśli nie chce, by mu skubnęli portfel, więc, tak trochę przewrotnie :P - nie wiem, czy modzi mają aż taki obowiązek prześwietlania wątku na wylot.
![]()
![]() |
![]() |
#50 | |
Przyjaciel Wizaz.pl
|
Cytat:
Zapomniałaś, że w regulaminie Targowisk jest wyraźnie zapisane, że nie odpowiadamy za transakcje, dopóki w oczywisty sposób nie łamią one prawa. Trudno więc zgodzić się z porównaniem, że Blacklist jest księgą skarg na pracę "sklepu" redakcji. Już samo porównanie redakcji do prowadzącego "sklep" z transakcjami jest sporym semantycznym nadużyciem - dlatego też stanowczo nie zgadzam się z takim opisem rzeczywistości i nie jest to stanowisko redakcji Wizaż.pl, lecz Twoja mocno naciągana nadinterpretacja. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Zakorzenienie
|
Przeczytalam uwaznie caly watek.
Nie chce zakladac zlych intencji Virtual (zdaje sobie sprawe, ze bycie Modem to robota, za ktora otrzyma sie owszem, ale najczesciej lansko "po nerach") Odnosze jednak wrazenie, ze Basia39 zostala potraktowana jakos w szczegolnie inny sposob niz reszta "przewniencow"... Malo tego. Wiem, ze inne wizazanki tez tak odebraly cala ta sprawe. Niestety, wiele chyba starcha sie o tym napisac glosno. Szkoda... Edytowane przez Dorota-Coco Czas edycji: 2007-11-28 o 11:20 Powód: byk |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Zakorzenienie
|
Ja też przeczytałam uważnie cały wątek i podpisuję się pod tym, co napisała Dorota-Coco. Basia została ukarana surowo, a inne cięższe przewinienia się upiekły. I pewnie to nie jest "wina" moda, tylko po prostu tak wyszło. Jednak wydaje mi się, że ta dyskusja powinna do czegoś doprowadzić, do czegoś więcej niż powtórne ukaranie Basi i podkreślenia, do czego służy "Zły post".
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Zakorzenienie
|
Stracha, nie stracha. Nie wtracam się, bo się nie znam. Nie chce mi się przegladac tematu, dociekac, kto ma sluszniejszą słuszność w tym sporze. Na forum jak w zyciu, sa mniejsze wieksze sympatie, dokuczliwosci, jeden za to samo dostanie piatke, drugi 3+.
![]() ![]() Za to system funkcjonuje zupełnie prosty. Możesz sobie pisać: a aeterna to edytuje posty, i nikt jej nic nie mówi. Masz ZP, to klikasz i jest karniak, a nie takie zakładanie, że jak wszyscy widza ( ![]() Cóż. W zyciu czasem daje się przejechac na gape czy na czerwonym, a czasem nie. Mandatu to nikt nie chce, bo niesprawiedliwy <innym to sie udaje>, za to wygrac w totka - to już wszyscy. ![]()
![]() Edytowane przez Aeterna Czas edycji: 2007-11-28 o 17:17 Powód: b |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 | |
Przyjaciel Wizaz.pl
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Zakorzenienie
|
Słuchajcie, ja tylko poparłam opinię Doroty-Coco. Wystawienie leków na targowisku było ewidentnym przewinieniem i nazywając to po imieniu głupotą (bez obrazy, ale nie mam racji?). Natomiast lek został prze Basię wycofany, podczas, gdy do innych wymian doszło. Nie chodzi mi o ogólne rozwiązania, bo Zły post takim jest i wiemy o tym. Chodzi mi o to, że teraz moderatorzy wiedzą o wszystkim, a Basia została ukarana dwukrotnie, podczas gdy innym się upiekło, mimo, że wiemy o ich przewinieniach. To i tak wewnętrzenie nie pasuje. Ale to moje zdanie, tylko moje, jako jednej z wizażanek. Jedyne co mogę w tej sprawie zrobić, to włączyć się do dyskusji. I włączam się, bo uznałam słowa Doroty za słuszne i zgodne z tym, co i ja czuję.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Zakorzenienie
|
ukrycior masz rację, ale jak to dziewczyny pisały,tak jest w życiu że jednym się "udaje" a innym nie,i tak kiedys padnie na Ciebie, mnie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Zakorzenienie
|
Odpukaj - oby nie!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 | |
Administrator
|
Cytat:
![]() i 1 punkt za cos innego. Niesprawiedliwosc na... 2007-11-25 18:27 2007-12-05 18:27 1 Atak na inną użytkowniczkę zlosliwiec *Givenchy Extravagance... 2007-11-10 17:28 2008-01-10 17:28 1 wymiana środkami na recepte virtual_reality Nie da sie dac komus ostrzezenia bez punktow minimum 1-go, to najmniejsza liczba, nie ma w opcji ostrzezenia bez punktow. Tez rozumiem Basie ze jest jej przykro ( mi tez "znam" Basie z Biochemi ) ale rozumiem tez Virtual_reality, Basia nie byla "nowa" na targowisku, co moglo wplynac na decyzje moderatora dlaczego wlasnie przyznala ostrzezenie. Czesto osoby zbanowane klonuja konta najczesciej z 2 powodow - aby napisac cos niemilego pod adresem moderatora ktory go zbanowal lub napisac magiczne slowo "przepraszam" Poza tym sama wiem ze duzo osob nie czyta regulaminu, moderator czasem moze miec "dosc" upominania w stylu " tego nie mozna przeczytaj regulamin " x 100 osob w koncu przestaje upomniac "delikatnie" jak 100-a osoba zapomniala zerknac do regulaminu. Mysle ze wszystko dobrze sie skonczy dla obu stron ![]() aniolek ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:18.