![]() |
#31 | |
psy-chopatka
|
Dot.: Jak bezpiecznie jeździć zimą?
Właściwie najważniejsze juz zostało powiedziane tj nie mozna gwałtowanie przyspieszać ani hamować, nie wykonywac szybkich ruchów kierownicą, nie jeździć na wciśniętym sprzegle.
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#32 |
Zakorzenienie
|
Ja jezdze duzo wolniej niz latem i trzymam wieksza odleglosc miedzy samochodami. Staram sie tez nie wjezdzac gwaltownie na skrzyzowanie, mam wprawdzie bardzo zrywny samochod, ale nigdy nie wiadomo, czy mi kola nie zabuksuja albo sie nie poslizgne.
Jak parkuje na pryzmie sniegu to staram sie wykopac sobie kolami takie dwa dlugie slady, zeby mi potem bylo latwiej wyjechac. Jade po prostu kawalek do przodu, kawalek do tylu i tak kilka razy. Kiedy sie zakopie, probuje delikatnie do przodu do tylu na polsprzegle, zeby nie spalic sprzegla. Choc ostatnio musialo mnie trzech panow wypychac, bo sie zawiesilam podwoziem na sniegu ![]() Pamietaj rowniez o dobrej konserwacji samochodu, woz ze soba lopatke, o skrobaczkach czy miotelce nie wspominam, to oczywiste. Wazne, zeby odsniezac gumy na drzwiach, zdarzalo mi sie juz wsiadac do samochodu przez bagaznik ![]() Generalnie wolniej, ostrozniej i oczy dookola glowy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Zakorzenienie
|
trzeba miec dobre opony
![]() niestety taka prawda, ja mam goodyear i niby to dobra firma, ale chyba nie tutaj, nie sprawdza sie kompletnie. Dzisiaj zesypalo duzo sniegu, ja jadac poslizgalam sie po calej ulicy, od prawej do lewej strony, nastepnie nie moglam wjechac pod mala gorke, musialam dzwonic na policje po pomoc ![]() ![]()
![]() |
#34 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Także oprócz tego, że trzeba zachować odległości, jeździć wolniej, nie jeździć na sprzęgle (w ogóle na sprzęgle jeździć nie należy), nie hamować gwałtownie, mieć dobre opony to jeszcze na nawierzchnię należy zwracać uwagę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:25.